Ook Maastricht wil los van gasnet. Maar hoe dan koken en verwarmen?

18 november 2016De Maastrichtse gemeenteraad besloot dinsdag nieuwe wijken niet meer aan te sluiten op het gasnet en bestaande woningen te gaan afkoppelen. Amsterdam maakte deze week bekend in 2017 100.000 woningen af te sluiten van het gas. Hoe zullen bewoners in de toekomst dan koken en verwarmen? 

Dinsdag nam de Maastrichtse gemeenteraad drie moties aan die de stad in 2030 fossielvrij moeten maken. Een ervan is het stoppen met aansluiten van nieuwe woningen op het gasnet en bestaande wijken gasvrij maken, aldus de Limburger. De stad gaat daarmee dezelfde kant op als Amsterdam, dat deze week bekendmaakte in 2017 de gasaansluiting van 100.000 bestaande woningen weg te halen. De stad wil in 2050 ‘gasloos’ zijn. In oktober, op de Nationale Klimaattop, boden 90 gemeenten al een manifest aan om ook bestaande woningen gasvrij te maken.

Maar wat dan? De Maastrichtse gemeenteraad heeft een onderzoek gevraagd naar de mogelijkheden om bestaande wijken los te koppelen van het gasnet. Dat onderzoek is al gedaan, door CE Delft. In mei 2015 berekende het adviesbureau voor 15 wijken wat de goedkoopste manier is om huizen te verwarmen in een klimaatneutrale gebouwde omgeving. In september maakte CE Delft een ‘update 2016’, waarbij het met een verbeterd model alle 12.000 Nederlandse wijken onderzocht, in opdracht van GasTerra en Gasunie. De conclusie: de beste oplossing verschilt per wijk.

Uit een bericht van CE Delft
‘(…) Welke techniek kostentechnisch het gunstigst is, hangt af van de locatie en de aard van de bebouwing. Isoleren van woningen kan prijstechnisch interessant zijn, maar in veel gevallen zijn de kosten hoger dan de baten, ook bij gebruik van duurder gas/elektriciteit. Daar waar restwarmte en geothermie beschikbaar zijn worden deze in de komende decennia toegepast. Uit deze studie blijkt dat gas, eerst aardgas en later hernieuwbaar gas een belangrijke rol speelt en in veel woningen nog lang de goedkoopste manier zal zijn van verwarmen. (…)’

Waar nu 4 procent van de woningen restwarmte gebruiken en de rest aardgas, zal het beeld in 2050 heel anders zijn, aldus CE Delft. Het bureau verwacht veel van aardwarmte (44 procent), warmte-koudeopslag (22 procent) en restwarmte (17 procent).

schermafbeelding-2016-11-18-om-1-40-38-pm

Wat gaat dat kosten? Dat is nog moeilijk te zeggen, aldus Frans Rooijers van CE Delft, maar in ieder geval wel wat duurder dan nu.

Rooijers in een bericht van de NOS
‘(…) “Aardgas is vrij goedkoop, wil je de CO2-uitstoot terugbrengen, dan kost dat geld.” Hij verwacht dat restwarmte van alle nieuwe opties de goedkoopste zal zijn en ongeveer even duur als aardgas nu. “Aardwarmte en warmte-koudeopslag kan je in veel gebieden ook betaalbaar aanleggen, maar het zal wel ietsje duurder zijn.”
Rooijers denkt dat gebruikers van groen gas straks het duurst uit zijn. “Aardgas kost nu zo’n 15 cent per kubieke meter. Groen gas is veel duurder om te produceren, dat kost zo’n 60 tot 70 cent, en ik verwacht niet dat die prijs snel zal dalen.” (…)’

Elektriciteit is makkelijk te realiseren, maar duurder, aldus CE Delft.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Want als we massaal elektrisch gaan verwarmen, moet er heel veel in het elektriciteitsnetwerk worden geïnvesteerd, wil het dat aankunnen. Andere opties zijn dan al snel goedkoper. (…)’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.