Zeeland: rem op plannen voor grote zonneparken

28 oktober 2015 – De provincie Zeeland staat voorlopig geen plannen meer toe voor grote zonneparken in het buitengebied. De provincie wil eerst de ervaringen afwachten met de bouw van drie reeds geplande parken.

Uit een bericht van de provincie Zeeland
‘(…) De gemeenten Reimerswaal, Tholen en Middelburg hebben vergevorderde plannen voor het bebouwen van een groot gebied met zonnepanelen. De Provincie wil deze projecten de komende jaren volgen, voordat er meer worden toegestaan in het landelijk gebied van Zeeland. Het plaatsen van panelen op daken van gebouwen en op bedrijventerreinen blijft wel mogelijk. (…)
De Provincie Zeeland past [mede daarom] het Omgevingsplan Zeeland 2012-2018 aan. In het Omgevingsplan is het beleid van de Provincie vastgelegd voor ruimte, milieu, water en natuur. De herziening is een beperkte aanpassing. Carla Schönknecht, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling van de Provincie Zeeland: ‘Het is belangrijk om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Met de herziening van het Omgevingsplan willen wij nieuwe kansen benutten en dringende opgaven aanpakken’. (…)’

Uit een bericht van de PZC
‘(…) De provincie wil eerst afwachten wat de gevolgen zijn van de bouw van drie grootschalige projecten met zonne-energie op Tholen en in Reimerswaal en Middelburg. (…) Het omvangrijkste plan is van energiebedrijf Delta, dat aan de Ceresweg in Tholen 50.000 zonnepanelen wil neerzetten op een veld van 23 hectare. Het moet één van de grotere zonnevelden van het land worden. De vergunning is al verleend, maar Delta zet het project pas door als het verzekerd is van duurzaamheidssubsidie.
In Rilland, ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal, wil Maatschap Hopmans acht hectare ‘onrendabele landbouwgrond’ volzetten met zonnecollectoren. In Middelburg bereidt GroenLeven uit Heerenveen een zonnepark van 14 hectare voor dat 4500 huishoudens van stroom kan voorzien. Voor beide plannen is inmiddels een vergunning verstrekt. (…)’

In juni 2015 heeft Delta vergunning gekregen van de gemeente Tholen voor de bouw van een zonnepark van 50.000 panelen. Vermogen: 10 MW, oppervlakte 23 hectare.

Bronnen
Provincie Zeeland, 27 oktober 2015: Herziening Omgevingsplan Zeeland
PZC, 28 oktober 2015: Tijdelijk rem op plannen voor grote zonneparken (via Blendle)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.