Zonne-energie zorgt voor meeste groene banen

Zonne-energie zorgt voor meeste groene banen

8 mei 2017 In Nederland groeide het aantal ‘groene’ banen in 2016 met 4%, terwijl de gehele Nederlandse arbeidsmarkt met 2% groeide.  Zonne-energie zorgt voor de meeste groene banen en bio-energie is de snelste groeier. Dat meldt Joblift, een website voor het zoeken van een baan.

Uit het bericht van Joblift
‘(…) Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat het aantal banen bij bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid het afgelopen jaar met gemiddeld 4 procent toenam. In totaal werden er 8.760 vacatures uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. De bio-energiesector had met 6,7 procent de snelste groei in het vacatureaanbod.

Groene banengroei twee keer sneller dan gehele arebeidsmarkt
Het afgelopen jaar groeide het vacatureaanbod voor groene banen met een maandelijks gemiddelde van 4 procent. Ter vergelijking: de banengroei op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt was 2 procent. Vooral in de energiesector zien we een groeiende vraag naar werknemers met kennis van verduurzaming. De snelst groeiende sub-sector in 2016 was de bio-energiesector: hier was de gemiddelde maandelijkse groei van het vacatureaanbod 6,7 procent. Op plek twee staat windenergie, waar het banenaanbod met gemiddeld 5,5 procent groeide. Met een groei van gemiddeld 5,3 procent per maand maakt de zonne-energiesector de top drie compleet.

Zonne-energie zorgt voor meeste banen
In de afgelopen twaalf maanden werden er 8.760 vacatures voor groene banen uitgeschreven. Daarvan was het grootste deel afkomstig van bedrijven in de zonne-energie: in deze sector werden 3.262 vacatures uitgeschreven. Dit is duidelijk meer dan de 1021 banen die omtrent windenergie gecreëerd werden. Bio-energie en geothermie kunnen met respectievelijk 577 en 109 vacatures nog geen bronnen van grote werkgelegenheid genoemd worden. Opvallend is dat bedrijven die personeel zoeken in deze laatste twee sectoren duidelijk meer moeite hebben geschikte sollicitanten te vinden. (…)

Zoel hoog- als laagopgeleiden profiteren van groene banen
Hoog- en laagopgeleiden profiteerden het afgelopen jaar nagenoeg gelijk van de groei in groene banen: het aantal vacatures voor hoogopgeleiden lag met 50,8 procent nauwelijks hoger dan het aantal voor laagopgeleiden. (…)’

 

Bronnen
Joblift, 4 mei 2017: Zonne-energie zorgt voor meeste groene banen – Snelste groei in bio-energie
Illustratie: Joblift

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.