Zonnepanelen: tot 12% verschil in opbrengst

17 september 2015 – Een vergelijkingssite voor zonnepanelen heeft 30 merken getest en dat leverde opbrengstverschillen op tot 12%. Per jaar kan dat € 100 in de opbrengst schelen.

Uit een persbericht van zonnepalen.net
‘(…) Sinds juni van dit jaar vergelijkt de onafhankelijke website Zonnepanelen.net de prestaties van 30 merken zonnepanelen. Hiervoor hebben zij de panelen onder identieke omstandigheden op het dak van hun pand in Ede geplaatst. Uit de vergelijking komen grote verschillen in prestaties naar voren. Ook blijkt dat het vermogen weergegeven in de omschrijving van de fabrikant of in folders vaak lager uitvalt dan de werkelijke capaciteit. Zonnepanelen.net kan uit de eerste vergelijkingen over de maanden juli en augustus concluderen dat tussen het beste en slechtste paneel een opbrengstverschil zit van maar liefst 12%. Marcel Blaauw van Zonnepanelen.net: ‘Dat is meer dan dat we verwacht hadden. Want een verschil van 12% betekent voor een gemiddeld huishouden € 1.000,- minder opbrengst over 10 jaar. Dat is 20% van de aanschafwaarde. Dat is belangrijke informatie voor de consument die op het punt staat panelen aan te schaffen’.
Voor de vergelijking heeft Zonnepanelen.net 30 merken geselecteerd die op dit moment veel in Nederland worden verkocht. Ze kochten de panelen zelf uit de markt zodat fabrikanten geen invloed konden hebben op de resultaten. Voordat de panelen werden geplaatst heeft Zonnepanelen.net ze getest in een laboratorium. Hier werd bepaald of het door de fabrikant opgegeven vermogen ook daadwerkelijk werd behaald. Het viel op dat een aantal zonnepanelen veel minder vermogen had dan de fabrikant had opgegeven. (…)
Deze eerste resultaten geven ondanks de korte periode al een goed beeld van de prestaties van de panelen. Marcel Blaauw: ‘Uit ervaring weten we dat de zonnepanelen die in de zomermaanden als beste presteren uiteindelijk over een geheel jaar als beste uit de bus komen. In de zomermaanden wordt immers 70% van de totale opbrengst behaald. De prestaties in de wintermaanden zijn daarom minder relevant. Maar we blijven de panelen testen en zullen vanaf nu elke maand de resultaten publiceren zodat de consument mee kan volgen welke zonnepanelen het goed of slecht doen.’ (…) Zonnepanelen.net is een initiatief van ‘Groene’ ondernemers Marcel Blaauw en Bart Mossink. Hun doel is consumenten op een objectieve manier te informeren over de aanschaf van zonnepanelen.(…)’

 

De vijf beste panelen uit de test zijn:

  1. Solar Frontier (SF170-S)
  2. Renesola (Virtus II 255Wp)
  3. NSP (D6P260B3A)
  4. Conergy (PowerPlus 250P)
  5. Boviet (BVM6610P-255

Bronnen
Zonnepanelen.net, 17 september 2015: Test zonnepanelen: 30 merken vergelijken

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.