Zeeland meteen al verslagen: zonnepark Hoogezand wordt dubbel zo groot

Zeeland meteen al verslagen: zonnepark Hoogezand wordt dubbel zo groot

23 december 2016 – Konden we gisteren melden dat het Zeeuwse zonnepark Scaldia met 50 MWp het grootste zonnepark van Nederland wordt, een dag later blijkt dat de Zeeuwen alweer ingehaald gaan worden in Groningen. Het zonnepark ‘Midden-Groningen’ bij Hoogezand-Sappemeer wordt er een van 103 MWp.
Zeeland krijgt 140.000 zonnepanelen, Midden-Groningen maar liefst 320.000.
Trouw sprak de ‘verslagen’ initiatiefnemer van het Zeeuwse park, Hans Hoven.
Uit het bericht van Trouw
‘(…) “Nu ze dit in Groningen rond hebben, wordt dát het grootste project van Nederland”, reageerde Hoven. “Prachtig nieuws. Ik ga ze gelijk opbellen om ze te feliciteren met deze primeur. Die van ons mocht maar kort duren duren.”
Hij kon het niet ontkennen: de plannen in Groningen zijn omvangrijker. En niet zo’n beetje ook. De capaciteit wordt twee keer zo groot: 103 MW. Ter vergelijking: een windpark op zee is 700 MW, een gas- of kolencentrale zo’n 1000 MW. De zonnepanelen bij Hoogezand-Sappemeer komen te liggen op een braakliggend veld, 117 hectare groot. Oorspronkelijk zouden hier tuinbouwkassen komen, maar dat plan bleef in de la liggen. Een toplocatie voor het groene energieproject, bedacht initiatiefnemer Powerfield Nederland. Het plaatsen van de 320.000 zonnepanelen kost het bedrijf 90 miljoen euro. (…)’

Omgevingsvergunning en subsidie Zonnepark Midden-Groninen zijn rond

Op 21 december kon PowerField bekendmaken dat de SDE+-subsidie rond was.
Uit een persbericht van PowerField
‘(…) Realisatie van het park is hiermee een grote stap dichterbij gekomen. Het zonnepark draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de provincie Groningen en de nationale doelen die zijn vastgelegd in het energieakkoord. Met het zonnepark zal jaarlijks duurzame energie opgewekt worden voor circa 28.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens.
De locatie van het zonnepark was beoogd glastuinbouwgebied, maar is hiervoor nooit gebruikt. Dit bood de mogelijkheid voor een grondgebonden zonnepark. Het zonnepark krijgt de naam van de nieuw te vormen gemeente waarin het komt te liggen; Zonnepark Midden-Groningen.

Compensatie voor aanwonenden
Omwonenden van het zonnepark zijn betrokken geweest bij de invulling van de plannen. Begin dit jaar is er een inloopavond geweest voor bewoners van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en Slochteren waar de plannen gepresenteerd werden en ideeën voor het zonnepark ingediend konden worden. Veel van deze punten zijn meegenomen in de uitwerking van het plan. Daarnaast ontvangen de aanwonenden een compensatie voor de komst van het zonnepark. Deze compensatie bestaat uit een financiële vergoeding, verduurzaming van de woning of een participatie in het zonnepark Sunbrouck. Met deze participatie profiteren bewoners langdurig van de komst van het zonnepark door een forse korting op de energierekening. (…)

Grootste in Noord- en West-Europa
Als het zonnepark er komt is het de grootste in zijn soort in Noord- en West-Europa. Naast windenergie en de bijstook van biomassa zal zonne-energie een steeds grotere rol gaan spelen in de energietransitie. Met de transitie is het de bedoeling minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas.

Bouw start in 2019
De verwachting is dat begin 2019 gestart kan worden met de bouw van het zonnepark. Dit heeft te maken met de voorbereidingen van de bouw en het geschikt maken van de netaansluiting op het station in Kropswolde. Met de bouw is een investering gemoeid van circa 90 miljoen euro. (…)’

Bronnen
Trouw, 23 december 20126: Zeeland juicht, maar grootste zonnepark komt in Groningen (via Blendle)
Powerfield, persbericht, 21 december 2016: SDE+ subsidie voor Zonnepark Midden-Groningen

Zie ook
FluxEnergie, 22 december 2016: Grootste zonnepark van Nederland komt bij Vlissingen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.