‘Winningsplan NAM getuigt niet van maatschappelijk ondernemerschap’

‘Winningsplan NAM getuigt niet van maatschappelijk ondernemerschap’

20 mei 2016 – Onvoorstelbaar dat het voorgenomen winningsplan van de NAM alleen uitgaat van economische belangen, vindt Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Groningen. ‘Het gaat volledig voorbij aan de veiligheid en de belangen van de Groningers.’

Voor de overheid heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen zogenaamd een hoge prioriteit, maar daar is bij de NAM geen sprake van, aldus Van Kesteren in het Dagblad van het Noorden.

Van Kesteren haalt de presentatie van het winningsplan van de NAM op het provinciehuis aan. NAM-directeur Schotman had het volgens Van Kesteren alleen over de bedrijfseconomische verantwoordelijkheden van de NAM.

Uit het bericht in het Dagblad van het Noorden
‘(…) Onvoorstelbaar omdat het voorgenomen winningsplan van de NAM uitgaat van economische belangen en volledig voorbijgaat aan de veiligheid en de belangen van de Groningers. Het gaat niet over minder gaswinning, niet over schadeherstel, niet over het vergoeden van schade, niet over het aardbevingsbestendig maken van woningen, niet over terugbouw van onherstelbaar beschadigde huizen, en niet over een uitkoopregeling. (…)
Het is triest om te constateren dat men na jaren van vergaderen, onderzoeken, meten, taxeren en traineren, niet verder is gekomen dan het afhandelen van bagatelschades (dichtsmeren van scheuren) en een zogenaamde ‘waardevermeerderingsregeling’ (gratis zonnecollectoren) als doekje voor het bloeden. Hoewel de waardevermeerderingsregeling door de Groningers positief wordt gewaardeerd, leidt deze allesbehalve tot waardestijging van hun huizen. (…)’

Van Kesteren wil dat de Gedeputeerde Staten van Groningen er bij minister Kamp op hamert de aardgaswinning snel drastisch te verminderen. Ook moeten de Gedeputeerde Staten pleiten voor een ‘snelle, overzichtelijke en adequate schade-afhandeling’. En over de vermeende geheime productieafspraken die tussen de overheid en de NAM gemaakt zouden zijn, moet de onderste steen boven komen, stelt Van Kesteren.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 19 mei 2016: Groningen verliest als de NAM blijft winnen (via Blendle)
FluxEnergie, 13 mei 2016: ‘EZ maakte geheime afspraken over gaswinning Groningen’

Foto: NAM Platform

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.