Zorgen over Belgische kerncentrales stapelen zich op

Zorgen over Belgische kerncentrales stapelen zich op

30 november 2016 Nadat eerder deze maand de Belgische nucleaire toezichthouder fors aan de bel trok over de veiligheid van de Belgische kerncentrales (‘Brandgevaar, risico op kernsmelting en een schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur’), waarschuwt diezelfde instantie nu voor nieuwe opslagplannen voor het afval.

De toezichthouder FANC is nu ook nog ongerust over de ondergrondse opslagplannen voor nucleair afval.

Uit een bericht van Het Laatste Nieuws
‘(…) Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft twijfels over de opties van de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) voor de opslag van radioactief afval. (…) De NIRAS beveelt aan om het afval van de kernreactoren te begraven in installaties op een diepte van 220 meter. (…) Het FANC is ongerust over de geplande diepte van de opslag, omdat dat nergens ter wereld op zo een geringe diepte gebeurt. Ook roept het aantal toegangen en de nabijheid van bruikbaar water vragen op. Bovendien is de som die NIRAS heeft voorzien – 3,2 miljard euro, en meer dan 360 miljoen euro voor onderzoeks- en ontwikkelingskosten – volgens het FANC onvoldoende. (…)’

Veiligheidsdocumenten uitgelekt?

Er is ook een onderzoek gedaan naar het mogelijk uitlekken van veiligheidsdocumenten. De documenten zouden op  het Darknet staan (een reeks verborgen netwerken die vooral door criminelen worden gebruikt). De veiligheidsdiensten hebben niets kunnen vinden. ‘Misschien zitten de documenten er niet, of misschien is er iets anders aan de hand. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg’, verklaarde het Centrum voor Cyberveiligheid.

Bronnen
HLN, 24 november 2016: FANC ongerust over opslag nucleair afval: “Nergens ter wereld op zo geringe diepte”
De Morgen, 22 november 2016: “Geen gevoelige plannen nucleaire sites op Darknet gevonden”
Zie ook
FluxEnergie, 21 november 2016: Toezichthouder zeer bezorgd over veiligheid Belgische kerncentrales
Foto: interieur kerncentrale Tihange (foto Elektrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.