Windparken hebben last van ijzel

7 januari 2016 – In het noorden van Nederland doet zich momenteel ijsvorming voor op windmolens. ‘Je zou kunnen stellen dat het ook code rood is voor windturbines in het noorden van Nederland’.

Uit een bericht van Windenergie Nieuws
‘(…) Na een periode van voorjaarstemperaturen in december is er nu sprake van ijzel in het noorden van Nederland waar ook windparken hinder van ondervinden. “Je zou kunnen stellen dat het ook code rood is voor windturbines in het noorden van Nederland”,  aldus Topwind.
Met het Ice Prevention System (IPS) beheert Topwind meer dan 25 windparken in de Benelux. Het IPS heeft een preventieve werking om bij winterse omstandigheden ijsvorming aan de bladen te voorkomen. “Echter bij deze uitzonderlijke omstandigheden kan ook het IPS helaas niet voorkomen dat er ijs op de bladen komt. Het ijs valt in dergelijke omstandigheden gewoon uit de lucht en er is geen sprake van aangroeien van ijs, op welk vlak de preventieve werking van het IPS sterk is.”
“Ondanks de ijsvorming hebben wij de situatie bij deze uitzonderlijke omstandigheden volledig onder controle. De turbines worden in een vroegtijdig stadium afgeschakeld zodat het ijs niet afgeworpen kan worden. Onze controleroom monitort met het IPS de turbines en de lokale omstandigheden en heeft contact met de parkbeheerders.
Middels de camera zien wij duidelijk in welke mate ijs op de bladen aanwezig is. In het uiterste geval, waarbij direct gevaar voor de omgeving ontstaat, adviseren wij de parkbeheerder om de omgeving af te zetten.” zegt Ruud Kerkhof. (…)’

 

Bronnen
Windenergie Nieuws, 7 januari 2016: Windparken in noord Nederland last van ijzel
Website Topwind (Ice Prevention System, IPS)
Foto: Ice Prevention System gemonteerd bovenop de turbine (foto Topwind)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.