Onderzoek: ‘Sluiting nieuwe kolencentrales onvermijdelijk’

‘Sluiting nieuwe kolencentrales onvermijdelijk’

2 september 2016Het dagblad Trouw heeft een nog geheim rapport van CE Delft ingezien waaruit blijkt dat dat het kabinet een of twee nieuwe kolencentrales moet laten sluiten om voldoende CO2-reductie te kunnen bereiken voor de naleving van het Urgenda-vonnis.

In het Urgenda-vonnis bepaalde de rechter dat de Nederlandse CO2-uitstoot in 2020 25% lager moet zijn dan in 1990.
CE Delft onderzocht hoe het kabinet de doelstelling kan halen. Het nog geheime rapport werd gemaakt in opdracht van de milieuorganisatie European Climate Foundation en het energiebedrijf Eneco.
Trouw heeft het rapport ingezien en bericht daar vanmorgen over.
Uit het artikel van Trouw
‘(…) Het gerenommeerde onderzoeksbureau CE Delft stelt in het rapport, dat volgende week wordt gepubliceerd, dat het kabinet eigenlijk niet heen kan om de sluiting van één of twee nieuwe kolencentrales (van Engie en RWE) om het revolutionaire klimaatvonnis goed uit te voeren. Dat wil zeggen: effectief en tegen lage maatschappelijke kosten, zoals het kabinet dat zelf beoogt.
Een alternatief voor sluiting van de nieuwe centrales zijn allerlei verschillende CO2-beperkende maatregelen. Maar dat zou slecht nieuws betekenen voor de consument. Hogere prijzen aan de pomp, een hogere energierekening omdat er extra geld moet naar de bouw van extra windmolens of zonneparken. Ook zal er meer energie bespaard moeten worden, wat eveneens geld kost. Dit zou Nederlandse huishoudens 50 tot 80 euro per jaar kosten. Een groen actieplan waarbij één of twee nieuwe kolencentrales de deuren sluiten, kost de burger een stuk minder: 30 euro per jaar. (…)’

Het kabinet wil tot nu toe de nieuwe kolencentrales ontzien. Dat zou volgens het kabinet kunnen door de nieuwe Uniper-centrale op de Maasvlakte CO2 te laten afvangen en opslaan in lege gasvelden op zee. Voor vijf oude kolencentrales viel het besluit tot sluiting.
Maar dat is onvoldoende, blijkt uit de studie van CE Delft. Het kabinet haalt hiermee hooguit de helft van de klimaatdoelstelling uit het Urgenda-vonnis.
Trouw:
‘(…) De Nederlandse staat ging weliswaar in hoger beroep tegen het klimaatvonnis, maar wil het oordeel wel naleven. Volgens CE Delft is het sluiten van één of twee kolencentrales, aangevuld met de opvang en ondergrondse berging van CO2 van de industrie, de slimste en voordeligste optie. Het sluiten van een kolencentrale kan ook snel. Dat is ook nodig. Want een ingewikkelde, versnipperde aanpak zou wel eens te lang duren voor resultaten in 2020. (…) De kolencentrales zijn vervuilend, maar ze zijn gek genoeg ook belangrijk voor de groene energieproductie in Nederland. Ze stoken gesubsidieerd houtsnippers mee en dat telt als groene energie. Maar volgens CE Delft kan extra wind- en zonne-energie dit prima vervangen met de vrijkomende subsidie. (…) ‘

Uit een bericht van de NOS
‘(…) [Bij de berekening van de kosten voor de burger] is niet meegerekend dat de eigenaren van die centrales dreigen met een miljardenclaim als schadevergoeding.
Minister Kamp van Economische Zaken wijst sluiting van de nieuwste centrales af als kapitaalvernietiging.
De capaciteit van de gascentrales in Nederland en de inkoop van energie uit het buitenland moeten het wegvallen van de kolencentrales opvangen. Het kabinet komt naar verwachting volgende maand met een pakket maatregelen voor de bescherming van het klimaat. (…)’

 

Bronnen
Trouw, 2 september 2016: Kabinetsplan CO2-reductie onvoldoende (via Blendle)
Trouw, 2 september 2016: Groeiend probleem voor kabinet (via Blendle)
NOS, 2 september 2016: ‘Sluiting nieuwe kolencentrales onvermijdelijk’
Foto: Uniper

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.