‘Zoek geen nieuwe olie bij genoeg reserves’

14 mei 2015 – Shell kan het zoeken naar en het winnen van olie in het Noordpoolgebied beter laten, betoogt Marc Blom in het Financieele Dagblad. De extra CO2-uitstoot is onwenselijk en Saudi-Arabië heeft reserves genoeg.

Blom, tot vorig jaar advocaat en partner bij NautaDutilh, wijst op het rapport ‘Unburnable Carbon’ van Carbon Tracker. Daarin staat dat, om CO2-uitstoot te beperken en onder de 2 graden opwarming van de aarde te blijven, slechts 20 procent van de reserves van fossiele brandstoffen kan worden gewonnen. Dan is alle CO2-ruimte gebruikt.

Onzinnig dus, om extra olie en gas te zoeken. Er zijn genoeg bekende reserves in de wereld, bijvoorbeeld in Saudi-Arabië. Als in Parijs de mondiale CO2-uitstoot wordt ingeperkt, moeten deze voorraden ongebruikt blijven (ze raken ‘stranded’ in de woorden van Blom).

Uit het bericht van FD
‘(…) Zo valt het Arctische project van Shell te ruilen tegen Saoedische olie. Shell kan dan goedkoper winnen en de vrijgekomen fondsen gebruiken om zichzelf opnieuw uit te vinden. Saoedi-Arabië vermindert het risico dat zijn voorraden ‘stranded’ raken en heeft de mogelijkheid het Arctische project op te pakken als er ooit CO2-ruimte overblijft.(…)’

Bronnen
Financieele Dagblad, 14 mei 2015: Zoek geen nieuwe olie bij surplus bestaande reserves (registratie verplicht)
Carbon Tracker, september 2014: rapport Unburnable Carbon (pdf)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.