WNF: ‘Gaswinning Waddenzee moet stoppen’

WNF: ‘Gaswinning Waddenzee moet stoppen’

7 april 2016 – De gaswinning onder de Waddenzee moet volledig verboden worden en vooruitlopend daarop moeten nieuwe boringen in en bij de Waddenzee worden tegengehouden.  In een rapport in opdracht van het Wereld Natuur Fonds wordt de Waddenzee aangemerkt als bedreigd werelderfgoed.

160407-RapportWNFHet internationale adviesbureau Dalberg Global Development Advisors heeft in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) een rapport opgesteld over de UNESCO-werelderfgoed natuurgebieden. Uit dat rapport blijkt dat de helft van de 229 werelderfgoed natuurgebieden in acuut gevaar verkeert door activiteiten als olie- en gaswinning. Ook de Waddenzee, het enige natuurlijk werelderfgoed van Nederland, is in gevaar door gasboringen.

Uit een bericht van het WNF
‘(…) Gaswinning veroorzaakt bodemdaling en bedreigt de unieke waddennatuur. De zandplaten dreigen op termijn permanent onder water te komen staan. Bovendien is gas een fossiele brandstof die bijdraagt bij aan klimaatverandering en zeespiegelstijging. Het gevaar dat de Waddenzee onherstelbaar wordt beschadigd is reëler dan ooit, omdat vier Nederlandse en internationale bedrijven op nieuwe locaties onder de Waddenzee naar gas willen boren.

Help mee tegen gasboringen
,,De Waddenvereniging verzet zich fel tegen de nieuwe plannen voor mijnbouw onder of bij Werelderfgoed Waddenzee.”, zegt Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenverening. ,,De Waddenzee is van ons allemaal, niet van een paar bedrijven die gaan voor snelle winst. Ik ben blij dat het WNF zich daar sterk voor maakt, wereldwijd, maar ook voor werelderfgoed in eigen land.’’
WNF roept samen met de Waddenvereniging iedereen op om mee te helpen de extra gasboringen in en bij de Waddenzee te voorkomen. Via de site van de Waddenvereniging kan aan de investeerders een mail of bericht via Twitter en Facebook worden gestuurd dat ze wijst op de onherstelbare gevolgen die de boringen kunnen hebben voor de wadden. Daarnaast vraagt de Waddenvereniging de minister van Economische Zaken om in de nieuwe Mijnbouwwet mijnbouw onder Werelderfgoed Waddenzee verbieden.  (…)

Uniek gebied
De Waddenzee is één van de grootste plekken op aarde waar de zeebodem twee keer per dag bij laag water droogvalt. Het gebied is daardoor een unieke kraamkamer voor het leven in zee en ongekend rijk aan voedsel voor trekvogels die uit alle hoeken van de wereld neerstrijken om veel te eten voor hun lange trektocht. (…)’

160407-Waddenzee-boringen

Bronnen
WNF, 6 april 2016: Helft natuurlijk werelderfgoed in gevarenzone
Waddenvereniging, Draai de geldkraan dicht voor gas uit Werelderfgoed Waddenzee
Rapport: Protecting People Through Nature (pdf, 75 pag.)
Foto en kaart: Waddenvereniging

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.