‘Premier Rutte, zet zonne-energie bovenaan de agenda’

‘Premier Rutte, zet zonne-energie bovenaan de agenda’

8 februari 2016 – Afgelopen donderdag hield Wim Sinke zijn oratie als hoogleraar aan de UvA en naar aanleiding daarvan sprak de NRC met hem. Een enthousiast interview, maar ook bezorgd: Sinke is bang dat Nederland de boot gaat missen bij zonne-energie’. Sinke doet een beroep op premier Rutte. ‘De middelen moeten meer dan verdubbeld worden.’

Wim Sinke weet in het interview de NRC-redacteur Renée Postma enthousiast te maken (‘Wie vijf minuten naar Wim Sinke luistert voelt sterk de neiging om onmiddellijk de installateur te bellen en het hele dak vol te laten leggen met zonnepanelen.’).
Maar Sinke is ook bezorgd, over de positie die Nederland op het gebied van clean tech dreigt kwijt te raken. Sinke wil dat premier Rutte in actie komt.

Uit het interview van de NRC
‘(…) Die hele verduurzaming van de economie staat niet hoog genoeg op de politieke agenda.”
Wie moet hem daar zetten?
„Dat moet op het allerhoogste politieke niveau gebeuren. Ook door onze premier. Als je kijkt naar wat er in het buitenland gebeurt…”
Dan verliezen we de aansluiting?
„Die is er nog, maar het buitenland versnelt en het is een mondiale vechtmarkt. Als je belangrijk wilt zijn op het gebied van clean tech , en daar valt duurzaamheid onder, dan moet je meespelen met de grote jongens.”
Geld vrijmaken dus.
„Daar hangt absoluut een prijskaartje aan.”
Een verdubbeling van middelen?
„Dat zou ik nog te weinig vinden.” (…)
Welk argument moet premier Rutte overtuigen om dit onderwerp bovenaan de agenda te zetten?
„Ik denk dat het een gigantische economische kans is voor hightechlanden en kenniseconomieën als de onze, om een belangrijke rol te spelen in de verduurzaming van de energievoorziening.”
Een kans is geen noodzaak…
„Dat is wel een noodzaak, want als je je economie op peil wilt houden moet je nieuwe sectoren ontwikkelen omdat oudere sectoren veranderen. Daar hangt onze welvaart vanaf, en ons welzijn.” (…)’

Argumenten van Sinke:

  • zonnestroom wordt al concurrerend (in India al 5 ct per kWh, en het kan minder dan 2 ct worden)
  • zonnestroom is de grootste beschikbare duurzame bron
  • zonnestroom is de best verdeelde bron ter wereld

De oratie van Sinke (‘Van toekomstdroom naar terawatts: wetenschap en technologie voor de eeuw van de zon’) kwam rijkelijk laat: al in 2013 werd hij benoemd tot hoogleraar ‘Photovoltaic energy conversion’ aan de UvA.
Prof. dr. W.C. Sinke is al jaren dé autoriteit in Nederland op het gebied van zonne-energie. Voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling werd hij vorig jaar geridderd.
Bij ECN geeft hij leiding aan de programmaontwikkeling bij onderzoekbureau ECN Solar Energy.

UvA over de oratie van Sinke
‘(…) Toponderzoek en geavanceerde technologie – in combinatie met ontwikkeling van de markt – maken zeer grootschalig en economisch aantrekkelijk gebruik van zonne-energie mogelijk. Dit betoogt Wim Sinke in zijn oratie.
Zonnestroom (photovoltaics; PV) is bezig aan een indrukwekkende opmars: wereldwijd én in Nederland. De markt groeit al decennialang met dubbele cijfers, de kosten zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald en de omzettingsrendementen stijgen gestaag. In Nederland kan zonnestroom inmiddels ruimschoots concurreren met consumentenprijzen van reguliere elektriciteit en ook zakelijke markten komen geleidelijk binnen handbereik. Op dit moment staat mondiaal ruim 200 gigawatt-piek (GWp) aan systemen opgesteld, die samen iets meer dan 1% van het mondiale elektriciteitsverbruik dekken. Dit groeit naar verwachting in de komende vijf tot tien jaar tot meer dan 1000 GWp (1 terawatt-piek; TWp). Dan begint eigenlijk pas het ‘echte werk’, stelt Sinke. Op langere termijn kan zonne-energie namelijk uitgroeien tot de allergrootste en bovendien duurzame, energiebron ter wereld. Wetenschap en technologie moeten dat mede mogelijk maken. Nanostructuren, nieuwe materialen en zeer grootschalige productie en installatie kunnen zorgen voor een verdubbeling van het rendement, een enorme verdere kostendaling en toepassingen in allerlei soorten en maten. (…)’

Bronnen
NRC, 5 februari 2016: ‘Zonnestroom wordt concurrerend, zónder subsidie’ (via Blendle)
UvA, 4 februari 2016: De indrukwekkende opmars van zonne-energie
Oratie: Van toekomstdroom naar terawatts; Wetenschap en technologie voor de eeuw van de zon’ (pdf, 28 pag.)
Zie ook
FluxEnergie, 10 december 2015: Wim Sinke: ‘Zonne-energie zal nog veel spectaculairder gaan groeien’
Portretfoto Sinke: ECN
Portretfoto Rutte: Rijksoverheid
Foto zonnepanelen: Eneco

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.