Zonsverduistering soepel verlopen

20 maart 2015 – De levering van elektriciteit is niet beïnvloed door de zonsverduistering vanmorgen. Extra noodvermogen hoefde niet te worden ingezet, meldt netbeheerder TenneT.

Persbericht TenneT:
‘Ons land heeft tijdens de eclips vanmorgen kunnen rekenen op een stabiele levering van elektriciteit. Dankzij maanden van voorbereiding en Europese samenwerking heeft TenneT de balans op het elektriciteitsnet zowel in Nederland als in Duitsland kunnen handhaven. Heel Europa was vanmorgen in de ban van de zonsverduistering. Helaas was deze in Nederland door de laaghangende bewolking niet of nauwelijks zichtbaar. In Nederland was de 500 megawatt (MW) aan extra noodvermogen die was ingekocht dan ook niet nodig. Wel schatten we in dat er een kleine dip van iets minder dan 100 MW in de zonne-productie optrad.
In Duitsland en grote delen van Europa was er echter geen wolkje aan de lucht. De zonsverduistering had hier dan ook een behoorlijk effect op het elektriciteitsnet. Totaal zorgde de eclips in Duitsland voor 15.000MW minder toevoer van zonne-energie op het net. Dit kun je vergelijken met een verlies van zo’n 30 elektriciteitscentrales. Hier heeft TenneT samen met Duitse collega-netbeheerders (Amprion, 50Hertz en TransnetBW) dus ook behoorlijk moeten bij- en afregelen om de balans tussen elektriciteitsproductie en –verbruik te handhaven. De maatregelen die hier vooraf genomen zijn, waren niet voor niets.
Ook in andere Europese landen is heeft zonsverduistering geen problemen opgeleverd. Dat is uiteraard ook te danken aan het groot aantal maatregelen dat de samenwerkende TSO’s hebben voorbereid. Van extra inkoop, afstemming en intensieve communicatie tot het uitschakelen van een deel van de zonne-opwek in Italië. Het licht bleef overal branden, hetgeen betekent dat we wederom de leveringszekerheid van ons elektriciteitsnet hebben behouden.’

Bronnen
TenneT, 20 maart 2015: Zonsverduistering soepel verlopen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.