Zeeland krijgt een accucentrale voor opslag schone stroom

10 juli 2015 – Volgende week begint in Vlissingen de bouw van een accucentrale voor de tijdelijke opslag van wind- en zonne-energie. Het wordt de eerste op het vasteland van Europa, meldt de Volkskrant.

De accucentrale kan zo’n 10 megawatt opslaan en heeft de omvang van een gemiddelde parkeergarage. Het is een initiatief van het Amerikaanse bedrijf AES dat zich o.a. heeft toegelegd op commerciële energieopslag.
De Volkskrant maakt duidelijk dat de superbatterij nog geen ‘klanten’ heeft. ‘Gesprekken met de eigenaren van wind- en zonneparken moeten nog beginnen.’ AES ziet op het elektriciteitsnet stabiliteitsproblemen ontstaan door de pieken en dalen in de stroomproductie van windparken en zonnecentrales. TenneT ontkent de stabiliteitsproblemen op het hoofdnet. Er is altijd ‘onbalans’ tussen vraag en aanbod en dat wordt volgens TenneT keurig opgevangen door een speciale markt van aanbieders (waaronder energiecentrales, fabrieken en tuinders). TenneT tegen de Volkskrant: ‘Die markt is ongeveer 350 megawatt groot en dat is de laatste jaren nauwelijks veranderd. Problemen met vraag en aanbod van duurzame stroom worden tot dusver goed opgevangen.’
TenneT ziet zo’n superbatterij geen rol spelen omdat de kosten relatief hoog zijn. AES ziet dat anders en zal zich volgend jaar als aanbieder op die speciale markt melden.
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta verwacht er ook niet veel van, omdat de hele accucentrale slechts 800 huishouden één dag van stroom kan voorzien.

Eerder dit jaar (in mei) verspreidde AES een tamelijk stellig persbericht over de inzet van de superaccu. Ook TenneT en Delta worden daarin genoemd. TenneT is ’tevreden’ over de opslagfaciliteit.

Uit dat persbericht van AES
‘(…) Het zal vanuit Zeeland in het net van regionaal netbeheerder DELTA Netwerkgroep het elektriciteitsnet ondersteunen door levering van snel inzetbaar regelvermogen aan landelijk netbeheerder TenneT. Dit project zal de efficiëntie en de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet verbeteren, de kosten verlagen en daarnaast het vermogen om hernieuwbare energie te integreren vergroten. (…) “We zijn erg tevreden met deze ontwikkeling”, aldus Ben Voorhorst, COO van TenneT. “Wij zijn van mening dat opslag, die voor extra flexibiliteit zorgt, een belangrijke stap is in de transitie naar een duurzame energievoorziening. We kijken uit naar de deelname van AES aan de markt voor frequentie balancering .”
“Energieopslag is aantrekkelijk, omdat het op een unieke en kosteneffectieve manier een groot aantal uitdagingen op het net oplost”, aldus Julian Nebreda, President bij AES Europe. “We zien dat deze technologie in Europa in populariteit toeneemt en gezien wordt als een slimme manier om hernieuwbare energie te beheren en om op betaalbare wijze vraag en aanbod te reguleren.” (…)
“We zijn blij dat we voorop lopen in deze nettransformatie en trots om met progressieve netwerkbeheerders als TenneT en DELTA te mogen werken. Daardoor kunnen we grootschalige opslag voor de energiesector introduceren op het Europese vasteland”, aldus Steve Corwell, Vice President bij AES Europe. AES heeft in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika momenteel 172 MW aan grootschalige flexibel inzetbare energieopslag in bedrijf. In Nederland exploiteert AES momenteel 460 MW aan traditionele opwek. (…)’

 

Bronnen
De Volkskrant, 10 juli 2015: Accucentrale voor opslag schone stroom in Zeeland (via Blendle)
Persbericht AES, 1 mei 2015: AES breidt energieopslag uit naar Nederland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.