Getijdenenergie Zeeland, still uit video Omroep Zeeland

Zeeland ontwikkelt Getijden Technologiecentrum

Getijdenenergie Zeeland, still uit video Omroep Zeeland

De Provincie Zeeland start in april met de bouw van het Getijden Technologiecentrum bij de Spuisluis aan de Grevelingendam. In samenwerking met bedrijven uit de wind- en getijdensector zullen studenten van de HZ University of Applied Sciences hier onderzoek doen naar getijdenenergie. 

Omdat getijden beter te voorspellen zijn dan wind of zon, zou energie uit het verschil tussen eb en vloed een belangrijke aanvulling kunnen zijn op het huidige, vaak fluctuerende, aanbod van wind- en zonne-energie. De Provincie Zeeland steekt daarom een deel de 25 miljoen uit het investeringsprogramma ‘Zeeland in Stroomversnelling’ in een getijdencentrum dat verschillende testturbines zal hebben en als kenniscentrum op het gebied van getijdenenergie moet dienen. De bouw moet klaar zijn in oktober 2018, voor de start van het stormseizoen.

Oosterscheldekering en de Brouwersdam

Begin dit jaar werd bekend dat Nederlandse waterkrachtspecialist Tocardo uitstel van betaling had gekregen. Tocardo had vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering en hoopte daarnaast getijdenenergie op te wekken bij de Brouwersdam. Volgens de bewindvoerder raakte Tocardo in de problemen doordat een financiële injectie van moederbedrijf Tribute Resources uitbleef, terwijl het daar wel op had gerekend.

Wereldwijde zijn de prognoses gunstiger. Media 2017 publiceerde marktonderzoeksbureau Research and Markets een industrievoorspelling voor de golfslagenergie-industrie. Daarin concludeert het dat de golfkracht- en getijdenindustrie het komende decennium met 7,7 procent zal groeien naar ruim 1,7 miljard dollar in 2025.

Anders dan getijdencentrales, halen golfkrachtcentrales hun energie uit golven. Dat is momenteel vooral interessant voor landen aan sterke oceaanstromingen, zoals Portugal en Schotland.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.