Zeeland werkt aan reddingsplan voor energiebedrijf Delta

Zeeland werkt aan reddingsplan voor energiebedrijf Delta

30 januari 2016De Volkskrant meldt vanmorgen dat de provincie Zeeland bezig is met een reddingsplan voor het energiebedrijf Delta. De provincie zou € 150 mln willen lenen om daarmee Delta te helpen.

Delta verkeert in financiële problemen. Het bedrijf maakt verlies op de elektriciteitsproductie. Een extra complicatie vormt de kerncentrale in Borssele. Delta is de eigenaar en moet conform de kernenergiewet jaarlijks een storting doen in een amoveringsfonds. Daar zit nu € 175 mln in, maar dat moet in 2033 € 500 mln zijn. Of Delta die stortingen kan blijven doen is nog maar zeer de vraag.
Eerder deze maand had Delta zich al neergelegd bij de wettelijke splitsing van het bedrijf (netwerkbedrijf en productiebedrijf/stroomleverancier). De splitsing moet in 2017 gerealiseerd zijn. Delta is bang dat het productiebedrijf, zonder de  stevige financiële waarde van het netwerkbedrijf, problemen krijgt met de financierbaarheid van de activiteiten.

Het reddingsplan is voor de provincie opgesteld door het adviesbureau Emendo Capital en gepresenteerd aan alle aandeelhouders (de provincie en 21 andere aandeelhouders, met name Zeeuwse gemeenten). Emendo concludeert dat de verliezen in het productiebedrijf zo groot zijn en zo lang zullen aanhouden dat het bedrijf zal omvallen.
Emendo stelt ook dat voor de kerncentrale, en dan met name voor de stortingen in het amoveringsfonds, steun van het Rijk nodig zal zijn.
Volgens de Volkskrant is er al een overleg gestart tussen de provincie en het ministerie van EZ voor het geval Delta om zal vallen.

Het reddingsplan van de provincie voorziet in een nieuwe holding (HoldCo) waarin, als een soort onderpand, het waterbedrijf Evides wordt ondergebracht. HoldCo leent dan geld bij een bank (€ 150 mln) waarvoor de publieke aandeelhouders garant moeten staan. De aflossingen (€ 10 mln pj) worden dan betaald uit het dividend op Evides (± € 20 mln pj).
Overigens staat in het reddingsplan volgens de Volkskrant ook dat de voorgestelde herstructurering zonder de splitsing eveneens ‘onvermijdelijk is’.

Uit het bericht van De Volkskrant
‘(…) ‘Als ze dit echt zo gaan doen, dan is het absurd’, zegt energie-adviseur Ebel Kemeling, die bekend is met de voorgenomen transactie. ‘Deze constructie lijkt erop te duiden dat de aandeelhouder nog steeds de onderneming niet in de greep heeft. Delta heeft het blijkbaar voor elkaar gekregen dat ze hun eigen aandeelhouders laten betalen voor iets wat al van hen is. Het is de vraag wat de aandeelhouder daar voor belang bij heeft.’ (…)’

Eerder deze maand had de provincie al bepaald dat een verkoop van (onderdelen van) Delta niet aan de orde was.

Terneuzen dubt over meedoen aan reddingsplan
Uit een bericht van de PZC
‘(…)  Het is voor de Terneuzense gemeenteraad nog geen gelopen race dat Terneuzen een bijdrage zal leveren aan de herfinanciering van verliesgevende delen van energiebedrijf Delta. (…) Terneuzen bezit 7,35 procent van de aandelen in Delta en is daarmee na de provincie (50 procent) de grootste aandeelhouder. Gedacht wordt aan een herfinanciering van 200 miljoen euro. Terneuzen zou zich in dat geval voor minstens 14,7 miljoen euro garant moeten stellen. De Terneuzense gemeenteraad staat daar, bleek donderdagavond, niet afwijzend tegenover. Al was er wel één kritisch geluid te horen, van SGP-raadslid Jerry Pladdet. “Delta weet dit al tien jaar en ondertussen heeft de directie alleen met haar duimen zitten draaien.” Een besluit viel er donderdagavond zeker nog niet. Eerst wil de Terneuzense raad meer informatie. In maart moet waarschijnlijk pas worden beslist. “Ondertussen verdienen externe adviesbureaus hier goed geld aan”, merkte burgemeester Jan Lonink nog terloops op. (…)’

Bronnen
De Volkskrant, 30 januari 2016: Zeeland schiet energiebedrijf in nood te hulp (via Blendle)
De Volkskrant, 30 januari 2016: Waterbedrijf moet Delta redden (via Blendle)
Omroep Zeeland, 22 januari 2016: ‘Alle onderdelen Delta overeind houden
PZC, 30 januari 2016: Terneuzen dubt over steun Delta
Foto en illustratie: Delta

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.