‘Zoeken naar kleine beetjes gas is gerommel in de marge’

14 augustus 2015 – Weinig en duur gas winnen in de Noordzee? Een onzalig idee, stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in het Financieele Dagblad. 

De 118 miljard kubieke meter gas die er volgens TNO in de Noordzeebodem zit, is goed voor vier jaar gasvoorziening, stelt Rotmans in een opiniestuk in het FD. De nog onontdekte reserves, volgens TNO 165 miljard kuub, zouden goed zijn voor nog eens vijf tot zes jaar. En het winnen ervan is duur, omdat het in allemaal kleine veldjes zit.

Uit het opiniestuk in het FD
‘(…) Kortom, het betreft hier relatief weinig gas, 4 tot 10 jaar extra gas, tegen een hoge prijs, via een tijdrovend procedé. Hardnekkig blijven zoeken naar kleine beetjes gas is dus niet de oplossing, het is slechts gerommel in de marge. Daarachter schuilt de premisse dat gas een transitiebrandstof is, maar dat is allang achterhaald. (…)’

Kamp moet volgens Urgenda-oprichter Rotmans naar de rechter luisteren en snel overschakelen naar duurzame energie. De energie-intensieve industrie moet energie besparen en overschakelen op bio-energie. En zo snel als de woningen in de jaren zestig hun gasaansluiting kregen, moeten ze daar nu weer vanaf.

‘(…) We kunnen dus in 15 jaar tijd de industrie en de gebouwde omgeving aardgasvrij maken. Technisch is dat nu al mogelijk. Het hangt op het slim en innovatief organiseren en het creëren van de juiste financiële prikkels. Maar het hangt vooral op een minister met lef en visie, die niet rommelt in de marge en blijft hangen in het verleden, maar de transitie naar een gasloze economie echt een impuls geeft. (…)’

De redactie van de krant heeft overigens een andere kijk. Het onderzoek van Kamp naar de gasreserves onder de Noordzee is een goed idee, staat in een commentaar. Om minder afhankelijk te worden van buitenlands of Gronings gas. De redactie stelt dat, om CO2 te reduceren, alle kolencentrales moeten sluiten terwijl de nu werkeloze gascentrales de energieproductie kunnen opvangen.

Bronnen
Financieele Dagblad, 14 augustus 2015: Zoeken naar kleine beetjes gas gerommel in de marge (registratie)
Financieele Dagblad, 14 augustus 2015: Onderzoek naar gas in zee gewenst (registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.