WISE: ‘Twee maal zoveel aanbieders groene stroom’

29 mei 2017 – Tussen 2013 en 2016 verdubbelde het aantal aanbieders van groene stroom naar 25. Dat stelt belangenorganisatie WISE na een inventarisatie. Het aantal fossiele energie-aanbieders daalde van 22 naar 13. Maar de CO2-uitstoot steeg wel.

Ook het aantal leveranciers dat ‘sjoemelstroom’ aanbiedt, daalde, aldus WISE.

Uit een bericht van WISE
‘(…) WISE voert al jaren campagne tegen sjoemelstroom, het massale gebruik van spotgoedkope (Noorse) waterkracht die geen enkele bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse stroomverzorging levert. Met succes: van de 21 leveranciers met een substantieel aandeel waterkracht in de stroommix zijn er nog maar 13 over. Er zijn inmiddels negen aanbieders die óók nog kritisch zijn ten opzichte van biomassa en nu alleen nog maar stroom uit wind en zon verkopen.

Meer gas, minder kolen…
Uit de inventarisatie en analyse van alle Nederlandse stroometiketten die WISE elk jaar rond deze tijd verzorgt, blijkt verder dat alle grote – traditioneel fossiele – leveranciers zoals Essent (dat nog verbonden is aan het fossiele RWE), Nuon (Vattenfall), Engie en E.ON (Uniper) in 2016 veel meer stroom uit gas- en minder uit kolencentrales zijn gaan leveren aan hun klanten.

…maar de CO2 uitstoot neemt toe
Uit bovenstaande zou een daling van de uitstoot van CO2 moeten volgen. Dit is helaas niet het geval; de CO2-uitstoot steeg in 2016 juist met 2,7 procent (CBS). Dit is als volgt te verklaren: de stroometiketten geven slechts percentages aan. Maar in totaal zijn deze leveranciers meer stroom gaan leveren dan in het jaar ervoor. (…)’

Uit een bericht van RTL Z
‘(…) Bij belangenorganisatie Wise heersen gemengde gevoelens over de uitkomst van hun onderzoek. “Alle leveranciers willen groene stroom leveren, het is een sociale norm aan het worden”, zegt campagneleider Markus Schmid. “Maar het wordt door een aantal leveranciers ook gebruikt als krampachtige poging om hogere CO2-uitstoot te verdoezelen”, voegt hij daaraan toe.​ Het gaat onder meer om Eneco, Essent en Nuon, blijkt uit een inventaris van Wise. (…)’

Bronnen
WISE, 23 mei 2017: Aantal leveranciers groene stroom verdubbeld, grijze aanbieders gehalveerd
Inventarisatie stroomleveranciers, website WISE
RTL Z, 24 mei 2017: Omslag onder stroomleveranciers: groen is in, grijs uit

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.