Zonatlas berekent nu ook energieopslag

28 mei 2015 – De nieuwe versie van de Zonatlas geeft niet alleen informatie over hoeveel zonne-energie potentieel opgewekt kan worden op een dak, maar kan ook het voordeel van energieopslag en verwarming berekenen. 

De Zonatlas is een gratis toegankelijke website die inzicht geeft in de mogelijkheid om op een specifiek adres zonne-energie op te slaan. In de nieuwst versie kan men nu ook de mogelijkheid voor energieopslag en verwarming inzien. Bovendien is de nieuwe Zonatlas flink uitgebreid: 1,5 miljoen gebouwen staan in het systeem.

Uit het persbericht van Zonatlas
‘(…) Zonne-energie neemt een grote vlucht in Nederland. Dat is goed nieuws want ‘Zonne-energie is een essentiële bouwsteen voor een duurzame energiehuishouding’ en ‘noodzakelijk om de doelstellingen uit het SER energieakkoord te halen’ zegt prof. Wim Sinke van ECN en de universiteit van Amsterdam. Zonne-energie is de laatste jaren sterk gegroeid, en nog steeds wordt echter maar een fractie van de mogelijkheden benut. Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op duurzame energie als hun hoofdbron van elektriciteit. Daarnaast gaat ook opslag van energie een rol spelen in Nederland, net als in Duitsland. Nederlanders zouden het prachtig vinden als ze TV kunnen kijken met gebruikmaking van hun eigen opgeslagen zonne-energie. De nieuwe Zonatlas voorziet individuele huishoudens van onafhankelijke informatie over de mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen eventueel in combinatie met opslag. De Zonatlas is voor iedereen kosteloos via het internet te raadplegen.
In mei 2012 is Zonatlas geïntroduceerd in Nederland. Op dit moment zijn er 230 gemeentes die hun eigen Zonatlas hebben. In het begin van 2014 werd één van de belangrijkste informatiebronnen voor Zonatlas, de hoogtekaart van Nederland, toegankelijk als open data waardoor het mogelijk werd om een zeer gedetailleerd 3D model te creëren van alle Nederlandse gebouwen. Tetraeder is het eerste bedrijf dat op basis van deze Open Geodata, 12,5 miljoen gebouwen in Nederland, in kaart heeft gebracht. De directeur van Tetraeder, Stephan Wilforth, gaf bij de lancering van de nieuwe Zonatlas aan: “de ontwikkeling van Zonatlas heeft enkele jaren in beslag genomen. Gedurende deze periode hebben wij nauw samengewerkt met Duitse universiteiten om een transparant en zeer nauwkeurig systeem te ontwikkelen waarmee de overgang naar duurzame energie kan worden versneld.” Nederlandse gemeenten waar Zonatlas is gepromoot, hebben in vergelijking met gemeentes zonder Zonatlas, 10% meer zonne-energiesystemen. De provincie Gelderland tweete op 22 april ”Gemeenten met #zonatlas hebben 10-20% meer #zonnepanelen dan gemeentes die geen Zonatlas hebben”. Daarom is het van belang dat inwoners van Nederland kosteloos toegang krijgen tot de informatie over de zonne-energiemogelijkheden op hun dak. Zodat zij kunnen zien hoeveel geld zij kunnen besparen en hoe zij eventueel met buren kunnen samenwerken voor een duurzame toekomst.
Samen met de 230 gemeenten die gebruik maken van Zonatlas, de provincies en Klimaatverbond Nederland heeft Tetraeder de Zonatlas ontwikkeld en is daarmee één van de stuwende krachten in de overgang naar duurzame energie. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar niet commerciële zonne-energieprojecten in Zonatlas wanneer een inwoner een dak heeft dat niet geschikt is.
Maar Zonatlas stopt hier niet! Nieuwe toepassingen voor Zonatlas worden momenteel ontwikkeld in samenwerking met EnShared Development B.V.. EnShared is een systeem integrator in de Nederlandse energiemarkt en voorziet o.a. collectieven van de nodige support om hun duurzame energieambities te realiseren. Meer informatie over deze ontwikkelingen zullen op korte termijn worden gepubliceerd. Directeur Thijs Aarten: “wij zijn erg verheugd met deze ontwikkeling omdat het een innovatieve Duits-Nederlandse samenwerking naar de Nederlandse energie sector brengt.” (…)’

Bronnen
Zonatlas, 26 mei 2015: Van 12,5 miljoen Nederlandse daken is het zonnepotentieel berekend!
Solar Magazine, 26 mei 2015: Nieuwe generatie Zonatlas herbergt zonnepotentieel van 12,5 miljoen Nederlandse daken
EnergieOverheid, 27 mei 2015: Zonatlas berekent nu ook energieopslag

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.