Foto: Kieszon

Zeuven Heuvels eerste aardgasloze nieuwbouwwijk met coöperatief stroomnet

Projectontwikkelaar BBG, netbeheerder Liander en dochterbedrijf Zown en duurzame energieleverancier Greenchoice gaan samen een nieuwbouwwijk met een eigen elektriciteitsnet ontwikkelen. ‘De Zeuven Heuvels’ in de Gelderse gemeente Wezep zal 57 volledig elektrische en energieneutrale woningen omvatten. De projectpartners maken hierbij gebruik van de experimenteerregeling, die het mogelijk maakt om met energie-experimenten af te wijken van de Elektriciteitswet 1998.

De huizen worden gebouwd zonder aardgasaansluiting en uitgerust met een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming voor het verwarmen van de woning en het leveren van warm tapwater. De bewoners verenigen zich in een lokale energiecoöperatie, die eigenaar wordt van het lokale elektriciteitsdistributienet en een collectief zonnedak op een nabijgelegen manege. Met 1.508 panelen levert het zonnedak jaarlijks 409.940 kWh, voldoende voor het gemiddeld stroomverbruik van 117 huishoudens.

Eigen elektriciteitsnet

De wijk wordt wel gekoppeld aan het landelijke elektriciteitsnetwerk, maar kan via het eigen stroomnet experimenteren met de onderlinge uitwisseling van energie of gebruik maken van andere opwekinstallaties. Daarvoor moet worden afgeweken van de elektriciteitswet en wordt de experimenteerregeling gebruikt. De energiecoöperatie krijgt één aansluiting voor grootverbruik, in plaats van 57 losse aansluitingen, en wordt gekoppeld aan een transformator die in de wijk is geplaatst. Via deze aansluiting komt de stroom uit het zonnedak de wijk in, maar kan ook externe stroom worden bijgeleverd op minder zonnige dagen.

Draagvlak en verantwoordelijkheid

De energiecoöperatie van bewoners van de Zeuven Heuvels is zelf verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het project. Door de ene aansluiting en het zelf opwekken van groene stroom bespaart de coöperatie kosten.

“De Zeuven Heuvels is een vooruitstrevend project dat aansluit bij de transitie naar aardgasvrije wijken in Nederland. In het regeerakkoord zijn afspraken gemaakt om aan het einde van de huidige regeringsperiode 50.000 woningen per jaar op een andere manier dan met aardgas te verwarmen,” zegt Jeroen Vanson, manager klantprojecten bij Greenchoice. “Dit project kan als inspiratie dienen, niet alleen op technisch gebied, maar ook waar het gaat om draagvlak. Duidelijk is dat coöperaties voor het lokale draagvlak een belangrijke rol kunnen spelen.”

Kieszon, een 100%-dochter van Greenchoice, plaatste de zonnepanelen op het dak van de manege. Greenchoice levert de stroom van het zonnedak en wanneer nodig extra groene stroom uit lokale bronnen. De energieleverancier neemt ook de eventuele overproductie aan groene stroom af en vergoedt ze aan de coöperatie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.