WNF wil dat groter deel Noordzee beschermd gebied wordt

WNF wil dat groter deel Noordzee beschermd gebied wordt

19 september 2016Door visserij, windmolens en boortorens wordt het leven in de Noordzee meer en meer bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds wil dat een groter deel van de Noordzee als beschermd gebied wordt aangewezen.

Het NOS-jornaal ging mee met een WNF-expeditie op de Noordzee.
Uit het NOS-verslag
‘(…) Natuurorganisaties willen dat meer gebieden in de Noordzee beschermd gebied worden. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) worden vissen en ander zeeleven bedreigd, nu het steeds drukker wordt op de Noordzee.
Samen met de Stichting Duik de Noordzee Schoon hield WNF een expeditie in de Noordzee, om aandacht te vragen voor bepaalde gebieden. Ruim dertig biologen, duikers, fotografen en filmers deden er de afgelopen tien dagen onderzoek. Het onderwaterleven in de Noordzee wordt door verschillende factoren bedreigd, zoals visserij, windmolens en boortorens, stelt Ingvild Harkes van het WNF. “Zodra je de bodem gaat omwoelen, heb je een effect”, zegt ze. (…)
De Nederlandse Vissersbond wil dat er eerst overleg komt over welke gebieden wel of niet gesloten gaan worden. “De vissers ervaren het als een bedreiging dat er steeds meer gebieden gesloten worden”, zegt de bond. “Daarnaast verliezen we visgebieden aan de groeiende windmolenparken.” (…)
Wereld Natuur Fonds (WNF): “De biodiversiteit in de Noordzee en de Waddenzee is de afgelopen decennia hard achteruitgegaan, volgens de Europese Unie met zo’n 60 procent. De Waddenzee is als kraamkamer, pleisterplaats en tussenstation een internationale hotspot met potentieel een enorme biodiversiteit in het getijdengebied tussen land en zee. Maar de natuurwaarde van het gebied ligt op dit moment tussen de 28 en 45 procent van wat het zou kunnen zijn. Nog maar enkele decennia geleden zat de Waddenzee vol roggen, haaien en tuimelaars. Nu bijna niet meer.”

Bronnen
NOS, 18 september 2016: ‘Er moet meer Noordzeegebied beschermd worden’ (incl. reportage)
Kaart: NOS. De donkerblauwe gebieden zijn nu al beschermd gebied; het WNF wil dat de lichtblauwe gebieden erbij komen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.