Woensdag: Nationale Klimaattop 2016

26 oktober: Nationale Klimaattop 2016

24 oktober 2016 – Aanstaande  woensdag wordt in Rotterdam de Nationale Klimaattop 2016 gehouden. Tijdens de top zullen nieuwe initiatieven, maatregelen en acties die bijdragen aan CO2-reductie bij elkaar gebracht worden. 

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma openen de top gezamenlijk. Beide bewindspersonen gaan in gesprek met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisatie en overheden. Aan tafel zullen onder meer plaatsnemen: Marjan van Loon (President-Directeur Shell Nederland), Joris Thijssen (Directeur Greenpeace Nederland), Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Pieter Elbers (CEO KLM), Allard Castelein (Directeur Havenbedrijf Rotterdam) en Corien Wortmann (bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP).
Daarna zal in een vijftigtal breakoutsessies afspraken worden gemaakt, initiatieven worden gelanceerd en kennis worden gedeeld. Alles met het oog op het zoveel mogelijk reduceren van de CO2-uitstoot in Nederland. Gedurende de dag worden overeenkomsten ondertekend en bekrachtigd. Aan het eind van de dag zal bekend worden gemaakt wat de Nationale Klimaattop potentieel aan CO2-reductie oplevert.

Locatie: voormalige Van Nellefabriek Rotterdam.

Uit een bericht van Klimaattop 2016
‘(…) “Onze kleinkinderen denken later terug aan 12 december 2015”, zei Al Gore. Want op die dag kwamen 195 landen in Parijs tot een historisch klimaatakkoord. De landen spraken af om de opwarming van de aarde ruim onder de 2˚C te houden. Dit lukt alleen als iedereen in actie komt. Daarom organiseert staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) op 26 oktober de Nationale Klimaattop.

Concrete acties staan centraal
Het klimaatakkoord van Parijs vertalen naar concrete acties in Nederland: dat staat centraal tijdens de Klimaattop. Decentrale overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven komen samen om bestaande klimaatacties te versnellen, te verbreden en te verdiepen. En om nieuwe initiatieven te lanceren. (…)’

Netwerk-app

‘(…) Om klimaatafspraken te kunnen maken, wilt u de juiste personen ontmoeten.  Vóór de klimaattop, tijdens en ook daarna. Want afspraken gaan door wanneer de Klimaattop eindigt. Dat kan heel eenvoudig via de netwerkapp Klimaattop2016. Daarmee legt u contacten. En kunt u chatten en bijvoorbeeld zelf berichten of stellingen delen: u bent helemaal vrij in het plaatsen van uw bericht of oproep.
Met de netwerkapp kunt u dus heel gericht netwerken. Ook na 26 oktober, want de opgedane contacten blijven in de app staan.

  1. Download de Netwerkapp uit de Play StoreAppstore of Windows store;
  2. Registreer via LinkedIn of e-mail;
  3. Gebruik de unieke eventcode: Klimaattop2016. (…)’


Kinderklimaattop

Parallel aan de Klimaattop zal in Rotterdam de Kinderklimaattop plaatsvinden. Op deze jaarlijkse top, voorafgaand aan de internationale Klimaattop, komen afgevaardigde kinderen samen om hun innovatieve ideeën te presenteren aan de top van Nederland. De kinderen hebben vooraf CO2 bespaard door lopend/fietsend naar school te gaan met Groene Voetstappen en hebben op allerlei andere manieren het goede voorbeeld gegeven om CO2 te besparen. Meer info op www.groenevoetstappen.nl

Bronnen
Website Klimaattop 2016
Zie ook
FluxEnergie, 18 oktober 2016: Mark Rutte en Sharon Dijksma openen Nationale Klimaattop 2016 – ‘Bring Paris home’
FluxEnergie, 20 mei 2016: Dijksma: dit najaar een Nationale Klimaattop

Foto: Klimaattop 2016
Op de foto, bovenste rij (v.l.n.r.): minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Sharon Dijksma, Marjan van Loon (president-directeur Shell Nederland), Joris Thijssen (directeur Greenpeace Nederland).
Onderste rii (v.l.n.r.): Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam), Pieter Elbers (CEO KLM), Allard Castelein (directeur Havenbedrijf Rotterdam) en Corien Wortmann (bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.