‘Zonne-energie wordt de standaard’

Schermafbeelding 2015-07-22 om 21.04.42

23 juli 2015 – Zonne-energie zal de standaard technologie worden voor de energievoorziening en kan in principe de hele aarde bedienen. Dat schrijven de analisten van de Zwitserse UBS Bank.

De investeringsbank is ervan overtuigd dat zonne-energie een heel grote rol gaat spelen. In theorie kan het de hele energievoorziening van de aarde gaan verzorgen, maar de helft van alle stroom zal straks zeker van de zon komen.
Zelfs in een gematigd scenario het aandeel van zonne-energie binnen 10 jaar verdrievoudigen. En dat zal het nog eens keer doen in de 25 jaar daarna.
Tegen 2050 zal, zo verwacht UBS, in dat gematigde scenario wereldwijd 3.000 GW aan zonne-systemen zijn opgesteld, zonne-systemen die overigens veel groter zullen zijn dan de huidige.
Maar de bank heeft ook een ‘droomscenario’. ‘In cooperation with the MIT, we investigate the main constraints on “scaling up solar” (land, raw material, social pressure on tariffs) and conclude that solar could potentially power the entire planet without any land or material bottleneck.’
Al binnen vijf jaar (!) kan volgens UBS zonne-energie de goedkoopste energiebron zijn bij ‘new build’-systemen. UBS voorspelt daarom niet veel goeds voor steenkool en kernenergie, ook al binen vijf jaar: ‘Profit margins for thermal electricity (coal and nuclear) will drop to zero.’ Er zullen subsidies nodig zijn om te voorkomen dat energiecentrales massaal zullen sluiten.

Uit een bericht van Trouw over het rapport
‘(…) Gaat het echt die kant op, of is het droomscenario precies wat het woord zegt, een droom? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk dat zelfs het droomscenario nog wel eens te conservatief zou kunnen blijken te zijn.
UBS zegt zijn rapport te hebben opgesteld omdat de analisten van de bank menen dat de financiële wereld en de energiesector de ontwikkeling van zonne-energie nog altijd onderschatten. Het succes van zonnepanelen verrast nu al weer een aantal jaren vriend en vijand. Dat zou best nog eens een tijdje kunnen aanhouden. (…)’

Bronnen
RENew Economy, 12 juni 2015: UBS lays out “dream” solar scenario: 50% of global generation by 2050
Trouw, 22 juli 2015: Helft van alle stroom straks van de zon
Het rapport zelf is alleen voor klanten van de bank toegankelijk (alleen met toegangscode)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.