Zeeuwse burgemeester wil niet meepraten over Belgische kerncentrales

Schermafdruk 2015-08-11 16.16.52
Kerncentrale Doel

12 augustus 2015 – Burgemeester Mulder van Hulst voelt er niets voor mee te praten over het langer openhouden van de kerncentrales in Doel. 

Mulder wil zich niet mengen in de vraag of de kerncentrales bij de grens wel veilig zijn. Dat laat hij aan de Belgen over. ‘En anders is er altijd nog het internationale Atoomagentschap.’ Mulder zegt dit tegen de Zeeuwse krant PZC in reactie op de oproep van de anti-kernenergie organisatie WISE, ook in de PZC, om je vanuit Zeeland juist wél te bemoeien met de veiligheid.
Peer de Rijk van WISE hield de Zeeuwse bestuurders voor dat voor de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 een milieu-effectrapportage nodig is. En dat de Belgische overheid hierover ook in de buurlanden het publiek moet informeren en inspraak moet organiseren.

Uit het bericht van de PZC
‘(…) Gerrie Ruijs, directeur van de Veiligheidsregio Zeeland, laat weten dat ‘wij onze verantwoordelijkheid nemen’. Tussen de Veiligheidsregio, EPZ (de exploitant van de kerncentrale in Borssele), Electrabel (Doel) en ‘Den Haag’ vindt structureel overleg plaats, aldus Ruijs. Het veiligheidsniveau van de kerncentrales in Borssele en Doel is volgens haar zeer hoog. In oktober komen er voor gemeenteraden algemene voorlichtingssessies. De Rijk van WISE is verbaasd over de reacties. “Ik begrijp niet waarom de autoriteiten België niet wijzen op haar internationale verplichtingen.” (…)’

Bronnen
PZC, 11 augustus 2015: Hulst blijft buiten debat kerncentrales in Doel (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 8 augustus 2015: ‘Zeeland, praat mee over kerncentrale in Doel’
Videostill Electrabel

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.