‘Zeewier energiebron van de toekomst’

26 oktober 2015 – De Volkskrant heeft vandaag bijna haar hele voorpagina vrijgemaakt voor het bericht dat zeewier de energiebron van de toekomst kan worden. De krant baseert zich op gesprekken met het ECN, dat een evaluatie over het project heeft geschreven.

De onderzoekers van ECN hebben tegenover De Volkskrant verklaard dat zij ervan overtuigd zijn dat de productie van zeewier op de Noordzee over tien tot twintig jaar evenveel duurzame energie kan opleveren als de windmolens (in 2020). De ECN-onderzoekers komen met deze boodschap vanuit hun ervaringen in het Europese zeewierproject At sea.
Behalve De Volkskrant bericht vandaag ook Trouw over de evaluatie van het project.

Uit het bericht van De Volkskrant
‘(…) Als eentiende van de Nederlandse Noordzee voor zeewierteelt wordt benut, kan daarmee 350 petajoule (PJ) aan energie worden geoogst. Dat is evenveel als in het Energieakkoord is afgesproken voor de bijdrage van windmolens op zowel zee als land in 2020, zegt ECN-onderzoeker Jaap van Hal. (…)’

Energie-onerzoeker André Faaij van de Rijksuniversiteit Groningen (niet bij het project betrokken) matigt het enthousiasme wat.
Ook tegenover De Volkskrant
‘(…) Die techniek heeft inderdaad grote potentie maar is nog lang geen realiteit. (…) Het vereist hoge productiviteit onder ideale omstandigheden binnen de totale productieketen, met vergaande kostenreductie. Die zijn nog geen werkelijkheid en vergen nog veel onderzoek en ontwikkeling.’ Een van de problemen is de beschikbaarheid van voedingsstoffen in het zeewater, zegt Faaij. ‘Die neemt bij grootschalige productie snel af en moet worden aangevuld. Dat kan lekkages van meststoffen veroorzaken. Ook het onder controle houden van ziekten is bij grootschalige productie een aandachtspunt, net zoals bij de grootschalige teelt van kweekzalm.’ (…)’

ECN-onderzoeker Van Hal wijst erop dat zeewier niet concurreert met de voedselproductie.
De Volkskrant: ‘De omzetting tot ethanol gebeurt via bacteriën, die de suikers omzetten en enzymen afscheiden. De enzymen versnellen het proces nog eens. In theorie kan zo 80 procent van de energie uit zeewier en algen worden gehaald. Op dit moment wordt zeewier vooral gebruikt als voedsel in Aziatische landen. Bijna alle zeewier wordt geoogst in het wild; grootschalige kweek komt nog nergens voor.’

Ook Trouw bericht erover, vooral over de rol van ECN bij het ontwikkelen van de best denkbare zeewierfarms.
Uit het bericht van Trouw
‘(…) ECN presenteert vandaag een nieuwe zeewierfarm die is ontwikkeld door een consortium van elf Europese bedrijven en op drie locaties met succes is getest. De rol van ECN was om alle nieuwe technieken en methodes te bundelen in een kant en klaar inzetbare zeewierfarm, die het mogelijk maakt op grote schaal zeewier te telen en te oogsten.Op dit moment wordt zeewier nog geteeld met behulp van touwen en netten. Met het nieuw ontwikkelde textieldoek waar de plantjes makkelijk op hechten, wordt het mogelijk op grotere oppervlakten zeewier te kweken. Per mat loopt de opbrengst op tot 2000 kilo nat zeewier. De matten drijven in een constructie van boeien en touwen en kunnen door een vissersboot gemakkelijk aan boord worden gehesen, om het zeewier vervolgens aan land te oogsten. (…)’

151026-Zeewier-Matten

Bronnen
De Volkskrant, 26 oktober 2015: Energiebron van de toekomst: zeewier (via Blendle)
Trouw, 26 oktober 2015: Energie uit zeewier kan concurreren met windenergie (via Blendle)zeewierfarms
Foto zeewier: Zeewierwijzer
Zie ook
FluxEnergie, 26 oktober 2015: ECN ontwerpt zeewierfarm 
Illustratie kweekmatten: ECN

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.