Foto: Laura Ponchel

Zowel fans als critici naar Shells Generation Discover festival

Fossielvrij Onderwijs

De voorbije dagen vond op het Malieveld in Den Haag voor de derde keer op rij het Generation Discover festival plaats, een organisatie van energiebedrijf Shell en twintig partners. Jongeren van 8 tot 14 jaar kwamen er op een speelse en interactieve manier in aanraking met wetenschap en technologie.

Ze konden er zelf een drone besturen, racen met een zoutwaterauto, energie opwekken op een kinetische dansvloer, bouwen aan het virtuele Nederland van de toekomst en digitaal muziek samenstellen”

Volgens Shell was het festival dit jaar grootser opgezet dan ooit. Bij de opening was ook Marjan Hammersma aanwezig, secretaris-generaal van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Samen met Marjan van Loon, topvrouw bij Shell Nederland en voormalig wereldrecordhouder Rubiks kubus-speedcuber Mats Valk ging ze de uitdaging aan om in een race tegen de klok gezamenlijk zeventien Rubiks kubussen op te lossen, een kubus voor elke internationale duurzaamheidsdoelstelling van de Verenigde Naties.

Marjan van Loon: “Dit jaar stonden de internationale duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties centraal. Hoe kunnen we wetenschap en technologie gebruiken voor werelduitdagingen zoals hongersnood, watertekort en milieuvraagstukken.”

“Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven zich inzet voor de promotie van wetenschap, technologie en innovatie onder jongeren. Zij zijn vaak minder bekend met bètavakken, terwijl techniekonderwijs juist essentieel is voor onze toekomst,” luidt de commentaar van Marjan Hammersma. “Met het Generation Discover festival dragen de betrokken partijen bij aan de ontwikkeling van jong talent en wordt een belangrijk zaadje geplant.”

Maar lang niet iedereen deelt haar enthousiasme. Vlakbij het festival bootste burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs vrijdag een olielekkage na. De “olie” lekte uit een 20 meter lange “oliebuis” in de kleuren van Shell. “Met Generation Discover doet Shell net alsof het groen is en dat het begaan is met de toekomst, maar Shell is 98% fossiel en ligt daarmee op ramkoers met de toekomst’,” betoogt Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs. De beweging maakt zich grote zorgen over de invloed van Shell op kinderen. “Via Generation Discover en ‘coole’ lespakketten op school geeft Shell een gevaarlijke boodschap aan kinderen, namelijk dat fossiele brandstoffen nog heel lang normaal blijven in de wereld. Festival Generation Discover is pure greenwashing. Wij roepen leraren, ouders en de minister van onderwijs op om Shell ver te houden van het onderwijs,” aldus Sleegers. “De slogan van de campagne is dan ook: ‘Stuur Shell de klas uit.’

De kritiek van Fossielvrij Onderwijs is niet nieuw en bleef niet zonder gevolgen. Zo besloot de gemeente Den Haag om het festival niet verder te subsidiëren. En enkele tientallen scholen van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden bleven er dit jaar weg. “De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de betrokkenheid van het ministerie van onderwijs bij het festival. Drie organisaties lieten hun logo verwijderen van de website van Generation Discover,” merkt Sleegers op.

Dubbele uitdaging

Shell pareert de kritiek. “De Shell Groep heeft klimaatverandering en de essentiële rol die energie speelt bij het stimuleren van de wereldeconomie, het verhogen van de levensstandaard en het verbeteren van leefomstandigheden, al lang geleden erkend. Toch zijn er nog steeds meer dan één miljard mensen op de wereld die geen toegang hebben tot veilige, betrouwbare energiebronnen en de elementaire behoeften waarin daarmee wordt voorzien. De samenleving moet voldoen aan de groeiende vraag naar energie en tegelijkertijd de transitie naar een koolstofarmere wereld maken,” formuleerde ondernemingssecretaris Linda Szymanski al eerder dit jaar.

“Shell ondersteunt krachtig het Akkoord van Parijs. Begin april publiceerden we het Shell Energy Transitions-rapport waarin we onze intentie om te komen tot een koolstofarmere toekomst schetsten. Het is onze ambitie om de netto koolstofvoetafdruk van de energieproducten die we verkopen in lijn met de samenleving te verminderen. Wij schatten dat dit tegen 2050 een halvering zal betekenen, waardoor wij de portefeuille van producten die we verkopen moeten veranderen.”

“Hoewel Shell nog steeds voornamelijk een olie- en gasmaatschappij is en we verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie en gas zal blijven groeien, hebben we miljarden dollars geïnvesteerd in een reeks koolstofarme technologieën, waaronder koolstofafvang en -opslag, biobrandstoffen, waterstof, zonne-energie en windenergie.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.