Zonder Franse en Belgische kernreactoren kunnen stroomprijzen 2019 fors stijgen

De onbeschikbaarheid van diverse Franse en Belgische kernreactoren kan het prijsniveau voor elektriciteit in de eerste helft van 2019 beduidend verhogen. Dat meldt het Duitse adviesbureau Enervis.

De problemen zijn niet nieuw. “Net als de voorbije twee jaar zijn de winterse problemen in de Franse kerncentrales tijdig aangekondigd,” stelt Enervis. EDF liet weten dat er grondankers moeten worden versterkt in acht centrales. Grote centrales, elk met een vermogen van meer dan 1.300 megawatt (MW). In vijf van deze centrales zullen de werken duren tot einde maart 2019.

Dat betekent dat een basisproductievermogen van minstens 6.500 MW onbeschikbaar zal zijn tijdens de wintermaanden, met piekvraag naar elektriciteit. In Frankrijk verwarmen heel wat huishoudens hun woning elektrisch. “Als de weersomstandigheden dezelfde zijn als de voorbije twee jaar worden de leveringszekerheid, het netevenwicht en daarmee ook de tijdelijke invoer van buitenlandse elektriciteit bedreigd,” vermoedt Enervis.

Door de vermelding dat de Fransen wel tijdig hun problemen aankondigden, blijft Enervis beleefd voor België, waar het zwijgt over de aankondigingsdatum. Maar ook hier ziet het adviesbureau flessenhalzen in de bevoorradingszekerheid.

“Onze berekeningsmodellen wijzen uit dat de huidige, maandenlange onbeschikbaarheid van 10 gigawatt (GW) nucleair vermogen een beduidende impact kan hebben op de elektriciteitsprijzen in de eerste helft van 2019. Indien de nu ongebruikte Belgische en Franse reactoren niet weer operationeel worden in 2019, zou de Franse basisprijs voor stroom oplopen naar 80 euro per MWh in het eerste kwartaal en 50 euro per MWh in het tweede kwartaal. In België zou dit respectievelijk 78 en 60 euro zijn,” aldus Mirko Schlossarczyk van Enervis.

Duitsland kan er wel bij varen

“Die situatie zal ook effecten hebben op de Duitse markt, omdat er dan beduidend meer Duitse stroom rechtstreeks naar Frankrijk zou lopen, terwijl ook de import van België uit Frankrijk en Nederland zou toenemen (omdat er nog geen Duits-Belgische interconnectieinfrastructuur is). In het kielzog van de Belgische en Franse elektriciteitsprijzen zouden ook de Duitse stijgen. “Dat is goed economisch nieuws voor de uitbaters van elektriciteitscentrales in Duitsland,” besluit Enervis. Over Nederland spreekt Enervis zich niet uit, maar Nederland is uiteraard geen eiland. Ook over de mogelijke effecten op de verkoop van dikke wintertruien, zaklampen en kaarsen in België en Frankrijk rept het niet.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.