WISE voert actie voor ‘een klimaatvriendelijker levensstijl’

1 november 2016Milieuorganisatie WISE is ook een ‘prijsvergelijker/overstapservice’ begonnen en wil daarmee ‘een klimaatvriendelijkere levensstijl’ bevorderen. In één actie biedt WISE groene energie, zonnepanelen, een duurzame bank en vegetarisch eten aan.

In een gecombineerde ‘overstapactie’ biedt WISE niet alleen groene energie aan (‘uitsluitend de meest duurzame energiebedrijven’), maar ook de overstap naar een duurzame bank (ASN Bank), de aanschaf van zonnepanelen (Sungevity) en een kennismaking met vegetarisch eten (Vegetariërs Bond).
WISE is tot nu toe vooral bekend van de campagnes vóór groene stroom en tégen kernenergie. Eerder was WISE al een ‘energievergelijker’ begonnen (‘Is jouw stroomleverancier echt groen en kernenergievrij?’).

Uit het persbericht van WISE
‘(…) Het doel is om met duizenden mensen tegelijk stappen te zetten vóór het klimaat en een gezonde leefomgeving voor mens en dier. (…)  Elke stap heeft een enorm positieve impact op het milieu: er worden meteen duizenden kilo’s CO2 minder uitgestoten. (…)
Er komen elk jaar meer groene energiebedrijven bij. Maar de grote, traditionele energiebedrijven veranderen maar heel langzaam. Het jaarlijkse onderzoek naar de duurzaamheid van de energiebedrijven toont het aan; vier van de vijf grootste leveranciers die in Nederland actief zijn scoren een onvoldoende. De grote traditionele banken veranderen ook te traag. De ABN Amro, ING en Rabobank scoren nog steeds een onvoldoende in het jaarlijkse onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, met name op milieugebied. De voedselindustrie blijft grote hoeveelheden te goedkope en ongezonde bulkproducten produceren, ten koste van dierenwelzijn en het milieu. (…)
Veel Nederlanders willen het gelukkig anders. Diverse onderzoeken laten zien dat de consument duurzaamheid steeds belangrijker vindt. De vraag naar duurzame diensten en producten groeit en het aanbod daarmee ook:

  • Dit jaar zijn er tien energieleveranciers met uitstekende scores waaronder bijvoorbeeld Pure Energie, Qurrent en Greenchoice. Inmiddels leveren deze bedrijven al een kwart van de Nederlandse stroom. Daarnaast wekken steeds meer Nederlanders een deel van hun energie zelf op: dit heeft als gevolg dat het aanbod aan efficiënte zonnepanelen en goede installatiebedrijven is de afgelopen jaren ook sterk is toegenomen.
  • De eerlijke bankwijzer brengt elk jaar in kaart welke banken het beste zijn voor mens en milieu. In 2016 zijn dat ASN Bank, Triodos Bank, en de SNS bank. Deze banken maken momenteel een sterke groei door.
  • Het aantal (deeltijd) vegetariërs en veganisten groeit spectaculair. In de schappen van de supermarkten groeit het aanbod aan vleesvervangers en andere vegetarische producten.

Dit zijn positieve ontwikkelingen. En wij ondersteunen die ontwikkeling door het de consument nog makkelijker te maken het juiste te kiezen. (…)’

WISE wil jaarlijks een ‘overstap10daagse’ organiseren.

Bronnen
WISE, persbericht, 1 november 2016: Tien doldwaze dagen voor overstappen naar duurzame aanbieders (pdf, 2 pag.)
Website Overstap10daagse
Website WISE

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.