Zaterdag is het weer Earth Hour – ‘Zing mee in Rotterdam!’

Zaterdag is het weer Earth Hour – ‘Zing mee in Rotterdam!’

23 maart 2017Zaterdag is het weer Earth Hour. Wereldwijd doen vele stroomverbruikers om 20.30 u een uur lang het licht uit om, stil te staan bij het tegengaan van klimaatverandering. In Rotterdam kun je meezingen tijdens een bijzonder Earth Hour-evenement.

De Nederlandse componist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven is beroemd door zijn spectaculaire zangevenementen met enorme koren. Ter gelegenheid van Earth Hour zaterdag ook bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Iedereen die wil kan meedoen, je hoeft er geen ervaren zanger voor te zijn (repeteren zaterdagmiddag vanaf 13 u). (Een aanrader; het is altijd een zeer bijzondere ervaring.)

Uit de aankondiging van Resonance Lab
‘(…) We weten dat temperaturen stijgen, maar het is moeilijk om het probleem écht tot ons door te laten dringen. Daarom maken zangers uit heel Nederland bij de Erasmusbrug de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar, maar ook onze verbintenis met elkaar en de aarde. In samenwerking met het Wereldnatuurfonds, Gemeente Rotterdam en LaatBloeien, zal Merlijn Twaalfhoven het Earth Hour zangevenement in Rotterdam leiden. Het evenement bestaat uit twee vocale delen: het stuk ‘Four Drifting Seasons’ om Earth Hour in te luiden, gevolgd door de interactieve klankervaring ‘Resonance’ gedurende Earth Hour zoals eerder ervaren in Roest (2015), 24 Hour Resonance (2015) en Resonance Night (2016).

Four Drifting Seasons
In ‘Four Drifting Seasons’ laat Merlijn Twaalfhoven voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was, volgens de erkende meetgegevens van de NASA . De indringende muziek verbindt mensen met elkaar, dwars door alle politieke stromingen heen, door niet tot hun hoofd te spreken maar tot hun hart. De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft nu al haar wereldpremière in Nederland, aan de voet van de Erasmusbrug.

Voorafgaand aan Earth Hour, waarin wereldwijd de lichten uitgaan, wordt de nieuwe duurzame led-verlichting van de brug in gebruik genomen. Dit gebeurt met een adembenemende lichtshow die ook de uitvoering van de ‘Four Drifting Seasons’ begeleidt.

Merlijn Twaalfhoven heeft meer dan een eeuw aan weerdata omgezet in een compositie voor vierstemmig koor. Ineens wordt een grafiek een belevenis, eindigend in een indringend hoge noot. Al in 2014 werd de temperatuurontwikkeling op muziek gezet door een strijkkwartet. Juist daarna zijn de temperaturen wereldwijd exponentieel gestegen, wat de ‘Four Drifting Seasons’ nog indringender zal maken dan deze indrukwekkende strijksonate. Omdat de noten geen logische melodieën vormen, hebben we een app ontwikkeld waarmee je de toonhoogte feilloos kunt nazingen.

Resonance
In 2012 ontwikkelde Merlijn dit vocaal concept al voor Earth Hour: ‘Resonance’ met 400 zangers in de Martinikerk in Groningen. Met het publiek gaan we op zoek naar de schoonheid en het karakter van de stem, maken een statement tegen lawaai en creëren aandacht en ruimte voor de aarde en de stilte. Geen instrumenten of versterking  – alleen menselijke stem, intiem en ontroerend. Merlijn’s motto: Ervaar de kracht van muziek. Centraal tijdens deze editie staat hoe we onze verbintenis met elkaar en de aarde kunnen ervaren  door samen te komen, te luisteren en te zingen.

Programma
Rond 20.00 uur houdt wethouder Joost Eerdmans een welkomstwoord, waarna de lichtshow op de Erasmusbrug begint. Tegen het eind van de lichtshow wordt de ‘Four Drifting Seasons’ ingezet en om 20.30 uur klinkt de laatste, indringend hoge noot. En dan gaat het licht uit. Deel twee van het spektakel begint: ‘Resonance’ tijdens Earth Hour 2017. Al zingend lopen we de brug over de tunnel van het metrostation Wilhelminaplein in waar we Earth Hour  zullen afsluiten. (…)’

Over Earth Hour

Uit de website van WNF
‘(…) Tijdens Earth Hour gaat overal ter wereld een uur het licht uit. Met één simpel gebaar geven miljoenen consumenten, bedrijven en gemeentes wereldwijd op hetzelfde tijdstip een signaal af dat ze zich zorgen maken over de toekomst van onze aarde.

Klimaatverandering
Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen van de natuur. Doordat de aarde opwarmt, smelt de Noordpool, stijgt de zeespiegel en verliezen koraalriffen hun kleur. Leefgebieden van dieren zoals de ijsbeer en de zeeschildpad worden aangetast.

Verandering is mogelijk
De manier waarop wij leven heeft grote impact op de natuur: grootschalige ontbossing en ons energieverbruik zorgen ervoor dat het klimaat verandert. Deze impact verkleinen lijkt soms moeilijk, maar het is wel mogelijk. We moeten op grote schaal overschakelen op energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Daarnaast moeten we ontbossing aanpakken. In bomen zit veel CO2 opgeslagen, dat vrijkomt als bos wordt gekapt of verbrand. Daarom strijdt WNF voor verantwoord bosbeheer.

Laat zien dat je de aarde belangrijk vindt
Door mee te doen met Earth Hour laat je zien dat je de aarde belangrijk vindt. Hoe meer deelnemers tijdens Earth Hour, des te krachtiger is het signaal en de bewustwording dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Het begint bij onszelf! (…)’

Oproep Merlijn Twaalfhoven: Doe zaterdag mee! 

Bronnen
Resonance Lab: Earth Hour Rotterdam (inclusief informatie voor wie mee wil doen)
Website Earth Hour (WNF)
Website Merlijn Twaalfhoven

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.