Zoutkoepel Gasselte niet geschikt voor opslag kernafval

Zoutkoepel Gasselte niet geschikt voor opslag kernafval

13 juni 2016 – Al veertig jaar heeft Nederland nog geen knoop doorgehakt over de definitieve opslag van kernafval. Eén van de mogelijkheden is ondergrondse opslag in de zoutkoepel in het Drentse Gasselte. ‘Niet doen’, concludeert Herman Damveld in zijn zaterdag verschenen boek ‘Kernafval in zout, plannen 40 jaar oud’.

Zoutkoepel Gasselte niet geschikt
Schermafbeelding 2016-06-12 om 20.29.17Uit het persbericht van de uitgever (Laka)

‘(…) Volgens recente en nog niet gepubliceerde gegevens van TNO is de zoutkoepel Gasselte relatief klein, smal en spits. Ook heeft deze zoutkoepel een beperkte omvang en is het onbekend hoe diep de koepel ligt; het kan 400, maar ook 800 meter zijn. “Daaruit concludeer ik dat de zoutkoepel Gasselte niet geschikt is voor de aanleg van een opslagmijn voor kernafval. Deze zoutkoepel, die 40 jaar boven aan de lijst van de regering heeft gestaan en daardoor het centrum van acties en demonstraties was, valt af.” (…)’

Omdat nog steeds niet duidelijk is hoe radioactief afval het veiligst geborgen kan worden (en hoe dat dan gefinancierde moet worden) is er voorlopig gekozen voor langdurig bovengrondse opslag: het blijft vooralsnog bij de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) in Borssele liggen.
In november vorig jaar concludeerde de onafhankelijke Commissie MER (milieueffectrapportage) dat ondergrondse opslag van radioactief afval en verbruikte splijtstof van de kerncentrale in Borssele toekomstige generaties met te veel financiële en veiligheidsrisico’s opzadelt.
Volgens regeringscommissies zouden zeven zoutkoe­pels in aanmerking kunnen komen voor opberging van radioactief afval: Ternaard in Friesland, Pieterburen en Onstwed­de in de provincie Groningen, Schoonloo en Gassel­te-Drouwen in Drenthe en de minder zekere zoutkoepels Hooghalen en Anloo in Drenthe. Daarnaast zouden kleilagen in de zuidelijke helft van Friesland het meest geschikt zijn: het gaat om gebieden rond Terwispel, Steggerda, Sneek en Bantega.

Veel te weinig geld voor de berging van het radioactief afval
Damveld concludeert in zijn boek ook dat er veel te weinig geld opzij is gelegd voor de berging van het afval.
Uit het persbericht van de uitgever
‘(…) Een tweede belangrijke conclusie uit het speurwerk van Damveld is dat er veel te weinig geld opzij is gelegd voor de berging van radioactief afval. Er is slechts 68 miljoen euro beschikbaar, terwijl volgens de regering een opslagmijn zo’n 2 miljard euro kost. Blijkbaar is in de afgelopen 46 jaar door de exploitanten van de kerncentrales Dodewaard en Borssele niet veel geld gereserveerd voor de eindberging. Hierdoor heeft kernenergie jarenlang een verborgen subsidie gekregen. (…)’

Opslag in Duitse zoutkoepels wordt teruggedraaid
160613-HermasnDamveldIn een interview van het Dagblad van het Noorden spreekt Damveld ook over opslag in Duitse zoutkoepels.
Uit het interview van het Dagblad van het Noorden
‘(…) In het Duitse Assen ligt sinds 1976 radioactief afval opgeslagen in een zoutkoepel. „Ze zeiden destijds: ‘Wat in Duitsland kan, kan hier ook’. Ik ben in die koepel geweest, op 750 meter diepte. Het water heeft zich vermengd met zout. Daardoor is pekel ontstaan dat de opslagvaten heeft aangetast. Er zijn vaten kwijt geraakt. Nu heeft de regering besloten al het afval weer naar boven te halen. Dat kost vijf miljard euro. Ik heb dus gelijk gekregen. Echt, ik had liever anders gewild.” (…)’

Bronnen
Persbericht Laka, 11 juni 2016: Zoutkoepel Gasselte ongeschikt voor opslag kernafval (pdf, 3 pag.)
Dagblad van het Noorden, 11 juni 2016: ‘Ik leg het uit’  (via Blendle)
Foto: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.