Zonne-energie heeft een stralende toekomst – en wel hierom

7 maart 2016 – Het Amerikaanse Rocky Mountains Institute denkt dat zonne-energie nu massief gaat doorbreken. Het instituut somt er tien redenen voor op. RTL Z heeft de zes belangrijkste samengevat.

Uit de samenvatting van RTL Z
‘(…)  1. Zonnecelfabrikanten ontwikkelen zich
Waar zonnecelfabrikanten zich vroeger richten op een klein segment van de markt, bedienen ze nu een breder stuk. Daardoor zijn de bedrijven minder gevoelig voor veranderingen in energiebeleid, bijvoorbeeld als een subsidie wordt afgeschaft.

2. Wereldwijd nog veel groei mogelijk
Internationaal groeit de markt voor zonne-energie nog erg snel. Vorig jaar werd in totaal wereldwijd voor 59 gigawatt aan zonne-energie opgewekt, dit jaar wordt dat naar schatting 65 gigawatt. Vooral in opkomende economieën als China en India is nog veel groei mogelijk. Ook in het Midden-Oosten is veel ruimte voor groei. Verder hebben meer dan een miljard mensen in derdewereldlanden helemaal geen stroom. Zonnepanelen, mits ze goedkoop kunnen worden geproduceerd, zouden een uitkomst zijn om hen van stroom te voorzien. Het aanleggen van een compleet elektriciteitsnetwerk met hoogspanningskabels is niet nodig. Met een zonnepaneel kan je stroom opwekken op de plek waar je het nodig hebt.

3. Zonnecellen zijn robuust en betrouwbaar
Gemiddeld geven fabrikanten 25 tot 30 jaar garantie op zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat de panelen nog veel langer meegaan. Pioniers uit de jaren zeventig wekken nog altijd stroom op met de zonnecellen van destijds. Ook de omvormers, de apparaten die nodig zijn om zonnepanelen aan te sluiten op het lichtnet, blijken erg betrouwbaar.

4. Zonnecellen zijn goedkoper dan fossiele brandstoffen
Volgens de Amerikaanse investeringsbank Lazard zijn zonnecellen goedkoper om stroom op te wekken dan kolen of gas. Daarbij gaat het wel om stroomproductie op grote schaal. Een zonnecentrale in de Amerikaanse staat Nevada levert 1 kilowattuur voor 3,87 dollarcent. Particuliere zonnepanelen zijn nog relatief duur, maar hebben wel als voordeel dat er niet voor het transport hoeft te worden betaald.

5. Zonnepanelen worden nog een stuk goedkoper
Door grootschaligere productie, verbeterde productietechnieken en efficiëntere installatie zullen de prijzen van zonnecellen dalen. Canadian Solar, een van de grootste fabrikanten van zonnecellen ter wereld, verwacht dat de komende drie jaar de prijzen met een kwart zullen dalen. Greentech Media, een bureau dat publiceert over duurzame energie, verwacht dat de prijzen in 2020 zijn gedaald met 40 procent.

6. Kolencentrales worden gesloten
Veel landen hebben voorgenomen om de kolencentrales te sluiten om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Ook in Nederland worden de kolencentrales uitgefaseerd. Het verlies aan capaciteit dat daarbij hoort, zal moeten worden gecompenseerd. Zonne-energie zou een duurzaam alternatief zijn voor de kolencentrales. (…)’

 

Uit het bericht van het Rocky Mountains Institute
‘(…) We feel the solar industry does not face a cloudy future. Far from it. Policies, regulations, and the stock market can’t stop the continued growth of this clean, affordable, reliable technology; the future of solar PV is bright. (…)’

 

Het rijtje van 10 van het Rocky Muntains Institute

  1. PV companies are diversifying
  2. The PV industry is global
  3. Solar PV is a proven and robust technology
  4. Solar PV cost is beating fossil fuels
  5. Cost of solar PV will continue to fall
  6. The industry is attracting top talent
  7. Decommissioned coal plants will drive surge in PV demand
  8. Completely untapped markets still exist
  9. New solar markets segments are emerging in mature markets such as the U.S.
  10. Business models are being continuously innovated

Bronnen
RTL-Z, 4 maart 2016: Zes redenen waarom zonne-energie een stralende toekomst heeft
RMI, 29 februari 2016: Top 10 Reasons Why Solar PV Has Reached Escape Velocity
Foto: Impressie Zonnepark Ameland (foto Eneco)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.