Zwitserse financier stapt in Zeeuwse windparken Borssele 3 en 4

Kavels windparken op zee bij Borssele zijn definitief

De Zwitserse Partners Group neemt een belang van 45 procent in de ‘Blauwwind’-windparken Borssele III en IV, 22 kilometer voor de Zeeuwse kust. Consortiumpartners Shell, Eneco en Mitsubishi’s dochter ‘Diamond Generating Europe (DGE)’ halveren hun belang, terwijl Van Oord haar aandeel behoudt. 

De financier heeft ervaring met wind op zee- en wind op land- projecten over de hele wereld, zoals recent in Australië en Duitsland. Shell en Eneco zullen ieder een helft van de toekomstige energieproductie van Borssele III en IV afnemen. Het gaat naar verwachting om ongeveer 3.000 GWh per jaar, grofweg het elektriciteitsverbruik van 825.000 huishoudens.

Geld voor nieuwe projecten

Eind oktober werd al bekend dat Shell, Eneco en Mitsubishi’s dochter DGE hun belang in Borssele III en IV willen halveren, nadat ze de aanbesteding voor de bouw van de twee windparken minder dan een jaar daarvoor hadden gewonnen. Zij zouden naar schatting 0,9 miljard euro bijdragen, terwijl de overheid 300 miljoen financiert. Van Oord houdt haar volledige 10-procents belang, terwijl de overige partijen hun gezamenlijke belang halveren tot 45 procent. Na de toetreding van de Partners Group, met een belang van 45 procent, houden Shell, DGE en Eneco respectievelijk 20, 15 en 10 procent in handen.

Door de externe financiering zou Shell zich willen toeleggen op de ontwikkeling van de eerste fases van de 700-megawatt windparken, terwijl het zich kan terugtrekken uit de lange termijn operaties, die zich langzamer zouden terugbetalen. Ook voor Eneco betekent het dat het ‘nog meer Nederlandse bedrijven en consumenten van groene en lokaal geproduceerde energie zal kunnen voorzien’, zegt Kees-Jan Rameau, Chief Executive Growth Officer, in een persbericht.

Lees ook:

Beeld: RVO

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.