‘Radioactief afval onveilig en illegaal opgeslagen in Petten’

19 mei 2016‘De opslag van alfastralend hoogradioactief afval bij NRG is onveilig en tegen de wet.’ Dat stelt oud-ECN-directeur Frans Saris tegenover Argos. Hij beschuldigt de Nuclear Research en consultancy Group (NRG) ervan te sjoemelen met kernafval en diende een bezwaarschrift in bij de ANVS.   

Volgens Saris, van 1996 tot 2002 directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), staat in Petten kernafval opgeslagen dat daar niet hoort en wordt het bovendien slecht beveiligd. Woensdag gaf Saris bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid toelichting op een kritisch document waarin hij waarschuwt voor mogelijke terroristische dreiging door de slechte beveiliging van het kernafval in Petten. Op dezelfde dag overhandigde hij aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) een bezwaarschrift, dat in handen is van Radio1-programma Argos.

Uit het bericht van Argos
‘(…) Op 2 mei  heeft de minister van Infrastructuur en Milieu goedkeuring verleend aan het plan van aanpak Radioactief Afval Project alfahoudend afval (RAP-Alfa) van de Nuclear Research en consultancy Group in Petten. Daartegen heeft Saris bezwaar aangetekend. Volgens de oud-topman bewijst de aanwezigheid van meer dan 500 vaten alfahoudend radioactief afval in de zogeheten Pluggenloods in Petten, dat er nieuw radioactief afval is toegevoegd aan het zogeheten historisch radioactief afval. In zijn document schrijft Saris: “NRG doet dit om de kosten van de productie van medische isotopen te drukken, zodat de verkoop van isotopen voor NRG meer winst oplevert.” (…)’

Bij de samenvoeging van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en KEMA tot NRG bleef het al bestaande kernafval – het ‘historische afval’ – eigendom van ECN, aldus Argos. Saris liet, als directeur van ECN, voor april 2002 alle laag en middelhoog radioactieve afval verplaatsen naar een opslaglocatie in Zeeland, COVRA.

‘(…) Het feit dat er nu opnieuw middel- en laagradioactief en in Petten aanwezig is en de vaten met alfastralend afval zijn voor Saris een bewijs dat NRG illegaal afval heeft gezet bij het historisch afval. (…)’

Volgens Saris kan ECN-dochter NRG de wettelijk verplichte stalling van het nucleaire afval bij COVRA niet betalen. Daarom zou NRG het afval illegaal tussen het ‘historische afval’ zetten.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) De geldproblemen van ECN en NRG zijn al langer bekend. Minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef in december aan de Kamer dat ECN failliet dreigt te gaan. ,,Het eigen vermogen is nagenoeg uitgeput als een gevolg van de problematiek bij ECN-dochter NRG en de kosten van het opruimen van het historische afval.” (…)’

Zaterdag zendt Argos het hele interview met Saris uit, om 13:00 uur op Radio 1. Saris uit daarin ook zijn kritiek op de veiligheidscultuur bij ECN in de tijd dat hij er werkte.

Bronnen
Argos, 18 mei 2016: Oud-directeur ecn trekt aan de bel bij nucleaire waakhond
Telegraaf, 18 mei 2016: ‘Afval onveilig opgeslagen in Petten’

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.