CvdK Groningen: ‘Terugtrekken NAM is niet genoeg’

3 april 2017De Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, René Paas, vindt het terugtrekken van de NAM uit de schadeprocedures niet genoeg. Ook Hans Alders moet het niet gaan doen. ‘Het is van het grootste belang dat hij de schadeafhandeling snel in handen geeft van een deskundige en onafhankelijke commissie.’

De Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, René Paas, reageert in een commentaar op LinkedIn op de terugtreden van de NAM. In opmerkelijk felle bewoordingen (die hij vrijdagavond ook gebruikte in een interview van Nieuwsuur).
Paas claimt nu een hoofdrol voor Groningen in de Nederlandse energietransitie, als een soort ‘aardgasbaten’.

De boodschap van René Paas op Linked In
‘(…) Het komt geen dag te vroeg, die onafhankelijke afhandeling van de schadeclaims. De Groninger Bodembeweging, het Gasberaad, de gemeentebesturen en de provincie: we pleiten er al jaren hartstochtelijk voor. Onbegrijpelijk dat het pas vandaag gebeurde. Dat zo lang werd gedaan alsof dat niet kon. Maar ik ben heel blij dat deze stap tenminste wordt gezet. Eindelijk.

Uit het systeem
Sinds vandaag is de NAM niet langer verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade. Dat is belangrijk. Want het bestaande systeem is verdacht, verstopt en versleten. Mensen verliezen er het vertrouwen door dat de overheid er voor hen is. Hoe betrouwbaar is het als de schadeveroorzaker zelf mag bepalen hoe groot de schade is die hij moet vergoeden?
De nieuwe verantwoordelijke is Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. Hij is verantwoordelijk , maar het is van het grootste belang dat hij de schadeafhandeling snel in handen geeft van een deskundige en onafhankelijke commissie. En dat hij de nieuwe methode van schadebeoordeling ontwikkelt in samenspraak met de overheden en bewonersorganisaties uit de regio. We hebben maar één kans om het goed te doen.

Nee, dit is niet genoeg
Een paar journalisten wilden vandaag van me weten of dit genoeg is om het vertrouwen te herstellen. Mij lijkt dat sterk. Er zijn zoveel Groningers die het vertrouwen in ongeveer alle instanties kwijt zijn, dat je wel heel optimistisch moet zijn om van één goede beslissing een wonder te verwachten. Maar één ding weet ik wel: het vertrouwen komt zeker niet terug als de slager zijn eigen vlees blijft keuren. De NAM uit het systeem van schadeafhandeling: het werd hoog tijd.

Daar is het niet klaar mee. De nieuwe manier om de schade te beoordelen moet er nog komen. En Groningers moeten veilig. Dat vergt een ambitieus afbouwprogramma voor de aardgaswinning en een snelle en zorgvuldige versterking van Groninger huizen. En voor het herstellen van vertrouwen is nog een ding belangrijk om te bedenken. Groningen verdient perspectief. Het wordt tijd dat ook in onze provincie zoiets als ‘aardgasbaten’ merkbaar wordt. Bijvoorbeeld door Groningen een hoofdrol te gunnen in de energietransitie. (…)’

Met de laatste zin verwijst Paas naar een interview dat hij vrijdagavond gaf aan NOS Nieuwsuur en waarin hij dezelfde eisen stelde. (Reportage en interview van Nieuwsuur van 0’50” tot 4’30”)

Bronnen
LinkedIn, bijdrage René Paas, 31 maart 2017: Het werd hoog tijd
Nieuwsuur, uitzending 31 maart 2017
Foto boven: provincie Groningen
Foto onder: still uit Nieuwsuur

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.