Foto: Goodboy / Confederatie Bouw

Zonnepanelen op Vlaamse geluidsschermen en waterplassen

Bart Tommelein.

Langs de snelwegen E17 en E34 in de Antwerpse randgemeente Zwijndrecht komen geluidsschermen met daarin zonnecellen om hernieuwbare energie op te wekken. De Vlaamse regering investeert tot 680.000 euro in dit project van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (Bam).

“Dit zullen de eerste geluidsschermen met zonnecellen zijn in België. Dergelijke unieke projecten ondersteunen we graag,” aldus de afscheidnemende energieminister Bart Tommelein (VLD). In de Vlaamse begroting is er een jaarlijks budget van 1,5 miljoen euro voorzien voor de ondersteuning van innovatieve hernieuwbare energieprojecten. Een project kan maximaal 25% investeringssteun krijgen van de in aanmerking komende kosten.

De schermen komen langs de E17 en E34 zullen 8 meter hoog zijn. De bovenste 6 meter wordt voorzien van glasplaten met geïntegreerde zonnecellen, met een transparantie van 25-40%. De totale investering bedraagt ongeveer 3 miljoen euro. De bouw is voorzien voor de tweede helft van 2019.

Eerder dit najaar kende Vlaanderen ook al investeringssteun toe aan zeven nieuwe projecten met drijvende zonnepanelen. Samen zullen ze maximaal 6,15 miljoen euro steun krijgen, goed voor 11 megawatt hernieuwbare energie. Ook hier geldt een plafond van 25% van de totale investering voor de Vlaamse steun.

Concreet gaat het om drie projecten van Terhills in Dilsen-Stokkem (1.227 kW –max. 503.000 euro) en verder om initiatieven van de coöperaties Steengoed Projecten in het Maasgebied (5.000 kW –max. 1.862.000 euro) en Beauvent (2.500 kW – max. 800.000 euro), van Adpo in Kallo (1.140 kW –max. 436.000 euro), BBM in Wuustwezel (1.172 kW –max. 408.000 euro) en van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen in Niel (325 kW –max. 99.000 euro). Floating PV tenslotte krijgt maximaal 2,05 miljoen voor de plaatsing van vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel, in de Antwerpse Kempen.

Innovatief karakter

Elk van de zonneprojecten heeft een innovatief karakter en test een aantal vernieuwingen uit. Zo zal er gewerkt worden met lichtgewicht zonnepanelen, dubbelzijdige zonnepanelen met actieve koeling, speciale verankering in de bodem én bermen en met vlottenstructuren die bestand zijn tegen grote waterpeilschommelingen, sneeuwlast en ijsdruk. Beauvent zal onder meer bestuderen of de drijvende zonnepanelen de algengroei verminderen in een drinkwaterbekken. Het project van Adpo is een proefproject op een havendok in de Waaslandhaven om uit te wijzen of ook die locaties geschikt zijn voor drijvende zonnepanelen. Het kleinste project in Niel wil experimenteren met zonnedelen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.