Watermolen Rotselaar (foto: Ecopower)

Zuinige klanten bezorgen Ecopower groen productieoverschot

Watermolen op de Dijle in Rotselaar.

In 2017 heeft Ecopower voor het eerst meer elektriciteit geproduceerd dan zijn eigen klanten –tevens coöperanten– verbruiken. Volgens de groene stroomproducent is dit niet alleen te danken aan de verdere groei van het productiepark, maar ook aan het feit dat de eigen klanten almaar zuiniger energie consumeren.

Bovendien hebben heel wat Ecopower-coöperanten al zonnepanelen op hun dank geïnstalleerd. Met einde 2017 52.937 coöperanten, waarvan er 43.662 tevens klant zijn, is Ecopower in België de burger-energiecoöperatie met veruit het grootste aandeel aandeelhouders. Op de komende jaarvergadering, op 14 april in Leuven, zal de raad van bestuur voorstellen om hen een dividend van 2% uit te keren. Vorig jaar was dit nog 4%. Dit ligt in lijn met de eveneens lagere winst, hoewel de omzet in 2017 groter was dan in 2016.

Ecopower produceert en levert uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Het heeft een eigen patrimonium van 22 windturbines, 300 pv-installaties –waarvan 45 groter dan 10 kW– en drie kleine waterkrachtcentrales. Alles samen is dat goed voor een operationeel vermogen van iets meer dan 45 MW. Het koopt ook stroom aan bij andere groene producenten, die zelf niet als leverancier optreden.

“Het geeft en gerust gevoel dat we wat meer produceren dat onze eigen klanten nodig hebben. Want wanneer we stroom moesten bijkopen, kochten we principieel altijd elektriciteit met garanties van oorsprong aan. En dat is op de elektriciteitsmarkt niet de gemakkelijkste weg,” zegt gedelegeerd bestuurder Jim Williame. “Overschotten vermarkten is veel gemakkelijker. We kunnen dan de stroom en de garanties van oorsprong afzonderlijk verkopen. Met onze garanties van oorsprong konden we onze Franse vrienden van Enercoop al uit de nood helpen. Die hebben meer klanten dan ze met hun eigen groene productie kunnen bedienen.”

Ecopower zelf houdt het bij een zachte groei van het aantal klanten. Het heeft verschillende investeringsprojecten lopen. Zo is er al een bouwvergunning uitgereikt voor drie extra windturbines langs het Albertkanaal in Oelegem. De volgende stap is het aanstellen van een aannemer.

Warm bezoekerscentrum

Half maart heeft Ecopower in de watermolen van Rotselaar een vernieuwd bezoekerscentrum geopend. Door het gebruik van de restwarmte van de waterkrachtcentrale voor muurverwarming is deze educatieve ontmoetingsplaats voortaan het hele jaar door toegankelijk. Vroeger was dit alleen tijdens de warmste maanden van het jaar mogelijk.

Eerder ging de warmte die vrijkwam bij de elektriciteitsproductie gewoon verloren. Ecopower onderzoekt nu of de restwarmte via een lokaal warmtenet ook kan worden ingezet in de rest van het molencomplex. De werken konden plaatsvinden dankzij een subsidie van 48.750 euro vanwege de provincie Vlaams-Brabant. Ze dragen wel bij aan de provinciale ambitie om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn.

De molen is bovendien een beschermd monument en huisvest ook een cohousingproject met negen woningen, een molenmuseum, een winkeltje met biogroenten, een bakker en een verdeelpunt van Voedselteams.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.