‘Windpark Borssele goedkoop door flinke misrekeningen’

‘Windpark Borssele goedkoop door flinke misrekeningen’

19 juli 206 – Het dagblad Trouw betwijfelt of de stroomprijs van 7,27 ct/kWh het ‘nieuwe normaal’ wordt. De prijs is volgens de krant gebaseerd op ‘flinke misrekeningen’, niet van DONG Energy, maar van ‘de oliebaronnen’. En ook de Volkskrant ziet reden tot achterdocht.

Trouw vroeg zich af of het aan de slimheid van minister Kamp te danken is, dat het offshore windpark Borssele 1/2 de goedkoopste van de wereld wordt. Het antwoord van Trouw is ‘neen’.

Uit het artikel van Vincent Dekker van Trouw
‘(…) Nou… ik gok ook op flinke misrekeningen van oliebaronnen. (…) Door misrekeningen van oliebaronnen zitten we met een overaanbod aan olie en een heel lage olieprijs. Daardoor is het niet interessant om nieuwe olievelden in de Noordzee te ontginnen. En dus liggen veel schepen voor dat off-shorewerk stil langs Hollandse en Schotse kades. Dong heeft de lage prijzen die de eigenaren ervan nu vragen dankbaar aanvaard… (…) Daarnaast zijn er enkele gunstige omstandigheden. Zo is staal momenteel goedkoop, en dat geldt dankzij de lage rente ook voor het geld om te investeren. En de windmolens die Dong wil neerzetten, worden per kWh ook steeds goedkoper. Siemens en Vestas concurreren hevig en komen met enorme molens die 8 MegaWatt kunnen leveren, het dubbele van wat tot voor kort gangbaar was. De windparken op zee gaan mede daardoor bijna een kwart meer stroom leveren dan was voorzien. (…)
Kortom: ik weet niet of die 7,27 cent het nieuwe normaal zijn. Een stijgende rente of iets duurdere olie en de prijs van Noordzeestroom zou zomaar weer wat kunnen stijgen. (…) Dat alles neemt natuurlijk niet weg dat de Nederlandse aanpak en het hoogspanningsnet dat TenneT in de Noordzee gaat realiseren, mooie bijdragen zijn aan een duurzamer energiewereld. (…)’

Reden voor achterdocht

Volkskrant-redacteur Peter de Waard geeft ook uiting aan bezorgdheid over de lage prijs en suggereert zelfs dat er iets mis is
‘(…) Misschien zou de buitenwereld zich toch achter de oren moeten krabben over de extreem lage prijs waartegen Dong zegt dit werk te kunnen realiseren. In de afgelopen decennia is de Nederlandse overheid niet erg gelukkig geweest met aanbestedingen (hogesnelheidslijn, Noord-Zuidlijn, Fyra) omdat politici graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Vaak deugden de calculaties van geen kant, waardoor de kostenoverschrijdingen zich opstapelden. Uit onderzoek blijkt dat bij acht van de tien infrastructurele projecten kostenoverschrijdingen plaatshebben.
Dong zou het zo goedkoop kunnen vanwege de lage staalprijs, de lage rente en het goedkoop inhuren van offshoreschepen die door de terugloop van de winning op de Noordzee niets te doen hebben. Maar die voordelen hebben de andere 37 aanbieders ook. Wat Dong slimmer doet dan al die andere – neem bijvoorbeeld Shell, dat ook in de race was – is volstrekt onduidelijk.
Een bewuste consument, die in een discountwinkel een broek ziet liggen voor de prijs van een poetsdoek, zal zich afvragen hoe dat kan en of die niet is genaaid door kinderhandjes in een op instorten staand pand in Bangladesh. Achterdochtige parlementariërs moeten zich die vragen bij overheidsaanbestedingen ook stellen. (…)’

 

Bronnen
Trouw, 15 juli 2016: Goedkope Noordzee-molens cadeautje van olie-dommen
Volkskrant/Nederlands Dagblad, 15 juli 20126: Reden voor achterdocht bij nieuw windpark (via Blendle)
Foto: DONG Energy aan het werk op het Offshore Windpark Walney (Ierse zee) (foto: DONG Energy)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.