World Solar Challenge: TU Delft wint toch

World Solar Challenge: TU Delft wint toch

22 oktober 2015 – Met een voorsprong van tien minuten win het team van de TU Delft het toch nog van het team van de TU Twente. Twente lag tot de laatste dag aan kop. ‘Het was ongekend spannend.’

Schermafdruk 2015-10-22 08.43.37Uit een bericht van RTL Z
‘(…) Tim van Leeuwen reed de Nuna8, de auto van de TU Delft, de finish over. “Ik heb vanochtend de laatste 180 kilometer gereden. We hadden onvoorspelbaar weer, dat is natuurlijk voor een zonne-auto niet gunstig natuurlijk.” Het verschil met de nummer 2, het team uit Twente, was zo’n tien minuten. Volgens van Leeuwen is dat een historisch klein verschil. “In de geschiedenis heeft dat nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen. We hebben 3000 kilometer gereden en als het verschil dan zo klein is, dat geeft alleen maar aan hoe goed beide Nederlandse teams zijn.” Het feest in de Australische stad Adelaide gaat nog wel even door. “We gaan straks eerst een plons maken in de fontein hier. Dat is traditie. Na vijf dagen zijn we helemaal stoffig. Het feest barst net los, het is hier ochtend dus we kunnen nog even door.”

Persbericht Nuon
‘(…) Het Nuon Solar Team heeft het weer gedaan. Voor de zesde won het team met haar Nuna zonnewagen de Bridgestone World Solar Challenge. Nog nooit was het zo’n ‘close call’ als in deze race. De zonnewagen van het Solar Team Twente reed nog geen 3 minuten achter de Nuna8. Ook waren de weersomstandigheden ongunstig vanwege de dikke bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig want Nuna8 had vanochtend niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het dan ook het niet zeker of het team de finish zou halen.

De laatste kilometers van de World Solar Challenge waren zenuwslopend voor het Nuon Solar Team. Nog meer bewolking, een lekke band of een rood stoplicht en de concurrentie zou ze in kunnen halen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd kwam Nuna8 dan toch als eerste over de finish. Onder luid gejuich van het publiek kwam het team samen met Nuna8 over de rode loper binnen. Een groot feest barstte los. Op Victoria Square in Adelaide kleurde het hele plein oranje met de teamleden die de overwinning luid vierden.

Zenuwen
“Het was echt heel erg spannend”, vertelt Bianca Koppen van het Nuon Solar Team, “Want het scheelde uiteindelijk maar 3 minuten en het weer was niet erg goed deze laatste dag. We hadden veel wolken waardoor we de accu moeilijk konden laden. Ik had pijn in mijn buik van de zenuwen. We hebben meer dan een jaar gewerkt aan onze Nuna8. En dan wil je maar 1 ding: Winnen! Het is zo ontzettend fijn dat het gelukt is.”

Veel verkeer
Coureur Tim van Leeuwen reed de laatste etappe van de race, richting Adelaide: “Dit was een heel lastig stuk want er was zo veel verkeer op de weg. We moesten goed uitkijken dat we de laatste 180 kilometers ook zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Ik moest er niet aan denken dat het nog op het laatste nippertje fout zou gaan.”

Fontein
Het team eindigde de race met de traditionele duik in de fontein. Zo werd meteen al het stof van 3.000 kilometer racen door het binnenland van Australië weggespoeld. Wel het stof, maar niet de herinneringen aan een hele spannende race.

Het Nuon Solar Team van de TU Delft vóór de laatste dag

Bronnen
RTL-Z, 22 oktober 2015: TU Delft wint World Solar Challenge: ‘Het was ongekend spannend’
Website World Solar Challenge
Website Nuon Solar Team
Website Solar Team Eindhoven
Foto: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.