energieopwek.nl

2018 bracht groei in zonne-energie en status quo in wind

De productie van zonnestroom groeide in 2018 met meer dan 50%. De hoeveelheid duurzame energie uit windmolens bleef er ongeveer gelijk. De totale productie van stroom steeg naar schatting van Energieopwek.nl van 15 naar 17%.

Energieopwek.nl is de website van het Energieakkoord die de realtime de productie van duurzame energie toont. Van het totale energieverbruik in Nederland was afgelopen jaar naar schatting 7,3% duurzaam. In 2017 was dat 6,6%.

Zonnepanelen leverden 12,5 petajoule (PJ) aan elektriciteit, tegen 8 PJ in 2017. Eén petajoule is gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 15.000 huishoudens. De toename kwam deels door het zonnige jaar, maar vooral door de groei van het aantal zonnepanelen. Met deze productie dekt zonnestroom 3% van de landelijke stroomvraag. Afgezet tegen het totale energieverbruik levert zon 0,6% van het totaal.

De jaarproductie van windenenergie bleef met 39 PJ ongeveer gelijk aan die van 2017. Daarvan kwam 25 PJ van land en 14 PJ uit zee. Windenenergie dekt daarmee een kleine 9% van de stroomvraag en 1,8% van het totale Nederlandse energieverbruik. De productie steeg nauwelijks omdat er bijna geen nieuwe capaciteit bijkwam. Er kwam ongeveer net zoveel vermogen bij als er werd weggehaald.

Bijstook van biomassa

De stroomproductie uit biomassa steeg wel van 17 naar 21 PJ. Die groei kwam vooral door het bijstoken van biomassa in kolencentrales. In 2017 gebeurde dat bijna niet. Biomassa levert nu 5% van de Nederlandse stroomvraag.

Ook de productie uit veel andere, kleinere hernieuwbare energiebronnen groeide in 2018. Het totaal aan hernieuwbare productie steeg van 6,6 naar 7,3% ofwel van 140 naar 154 PJ.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.