‘Zonne-energie gaat snel de prijs van olie bepalen’

‘Zonne-energie gaat snel de prijs van olie bepalen’

9 juni 2016Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht dat binnenkort zonne-energie de prijs van olie en gas gaat bepalen. 

Het Friesch Dagblad bericht over een expertmeeting in het Provinciehuis in Leeuwarden, waar Sinke een van de deskundigen was die de Statenleden informeerden over duurzame energie. Dit in het kader van de besluitvorming over het provinciale beleid Duurzame Energie.

160609-Sinke
Wim Sinke: ‘Aandeel zon gaat nog enorm stijgen’

Uit het bericht van het Friesch Dagblad
‘(…) Binnenkort bepaalt niet de fossiele energie de prijs van duurzame energie, maar bepaalt zonne-energie de prijs van olie en gas. (…) Volgens Sinke staan er in India al zonne-systemen die energie produceren voor drie cent per kWh. In Nederland kost stroom rond de vijf cent per kWh. De komende jaren daalt volgens hem over de hele wereld de prijs van zonne-energie tot rond de drie cent. ,,In de Arabische wereld is de bouw van een aantal kolencentrales afgeblazen omdat die duurdere stroom zouden leveren dan zonneparken. Je ziet daar dat zonne-energie bepalend is voor de investeringen in fossiel.” Deze gunstige prijsontwikkelingen zijn volgens hem nog opzienbarender als men beseft dat van alle energieproductie, zonne-energie slechts nu 1 procent beslaat. Sinke voorziet dat dit aandeel nog enorm gaat stijgen: zonne-energie is in klein én groot toepasbaar en ontwikkelt zich nog volop. (…)’

Bronnen
Friesch Dagblad, 9 juni 2016: Zonne-energie gaat snel de prijs van olie bepalen
Foto boven: Essent. Foto Sinke: UvA

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.