Foto: Essent

Wintertijd bespaart amper 2,6 euro per jaar, maar…

Wintertijd of zomertijd.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag hebben we traditiegetrouw de klok een uurtje teruggedraaid. De vraag weerklinkt echter almaar luider of werken met een afzonderlijke zomer- en wintertijd wel zinvol is.

Alvast energieleverancier Essent.be is ervan overtuigd dat dat het economische voordeel van het winteruur te verwaarlozen is. “De voornaamste redenen voor de afschaffing zijn verkeersveiligheid en de negatieve fysieke en mentale bijwerkingen ten gevolge van de switch,” legt woordvoerder België Koen Colpaert uit. “Ook voor de energiefactuur biedt het winteruur geen voordelen meer. Dankzij de wintertijd moesten mensen vroeger minder vaak de verlichting activeren, wat tot een besparing leidde. Maar waar de Belgische consument vroeger nog zo’n 21,9 euro won, is dat bedrag door de populariteit van led-verlichting de voorbije jaren gedaald tot een luttele 2,6 euro per jaar, blijkt uit onze berekeningen. Economisch gezien heeft het winteruur geen enkele zin meer wat betreft de energiefactuur.”

Zijn redenering wordt niet overal integraal gevolgd. “Alle Europese landen moeten binnenkort kiezen tussen zomertijd of wintertijd,” zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Belgische beroepsorganisatie Bouwunie, die de belangen van zelfstandigen, kleine en middelgrote bedrijven uit de bouwsector verdedigt.

“Gemakkelijk is dat niet want de meningen zijn verdeeld, ook in de bouwsector. Samengevat komt het erop neer dat de wintertijd de keuze van de rede is, de zomertijd die van het hart. Voor bouwbedrijven die economisch afhankelijk zijn van daglicht ’s morgens, is de keuze duidelijk: zij willen de wintertijd. Anders moeten ze in de winter ’s ochtends veel te lang in het donker werken. Dat is niet rendabel, niet leuk en niet veilig. De voorstanders van de zomertijd roemen de leukere invulling van hun vrije tijd ’s avonds, vooral in de zomer. Het zou beter zijn om te spreken van een vroeg-licht-tijd en een laat-licht-tijd in plaats van een winter- en zomertijd. Dat sluit beter aan bij de realiteit want het wordt altijd zomer en winter. ”

Een bevraging van haar leden leerde Bouwunie dat precies de helft van hen de voorkeur geeft aan een permanent zomeruur, de andere helft aan een permanent winteruur? “Als je de keuze helemaal vrij laat, willen drie op tien 0 het gewoon laten zoals het is, zomertijd in de zomer en wintertijd in de winter.”

Liever werken bij daglicht

“Voor wie economisch afhankelijk is van daglicht ’s morgens, is de keuze meer voor de hand liggend: zij willen de zogenaamde wintertijd,” stelt Waeytens. “75% van de bedrijven die altijd of vaak buiten werken –zoals wegenbouwers, kabel- en leidingleggers, woningbouwers, ruwbouwaannemers– hebben meer baat bij het winteruur. Anders moeten ze in de winter ’s ochtends veel te lang in het donker werken. De wintertijd staat dan voor veiliger en gemakkelijker werken. De wintertijd sluit het best aan bij de natuurlijke zonnetijd. De werkuren komen beter overeen met de daglichturen. En in de winter kunnen de kinderen in het licht naar school rijden en ’s zomers kunnen ze op tijd naar bed. Een extra argument pro wintertijd voor heel wat bouwbedrijfsleiders.”

Volgens de respondenten heeft de zomertijd vooral voordelen in de zomer. “Maar ze zien ook voordelen in de winter. De meeste argumenten zijn niet direct werkgerelateerd. Zo blijft het ’s avonds, na de dagtaak, langer licht. De voorstanders van de zomertijd zeggen dat dit merkelijk beter is voor de gemoedstoestand van de mensen. Ze kunnen hun vrije tijd dan aangenamer invullen. Velen kijken uit naar lange, lichte avonden. Om te kunnen sporten. Om een terrasje te kunnen doen. De mensen komen dan ook gemakkelijker buiten. Goed voor de sociale contacten. Dit gaat vooral op in de lente en de zomer, bij goed weer. Ze argumenteren tot slot dat je bij zomertijd in de winter ’s avonds het licht minder snel moet aansteken. Dat ervaren ze als positief voor het energieverbruik.”

Wat alleszins van belang is, volgens 84% van de bouwbedrijven, is dat België overlegt met de buurlanden om te komen tot één tijdzone. “Ze mogen er niet aan denken dat ze de klok moeten verzetten telkens ze even de grens met Nederland of Frankrijk oversteken.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.