Zware tijden voor kolenindustrie in Zuid-Afrika

10 februari 2016In Zuid-Afrika verloor de kolensector tussen 2012 en 2015 47 duizend banen en er staan nog eens 32 duizend banen op het spel. De lage kolenprijs, hoge productiekosten en het slechte investeringsklimaat zijn de boosdoeners, schrijft de Financial Times.

Mijnbouwbedrijven in Zuid-Afrika zijn wel wat gewend met schommelingen in de prijs voor delfstoffen, schrijft de Financial Times, maar nu maken ze zich zorgen. De energiekosten zijn met bijna 20 procent gestegen en de regering houdt zich niet aan afspraken over regelgeving. Met als gevolg dat grote internationale kolenbedrijven, als Glencore en Rio Tinto, zich terugtrekken uit Zuid-Afrika.

Neal Froneman van mijnbouwbedrijf Sibanye Gold in de Financial Times
‘(…) “The big problem is that [it] is not an investor friendly climate . . . there is a toxic cocktail of issues that needs to be addressed. The mindset needs to change.” (…)’

Mijnbouwminister Mosebenzi Zwane beaamt dat 2016 een hectisch jaar wordt voor de kolenindustrie. ‘We are engaging with the [mining companies] in the hope that something will come out of the crisis and I’m sure we can minimise the impact’, zegt hij tegen de Financial Times.

Bron
Financial Times, 7 februari 2016: Dark clouds gather for South Africa’s miners (registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.