Zilver duur door zonnepanelen

2 augustus 2016De prijs voor zilver stijgt hard: in 2016 al met 49 procent. Een van de redenen is de groeiende populariteit van zonnepanelen, aldus Z24.

Normaal volgt de zilverprijs ongeveer de weg van de goudprijs. Goud wordt ook duurder, maar de prijs van zilver stijgt nu twee keer zo snel, met 49 procent dit jaar, schrijft Z24. De reden is de grotere vraag, onder meer door de stijgende populariteit van zonnepanelen.

Ongeveer de helft van het zilver is voor industriële toepassingen, aldus Z24.

Uit een bericht van Z24
‘(…) Zo’n 10 procent van de verwachte industriële vraag naar zilver in 2016 is voor de productie van zonnepanelen bestemd: 23 procent meer dan vorig jaar.
Naar verwachting wordt de vraag naar zonnepanelen, en dus die naar zilver, de komende jaren alleen maar groter. (…)’

Intussen zal de productie van zilver dalen, zo verwachten experts in de Telegraaf en Truewealth Publishing. Marleen Evertsz, mede-oprichter van het online handelsplatform voor goud en zilver GoldRepublic, schreef in februari in de Telegraaf te verwachten dat de zilverprijs blijft stijgen, maar niet te weten hoeveel.

Verschillende bedrijven zijn op zoek naar een vervanging voor het zilver in zonnecellen, met als doel ze goedkoper te maken. De Nederlandse machinebouwer Besi en het Vlaams-Nederlandse onderzoeksinstituut Imec toonden in een duurtest aan dat het zilver in zonnepanelen te vervangen is door een goedkopere koperlegering, aldus Duurzaam Bedrijfsleven. Het Amerikaanse Natcore Solar liet weten aluminium te kunnen gebruiken in plaats van zilver.

Bronnen
Z24, 1 augustus 2016: De zilverprijs is aan een opmars bezig, met dank aan zonne-panelen
Telegraaf, 8 februari 2016: Zilver door het dak
Truewealth Publishing, 29 juli 2016: Here’s Why Silver Prices Will Stay Higher Longer
Duurzaam Bedrijfsleven, 9 maart 2016: Nederlanders vervangen zilver door koper in zonnepanelen

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.