foto: C-Power / Deme

Windturbines verkleinen vraag naar piekcapaciteit niet, wel duur ervan

In zijn het recentste monitoringrapport concludeert de Creg, de Belgische federale regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt, dat de toename van de capaciteit aan windenergie de nood aan piekcapaciteit slechts weinig verlaagt. Meer windcapaciteit verlaagt wel in grote mate het aantal uren dat deze piekcapaciteit nodig is om aan de elektriciteitsvraag te voldoen.

In 2017 verlaagde de toen al geïnstalleerde windcapaciteit het aantal draaiuren van de piekcapaciteit met meer dan 50%. Dat creëert volgens de regulator opportuniteiten voor piekcapaciteit die slechts een beperkt aantal uren per jaar kan worden geactiveerd, zoals vraagbeheer en noodgeneratoren.

In elk land in de centraal-westelijke regio stegen op jaarbasis de gemiddelde prijzen op de day-aheadmarkt. Volgens de Creg is dit te wijten aan de lagere beschikbaarheid van de nucleaire reactoren in België en Frankrijk. Maar in tegenstelling tot 2016 stegen de prijzen nooit tot meer dan 500 euro/MWh. Het stroomvolume dat werd verhandeld op de Belgische intraday markt steeg wel beduidend, tot bijna 2 TWh. Het gaat hier in eerste instantie om grensoverschrijdende handel. Dit wijst op een toenemende vraag naar real-time flexibiliteit. De Creg ziet hier mogelijkheden voor flexibele productie-installaties of, omgekeerd, voor klanten die hun vraag naar elektriciteit kunnen verschuiven.

Verbruik gestabiliseerd

Voor het vierde jaar op rij bedroeg de belasting van het Elia-transmissienet, een graadmeter voor het Belgische elektriciteitsverbruik in 2017 ongeveer 77 TWh. Dat is ongeveer 6% van het totale verbruik in de centraal-westelijke regio (België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk).

De stabilisering van het Belgische elektriciteitsverbruik kwam er na een continue daling sinds 2007, blijkt uit het recentste monitoringrapport van de Creg, de federale regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt. Tegelijkertijd stabiliseerde de geraamde hoeveelheid geproduceerde elektriciteit op basis van zonne-energie zich in 2017 op ongeveer 3 TWh, in de lijn van 2015 en 2016.

Werk aan de internationale (markt)winkel

De gemiddelde prijs op de Belgische day-aheadmarkt in 2017 bedroeg 44,6 euro/MWh, in lijn met Frankrijk (45,0 €/MWh), maar hoger dan in Nederland (39,3 euro/MWh) en Duitsland (34,2 euro/MWh). In 2016 bestonden er gelijkaardige prijsverschillen. De gemiddelde prijs op de forwardmarkt voor levering in 2018 bedroeg 37,3 euro/MWh, in Frankrijk was dit gemiddeld 1 euro/MWh meer en in Nederland ongeveer 1 euro/MWh minder. Duitsland (32,4 euro/MWh) was gemiddeld 5 euro/MWh goedkoper.

… en aan de netten

De Creg verklaart de grote prijsverschillen tussen deze landen deels door de inefficiënte werking van de day-ahead marktkoppeling, met veel beperkingen in het Duitse netwerk van Amprion en steeds meer ook in de Nederlandse en Belgische netwerken. De laatste drie maanden van 2017 stelde ze wel een verbetering vast.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.