Ziekenhuisbaas waarschuwt voor dreiging Groningse volkswoede

3 mei 2017De hoogste baas van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwt politiek Den Haag voor een dreigende volkswoede in het door de aardbevingen geteisterde Groningen.

Kookpunt
Jos Aartsen, de voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, sloeg gisteren in het NOS-journaal alarm over de gevolgen van de aardbevingsschade. De psychische druk nadert het kookpunt, zegt hij. Er kloppen steeds meer mensen bij het ziekenhuis aan met geestelijke en lichamelijke problemen als gevolg van de aardbevingen.
In het NOS-journaal zei hij: ‘De mensen raken gefrustreerd door slechte afhandeling of niet-afhandeling van schade, door boosheid omdat ze niet geholpen worden, door boosheid ook omdat er niks gedaan wordt vanuit de overheid.’

Niet meer te kanaliseren volkswoede
Het pobleem ligt volgens Aartsen in politiek Den Haag. ‘Er wordt teveel gepraat en te weinig gedaan. We zien alleen maar dat de Tweede Kamer wat moties aanneemt en dat daar dan niks mee gebeurt. Zo langzamerhand kom je in een situatie terecht… Ik denk dat er op een gegeven moment een volkswoede gaat komen die niet meer zo makkelijk te kanaliseren is.
De nieuwe formatie moet het nu wel gaan doen. Die moet laten zien dat Den Haag Noord-Oost Groningen heel serieus neemt.’

Al eerder aan de bel getrokken
Vorig jaar december trok  Aartsen ook al aan de bel. Toen omdat hij schade vreesde voor het ziekenhuis bij een nieuwe aardbeving. ‘Als er binnenkort een aardbeving komt, is het maar de vraag of wij als ziekenhuis noodhulp kunnen verlenen. En dat terwijl wij als acuut zorgcentrum die hulp zouden moeten kunnen geven’, zei Jos Aartsen toen. Het ziekenhuis nam toen een advocaat in de arm om bij de NAM de kosten van versteviging van de gebouwen te claimen (toen geschat op 30 tot 40 miljoen euro).

Bronnen
NOS-journaal, 2 mei 2017 – 12.00 u (op 8’30”)
Zie ook
NOS, 16 december 2016: UMC Groningen luidt noodklok over aardbevingen
Foto: still uit NOS-journaal

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.