foto; kabinet Bart Tommelein

Zonnepanelen op het dak van God

De fotovoltaïsche panelen op het dak van de kerk van Sint-Paulus en Onze-Lieve-Vrouw Ten Rozen in Aalst zijn niet de eerste zonnepanelen op het dak van een kerk in België. Het zijn wel de eerste zonnepanelen op een kerkdak waarvan de parochianen mede-eigenaar kunnen worden. Vande zonne-installatie, niet van het dak, welteverstaan. Vlaams minister van energie Bart Tommelein (VLD) verkondigde deze blijde boodschap tijdens de plechtige inhuldiging vanaf het dak van de kerk.

Er liggen al langer zonnepanelen op het oostelijke dak van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout. Maar voor de 36 panelen (10,6 kW) in Aalst sloot de kerkfabriek een verbond met de coöperatieve Denderstroom. Parochianen en andere belangstellenden –die misschien niet geloven in God maar wel in duurzame energieproductie– kunnen door de aankoop van een meer aandelen van 250 euro coöperant worden. “Ze kunnen algemeen investeren of hun investering specifiek toewijzen aan de zonne-installatie op het dak van de kerk of aan een van onze zeven eerdere projecten,” zegt Alex Polfliet, initiatiefnemer van Denderstroom. In de nabije toekomst neemt Denderstroom nog twee andere kleinschalige zonneprojecten in gebruik.

In totaal telt Denderstroom nu 189 coöperanten. Het verkoopt de opgewekte stroom standaard aan de eigenaar of de gebruiker van het gebouw. De installatie in Aalst dekt ongeveer twee derde van de elektriciteitsbehoefte van de kerk. Luc Van Looy, de bisschop van Gent, ziet ruimte voor meer dergelijke projecten op daken van niet (als monument) beschermde kerkgebouwen. Zijdelings wees hij er ook op dat de meeste kerkgebouwen eigendom zijn van de overheid.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.