‘Zestig procent meer nieuwe zonnepanelen in 2017’

Zonne-energie nieuw in 2017, Solar Solutions NTR2018

Afgelopen jaar hebben Nederlandse particulieren bedrijven samen zestig procent meer nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan het CBS het jaar daarvoor registreerde. Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport over 2017. Voor 2018 verwachten de onderzoekers een nog sterkere groei. 

Het totale vermogen van de nieuwe panelen is 853 megawattpiek (MWp), waarmee het totaal aandeel zonne-energie nu met 9,3 petajoule 2,2 procent van de Nederlandse energieproductie bedraagt, berekenden de onderzoekers van Good!/Solar Solutions. Het totaal vermogen aan Nederlandse zon is nu 2914 MWp. Het potentieel is nog veel groter, benadrukken de onderzoekers: op slechts 0.3 procent van het Nederlandse landoppervlakte valt net zo veel zonne-energie als we aan elektrische energie consumeren.

Ruim 9.000 banen

De Nederlandse zonne-energiesector telt inmiddels ruim 9.000 voltijdbanen, en haalde in 2017 een omzet van circa 3 miljard euro. Via de de Rotterdamse haven werden 13 miljoen zonnepanelen ingevoerd, vooral uit Vietnam, China, Singapore, Maleisië en Zuid-Korea. Opvallend was de intrede van Mexico op de markt, dat met zes procent  een groter aandeel had dan Aziatische concurrenten als Thailand en Taiwan.

Ongeveer de helft van de zonnepanelen werd geïnstalleerd door particulieren en de helft door bedrijven. Grootzakelijke verbruikers betalen doorgaans minder dan een euro per kilowattpiek voor de panelen, terwijl de prijs van particulieren vaak nog meer dan 1,30 euro bedraagt. Na wind is zon daarmee de voordeligste vorm van energie, constateren de onderzoekers.

(tekst loopt door onder de grafiek)

Lazard’s kostenreductie-analyse hernieuwbare energie (2009-2017), 2 november 2017, uit: NTR2018, Solar Solutions

Recordjaar

De grootse zonneprojecten die in 2017 werden gerealiseerd waren het zonnepark Lange Runde/Barger in Emmen, met 118.200 panelen goed voor 14,2 MWp en het zonnepark op de vuilstort van Woldjerspoor in Groningen, waar 43.000 panelen voor 12 MWp moeten zorgen. Het vermogen per paneel verschilt niet alleen door de standplaats, maar ook de door technologie van verschillende soorten zonnepanelen.

Eind december werd al bekend dat in 2017 meer duurzame energie werd opgewekt dan ooit tevoren. Het aandeel wind ging bijna eenderde omhoog, met name door de bijdrage van windpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden. Dat bleek uit ramingen van Energieopwek.nl., een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.