WISE bekeek stroometiketten: meer kolen, maar ook meer wind

151117-Windmolens

20 mei 2016Grote energiebedrijven haalden in 2015 meer energie uit kolen en windenergie werd populairder. Dat concludeert WISE Nederland uit de stroometiketten waarin energieleveranciers bekendmaken uit welke bronnen ze hun energie halen. 

Ieder jaar in mei laten energieleveranciers in stroometiketten zien hoe groot het aandeel kolen, gas, kernenergie, wind, biomassa en zon in hun leveringsmix van het voorgaande jaar was. WISE Nederland maakte een analyse van die gegevens en kwam tot de volgende conclusies:

  • De grote energiebedrijven vergrootten in 2015 hun aandeel energie uit kolen
  • Veel groene stroom is nog ‘sjoemelstroom’. Eneco stopte met sjoemelstroom, maar dat is in de cijfers van 2015 nog niet te zien
  • Wind wordt populairder: negen bedrijven hebben meer dan 50% windstroom in hun energiemix

Uit het bericht van WISE
‘(…) De drie belangrijkste trends op een rij:

1. Kolen, kolen, kolen
Het aandeel kolen in het stroometiket van de grote energiebedrijven neemt toe. Essent (aandeel kolen: 33 %) en E.ON (29 %) hebben in 2014 nieuwe kolencentrales geopend, dus dat verbaast niet. E.ON heeft de fossiele bedrijfsonderdelen afgelopen januari afgesplitst en ondergebracht in een nieuw bedrijf (Uniper), maar dat heeft nog geen effect op het stroometiket over 2015. Nuon heeft een kolenaandeel van 29 %. De vierde grote kolenproducent van Nederland is Engie. Dat bedrijf maakt volop reclame met duurzame energie, maar het stroometiket laat zien dat 33 % van de stroom die Engie verkoopt uit kolencentrales komt. Slechts 23 % van het stroometiket bevat duurzame energiebronnen, waarvan het leeuwendeel ook nog sjoemelstroom is.

2. Sjoemelstroom
Een groot deel van de groene stroom die we in Nederland gebruiken wordt in landen als Noorwegen, Frankrijk en Zweden opgewekt met decennia oude waterkrachtcentrales. Maar de fysieke elektriciteit uit die waterkrachtcentrales komt nauwelijks in Nederland aan, we krijgen hier alleen de certificaten. Van deze spotgoedkope manier om groene stroom te creëren gaat geen prikkel uit voor de broodnodige vergroening van het Nederlandse energielandschap. Daarom noemt WISE dit sjoemelstroom. Omdat de hoeveelheid waterkracht die we in de Nederlandse rivieren opwekken verwaarloosbaar klein is kunnen we ervan uitgaan dat nagenoeg alle waterkracht in de stroometiketten sjoemelstroom betreft.

Top 3 sjoemelstroom leveranciers 2015:  

  • Oxxio & Woonenergie (allebei onderdeel van Eneco): 100 % waterkracht
  • Main Energie: 98 % waterkracht
  • NLE (Nederlandse Energie Maatschappij): 93 % waterkracht

Mede dankzij de jarenlange anti-sjoemelstroom-campagnes van WISE heeft Eneco sjoemelstroom recent in de ban gedaan. Dat geldt ook voor de dochterondernemingen Oxxio en Woonenergie. In het stroometiket over 2016 (dat pas in 2017 gepubliceerd zal worden) zal dat zichtbaar moeten worden.

3. Lichtpuntje: windenergie steeds populairder
Het aantal stroomaanbieders met veel windenergie in de leveringsmix is sinds 2012 spectaculair gestegen: ook in 2015 zijn er weer meer windenergieleveranciers dan in het jaar daarvoor. Inmiddels zijn er negen energiebedrijven die meer dan 50% windenergie in de mix hebben. Bij de absolute toppers horen Pure Energie en Qurrent, allebei met 99% Nederlandse wind en 1 % zon. Greenchoice, de grootste van de groene leveranciers, heeft het aandeel wind in het recente stroometiket verder opgeschroefd naar 47 %.  (…)’

In een staafdiagram op de website van WISE staat per energieleverancier de stroommix weergegeven.

Bronnen
WISE, 19 mei 2016: Stroometiket legt bloot wat energiebedrijven leveren
WISE over stroometiketten 2015

Foto: Nuon (plaatsing wieken op windmolen Prinses Alexia windpark)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.