FluxEnergie https://www.fluxenergie.nl Vakblad voor de energiesector Thu, 22 Aug 2019 10:59:56 +0200 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 https://www.fluxenergie.nl/wp-content/uploads/2017/07/favicon.png FluxEnergie https://www.fluxenergie.nl 32 32 Anti-windmolenactivist Nieboer begint partij https://www.fluxenergie.nl/anti-windmolenactivist-nieboer-begint-partij/ https://www.fluxenergie.nl/anti-windmolenactivist-nieboer-begint-partij/#respond Thu, 22 Aug 2019 10:59:56 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64853 Jan Nieboer, die in juni werd aangehouden als verdachte van de bedreiging van windmolenbouwers, gaat een landelijke politieke partij oprichten.

Die moet “opkomen voor de belangen van duizenden noordelijke burgers die door de overheid als heel vervelend worden gezien. Omdat die Groningen en Drenthe het liefst bestempelt als afvalstortplaats van alles wat ze niet in het westen willen hebben”, zegt Nieboer tegen RTV Noord. Hij wil zelf fractieleider worden.

Politieke partij

“Mensen in het westen die over ons land regeren, denken dat hier een soort toendra is waar geen huizen staan. Ik denk dat we beter van ons af moeten praten en misschien lukt dat met het oprichten van een politieke partij. We zullen op Tweede Kamer-niveau die mensen wakker moeten schudden”, aldus Nieboer. Hij denkt dat hij een reële kans heeft op een zetel in de Tweede Kamer.

De partij wordt opgericht door de anti-windparkenclub Platform Storm, waar Nieboer woordvoerder van is, en Tegenwind Veenkoloniën.

Bron: ANP

]]>
https://www.fluxenergie.nl/anti-windmolenactivist-nieboer-begint-partij/feed/ 0
ElaadNL: 75 procent OV-bussen in 2025 elektrisch https://www.fluxenergie.nl/elaadnl-75-procent-ov-bussen-in-2025-elektrisch/ https://www.fluxenergie.nl/elaadnl-75-procent-ov-bussen-in-2025-elektrisch/#respond Mon, 19 Aug 2019 08:45:02 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64849 Driekwart van de bussen in Nederland zal in 2025 voorzien zijn van elektrische aandrijving. Dat voorspelt kennis- en innovatiecentrum ElaadNL. Op dit moment is ongeveer een op de tien OV-bussen elektrisch. De groei van elektrische bussen gaat daarmee nog een stuk rapper dan die van elektrische personenauto’s. Vanaf 2025 mogen busmaatschappijen alleen nog maar zero emissie OV-bussen aanschaffen.

Van de vijfduizend OV-bussen die op dit moment rondrijden in Nederland zijn er 453 uitgerust met een stekker. Tien bussen zijn voorzien van brandstofceltechnologie en rijden op waterstof (FCEV). Het kennis- en innovatiecentrum verwacht dat het aantal elektrische bussen fors gaat stijgen. De komende jaren vinden er nieuwe concessies plaats van provincies en gemeenten voor het openbaar vervoer. Binnen deze concessies wordt zero emissie de norm.

De groei van het aantal elektrische bussen vraagt om een flinke investering in oplaadplekken voor al deze voertuigen. De verwachte ontwikkelingen zijn door ElaadNL tot 2035 uitgewerkt op basis van toekomstplannen en prognoses van de 32 concessiegebieden voor OV-busvervoer. Aan de hand van deze gegevens hebben de onderzoekers 111 depotlocaties (remises) op een rij gezet waar de bussen langer staan. Hier kan langer opgeladen worden. Voor het jaar 2025 zijn 260 locaties aangewezen binnen dienstregelingen waar tijdens korte stops bijgeladen kan worden.

Bussen op waterstof

Shell Nederland heeft onlangs een aanbesteding in de wacht gesleept voor het bouwen van een nieuw waterstofstation en het leveren van waterstof voor twintig bussen in het noorden van het land. Het station komt aan de Peizerweg in Groningen. Niet alleen bussen, maar ook personenauto’s kunnen op deze locatie in de toekomst waterstof tanken. De opdracht is afkomstig van OV-bureau Groningen Drenthe. Vervoerder Qbuzz heeft busbouwer Van Hool uit België de definitieve opdracht gegeven voor de levering van deze twintig waterstofbussen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/elaadnl-75-procent-ov-bussen-in-2025-elektrisch/feed/ 0
Moederbedrijf Essent ziet winst afnemen, RWE profiteert van hogere prijzen https://www.fluxenergie.nl/moederbedrijf-essent-ziet-winst-afnemen-rwe-profiteert-van-hogere-prijzen/ https://www.fluxenergie.nl/moederbedrijf-essent-ziet-winst-afnemen-rwe-profiteert-van-hogere-prijzen/#respond Wed, 14 Aug 2019 09:09:39 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64845 Het Duitse energiebedrijf Innogy heeft in de eerste helft van het jaar de brutowinst flink zien dalen. Het bedrijf had dat al voorzien, na de verkoop van zijn Tsjechische gasnetwerk en de verwachte tegenwind in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de invoering van een maximumtarief.

Daarnaast zorgde het warme weer en het dalende aantal klanten voor een lagere omzet bij het moederbedrijf van Essent. In Duitsland, Nederland en België dikte het klantenbestand in de eerste jaarhelft overigens wel aan. De aangepaste brutowinst (ebit) van Innogy in de eerste zes maanden van het jaar kwam uit op 1,3 miljard euro. Dat was in dezelfde periode een jaar geleden nog 1,6 miljard euro. Het energiebedrijf verkocht voor ruim 19 miljard euro aan energie in de meetperiode. Dat was 1,7 procent minder dan een jaar terug.

Innogy voerde verder zijn uitgaven op, vooral bij de duurzame-energietak, waar het bedrijf bijvoorbeeld in een windpark in Nederland investeerde. Innogy bevestigde zijn verwachtingen voor het hele jaar. De aangepaste brutowinst en de nettowinst komen naar verwachting lager uit dan in 2018.

RWE profiteert van hogere prijzen

Het Duitse energieconcern RWE heeft in de eerste helft van 2019 financieel beter gepresteerd dan een jaar eerder. De onderneming profiteerde van hogere prijzen voor elektriciteit, die zorgde voor meer winst bij de handelstak. Dat compenseerde de mindere productie bij de kolen- en kerncentrales. Ook spon het bedrijf garen bij zijn strategie waarbij het zich indekt tegen schommelingen in de prijs voor emissierechten.

RWE zag het aangepaste bedrijfsresultaat op jaarbasis met 20 procent stijgen tot bijna 1,4 miljard euro. De goede prestaties bij de handel in energie kwamen niet als een verrassing. RWE verhoogde recent nog zijn verwachtingen voor het hele jaar vanwege de ontwikkelingen bij die divisie.

De productie bij de kolen- en kerncentrales daalde, maar de winst viel daar hoger uit. Dit komt voor analisten mogelijk als een verrassing, omdat zij er in doorsnee rekening mee hielden dat langdurige nucleaire storingen en protesten bij een bruinkoolmijn zwaarder op de resultaten zouden wegen.

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/moederbedrijf-essent-ziet-winst-afnemen-rwe-profiteert-van-hogere-prijzen/feed/ 0
Nederlands bedrijf aan de slag met windpark voor kust van Taiwan https://www.fluxenergie.nl/nederlands-bedrijf-aan-de-slag-met-windpark-voor-kust-van-taiwan/ https://www.fluxenergie.nl/nederlands-bedrijf-aan-de-slag-met-windpark-voor-kust-van-taiwan/#respond Fri, 09 Aug 2019 12:34:38 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64839 De Nederlandse maritiem dienstverlener Heerema heeft een klus binnengehaald voor de aanleg van windparken op zee voor de kust van Taiwan. Het bedrijf vervoert en installeert onder andere de funderingen van meer dan honderd windmolens.

Met de werkzaamheden draagt Heerema bij aan twee windparken op 35 tot 60 kilometer van de kust van de provincie Changhua. Die worden ontwikkeld door de Deense energiereus Ørsted. In totaal moeten de windturbines 900 megawatt aan elektriciteit opwekken, wat genoeg is om grofweg 1 miljoen huishoudens in Taiwan van groene stroom te voorzien.

Naast het leggen van funderingen, installeert Heerema ook twee zogeheten substations. Die zorgen voor het vervoer van elektriciteit naar het vasteland. De onderneming bereidt ook de zeebodem voor op de aanlegwerkzaamheden. Het project begint in 2021 en is naar verwachting in 2022 afgerond. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nederlands-bedrijf-aan-de-slag-met-windpark-voor-kust-van-taiwan/feed/ 0
Boete uitgedeeld aan Liander voor te laat aansluiten Fastned https://www.fluxenergie.nl/boete-uitgedeeld-aan-liander-voor-te-laat-aansluiten-fastned/ https://www.fluxenergie.nl/boete-uitgedeeld-aan-liander-voor-te-laat-aansluiten-fastned/#respond Wed, 07 Aug 2019 13:44:52 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64837 Netbeheerder Liander moet een boete van 50.000 euro betalen omdat zij een snellaadstation van Fastned niet binnen de wettelijke termijn van achttien weken op het net heeft aangesloten. Fastned had hiervoor een handhavingsverzoek ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM eist van netbeheerders dat zij zich aan deze wettelijke aansluittermijn houden. “Partijen moeten tijdig toegang krijgen tot het net. Dat is een kerntaak van de netbeheerder. Een latere aansluiting kan leiden tot vertraging bij bijvoorbeeld bouwprojecten of bedrijfsuitbreidingen en daarmee tot schade bij de netgebruikers”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

Netbeheerders geven aan dat de wettelijke termijn van achttien weken lang niet altijd haalbaar is als gevolg van een onverwachte groei van het aantal aanvragen voor een aansluiting. Ook het tekort aan technisch personeel maakt het soms lastig. De toenemende elektrificatie van de energievoorziening maakt het volgens de ACM echter nog belangrijker dat netbeheerders er alles aan doen om deze wettelijke termijn te halen en zo nodig extra investeringen te doen. Dat draagt bij aan de energietransitie die nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/boete-uitgedeeld-aan-liander-voor-te-laat-aansluiten-fastned/feed/ 0
Alliander: zonneparken graag alleen nog waar het kan https://www.fluxenergie.nl/alliander-zonneparken-graag-alleen-nog-waar-het-kan/ https://www.fluxenergie.nl/alliander-zonneparken-graag-alleen-nog-waar-het-kan/#respond Tue, 06 Aug 2019 06:05:44 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64835 Het elektriciteitsnet raakt volgens netwerkbedrijf Alliander in hoog tempo vol. De onderneming pleit er daarom voor dat zonneparken alleen nog daar moeten komen waar het elektriciteitsnet het aankan. Alliander zegt dat er sprake is van een ‘hausse’ aan subsidies voor zonneparken.

Waar geen ruimte op het net is, zou beter subsidie kunnen worden verstrekt voor proefprojecten waarbij duurzaam opgewekte stroom lokaal wordt omgezet in waterstof, oppert het bedrijf dat energie transporteert naar ruim 3 miljoen consumenten en bedrijven in Nederland.

“De economie blijft groeien, de energietransitie versnelt en het Klimaatakkoord is gepresenteerd. Er moet veel gebeuren aan de energie-infrastructuur van Nederland. Dat vraagt om meer investeringen. Maar ook om innovaties waarmee extra werk voor de schaarse technici en onnodige investeringen in de netten zo veel mogelijk voorkomen worden”, aldus topvrouw Ingrid Thijssen.

Alliander start zelf alvast diverse pilots met waterstof. Op tal van plaatsen werkt het bedrijf daarnaast aan versterking en uitbreiding van het net. In het eerste halfjaar is alles bij elkaar 402 miljoen euro geïnvesteerd, 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/alliander-zonneparken-graag-alleen-nog-waar-het-kan/feed/ 0
Provincies vol aan de slag met praktische invulling Klimaatakkoord https://www.fluxenergie.nl/provincies-vol-aan-de-slag-met-praktische-invulling-klimaatakkoord/ https://www.fluxenergie.nl/provincies-vol-aan-de-slag-met-praktische-invulling-klimaatakkoord/#respond Mon, 29 Jul 2019 13:11:00 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64831 Provincies gaan volop aan de slag met het vergroten van de kennis bij hun inwoners over de mogelijkheden tot verduurzaming. Acht van de elf provincies die inmiddels een coalitieakkoord hebben, hebben hier concrete plannen voor. Nog twee provincies benoemen het belang van communicatie. Dat blijkt uit een analyse die de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft laten uitvoeren van de provinciale coalitieakkoorden.

Inmiddels zijn in elf van de twaalf provincies de onderhandelingen afgerond. De NVDE heeft de akkoorden laten toetsen op twaalf criteria, wisselend van de klimaatambities tot aandacht voor de eigen verduurzaming en gereserveerd budget. In de meeste provincies wordt het Klimaatakkoord en de bijbehorende ambities expliciet onderschreven. Zeven van de elf provincies reserveren geld voor klimaatbeleid. De voorbeeldrol in het verduurzamen van de eigen gebouwen en auto’s pakken ze nog maar mondjesmaat.

Een eerlijke verdeling van lusten en lasten wordt vaak genoemd als randvoorwaarde voor het slagen van de transitie. Provincies benoemen het niet alleen, maar willen het ook mogelijk maken. Zeven van de elf provincies zetten concrete instrumenten in voor de betaalbaarheid van de overgang naar een schone energievoorziening. Dat zijn fondsen, garantstellingen of subsidies. Dit uit zich ook in het oormerken van geld om te investeren in verduurzaming. Zeven van de elf provincies zetten hier geld voor opzij in hun coalitieakkoord. De bedragen wisselen sterk, van enkele tot honderden miljoenen. Enkele provincies hebben geen begroting opgenomen in hun coalitieakkoord.

Regionale Energiestrategieën

Veel provincies onderschrijven expliciet de doelen van het Klimaatakkoord. Sommige provincies stellen daarnaast eigen ambities op voor CO2-reductie of het aandeel hernieuwbare energie. Alle provincies benadrukken het belang van de komende Regionale Energiestrategieën. In deze strategieën zullen keuzes worden gemaakt voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitiestrategie, de bijbehorende infrastructuur en hoe lokale energiedoelstellingen zullen worden gehaald.

Zeven van de elf provincies hebben concrete plannen voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarbij valt op dat er met name veel aandacht is voor de inzet van zonne-energie op daken. De helft van de provincies steunt lokale coöperaties van inwoners met concrete instrumenten, bijvoorbeeld via een fonds of ondersteuning bij het uitvoeren van draagvlakonderzoek.

Stimuleren elektrisch vervoer

Het stimuleren van elektrisch vervoer staat nog niet hoog op de provinciale agenda. Toch kunnen provincies hier wel degelijk een ondersteunende rol spelen. Ook zijn er maar weinig provincies die concrete plannen noemen om de eigen bedrijfsvoering te verduurzamen. Datzelfde geldt voor de verduurzaming van het eigen wagenpark. Wat NVDE betreft ligt hier nog een kans voor de provincie om het goede voorbeeld te geven.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/provincies-vol-aan-de-slag-met-praktische-invulling-klimaatakkoord/feed/ 0
Shell gaat waterstof aanbieden op tankstation in Groningen https://www.fluxenergie.nl/shell-gaat-waterstof-aanbieden-op-tankstation-in-groningen/ https://www.fluxenergie.nl/shell-gaat-waterstof-aanbieden-op-tankstation-in-groningen/#comments Mon, 29 Jul 2019 09:05:03 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64828 Shell Nederland heeft een aanbesteding in de wacht gesleept voor het bouwen van een nieuw waterstofstation en het leveren van waterstof voor twintig bussen. Het station komt aan de Peizerweg in Groningen. Niet alleen bussen, maar ook personenauto’s kunnen op deze locatie in de toekomst waterstof tanken. De opdracht is afkomstig van OV-bureau Groningen Drenthe. Vervoerder Qbuzz heeft busbouwer Van Hool uit België de definitieve opdracht gegeven voor de levering van twintig waterstofbussen die in het hoge noorden gaan rijden.

Het tankstation in Groningen wordt in december 2020 geopend, eind volgend jaar gaan de nieuwe bussen op waterstof ook rijden in de noordelijke provincies. Op een volle tank waterstof kan tussen de 350 en 400 kilometer worden afgelegd. Waterstof wordt tijdens het rijden in de brandstofcel omgezet in elektriciteit. Daarbij komt geen CO2 of NOx vrij. Als er gebruikgemaakt wordt van groene waterstof, kan een flinke reductie van uitlaatgassen gerealiseerd worden. Het tanken van waterstof neemt niet langer in beslag dan andere brandstoffen.

De bussen, die rijden op streeklijnen in Drenthe en Groningen, kunnen door hun bereik goed worden ingezet op langere routes in de dienstregeling. Fleur Gräper-van Koolwijk, gedeputeerde Provincie Groningen en voorzitter van het OV-bureau is blij met deze ontwikkeling. “Dit is een enorme stap. Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien. We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.”

Voortzetting pilot

Het OV-bureau en Qbuzz hebben al sinds december 2017 een pilotproject in Groningen en Drenthe lopen waarbij twee waterstof-elektrische bussen rijden in de reguliere dienstregeling. Deze worden getankt in Delfzijl, met waterstof dat als restproduct vrijkomt bij Nouryon (voorheen AKZO). De techniek op het gebied van waterstof ontwikkelt zich zeer snel. Diverse partijen, waaronder Shell, hebben aangegeven flink te willen investeren in het aanbieden van waterstof bij tankstations.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/shell-gaat-waterstof-aanbieden-op-tankstation-in-groningen/feed/ 1
Na Shell heeft ook Rabobank interesse in overname Eneco https://www.fluxenergie.nl/na-shell-heeft-ook-rabobank-interesse-in-overname-eneco/ https://www.fluxenergie.nl/na-shell-heeft-ook-rabobank-interesse-in-overname-eneco/#comments Fri, 19 Jul 2019 08:11:48 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64825 Wie gaat er aan de haal met Eneco? Nadat eerder Shell al aangaf serieuze interesse te hebben in het energiebedrijf, meldt nu ook Rabobank zich aan het front. De bank vindt dat de overname goed past bij de groene ambities van de Rabobank. Het slaat de handen ineen met de Amerikaanse investeerder KKR.

Het energiebedrijf kondigde eind vorig jaar aan dat het op de markt wordt gebracht via een gecontroleerde veiling. Eneco behoort tot de grootste energiemaatschappijen van Nederland. Aandeelhouders zijn 53 gemeenten, waaronder Rotterdam, Dordrecht en Den Haag. Eneco is halverwege de jaren negentig ontstaan uit een fusie van de nutsbedrijven.

Shell wil samen met pensioenfonds PGGM een gooi doen naar Eneco. Reuters meldde onlangs dat de Franse gas- en energiereus Total zich terugtrekt en geen bod gaat doen. Ook het Italiaanse energiebedrijf Enel, dat optrok met pensioenbelegger APG, zou de strijd hebben gestaakt. APG zou nu op zoek zijn naar een nieuwe partner. Naast het Shell-consortium zijn ook infrastructuurfonds Macquarie en het Japanse Mitsubishi nog in de race. Verder wordt ook het Franse nutsbedrijf voor kernenergie EDF genoemd als kandidaat.

Aan Eneco hangt volgens deskundigen een prijskaartje van zo’n 3 miljard euro. Deze maand worden volgens het bedrijf alle niet-bindende biedingen beoordeeld, waarna de volgende fase in het verkoopproces wordt ingezet.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/na-shell-heeft-ook-rabobank-interesse-in-overname-eneco/feed/ 1
Vattenfall bouwt tweede subsidieloze windpark Noordzee https://www.fluxenergie.nl/vattenfall-bouwt-tweede-subsidieloze-windpark-noordzee/ https://www.fluxenergie.nl/vattenfall-bouwt-tweede-subsidieloze-windpark-noordzee/#comments Thu, 11 Jul 2019 13:42:33 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64821 Vattenfall gaat het tweede subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, op de kust voor Zuid-Holland. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag bekendgemaakt.

Het windpark zal in 2023 gereed zijn en 760 MW aan vermogen leveren. Dat is net zoveel stroom als één miljoen huishoudens gebruiken. Volgens het ministerie zal het park voorzien in ruim 2,5 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag.

Vergunning

Vattenfall zal het windpark bouwen op kavels 3 en 4 van windpark Hollandse Kust (zuid). Het Zweedse bedrijf kreeg in 2018 ook al de vergunning om de andere kavels, 1 en 2, van Hollandse Kust (zuid) te exploiteren. In 2016 kreeg de ontwikkelaar van windenergiegebied Borssele nog subsidie voor de geproduceerde elektriciteit. In 2018 won Chinook/Vattenfall de eerste subsidieloze tender.

Bij windpark Hollandse Kust (zuid) III en IV moet Vattenfall een vorm van huur (erfpacht) betalen voor de plaats waar het in de zee staat. Het gaat om zo’n twee miljoen euro per jaar. De elektriciteitskabel naar land wordt door netbeheerder TenneT aangelegd.

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 70 procent van onze elektriciteitsverbruik duurzaam is. Dat komt neer op 84 TWh. Meer dan de helft daarvan komt van windparken op zee (49 TWh). De overige 35 TWh komt uit windparken op land en zonneparken op land.

Het ministerie verwacht dat de komende jaren de hoeveelheid stroom die windparken op zee leveren sterk zal toenemen. Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW). In 2023 staat er voor minimaal 4,5 GW vermogen. Dat is 16 procent van de elektriciteitsproductie. In 2030 zal daardoor ongeveer 11 GW aan windparken op zee staan die dan 40 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik leveren.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/vattenfall-bouwt-tweede-subsidieloze-windpark-noordzee/feed/ 1
Schip bunkert LNG tijdens containeroverslag https://www.fluxenergie.nl/schip-bunkert-lng-tijdens-containeroverslag/ https://www.fluxenergie.nl/schip-bunkert-lng-tijdens-containeroverslag/#comments Mon, 08 Jul 2019 12:13:39 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64817 In de Rotterdamse haven heeft een schip tijdens het overslaan van containers LNG, oftewel vloeibaar aardgas, gebunkerd. Volgens havenbedrijf Rotterdam zet Containerships Nord hiermee een belangrijke stap in de algemene acceptatie van LNG als brandstof voor de scheepvaart.

Het zogenaamde simultaan bunkeren reduceert het verblijf van een schip in een haven aanzienlijk. De bunkering gebeurde op de terminal van RST aan de Prins Willem Alexanderhaven te Rotterdam. De lng werd geleverd door Shell.

Simultane bunkering

Havenbedrijf Rotterdam maakte de simultane bunkering mede mogelijk. “Dit past in ons streven naar de energietransitie in de scheepvaart; van stookolie naar LNG”, aldus operationeel directeur Ronald Paul van het Havenbedrijf.

De succesvolle bunkering maakt de weg vrij voor Containerships Polar, het zusterschip van Containerships Nord. Beide schepen gaan in het vervolg simultaan LNG bunkeren in Rotterdam. Containerships is een dochter van CMA CGM. Deze Franse containerrederij werkt aan de energietransitie in de containervaart. CMA CGM heeft 20 door LNG voortbewogen schepen in de bestelling. Daartoe behoren negen 22.000 TEU schepen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/schip-bunkert-lng-tijdens-containeroverslag/feed/ 2
Raad van State zet streep door gasbesluit van kabinet https://www.fluxenergie.nl/raad-van-state-zet-streep-door-gasbesluit-van-kabinet/ https://www.fluxenergie.nl/raad-van-state-zet-streep-door-gasbesluit-van-kabinet/#respond Wed, 03 Jul 2019 08:39:13 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64814 Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moet beter motiveren waarom de gaswinning in Groningen na afloop van het huidige gasjaar 2018-2019 niet sneller kan worden afgebouwd naar nul. Wiebes heeft niet duidelijk gemaakt welke inspanningen tegen welke kosten mogelijk zijn om de gasvraag van industriële grootverbruikers, de glastuinbouw en de gasexport sneller af te bouwen. Dit staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bij het bepalen van de maximale hoeveelheid gas die in het gasjaar 2018-2019 mag worden gewonnen, heeft de minister het veiligheidsbelang van de Groningers en het belang van het voldoen aan de vraag naar gas (de leveringszekerheid) tegen elkaar afgewogen. Bij dat veiligheidsbelang, waarbij onder meer de stress en gezondheidsklachten zijn betrokken die Groningers ervaren, heeft de minister veel waarde gehecht aan de beslissing van het kabinet van 29 maart 2018 om de gaswinning zo snel mogelijk te beëindigen.

Het grote belang van de veiligheid in deze afweging maakt dat de minister goed moet uitleggen op welke manier hij op zo kort mogelijke termijn een einde wil maken aan de gaswinning. En omdat hierbij de grondrechten van Groningers in het geding zijn, moeten aan deze uitleg hoge eisen worden gesteld.

Afbouw

De motivering van de minister voldoet – voor de periode ná het gasjaar 2018-2019 – niet aan die hoge eisen, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak. De minister moet concreet duidelijk maken waarom de gaswinning in Groningen niet sneller kan worden afgebouwd. Hij heeft dat voor de sectoren industriële grootverbruikers, glastuinbouw en gasexport niet gedaan. Daarom vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak het instemmingsbesluit van de minister.

Voor het huidige gasjaar 2018-2019 heeft de minister het gaswinningsniveau wel juist vastgesteld. De minister heeft voor dit gasjaar namelijk aannemelijk gemaakt dat het winnen van minder gas grote maatschappelijke gevolgen kan hebben. Bovendien is de norm die de minister hanteert voor de berekening van de kans op het grootste veiligheidsrisico, een overlijden als gevolg van een aardbeving, voor dit gasjaar aanvaardbaar en aan die norm wordt ook voldaan. De minister heeft voor dit gasjaar dan ook geen lager gaswinningsniveau hoeven vast te stellen.

Periode na 2018-2019

De uitspraak betekent dat het instemmingsbesluit niet goed gemotiveerd is voor de periode ná het gasjaar 2018-2019, maar wel goed gemotiveerd is voor het huidige gasjaar. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak de “rechtsgevolgen van het vernietigde instemmingsbesluit in stand gelaten”. Dat betekent dat de gaswinning in het huidige gasjaar 2018-2019 volgens planning kan doorgaan. Maar deze uitspraak is wel van betekenis voor de beoordeling die de minister zal moeten maken voor de zogenoemde operationele strategie ná het gasjaar 2018-2019. Bij die strategie zullen namelijk dezelfde belangen moeten worden afgewogen en zal dus opnieuw aan de orde komen welke maatregelen mogelijk zijn om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen naar nul.

Aanleiding voor de uitspraak zijn beroepschriften van inwoners van Groningen, de Groninger Bodem Beweging, provinciale staten van Groningen en diverse Groningse gemeenten tegen het instemmingsbesluit van de minister over de gaswinning.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/raad-van-state-zet-streep-door-gasbesluit-van-kabinet/feed/ 0
RAI en BOVAG: klimaatplannen van kabinet zijn realistisch https://www.fluxenergie.nl/rai-en-bovag-klimaatplannen-van-kabinet-zijn-realistisch/ https://www.fluxenergie.nl/rai-en-bovag-klimaatplannen-van-kabinet-zijn-realistisch/#respond Fri, 28 Jun 2019 17:00:53 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64810 Brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging vinden de klimaatplannen die het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd getuigen van realisme. BOVAG spreekt van een afgewogen en realistisch pakket maatregelen. RAI Vereniging stelt vast dat het Kabinet kiest voor een meer realistische en betaalbare aanpak voor het behalen van de klimaatdoelen voor de mobiliteitssector.

BOVAG vindt het positief dat de verhogingen van BPM en van de motorrijtuigenbelasting van de baan zijn. Ook is de branchevereniging blij dat elektrisch rijden niet overmatig gestimuleerd gaat worden. “Punt van zorg is dat op gebied van bijtelling voorgesteld wordt Autobrief II voor het jaar 2020 open te breken. Daar is BOVAG uitgesproken tegenstander van.”

Met het pakket aan maatregelen kan volgens BOVAG een aanzienlijke bijdrage geleverd worden aan het verminderen van de CO2-uitstoot. “Het is goed dat bij het kabinet nu het taboe rond betalen naar gebruik is verdwenen en dat er drie varianten zullen worden onderzocht. BOVAG zal daar zijn bijdrage aan leveren.”

Rol van waterstof

RAI Vereniging is blij dat het Kabinet onder meer inzet op het stimuleren van waterstof. Deze alternatieve brandstof heeft veel potentie om CO2 terug te dringen en is een van de belangrijkste pijlers in de energietransitie, aldus de organisatie. Komende jaren wordt daarom ingezet op uitbreiding van de infrastructuur tot vijftig stations in 2025. Kansrijke innovatieve auto’s die zich in de markt moeten bewijzen, zoals waterstof-elektrische auto’s, behouden bovendien komende jaren bepaalde extra fiscale voordelen.

“Door komende jaren onder meer de (over)subsidiëring van volledig elektrische auto’s te verlagen, toe te werken naar invoering van een systeem van betalen naar gebruik en op termijn de kosten voor autorijden te verlagen, ontstaat een meer evenwichtig klimaatpakket dat potentie biedt om in de toekomst de CO2-doelen te halen”, vindt RAI Vereniging. Dit valt of staat volgens voorzitter Steven van Eijck bij de fiscale beleidskeuzes die worden gemaakt. Hij vindt het onacceptabel dat de huidige afspraken over de bijtelling op elektrische auto’s worden opengebroken en al in 2020 in plaats van 2021 worden verhoogd.

Elektrisch rijden

Volgens Van Eijck is de toekomst van het wegvervoer elektrisch. De grote golf van elektrische personenauto’s begint vanaf circa 2025. In de tussentijd is het volgens RAI Vereniging van belang dat het kabinet beseft dat in Nederland de komende vijf jaren nog niet voldoende betaalbare elektrische auto’s in de verschillende segmenten beschikbaar zijn om de gezamenlijke CO2-doelen te realiseren.

“De meeste automobilisten zijn daardoor bij aankoop van een nieuwe auto aangewezen op een nieuwe schone, zuinige al dan niet (hybride of plug-in hybride) benzine- of dieselauto. Verjonging – en daarmee verduurzaming – van ons wagenpark ontstaat door ook de zuinigste nieuwe auto’s te stimuleren via een verlaging van de BPM. Op de korte termijn kan hierdoor veel extra CO2-winst worden behaald.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/rai-en-bovag-klimaatplannen-van-kabinet-zijn-realistisch/feed/ 0
Regeringspartijen positief over Klimaatakkoord https://www.fluxenergie.nl/regeringspartijen-positief-over-klimaatakkoord/ https://www.fluxenergie.nl/regeringspartijen-positief-over-klimaatakkoord/#respond Fri, 28 Jun 2019 13:27:36 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64806 Regeringspartijen scharen zich achter het Klimaatakkoord. “Goed voor Nederland dat dit klimaatpakket er nu is. De VVD is er blij mee”, laat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weten.

“Het laat zien dat CO2-reductie kan zonder mensen op kosten te jagen. Dit pakket helpt de Nederlanders juist in plaats van ze te straffen. Geen rare belastingverhoging voor automobilisten, wel een warmtefonds dat mensen in de komende dertig jaar helpt met het aanpassen van hun huis.”

Doelstellingen van Parijs

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt het een eerlijk akkoord voor burgers en bedrijven. “Met de plannen van het kabinet zijn de doelstellingen van Parijs haalbaar en blijven de kosten betaalbaar. Als goed rentmeester wil het CDA de aarde, die we in bruikleen hebben van onze kinderen, beter doorgeven aan de volgende generaties.”

Het CDA wijst op de lagere energiebelasting voor huishoudens, een grotere bijdrage van de industrie en een beperking van de stimulering van dure elektrische auto’s. “Ook stellen we bedrijven in staat om te verduurzamen. Zo voorkomen we klimaatwerkloosheid door bedrijven die wegtrekken naar het buitenland”, zegt Heerma.

D66-leider Rob Jetten benadrukt dat het hard werken is geweest en “het was zeker niet makkelijk”. Maar volgens hem worden met dit klimaatakkoord de klimaatdoelen gehaald. “En tegelijkertijd is dit nog maar het begin. Want verandering krijg je niet door alleen iets op papier te zetten. Verandering krijg je door in actie te komen. En door samen te werken krijgen we het voor elkaar. We gaan van drammen naar daden.”

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/regeringspartijen-positief-over-klimaatakkoord/feed/ 0
Koning Willem-Alexander opent duurzame waterstofinstallatie https://www.fluxenergie.nl/koning-willem-alexander-opent-duurzame-waterstofinstallatie/ https://www.fluxenergie.nl/koning-willem-alexander-opent-duurzame-waterstofinstallatie/#comments Wed, 26 Jun 2019 13:53:57 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64801 Koning Willem-Alexander heeft woensdag in het Groningse Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. De installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers.

Tijdens het bezoek kreeg de Koning verschillende waterstoftoepassingen te zien op het gebied van de industrie en de mobiliteitssector. De waterstofinstallatie zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. Het doel van Gasunie is om waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Essentiële bouwsteen

‘Waterstof is een essentiële bouwsteen van de toekomstige energievoorziening”, stelt Han Fennema, CEO van Gasunie. “De waterstofinstallatie HyStock is eerste concrete stap om met de hele keten, van productie tot gebruik, gezamenlijk de schouders te zetten onder de noodzakelijke verdere opschaling van duurzame waterstof. Richting 2030 kunnen wij een deel van onze bestaande infrastructuur geschikt maken voor het transport en de opslag van waterstof.”

Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden getransporteerd en opgeslagen kan worden, kan het een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op de vangen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/koning-willem-alexander-opent-duurzame-waterstofinstallatie/feed/ 3
Taxi’s voor WMO-vervoer in Den Haag gaan rijden op waterstof https://www.fluxenergie.nl/taxis-voor-wmo-vervoer-in-den-haag-gaan-rijden-op-waterstof/ https://www.fluxenergie.nl/taxis-voor-wmo-vervoer-in-den-haag-gaan-rijden-op-waterstof/#comments Mon, 24 Jun 2019 12:35:13 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64793 Voor het WMO-vervoer in de gemeente Den Haag worden komende jaren waterstofauto’s ingezet. De 35 Toyota’s Mirai die de ritten gaan uitvoeren, zijn onlangs afgeleverd aan Noot Personenvervoer. Het is voor de taxi’s op dit moment nog niet mogelijk om in Den Haag zelf te tanken, in Rhoon is al wel een tanklocatie. Na de zomer opent BP-tankstation Kerkhof & Zn aan de Binckhorstlaan in Den Haag een vulpunt voor waterstof.

Een van de wensen van de gemeente Den Haag was om deze vorm van contractvervoer CO2-neutraal in te vullen. Noot Personenvervoer gaat de ritten voortaan emissievrij invullen, onder meer met de Toyota Mirai. Deze auto is uitgerust met een brandstofcel die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. Als er op groene waterstof wordt gereden, is er bij de Mirai daadwerkelijk sprake van nul uitstoot.

De waterstof is opgeslagen in twee tanks, die van drie lagen met koolstof versterkt kunststof zijn. De actieradius van de Toyota Mirai is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Bovendien is de Mirai snel en gemakkelijk te tanken. Een koopje is de auto op dit moment bepaald nog niet: de consumentenadviesprijs van de Mirai bedraagt 80.935 euro.

‘Logische keuze’

“Met dit project zetten wij de eerste waterstoftaxivloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al honderd Toyota’s Mirai rijden”, aldus Martijn Kersing, directeur van Noot Personenvervoer. “Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.”

Professor Ad van Wijk van de TU Delft ziet grote mogelijkheden voor waterstof als alternatieve brandstof. “Ik ben ervan overtuigd dat we straks in ons dagelijks leven niet meer ontkomen aan het gebruik van waterstof in uiteenlopende sectoren zoals mobiliteit, industrie, elektriciteit en verwarming. Door het opschalen van waterstoftoepassingen kunnen we de maatschappij sneller decarboniseren. De stap die de gemeente Den Haag nu met deze taxivloot zet, is een belangrijk signaal richting dit nieuwe tijdperk.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/taxis-voor-wmo-vervoer-in-den-haag-gaan-rijden-op-waterstof/feed/ 1
Fastned viert opening van honderdste snellaadstation https://www.fluxenergie.nl/fastned-viert-opening-van-honderdste-snellaadstation/ https://www.fluxenergie.nl/fastned-viert-opening-van-honderdste-snellaadstation/#respond Mon, 17 Jun 2019 12:36:16 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64796 Laadbedrijf Fastned heeft twee nieuwe stations geopend langs de A15 tussen Gorinchem en Geldermalsen. Op verzorgingsplaatsen Molenkamp en Eigenblok kunnen bestuurders van een elektrische auto voortaan hun batterij opladen. Het Amsterdamse bedrijf exploiteert inmiddels meer dan honderd laadstations, waarvan de meeste in Nederland staan.

Het aantal laadplekken voor elektrische auto’s langs de Nederlandse snelwegen neemt in rap tempo toe. Fastned heeft sinds vorige week 101 locaties in haar netwerk. De twee locaties liggen tegenover elkaar langs de A15. De nieuwe laadstations zijn goed nieuws voor elektrische rijders en een mooie mijlpaal voor Fastned, vindt CEO Michiel Langezaal.

”In 2013 openden we onze eerste stations langs de Nederlandse snelweg. Zes jaar later hebben we meer dan 100 stations gebouwd in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op A-locaties langs snelwegen en in steden. We zijn daarnaast ver gevorderd met de ontwikkeling van locaties in België en Zwitserland. Fastned is met dit snellaadnetwerk inmiddels één van de grootste spelers in Europa.”

Opkomst laadpalen langs snelweg

Behalve de laadstations zijn er op beide verzorgingsplaatsen ook tankstations gevestigd. De locatie op VZP Molenkamp, ten oosten van de aansluiting Leerdam richting Bemmel, beschikt over een Shell-tankstation. Aan de overzijde van de snelweg ligt een Tango-locatie. De Moments & More-shop van de locatie wordt geëxploiteerd door Vissers Energy.

Bij de tankstations zelf zijn nog geen laadpalen geplaatst. Het is de verwachting dat Shell op korte termijn wel plannen heeft om hiermee aan de slag te gaan. Afgelopen april liet het concern al weten dat er maar liefst tweehonderd snelladers geplaatst gaan worden bij eigen stations van de maatschappij. Prominente snelweglocaties lijken daarvoor zeer geschikt.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/fastned-viert-opening-van-honderdste-snellaadstation/feed/ 0
PitPoint maakt overstap naar groengas op alle CNG-locaties https://www.fluxenergie.nl/pitpoint-maakt-overstap-naar-groengas-op-alle-cng-locaties/ https://www.fluxenergie.nl/pitpoint-maakt-overstap-naar-groengas-op-alle-cng-locaties/#respond Fri, 14 Jun 2019 07:39:11 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64798 Op alle openbare CNG-tankstations van PitPoint wordt vanaf 1 juli groengas aangeboden, de duurzame variant van compressed natural gas. Rijden op groengas is mogelijk voor personenauto’s en bestelwagens met benzinemotoren die uitgevoerd zijn met een aardgasinstallatie. Het resultaat is een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

De stap naar 100 procent groengas kon niet eerder worden gezet door problemen met de langdurige beschikbaarheid van de brandstof. Daardoor bood PitPoint tot nog toe zowel CNG als groengas aan. “Dit is een enorme stap voor ons”, laat directeur Marja Versleijen weten. “Het is altijd ons streven geweest om op al onze openbare locaties volledig hernieuwbare brandstof te leveren. Dat dit nu al is gelukt, is een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn.”

Investeren in groengas

De voorlopers van PitPoint – DutCH4 en vervolgens CNG Net – zijn jaren terug begonnen met het aanbieden van CNG voor het Nederlandse wegvervoer. Het door PitPoint geleverde groengas is afkomstig uit eigen land en vindt zijn oorsprong in reststromen zoals mest, gft-afval en rioolslib. Dit groengas is onder andere geproduceerd bij Meerlanden, Biogas Leeuwarden en Ecofuels. Ook investeert PitPoint zelf in de productie van groengas. Het bedrijf werkt hiervoor actief samen met ontwikkelaars van projecten zoals de biobrandstoffenfabriek in Hardenberg.

PitPoint is een internationale leverancier van schone brandstoffen. Het bedrijf werd in 2017 overgenomen door Total. Het bouwt, ontwerpt, bouwt, financiert, beheert en onderhoudt openbare en privé-tankstations voor LNG, CNG en groengas, waterstof en elektrische laadpunten, voor zowel bedrijven als overheden. Ook een groot aantal tankstationbedrijven en ondernemers werkt samen met de aanbieder.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/pitpoint-maakt-overstap-naar-groengas-op-alle-cng-locaties/feed/ 0
Rotterdam krijgt 55 elektrische bussen https://www.fluxenergie.nl/rotterdam-krijgt-55-elektrische-bussen/ https://www.fluxenergie.nl/rotterdam-krijgt-55-elektrische-bussen/#comments Wed, 05 Jun 2019 10:43:12 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64788 De Rotterdamse stadsvervoerder RET gaat vanaf halverwege december rijden met 55 elektrische bussen. De vervoerder heeft de behoefte om het openbaar vervoer te verduurzamen. Naast de volledig elektrische bussen, zijn namelijk ook 103 volhybride bussen aangeschaft. Hybride bussen zijn tot 40 procent zuiniger dan de huidige bussen. 

De voertuigen worden ’s nachts opgeladen en overdag in 15 tot 20 minuten bijgeladen op snellaadstations. ’s Nachts staan alle bussen aan de lader bij de RET-busgarage aan de Kleiweg. Tijdens de dag kunnen de voertuigen terecht bij snellaadstations in Rotterdam (Zuidplein, Van Noortwijckstraat, Conradstraat/CS), Vlaardingen (Holy, Vlaardingen-West) en Schiedam Centrum.

Schone lucht

Het laden gebeurt via een pantograaf die vanaf het dak van de bus omhoogkomt als de bus onder een laadpaal staat. De chauffeur koppelt de pantograaf met één druk op de knop van achter zijn stuur aan het net. Met een volle accu kan de bus tijdens de spits rijden zonder te hoeven bijladen. Volgens de RET rijden de bussen op 100 procent groene stroom.

“Deze elektrische bussen houden Rotterdam bereikbaar op een manier die goed is voor de stad. Ze zijn stiller en zorgen voor schonere lucht, waardoor het prettiger wordt op straat”, aldus Judith Bohove, de wethouder van mobiliteit in Rotterdam. De bussen worden nu ingezet op de buslijnen 32, 33, 38, 44 en 56, maar op termijn vervangt de RET alle dieselbussen door een zero emissie-variant. In 2021 komen er nog 50 zero emissiebussen bij, in 2024 weer 50 en in 2029 de laatste 110.

Duurzaam vervoer

De gemeente Rotterdam heeft ook de ambitie om in andere sector stappen te zetten op het gebied van duurzaam vervoer. Zo vervangt de gemeente de komende jaren alle personenauto’s, lichte en zware bedrijfswagens voor elektrische, hybride of waterstofwagens. Onlangs werd al de eerste elektrische vuilniswagen in gebruik genomen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/rotterdam-krijgt-55-elektrische-bussen/feed/ 1
Eerste Kamer neemt Klimaatwet aan https://www.fluxenergie.nl/eerste-kamer-neemt-klimaatwet-aan/ https://www.fluxenergie.nl/eerste-kamer-neemt-klimaatwet-aan/#respond Tue, 28 May 2019 14:41:24 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64782 De Eerste Kamer heeft dinsdag de Klimaatwet aangenomen. Dit betekent onder meer dat in Nederland in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 95 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990. De fracties van VVD, CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS, OSF en Fractie-Duthler stemden voor. De fracties van SGP, PvdD en PVV stemden tegen.

Het wetsvoorstel waarmee dinsdag werd ingestemd stelt klimaatdoelstellingen voor de regering vast. Tegelijkertijd is het een kader voor de ontwikkeling, effectmeting en wijze van verantwoording van het beleid dat moet leiden tot het halen van de wettelijke vastgelegde klimaatdoelstellingen.

Nu het voorstel is aangenomen, brengt dat verschillende klimaatdoelen met zich mee voor deze en volgende regeringen. Het hoofddoel is dat er in 2050 in Nederland 95 procent minder broeikasgas wordt uitgestoten dan in 1990 het geval was. Daar hoort ook een tussendoel bij: 49 procent reductie in 2030, dus over elf jaar. Ook is er nog een nevendoel, namelijk dat de Nederlandse elektriciteitsproductie in 2050 volledig CO2-neutraal is.

Moties

Afgelopen week debatteerde de Eerste Kamer over het voorstel. Toen werden er ook twee moties ingediend die door de indieners werden aangehouden (niet in stemming gebracht). De eerste betrof de motie-Nagel, waarin de regering verzocht werd bij de berekeningen bij de pensioenen en klimaatmaatregelen hetzelfde percentage voor de rekenrente in beide gevallen consequent toe te passen. Deze motie werd aangehouden tot nader order.

De tweede aangehouden motie betrof de motie-Reuten die de regering verzocht om na aanname van het wetsvoorstel te komen met een reparatie voor artikel 5 van de wet. Op die manier wordt het Klimaatplan niet alleen aan beide Kamers van de Staten-Generaal overlegd, maar vergt het ook hun goedkeuring.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/eerste-kamer-neemt-klimaatwet-aan/feed/ 0
Twents technologiebedrijf BTG krijgt prijs voor duurzame olie https://www.fluxenergie.nl/twents-technologiebedrijf-btg-krijgt-prijs-voor-duurzame-olie/ https://www.fluxenergie.nl/twents-technologiebedrijf-btg-krijgt-prijs-voor-duurzame-olie/#respond Tue, 28 May 2019 06:37:12 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64779 Het Twentse technologiebedrijf BTG, dat zich richt op de ontwikkeling van duurzame energie, heeft een Europese prijs gewonnen. De onderneming mocht op het Europees biomassacongres EUBCE in Lissabon de EUBIA Award in ontvangst nemen. BTG kreeg de prijs vooral voor haar succes met een techniek waarmee duurzame olie wordt gewonnen uit biomassa.

Samen met het Britse bedrijf TechnipFMC sleepte BTG-BTL, een zusterorganisatie van BTG, onlangs een order van 25 miljoen euro in de wacht. In Finland wordt een fabriek neergezet waar dankzij de zogeheten pyrolysetechnologie olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. Het gaat in eerste instantie om één fabriek, maar mogelijk volgen er nog drie, waarmee de totale order op 100 miljoen euro uitkomt. De bouw van één fabriek gaat zeker honderd fulltime banen in Nederland opleveren.

CEO René Venendaal van BTG nam de EUBIA Award maandag in ontvangst. De prijs is een initiatief van de EUBIA, de Europese vereniging voor de biomassa-industrie. Volgens de organisatie heeft BTG ‘een voortreffelijke bijdrage geleverd aan de bevordering van de biomassa-industrie en de markt daarvan’.

Houtsnippers

Specifiek wordt de ontwikkeling en productie van duurzame olie uit biomassa (houtsnippers) genoemd. De organisatie wijst op de miljoenenorder die BTG-BTL binnenhaalde. “Dat is een voorbeeld van hoe decennialang onderzoek, ontwikkeling, commitment en innovatie kan leiden tot schone energie, werkgelegenheid en duurzame groei van biomassa”, zegt Giuliano Grassi, secretaris-generaal van de EUBIA.

Venendaal laat weten heel blij te zijn met deze prijs. “Dit is een heel duidelijke waardering voor ons werk en eigenlijk een prijs voor ons hele oeuvre. Daarnaast beschouw ik het als een aanmoediging om onze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en uit te rollen zodat we toewerken naar een duurzame economie.”

Verduurzaming raffinaderijen

Venendaal benadrukt dat de Europese Commissie (EC) een belangrijke rol heeft gespeeld in de ambities van het bedrijf. “De programma’s van de EC zijn zeer behulpzaam geweest bij het ontwikkelen van deze technologie.” Voor die ontwikkeling is volgens de CEO een langetermijnvisie onontbeerlijk geweest. “Op termijn kan pyrolyse-olie niet alleen worden ingezet om Nederland van het Gronings aardgas af te helpen, maar is het ook een prima brandstof voor de stapsgewijze verduurzaming van raffinaderijen”, aldus Venendaal.

Biomass Technology Group (BTG) is een onafhankelijk, privaat bedrijf waarvan de wortels liggen in de Faculteit der Chemische Technologie van de Universiteit Twente. BTG draagt bij aan een duurzame energiehuishouding door nieuwe technologieën te ontwikkelen waardoor fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door biomassa. Daaruit kunnen onder andere biobrandstoffen worden vervaardigd. Doelstelling van het bedrijf is om het aandeel van bio-energie, biobrandstoffen en groene grondstoffen te vergroten door het wereldwijd ontwikkelen en realiseren van projecten en programma’s.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/twents-technologiebedrijf-btg-krijgt-prijs-voor-duurzame-olie/feed/ 0
Shell krijgt kritiek op klimaatbeleid https://www.fluxenergie.nl/shell-krijgt-kritiek-over-klimaatbeleid/ https://www.fluxenergie.nl/shell-krijgt-kritiek-over-klimaatbeleid/#respond Tue, 21 May 2019 11:57:53 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64772 Shell heeft tijdens zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering opnieuw de nodige kritiek gekregen op zijn beleid om CO2-uitstoot te verminderen. Volgens veel partijen neemt het olieconcern onvoldoende maatregelen. Buiten de zaal protesteerden milieuactivisten.

Kritiek op de CO2-doelen van Shell kwam er vooral, omdat het bedrijf zich ten doel heeft gesteld de uitstoot met een bepaald percentage te verminderen. Milieudefensie liet doorrekenen dat Shell zelfs aan zijn doelen kan voldoen als de CO2-uitstoot groeit en het bedrijf die CO2 vervolgens opvangt. Shell-topman Ben van Beurden reageerde daarop door te zeggen dat niet alleen Shell, maar ook de rest van de samenleving zich zal moeten aanpassen.

Milieumaatregelen

Van Beurden benadrukte dat Shell een koploper is in de olie- en gasindustrie. Dat andere bedrijven niet ook milieumaatregelen nemen, is volgens hem een probleem. “Ik kan niet voor onze branchegenoten spreken. We zijn een groot bedrijf, maar in verhouding tot het wereldwijde energiesysteem zijn we heel klein.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/shell-krijgt-kritiek-over-klimaatbeleid/feed/ 0
Aantal elektrische auto’s Nederland afgelopen jaar flink gestegen https://www.fluxenergie.nl/aantal-elektrische-autos-nederland-afgelopen-jaar-flink-gestegen/ https://www.fluxenergie.nl/aantal-elektrische-autos-nederland-afgelopen-jaar-flink-gestegen/#respond Fri, 17 May 2019 09:50:27 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64768 Het aantal volledig elektrisch aangedreven auto’s in Nederland is afgelopen jaar flink toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS die gebaseerd zijn op de kentekenregistratie van de RDW. Er reden op 1 januari 2019 bijna 45.000 volledig elektrische personenauto’s rond in Nederland, twee keer meer dan een jaar eerder.

Op de eerste dag van 2019 waren er bijna 139.000 auto’s met een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s als plug-in hybrides. Deze laatste categorie heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Meer dan driekwart van deze auto’s wordt zakelijk gereden, tegen 12 procent van alle personenauto’s.

Op 1 januari 2014 waren er ruim 4.600 volledig elektrische auto’s in ons land, vijf jaar later is dit aantal bijna vertienvoudigd (44.700). Deze toename vond vooral plaats tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019, toen er per saldo bijna 23.000 volledig elektrische auto’s bijkwamen. Op januari 2019 was bijna 1 op de 3 stekkerauto’s volledig elektrisch.

Daling plug-in hybrides

Begin 2019 reden er in Nederland bijna 94.000 plug-in hybrides rond, ruim 3 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal plug-in hybrides groeide vanaf 2014 fors, maar stagneerde in 2017. Vanaf januari 2017 is de bijtelling voor een PHEV verhoogd naar 22 procent. Daarmee is een PHEV belastingtechnisch niet langer voordeliger dan een benzine- of dieselauto.

De Tesla Model S was in 2018, net als voorgaande jaren, de meest voorkomende volledig elektrische auto. Van dit model reden er op 1 januari 2019 ruim 12.000 rond. Andere populaire volledig elektrische modellen zijn de Jaguar I-Pace, de Nissan Leaf en de Tesla Model X. De Mitsubishi Outlander is al jaren de meest voorkomende plug-in hybride, met bijna 23.000 auto’s op 1 januari 2019.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/aantal-elektrische-autos-nederland-afgelopen-jaar-flink-gestegen/feed/ 0
Transporttarieven gas kunnen stevig omhoog https://www.fluxenergie.nl/transporttarieven-gas-kunnen-stevig-omhoog/ https://www.fluxenergie.nl/transporttarieven-gas-kunnen-stevig-omhoog/#comments Wed, 15 May 2019 13:42:16 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64765 Gasunie Transport Services (GTS) mag zijn tarieven volgend jaar met gemiddeld 8,6 procent verhogen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald. Wat de stijging precies betekent voor consumenten, is nog niet bekend. Gasleveranciers berekenen de tariefsverhoging waarschijnlijk door aan particulieren en bedrijven.

De stijging is fors groter dan de toename van twee procent die de toezichthouder eerder voor dit jaar heeft goedgekeurd. Maar de plus is minder groot dan de tien procent die GTS had voorgesteld. De belangrijkste reden voor de stijging is dat GTS in de jaren 2017 tot en met 2019 volgens de rechter meer inkomsten mocht behalen dan de ACM had bepaald. Het verschil wordt nu verrekend in de tarieven voor 2020.

Toezicht

GTS staat onder streng toezicht van de ACM omdat de netbeheerder een monopoliepositie heeft. De marktwaakhond maakt zich er vooral hard voor dat de transporttarieven niet hoger zijn dan nodig is.

Bron: ANP

]]>
https://www.fluxenergie.nl/transporttarieven-gas-kunnen-stevig-omhoog/feed/ 1
Rekenkamer: subsidiegeld voor duurzame energie hoopt op https://www.fluxenergie.nl/rekenkamer-energierekening-onnodig-hoog/ https://www.fluxenergie.nl/rekenkamer-energierekening-onnodig-hoog/#respond Wed, 15 May 2019 10:26:43 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64759 De minister van Economische Zaken en Klimaat schat de uitgaven aan subsidie voor productie van duurzame energie stelselmatig te hoog in. Daardoor is er in de afgelopen vijf jaar 2,5 miljard euro op de plank blijven liggen. Dat is een derde van het begrote bedrag van 7,7 miljard.

Dat constateert de Algemene Rekenkamer, die de geldstromen voor duurzame energie in kaart heeft gebracht. De Rekenkamer heeft het ministerie al in 2015 geadviseerd dat deze trend moet worden omgekeerd.

Op de begroting van het ministerie blijft het subsidiegeld dat niet is uitgegeven weliswaar beschikbaar voor toekomstige projecten. Maar deze reserve is jaar in, jaar uit gegroeid. Bovendien zijn de geraamde subsidie-uitgaven (SDE+) bepalend voor de hoogte van de opslag duurzame energie (ODE), die burgers en bedrijven betalen via de energienota. Dat maakt realistisch begroten extra belangrijk.

Geldstromen

De samenhang tussen de subsidieregeling aan de ene kant en de dekking via de opslag op de energienota aan de andere kant is nu niet duidelijk voor burgers, bedrijven en parlement, oordeelt de Algemene Rekenkamer.

Collegelid Francine Giskes: “Zeker nu de uitgaven de komende jaren flink zullen toenemen, is het nodig dat parlement, huishoudens en bedrijven inzicht hebben in de geldstromen. De minister is in zijn verantwoording niet altijd consistent en volledig over die stromen, waardoor onduidelijkheid kan ontstaan.”

Ook bij de inkomsten kan het inzicht beter. Nu is bepaald dat huishoudens en bedrijven elk 50 procent bijdragen aan de opbrengst van de opslag duurzame energie. Maar of deze lastenverdeling ook zo uitpakt, wordt niet nagegaan. Mede gezien het kabinetsvoornemen om in het kader van het klimaatbeleid de lasten te verschuiven naar 66 procent voor bedrijven en 33 procent voor de huishoudens, beveelt de Rekenkamer de minister aan om duidelijk te maken hoe de lastenverdeling in de praktijk uitpakt.

De Algemene Rekenkamer plaatst ook een kritische kanttekening bij de uitspraak van de minister bij de invoering van de Wet ODE dat alle inkomsten ‘beschikbaar blijven voor de uitgaven aan duurzame energieproductie’. Geld dat via de opslag duurzame energie is opgehaald, kan uiteindelijk via de schatkist naar andere doelen vloeien. Hoewel de situatie zich nog niet heeft voorgedaan, is het mogelijk dat als de opbrengst uit de opslag duurzame energie hoger is dan geraamd, dat het overschot naar de algemene middelen gaat.

Internationaal perspectief

In internationaal verband heeft Nederland met 17 andere landen op de klimaattop in Parijs toegezegd om ontwikkelingslanden te steunen bij het nemen van maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met dat doel wordt vanaf 2020 een fonds gevormd van 100 miljard dollar. Een deel van dat geld zal van private partijen komen.

Voor de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) is dit één van de hoofdpunten van beleid. In 2018 heeft de minister voor BHOS 578 miljoen euro besteed aan internationale klimaatfinanciering, goed voor 16% van alle uitgaven van de minister voor BHOS. De minister geeft echter beperkt inzicht in de beleidsdoelen waaraan het geld is besteed. Ook rapporteert de minister niet veel en niet actueel over de resultaten van dit klimaatbeleid aan de Kamer. Wel komt er volgens de minister online een vernieuwde resultatenrapportage beschikbaar in mei 2019.

Omdat de minister summier informatie aanreikt, kan de Tweede Kamer volgens de Algemene Rekenkamer maar weinig sturen op internationale klimaatuitgaven en ook haar budgetrecht maar beperkt uitoefenen. De Algemene Rekenkamer heeft daarom in het verantwoordingsonderzoek de uitgaven op een rij gezet.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/rekenkamer-energierekening-onnodig-hoog/feed/ 0
‘Sluiting drie kolencentrales kan uitstoot flink verminderen’ https://www.fluxenergie.nl/sluiting-drie-kolencentrales-kan-uitstoot-flink-verminderen/ https://www.fluxenergie.nl/sluiting-drie-kolencentrales-kan-uitstoot-flink-verminderen/#comments Tue, 14 May 2019 09:24:13 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64757 Het vervroegd sluiten van nog eens drie Nederlandse kolencentrales is haalbaar, betaalbaar en de meeste effectieve manier om de uitstoot van broeikasgassen fors te verlagen. Dat stellen Natuur en Milieu, Greenpeace en het Longfonds op basis van een studie van onderzoeksbureau CE Delft.

De drie organisaties gaven het onderzoeksbureau de opdracht om de consequenties te onderzoeken van een vervroegde sluiting van de Eemshavencentrale, Maasvlaktecentrale en Centrale Rotterdam, per 1 januari 2020.

Vervroegde sluiting

Eerder al besloot het kabinet tot de vervroegde sluiting van een kolencentrale in Amsterdam. Dit was een van de maatregelen die het kabinet nam om te voldoen aan het vonnis dat werd uitgesproken in de Urgenda-klimaatzaak. Door het vonnis moet Nederland volgend jaar de CO2-uitstoot met een kwart hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990.

Met de sluiting van de drie centrales kan Nederland aan het vonnis voldoen, zo stellen de organisaties. Als alternatief kunnen gascentrales, die nu niet in werking zijn, ingezet worden. Deze stoten ook broeikasgassen uit, maar de helft minder dan de kolencentrales. Per saldo vermindert de uitstoot met 9 megaton per jaar. Dat is gelijk aan de uitstoot van bijna 2,7 miljoen benzineauto’s, of de helft van de Nederlandse veestapel. Ook kan Nederland meer stroom gaan importeren.

Betaalbare maatregel

De maatregel is volgens Natuur en Milieu, Greenpeace en het Longfonds ook betaalbaar. De eigenaren van de centrales moeten weliswaar compensatie krijgen voor gederfde inkomsten en een sluiting van de centrales zorgt voor een stijging van de energierekening van ongeveer 15 euro per huishouden per jaar. Toch is dit de meest betaalbare maatregel om de klimaatdoelen te bereiken, zeggen de organisaties. Alternatieven om CO2 te besparen, zoals investeringen in biomassa of windenergie, vallen bijvoorbeeld duurder uit.

Het kabinet maakt begin juni bekend welke extra maatregelen het neemt om te voldoen aan het Urgenda-vonnis. Dat zou eerst in april gebeuren, maar het kabinet neemt meer tijd ervoor. Het kabinet moet nog een slag maken. Vorig jaar lag de uitstoot 14,5 procent lager dan in 1990.

Bron: ANP

]]>
https://www.fluxenergie.nl/sluiting-drie-kolencentrales-kan-uitstoot-flink-verminderen/feed/ 1
CBS: Nederland meest achter met duurzame energie https://www.fluxenergie.nl/nederland-meest-achter-met-duurzame-energie/ https://www.fluxenergie.nl/nederland-meest-achter-met-duurzame-energie/#respond Thu, 09 May 2019 06:52:48 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64753 Geen enkel Europees land is zo ver verwijderd van de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie als Nederland. Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een vergelijkend onderzoek tussen Nederland en de andere EU-lidstaten.

In 2017 kwam slechts 6,6 procent van alle in Nederland opgewekte energie uit hernieuwbare bron. Alleen Luxemburg (6,4 procent hernieuwbaar) leunt nog iets meer op fossiele brandstoffen. Het groothertogdom heeft lagere doelstellingen van de Europese Unie gekregen, waardoor Nederland de grootste inhaalslag te maken heeft. In 2020 zou 14 procent van alle in Nederland opgewekte energie uit hernieuwbare bron moeten komen: biomassa, waterkracht, wind of zon.

Vergelijking met buitenland

Zweden is de Europese koploper met 54,5 procent hernieuwbare energie in 2017. Het merendeel komt overigens uit biomassa. Dat is een hernieuwbare bron, maar niet per definitie onschadelijk voor het milieu. Finland, Letland, Denemarken en Oostenrijk zitten allemaal boven de 30 procent hernieuwbare energie.

Omdat het donderdag de Dag van Europa is, heeft het CBS Nederland op diverse punten vergeleken met andere EU-landen. In de meeste ranglijstjes staat ons land hoog. Zo heeft 98 procent van de huishoudens toegang tot internet, meer dan in alle andere lidstaten. De werkloosheid is relatief laag, het welvaartsniveau behoort tot de hoogste van de EU.

Vergeleken met andere Europeanen hebben Nederlanders een hoge levensverwachting, relatief veel vertrouwen in hun medemens en een kleinere kans op armoede. Nederland is ook kampioen hypotheken: in geen enkel land hebben zoveel woningeigenaren een hypotheekschuld als hier. In Roemenië is de situatie omgekeerd: daar hebben bijna alle huishoudens een eigen woning zonder hypotheek.

Bron: ANP

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nederland-meest-achter-met-duurzame-energie/feed/ 0
Gerechtshof: Staat doet genoeg voor schonere lucht https://www.fluxenergie.nl/gerechtshof-staat-doet-genoeg-voor-schonere-lucht/ https://www.fluxenergie.nl/gerechtshof-staat-doet-genoeg-voor-schonere-lucht/#respond Wed, 08 May 2019 08:40:06 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64749 De Nederlandse staat hoeft niet meer te doen dan nu al gebeurt om de luchtkwaliteit in het land te verbeteren. Milieudefensie probeerde dat in een hoger beroep wel te bereiken. Maar het gerechtshof in Den Haag gaf de milieuorganisatie in deze kwestie ongelijk.

Milieudefensie (dat in deze zaak samen optrekt met Stichting Adem en een groot aantal privépersonen) vindt dat de Nederlandse Staat onvoldoende doet om te zorgen dat de lucht in Nederland schoner wordt. De organisatie stelt dat de luchtvervuiling gezondheidschade tot gevolg heeft die zorgt voor een kortere levensduur van mensen. Het gaat daarbij met name om luchtverontreiniging door fijnstof en stikstofdioxide. Milieudefensie wil dat Nederland voldoet aan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dit vlak hanteert. Deze normen gaan verder dan wat in de Nederlandse wet staat en wat door  Europa wordt voorgeschreven.

Ruimte voor eigen afweging

“Het hof is het niet met Milieudefensie eens”, zo luidt de uitkomst van het hoger beroep. “De normen van de WHO zijn aanbevelingen, geen bindende voorschriften. De Staat handelt niet in strijd met de grondrechten op leven en gezondheid door deze aanbevelingen niet meteen in te voeren. Deze grondrechten, die verankerd zijn in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens, laten de Staat ruimte om een eigen afweging te maken over het tempo waarin verdergaande maatregelen worden genomen. De Staat werkt overigens wel naar deze WHO-normen toe.”

Milieudefensie vindt verder dat Nederland te weinig doet om de Europese normen op het gebied van luchtkwaliteit te halen. Via de rechter wilde de organisatie afdwingen dat binnen zes maanden alsnog aan deze normen wordt voldaan. Maar ook die vordering wijst het hof af. De termijnen voor het voldoen zijn weliswaar verlopen en de staat had volgens het hof veel eerder met een plan moeten komen om de knelpunten aan te pakken.

Kijken naar de toekomst

“Maar bij het geven van een bevel moet de rechter niet kijken naar wat er in het verleden fout is gegaan, maar vooral naar de toekomst. De Staat heeft in 2018 een plan opgesteld om de resterende overschrijdingen versneld op te lossen. Dat was nadat de rechtbank Den Haag in een kort geding de Staat hiertoe op vordering van Milieudefensie had gedwongen. Milieudefensie heeft niet gezegd dat dit plan niet goed is. Dan is er voor de rechter geen reden om de Staat nog een bevel op te leggen. Het hof gaat er van uit dat de Staat dit plan nu echt gaat uitvoeren.”

Het hof wijst de vorderingen van Milieudefensie af. Normaal zou dit betekenen dat Milieudefensie de proceskosten van de Staat moet betalen. “Maar omdat de Staat pas gedurende de procedure bij het hof met zijn plan is gekomen, vindt het hof dat de Staat voor een deel ook ongelijk heeft. Daarom moet in dit geval iedere partij zijn eigen proceskosten betalen.”

Gezondheid beschermen

Anne Knol van Milieudefensie geeft de volgende reactie op de uitspraak: “Het hof is het met ons eens dat de Staat niet voldoende deed om de luchtkwaliteit te verbeteren”, zegt Anne Knol van Milieudefensie. “Dankzij het winnen van ons eerdere kort geding moest de overheid haar luchtkwaliteitsplan aanpassen. Daarom vindt het hof dat de overheid nu genoeg doet. Zonder deze rechtszaak had de overheid geen actie ondernomen. Wij vinden nog steeds dat de overheid meer moet doen om onze gezondheid te beschermen. Dus daar zullen we ons voor in blijven zetten.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/gerechtshof-staat-doet-genoeg-voor-schonere-lucht/feed/ 0
4 tips voor het verbeteren van de cyberweerbaarheid in de vitale sector https://www.fluxenergie.nl/4-tips-voor-het-verbeteren-van-de-cyberweerbaarheid-in-de-vitale-sector/ https://www.fluxenergie.nl/4-tips-voor-het-verbeteren-van-de-cyberweerbaarheid-in-de-vitale-sector/#respond Thu, 02 May 2019 07:38:53 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64745 Digitaliseren betekent voor veel organisaties vooruitgang. Hoe meer automatisering, hoe beter. Naast de voordelen die digitalisering met zich meebrengt, zijn er ook nadelen. Grote cyberaanvallen zoals met de malware NotPetya laten zien hoe kwetsbaar we zijn.

In onze vitale sectoren is de kwetsbaarheid nog groter. Bij organisaties die zorgen voor water en energie smelt operationele technologie (OT) langzaam samen met informatietechnologie (IT). Zo zijn waterpompen of het stroomnet op afstand uit te lezen en te bedienen dankzij slimme oplossingen en sensoren via internettechnologie. Dit biedt voordelen voor de consument, maar maakt deze organisaties ook kwetsbaarder voor een cyberaanval.

Protocollen gericht op bestrijding gevolgen

Energieleveranciers hebben goed doordachte protocollen wanneer er een storing optreedt. Deze protocollen zijn erop gericht om de schade aan core-processen te beperken en het uitleveren van het product zo snel mogelijk te herstellen. Denk aan overstappen op handbediening of het tijdelijk afsluiten van de energietoevoer om schade te beperken. Hierbij worden de gevolgen aangepakt en niet de oorzaak. Vaak is de storing het startpunt van het veiligheidsprotocol waardoor er niet meteen naar de oorzaak gekeken wordt. Een storing veroorzaakt door een cyberaanval kan via het protocol goed worden verholpen. De malware leidt tegelijkertijd tot een opeenstapeling van gevolgen. De malware verspreidt zich namelijk als een olievlek binnen het IT/OT-landschap van een energieleverancier waardoor uiteindelijk alle systemen plat komen te liggen.

Tips voor verhogen cyberweerbaarheid

1. Richt securitymaatregelen in voor zowel IT als OT

Veel organisaties besteden aandacht aan het beveiligen van IT, maar OT wordt vaak minder goed beveiligd. Het is cruciaal dat beide systemen van minimaal dezelfde beveiliging worden voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan monitoring op beide systemen, dan is het mogelijk om eventuele cyberaanvallen vroegtijdig te ontdekken en te stoppen. Cybercriminelen voeren vaak een aantal tests uit voor ze overgaan tot een aanval. Deze tests worden herkend bij monitoring en maken ingrijpen mogelijk.

2. Verhoog de digitale weerbaarheid van de OT-voorzieningen

De meeste systemen in de industriële automatisering zijn onvoldoende bestand tegen een cyberaanval. Door structureel versterking aan te brengen in de vorm van firewalls of inbraakdetectiesystemen die specifiek zijn ontwikkeld voor OT, zorg je al voor meer veiligheid. Zo is de OT op afstand niet te manipuleren en worden minimaal afwijkende patronen als verdacht aangemerkt. Vervolgens kan er dan een protocol gestart worden.

3. Zorg ervoor dat kennisdeling over dreigingsinformatie goed georganiseerd is

Organisaties in onze vitale sectoren die kennis en dreigingsinformatie op georganiseerde wijze uitwisselen is belangrijk. Niet alleen moet informatie met organisaties in Nederland worden gedeeld, maar ook met gelijksoortige organisaties het buitenland. Wanneer er bijvoorbeeld een aanval plaatsvindt bij een buitenlandse energieleverancier is het cruciaal dat deze kennis ook bij Nederlandse energieleveranciers bekend is. Deze relevante dreigingsinformatie kan ingezet worden om te toetsen of het eigen IT-OT-landschap getroffen is en de beveiliging indien nodig (tijdelijk) op te schroeven. Een goed georganiseerd netwerk maakt het mogelijk elkaar te helpen.

4. Pas de protocollen zo aan dat ook bij ‘standaard’ calamiteiten een cyberaanvalcheck plaatsvindt

Bij incidenten is het belangrijk dat er direct wordt getoetst of de schade een gevolg kan zijn van een cyberaanval. Een cyberaanval met een OT-verstoring leidt immers tot een opeenstapeling van andere verstoringen, zoals bij NotPetya in de Rotterdamse haven. En zo ja, zorg voor een cybersecurity-draaiboek om de schade te beperken en het totale IT en OT-landschap te herstellen. Uiteraard met voorzieningen om afscheidingen tussen OT en IT te leggen of door tijdelijk delen van het netwerk af te sluiten om verdere verspreiding te voorkomen.

De werking van bovenstaande verbeteringen is te toetsen met ethical hackers. Tijdens een oefening kunt u nieuwe protocollen en processen al een keer doorlopen, zodat er bij een cyberaanval zo min mogelijk schade is. Iedereen weet namelijk wat er moet gebeuren. Als organisatie in de vitale sector ben je op deze manier zo goed mogelijk beschermd tegen mogelijke aanvallen.

Bastiaan Bakker, security expert bij Motiv

]]>
https://www.fluxenergie.nl/4-tips-voor-het-verbeteren-van-de-cyberweerbaarheid-in-de-vitale-sector/feed/ 0
NVDE blij met nieuwe fiscale stimulering zonnepanelen https://www.fluxenergie.nl/nvde-blij-met-nieuwe-fiscale-stimulering-zonnepanelen/ https://www.fluxenergie.nl/nvde-blij-met-nieuwe-fiscale-stimulering-zonnepanelen/#respond Mon, 29 Apr 2019 11:38:52 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64740 De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is tevreden over het besluit van het kabinet om de fiscale stimulering van zonnepanelen tot 2023 te handhaven. Na 2023 wordt de zogenoemde salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Volgens de NVDE is dat “goed nieuws voor de groei van duurzame energie en voor het draagvlak voor de energietransitie”.

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt en teruggeleverd aan het net, wordt afgetrokken van het eigen energieverbruik. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel van Financiën melden in een brief aan de Tweede Kamer over de handhaving van de salderingsregeling tot 2023.

Fiscale voordeel

De ministers melden dat vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs wordt afgebouwd, waarbij de hoogte van het fiscale voordeel geleidelijk afneemt tot nul in 2031. “Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden en zullen naar verwachting nog goedkoper worden”, schrijven zij. “De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder subsidie via de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk.”

De NVDE geeft aan blij te zijn dat er nu duidelijkheid is over de toekomst van de huidige salderingsregeling. “Wie zonnepanelen neemt, kan hierdoor rekenen op een redelijk rendement op de investering. We verwachten dat hiermee de groei van het aantal zonnepanelen bij kleinverbruikers zal doorzetten. Dat is goed nieuws voor het klimaat en voor de portemonnee van zonnepaneleneigenaren”, aldus directeur Olof van der Gaag van NVDE.

Slim gebruik zonnestroom

Volgens de vereniging biedt de nieuwe regeling de zonnesector om door te groeien en zelfstandig zonder overheidsfinanciering te opereren. “Bovendien komt er meer stimulans om de zonnestroom zo slim mogelijk te gebruiken.” De NVDE geeft wel aan dat veel van de effectiviteit van de regeling nog afhangt van de precieze uitvoering.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nvde-blij-met-nieuwe-fiscale-stimulering-zonnepanelen/feed/ 0
Engie verkoopt kolencentrale Maasvlakte https://www.fluxenergie.nl/engie-verkoopt-kolencentrale-maasvlakte/ https://www.fluxenergie.nl/engie-verkoopt-kolencentrale-maasvlakte/#comments Fri, 26 Apr 2019 09:28:02 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64736 Het Franse energieconcern Engie doet zijn kolencentrale in Rotterdam van de hand. Ook een drietal Duitse kolencentrales wordt verkocht. Koper is het Amerikaanse investeringsfonds Riverstone. Volgens Engie past de deal in de strategie van het bedrijf om kolenactiviteiten van de hand te doen.

Geluiden over een eventuele verkoop van de centrale op de Maasvlakte, die pas een paar jaar in bedrijf is, gingen al langer rond. Kort na de oplevering volgde vanuit Den Haag het nieuws dat alle Nederlandse kolencentrales op termijn worden gesloten. Sindsdien loopt er een onderzoek naar hoe de centrale omgebouwd kan worden naar een biomassacentrale.

Schulden

Financiële details over de deal gaf Engie niet. Wel zegt het energieconcern dat het de schulden na de verkoop van de vier centrales naar verwachting met 200 miljoen euro zal weten terug te brengen. De verkoop is nog wel afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen en wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Niet alleen het bedrijfsonderdeel op de Maasvlakte wordt verkocht, ook de centrales in Wilhelmshaven, Zolling en Farge (Bremen) worden verkocht. Alle centrales samen, dus inclusief die op de Maasvlakte, hebben capaciteit van 2,345 MW. Na de verkoop komt nog slechts 4% van de omzet van Engie uit kolenactiviteiten. Dat was in 2015 nog 13%.

Investeringen

Het bedrijf geeft aan in Nederland en Duitsland op zoek te gaan naar investeringsmogelijkheden op het gebied van duurzame energie. Daarbij worden verder geen details gegeven.

Het nieuws van de verkoop komt in dezelfde week als een protestactie van de groep Wij Stoppen Steenkool. Hierbij hadden actievoerders zich vastgeketend aan de kolentransportbanen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/engie-verkoopt-kolencentrale-maasvlakte/feed/ 3
‘TCO van elektrische bussen bijna gelijk aan dieselbussen’ https://www.fluxenergie.nl/tco-van-elektrische-bussen-bijna-gelijk-aan-dieselbussen/ https://www.fluxenergie.nl/tco-van-elektrische-bussen-bijna-gelijk-aan-dieselbussen/#respond Fri, 26 Apr 2019 07:26:21 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64727 De kosten voor elektrische bussen zijn over de volledige levensduur vrijwel gelijk aan die van dieselbussen. Dat blijkt uit Total cost of Ownership-berekeningen van de Vervoerregio Amsterdam. De vervoerder zegt nu de kennis te hebben over de optimale rolverdeling in een energietransitie en de bijkomende kosten. Daarom kunnen nu ook structurele afspraken gemaakt worden over de kostenverdeling. 

Het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft ingestemd met een kostenverdeling, waarbij de vervoerder 83 procent van de kosten op zich moet nemen. Dat bedrag is nodig voor de aanschaf van de voertuigen. De Vervoerregio zelf wil voor 12 procent van de kosten opdraaien, waarmee de stroomnetaansluiting en de laadinfrastructuur gerealiseerd kan worden. De laatste 5 procent is voor de gemeente, omdat die verantwoordelijk wordt voor de aanleg en de inpassing van die infrastructuur in de openbare ruimte.

Investeringskosten

In de afgelopen jaren zijn er door de Vervoerregio al enkele pilotprojecten met elektrische bussen gefinancierd.  Dit heeft veel kennis opgeleverd en daardoor denkt de Vervoerregio dat het nu mogelijk is om structurele afspraken te maken over de omslag van diesel naar elektrisch. Weliswaar zijn de investeringskosten hoger bij een volledig Zero emissie-systeem, maar er treedt tegelijkertijd een exploitatievoordeel op zodra de bussen gaan rijden.

Dit voordeel schat de opdrachtgever op 16.300 euro per bus gedurende vijftien jaar. Zelfs bij de inzet van extra chauffeurs en bussen kan op de operationele kosten bespaard worden. Tegelijkertijd gaat de Vervoerregio ervan uit dat een dieselvloot na tien tot twaalf jaar vervangen moet worden en een zero emissie-vloot pas na vijftien jaar. Als dit allemaal bij elkaar wordt opgeteld, zijn de hogere investeringskosten na vijftien jaar bijna terugverdiend.

Tekst loopt door onder grafiek

Kosten elektrisch busvervoer

Bekostiging voertuigen

De Vervoerregio heeft er bewust voor gekozen om de kosten op deze manier te verdelen. Door de kosten voor de voertuigen volledig bij de vervoerder te leggen, wordt die laatste gestimuleerd om de voertuigkosten zo laag mogelijk te houden. Wel benadrukt de opdrachtgever dat een vervoerder tijdens een aanbesteding weliswaar op lage voertuigkosten moet sturen, maar zonder in te boeten op kwaliteit.

Aan de andere kant is dit een motivatie om zo efficiënt mogelijk te opereren. Op die wijze kan een vervoerder namelijk een zo groot mogelijk exploitatievoordeel behalen. Doordat deze vervoerder ook het exploitatievoordeel heeft, verwacht de Vervoerregio dat ongeveer 50 procent van de kosten voor de voertuigen gecompenseerd kan worden. Op die manier betaalt de vervoerder per saldo dus 33 procent van de kosten. Daarbij geldt wel dat de aanschaf van bussen door GVB al deels vergoed wordt door het convenant Strategische Activa. Andere vervoerders kunnen een beroep doen op de Bussenlening.

Tekst loopt door onder grafiek

Infrastructuur

De kosten voor de infrastructuur legt de Vervoerregio bij zichzelf, omdat dit onderdeel uitmaakt van het hele vervoersysteem. Daarnaast worden ook de gemeenten hierbij betrokken. Door hen vijf procent te laten bijdragen aan de transitie naar een duurzamer OV-systeem, worden zij gestimuleerd om de inpassing van de infrastructuur zo snel en efficiënt mogelijk te realiseren. Daarnaast krijgen ze hierdoor nog een extra prikkel om proactief te handelen bij het vergunningentraject. De kosten voor het verduurzamen van de concessie zullen verhoudingsgewijs verdeeld worden naar alle relevante concessiegemeenten.

Enkele jaren geleden ondertekenden het Rijk, de opdrachtgevers in het OV en vervoerders een landelijk bestuursakkoord om het openbaar vervoer verder te verduurzamen. Ze hebben daarmee allemaal beloofd dat er vanaf 2025 alleen nog maar zero emissie-bussen zullen worden gekocht en vijf jaar later moeten er geen vervuilende bussen meer door Nederland rijden.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/tco-van-elektrische-bussen-bijna-gelijk-aan-dieselbussen/feed/ 0
Staatssecretaris: geen alleenrecht voor plaatsen van snellaadpalen https://www.fluxenergie.nl/staatssecretaris-geen-alleenrecht-voor-plaatsen-van-snellaadpalen/ https://www.fluxenergie.nl/staatssecretaris-geen-alleenrecht-voor-plaatsen-van-snellaadpalen/#respond Thu, 25 Apr 2019 12:54:43 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64723 Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vindt niet dat de snelle uitrol van snellaadpalen in Nederland op dit moment ten koste gaat van tankstations. Van Veldhoven benadrukt dat er voor partijen zoals Fastned géén alleenrecht geldt voor het plaatsen van laadvoorzieningen. Ook pomphouders kunnen volgens haar een vergunning aanvragen en krijgen voor het neerzetten van snelladers langs het hoofdwegennet.

De staatssecretaris van I&W reageert op vragen van onder meer Tweede Kamerlid Roy van Aalst van de PVV. Hij stelde vraagtekens bij de rol van Fastned op dit moment. Het Amsterdamse bedrijf heeft zo’n tweehonderd concessies langs Nederlandse snelwegen in handen en exploiteert meer dan tachtig snellaadstations. Van Veldhoven benadrukt dat Fastned een belangrijke aanbieder van snellaadfaciliteiten in Nederland is, vooral op verzorgingsplaatsen langs het hoofdwegennet. “Fastned is echter niet de enige snellaadaanbieder, bedrijven als MisterGreen, ANWB en Allego zijn ook actief langs de Nederlandse snelwegen”, benadrukt zij.

Ook tankstations hebben volgens haar wel degelijk de mogelijkheid om laadvoorzieningen te faciliteren. “Voor het hoofdwegennet geldt dat ook pomphouders een vergunning kunnen verkrijgen voor het plaatsen van eigen laadpalen op grond van de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken, Shell maakt hier bijvoorbeeld gebruik van.” De vraag of tankstations wel of geen snelladers neer mogen zetten, leidde afgelopen tijd regelmatig tot rechtszaken tussen Fastned aan de ene kant en oliemaatschappijen en tankstation-ondernemers aan de andere kant. In dat licht gezien is de uitspraak van Van Veldhoven een opsteker voor de branche.

Forse toename

De verwachting is dat het aantal snellaadpalen voor elektrische auto’s komende jaren fors gaat toenemen. Ook tankstations en wasstraten zullen steeds vaker inspelen op de groeiende vraag naar laadpunten. Uit een rapport van het kennis- en innovatiecentrum ElaadNL, dat zich bezighoudt met laadinfrastructuur, blijkt dat het huidige aantal van duizend snellaadpunten tussen nu en 2025 minimaal verdubbelt en mogelijk zelfs verachtvoudigt. Dat biedt niet alleen grote kansen voor tankstations, maar ook voor andere spelers. ElaadNL verwacht dat er in 2025 minimaal 2.400 snellaadpalen in Nederland zullen zijn. In het meest hoge scenario komt het aantal volgens de onderzoekers zelfs uit op 7.900 snellaadpunten.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/staatssecretaris-geen-alleenrecht-voor-plaatsen-van-snellaadpalen/feed/ 0
Amsterdam voorziet metrostations van zonnepanelen https://www.fluxenergie.nl/amsterdam-voorziet-metrostations-van-zonnepanelen/ https://www.fluxenergie.nl/amsterdam-voorziet-metrostations-van-zonnepanelen/#respond Tue, 23 Apr 2019 10:42:14 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64718 De gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB gaan dit jaar de daken van dertien Amsterdamse metrostations uitrusten met zonnepanelen. De opbrengst van deze zonnepanelen is volgens de initiatiefnemers te vergelijken met het verbruik van ruim vierhonderd Amsterdamse huishoudens. Dit komt neer op circa 1,2 miljoen kWh per jaar.

Het project wordt gefinancierd door de gemeente, Vervoerregio en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal worden er meer dan vijfduizend zonnepanelen op de daken van de metrostations geplaatst. Het gaat om metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk en Venserpolder.

Voor dit project worden Aleo 300 Wp-zonnepanelen gebruikt. Het betrokken energiebedrijf is Engie. Met het project wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling van Amsterdam om in 2025 de CO2-uitstoot met 45 procent te verlagen ten opzichte van 2012. Het doel is om met de panelen de stations en metro’s grotendeels te voorzien van stroom.

Speciale treintjes

De oplevering van de eerste zes stations moet in juni gereed zijn, de oplevering van zeven andere stations is naar verwachting in december van dit jaar. De uitvoering is in maart van start gegaan op Gaasperplas en Diemen Zuid. Daar liggen de eerste panelen al op de daken. De projecten Verrijn Stuart, Heemstedestraat en Jan Sneevlietweg zijn in voorbereiding.

Om de overlast voor reizigers en omwonenden zo veel mogelijk te beperken wordt een groot deel van de werkzaamheden ’s nachts uitgevoerd. Een groot deel van het materiaal wordt met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna ze met een kraan op het dak worden gehesen.

Lees ook: Spoor verwaarloosd in publiek debat over energietransitie

]]>
https://www.fluxenergie.nl/amsterdam-voorziet-metrostations-van-zonnepanelen/feed/ 0
NXT-tankstations Alkmaar en Zaanstad uitgebreid met waterstof https://www.fluxenergie.nl/nxt-tankstations-alkmaar-en-zaanstad-uitgebreid-met-waterstof/ https://www.fluxenergie.nl/nxt-tankstations-alkmaar-en-zaanstad-uitgebreid-met-waterstof/#respond Mon, 15 Apr 2019 13:49:40 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64706 De bestaande tankstations van NXT in Alkmaar en Zaanstad worden uitgebreid met een waterstofinstallatie. Het is de bedoeling dat waterstof vanaf 2020 beschikbaar is op beide Noord-Hollandse stations. De locaties worden geëxploiteerd door GP Groot en HYGRO.

Het eerste station komt bij het NXT-tankstation op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar, het tweede bij de locatie op bedrijventerrein Hoogtij in Zaanstad. Het NXT-concept is ontwikkeld door GP Groot, dat 52 tankstations in Nederland exploiteert en bevoorraadt. Het tankstation in Alkmaar krijgt een 350 bar vulpunt voor zwaar vervoer en een 700 bar vulpunt voor personenauto’s.

Een samenwerking tussen verschillende partijen maakt het mogelijk dat vrachtwagens in Noord-Holland in 2020 gaan rijden op duurzame waterstof die direct uit wind wordt geproduceerd. Dankzij een DKTI-subsidie (Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en Innovaties in Transport, red.) kan het project DUWAAL starten met het eerste waterstoftankstation.

Elektrolyse in windturbine

De elektrolyse vindt direct in de windturbine plaats, waardoor er meteen waterstof wordt geproduceerd. Deze methode biedt nieuwe optimalisaties binnen de windturbine en voorkomt veel elektrische verliezen, waardoor een waterstofmolen meer en goedkoper energie kan produceren dan een traditionele windmolen. Vervolgens wordt de duurzaam geproduceerde waterstof ingezet als groene transportbrandstof, waardoor niet alleen CO2, maar bovendien veel luchtverontreiniging wordt vermeden.

“Op het waterstof uit de molen kunnen minstens honderd vrachtwagens gaan rijden”, vertelt Jan Willem Langeraar van HYGRO. “We nodigen gemeentelijke diensten, transporteurs en particulieren uit om deel te nemen als gebruiker van het waterstofstation.” Thijs Pennink, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, ziet waterstof als een van de belangrijkste pijlers in het behalen van de energiedoelstellingen van de regio: “Holland boven Amsterdam is bij uitstek geschikt als proeftuin voor waterstofinnovaties. Er is ruimte en kennis, en we hebben ook een belangrijke historie in de offshore. Hierdoor beschikken we over een sterke gasinfrastructuur, zoals de offshore gasleidingen die bij Den Helder het land binnenkomen. Met de afbouw van de fossiele industrie biedt waterstof mooie nieuwe kansen voor het bedrijfsleven in de regio.”

Luchtkwaliteit verbeteren

De Alkmaarse Wethouder Elly Konijn-Vermaas, portefeuille Duurzame Mobiliteit, ziet het realiseren van het waterstoftankstation in Alkmaar als zeer welkom om de beoogde verbetering in luchtkwaliteit daadwerkelijk te gaan realiseren. “Alkmaar zet in op de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Zo is de binnenstad van Alkmaar al autoluw. Ook het wagenpark van de gemeente proberen we steeds meer te verduurzamen. Veel is al elektrisch en ook waterstof is daar een belangrijke energiedrager.”

Duurzaamheid is volgens de wethouder een belangrijke pijler in het coalitieakkoord van het college. Ook het bedrijfsleven zet volgens haar stappen, zoals bijvoorbeeld het bedrijf RAVO dat een veegauto op waterstof ontwikkelt en het bedrijf HYGRO dat in de incubator IDEA de eerste waterstofwindmolen ontwikkelt.” Het doel van de eerste proeftuin is het realiseren van een eerste waterstoftankstation, twee waterstofvrachtwagens en een waterstofveegmachine. Daarnaast is de proeftuin bedoeld om de techniek verder te ontwikkelen en experimenten met nieuwe vormen van mobiliteit op te zetten om zo het herhalingspotentieel te vergroten.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nxt-tankstations-alkmaar-en-zaanstad-uitgebreid-met-waterstof/feed/ 0
Rotterdam werkt aan Europa’s grootste groene waterstoffabriek https://www.fluxenergie.nl/rotterdam-werkt-aan-europas-grootste-groene-waterstoffabriek/ https://www.fluxenergie.nl/rotterdam-werkt-aan-europas-grootste-groene-waterstoffabriek/#respond Mon, 15 Apr 2019 10:26:07 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64700 BP, Nouryon (het voormalige AkzoNobel Specialty Chemicals) en Havenbedrijf Rotterdam willen in Rotterdam de grootste fabriek van ‘groene waterstof’ van Europa bouwen. 

De BP-raffinaderij wil deze waterstof gaan gebruiken voor de ontzwaveling van de in de Rotterdamse haven geproduceerde brandstoffen, zoals benzine en diesel. Dat zou de uitstoot van CO2 met naar schatting 350.000 kubieke meter per jaar verminderen in vergelijking met waterstof uit aardgas, dat daar nu nog voor wordt gebruikt. Dat is ongeveer een zesde van de totale CO2-uitstoot van de raffinaderij.

Haalbaarheid

De drie hebben een intentieovereenkomst ondertekend om de haalbaarheid te onderzoeken van een elektrolyse-installatie met een vermogen van 250 megawatt voor de productie van maximaal 45.000 ton waterstof per jaar met hernieuwbare energie. Daarmee zou het de grootste in Europa worden.

Ze willen geen indicatie geven van de benodigde investering. Maar volgens een recent onderzoek van Enpuls (onderdeel van de Enexis), TNO en DNV GL, bedragen de ‘systeemkosten’ van een elektrolyse-installatie op dit moment zo’n 1.400 euro per Kilowatt. Deze dalen de komende tien jaar vermoedelijk richting de duizend euro per Kilowatt. Daarmee zou de investering in de Rotterdamse installatie dus rond de 250 miljoen euro komen te liggen.

Definitieve beslissing

De partners willen in 2022 een definitieve investeringsbeslissing over het project nemen. Topman Allard Castelein noemt het project ‘een belangrijke onderscheidende factor voor de industrie in het havengebied’. Havenbedrijf Rotterdam zorgt voor de lokale infrastructuur als het project doorgaat en ziet dat als aanjager van de hubfunctie voor groene waterstof in het gebied.

Het is al het derde elektrolyser-project van Nouryon in Nederland. Het bedrijf onderzoekt in de Groningse Eemshaven de haalbaarheid van een installatie van twintig Megawatt en samen met Tata Steel een fabriek van honderd Megawatt in IJmuiden. Het Havenbedrijf onderzoekt verder de mogelijkheden om in totaal voor twee Gigawatt aan elektrolyse-capaciteit te ontwikkelen. Daarmee zou de havenindustrie grotendeels CO2-neutraal kunnen opereren.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/rotterdam-werkt-aan-europas-grootste-groene-waterstoffabriek/feed/ 0
Kabinet akkoord met harmonisatie milieuzones https://www.fluxenergie.nl/kabinet-akkoord-met-harmonisatie-milieuzones/ https://www.fluxenergie.nl/kabinet-akkoord-met-harmonisatie-milieuzones/#respond Fri, 12 Apr 2019 13:35:48 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64692 Automobilisten die rijden op diesel kunnen vanaf 2020 op twee manieren te maken krijgen met een milieuzone. Gemeenten die een milieuzone invoeren, kunnen dieselauto’s die op 1 januari 2020 ouder zijn dan 15 jaar, of ouder dan 20 jaar, in hun zone weigeren. Milieuzones blijven wel toegankelijk voor benzineauto’s. Het kabinet heeft dit voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven goedgekeurd.

Verder komt er een systeem van eenduidige bebording dat begrijpelijk is voor de automobilist. Het voorstel gaat nu ter goedkeuring naar de Eerste en Tweede Kamer gezonden.

Gemeenten

Gemeenten bepalen zelf of zij een milieuzone invoeren, of ze auto’s van 15 dan wel 20 jaar weren, en hoe groot de milieuzone is. De nieuwe regels gelden vanaf 2020. De twee categorieën van milieuzones schuiven in 2025 een stap op, omdat auto’s de komende jaren steeds schoner worden. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid om de luchtkwaliteit te blijven verbeteren.

Het harmoniseren van milieuzones is opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/kabinet-akkoord-met-harmonisatie-milieuzones/feed/ 0
LNG wint aan populariteit, nieuwe tanklocaties bij Esso en Total https://www.fluxenergie.nl/lng-wint-aan-populariteit-nieuwe-tanklocaties-bij-esso-en-total/ https://www.fluxenergie.nl/lng-wint-aan-populariteit-nieuwe-tanklocaties-bij-esso-en-total/#respond Fri, 12 Apr 2019 13:01:27 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64696 Er worden twee nieuwe tankstations voor LNG bijgebouwd in België. Het gaat om locaties in Rekkem in West-Vlaanderen en Heverlee, vlakbij Leuven. Het aantal tankstations in de Benelux waar vloeibaar aardgas getankt kan worden, komt daarmee uit boven de dertig.

Het station in Heverlee komt bij een bestaand Esso-tankstation, dat geëxploiteerd wordt door EG Group. Klanten van het snelwegstation langs de E40, net ten zuiden van Leuven, kunnen binnenkort aan de pomp terecht voor het tanken van LNG (vloeibaar aardgas) en CNG (aardgas onder druk). Het station zal in gebruik worden genomen door Drive Systems in samenwerking met EG Group. Het Nederlandse bedrijf LIQAL heeft het contract in de wacht gesleept om het project technisch mogelijk te maken.

De tweede locatie is een initiatief van PitPoint. Het nieuwe LNG-tankstation opent in april 2019 bij het bestaande Total-tankstation in Rekkem, vlakbij de Franse grens. Ook in Nederland heeft PitPoint al vier tanklocaties voor de brandstof. Deze staan in Den Hoorn, Roosendaal, Venlo en Zwolle. Grootste speler op het gebied van LNG is nog steeds Rolande LNG, dat betrokken is bij veertien tankstations. Shell exploiteert op dit moment in totaal zeven LNG-locaties. Daarnaast zijn nog verschillende kleinere spelers actief met tankstations voor vloeibaar aardgas.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Nederland heeft onlangs de uitgangspunten voor een nieuwe stimuleringsregeling voor LNG bekendgemaakt. De regeling komt in plaats van de LNG-accijnsteruggave. Eind 2018 werd bekend dat deze bestaande regeling in 2019 niet doorgezet zou worden. De nieuwe regeling is goed nieuws voor partijen die afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in het bouwen aan een netwerk van tanklocaties en (transport)bedrijven die rijden op LNG.

Klimaatakkoord

In het concept-Klimaatakkoord wordt bio-LNG genoemd als interessante optie zolang er nog geen goede elektrische alternatieven zijn. ‘Ook voor zwaar wegvervoer komen er steeds meer elektrische alternatieven (batterij-elektrisch en waterstof) in gebruik. Tijdelijk gebruikt zwaar wegvervoer duurzame en synthetische biofuels/biokerosine/bioLNG als overgangsbeleid naar zero-emissie energiedragers.’

LNG is een alternatief voor zwaar vrachtverkeer en voor de scheepvaart. Rijden op vloeibaar aardgas leidt tot minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast. In België is de accijns op LNG lager dan in Nederland. Bij vervoer in Duitsland profiteren transporteurs van de Duitse Maut-vrijstelling die sinds 1 januari 2019 geldt voor vrachtwagens op LNG en CNG.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/lng-wint-aan-populariteit-nieuwe-tanklocaties-bij-esso-en-total/feed/ 0
Containerschip op waterstof? Bien sûr! https://www.fluxenergie.nl/containerschip-op-waterstof-bien-sur/ https://www.fluxenergie.nl/containerschip-op-waterstof-bien-sur/#comments Thu, 11 Apr 2019 11:00:21 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64688 Zou je reusachtige containerschepen kunnen laten varen op waterstof? Zeker, dat is zelfs ons doel, zeggen de Franse voormannen van de catamaran ‘Energy Observer’, het eerste door waterstof aangedreven vaartuig dat de gehele aardbol rondvaart, of daartoe althans voortvarend op weg is.

Het milieuvriendelijke Franse schip met Japanse Toyota-technologie bracht een bezoek aan de Amsterdamse haven in het kader van zijn wereldwijde groene promotietoer, die twee jaar geleden begon en zes jaar moet gaan duren.

“Oceaanreuzen op waterstof, op termijn moet dat mogelijk worden”, zegt Victorien Erussard, schipper en initiatiefnemer van de ‘Energy Observer. “Maar eerst moet nog wel aan meerdere belangrijke voorwaarden worden voldaan. Zo moeten er nog betere methoden worden ontwikkeld voor de opslag van waterstof in vloeibare vorm, een vorm die pas bereikt wordt bij een extreem lage temperatuur van min 253 tot min 273 graden Celsius. Tevens moet de techniek, die op zichzelf voorhanden is, geschikt worden gemaakt voor grotere brandstofcellen. Voorts zullen havens hun infrastructuur moeten aanpassen om grote waterstofschepen te kunnen ontvangen.”

Louis-Noël Viviès, directeur van Energy Observer, vult aan: “De maritieme sector is nu nog een wereld van oorverdovende machinekamers waarin kerels met zwartgerande nagels werken. Er zullen duizenden mensen getraind moeten worden voor een nieuwe, stillere, elektrisch aangedreven wereld.”

Tekst loopt door onder foto

Ook zijn er nog verschillende financiële hordes te nemen, zegt Viviès. Waterstof kan pas echt goed concurreren met fossiele brandstoffen als het gebruik goedkoop genoeg wordt. Maar om de prijzen omlaag te krijgen, is dan weer eerst massaal gebruik nodig, aldus de Fransman.

Het gevaar is dus dat de allereerste kip bij ontstentenis van een broedende kip eeuwig in het ei blijft. “En als we wel mogen gaan beleven dat iedereen daadwerkelijk zijn eigen brandstof uit zeewater maakt, krijg je nog het probleem dat overheden veel belastinginkomsten mislopen.”

Terminals

Containerterminals hoeven zich duidelijk nog niet meteen vandaag voor te bereiden op de komst van waterstofschepen, maar de Amsterdamse haven is wel degelijk serieus bezig met de waterstoftechnologie. Nouryon, Tata Steel en Havenbedrijf Amsterdam ontvouwden onlangs plannen voor een waterstoffabriek bij IJmuiden met een capaciteit van 15.000 ton per jaar, een project waarover volgens Eduard de Visser, directeur Strategie en Innovatie van Havenbedrijf Amsterdam, volgend jaar de definitieve beslissing wordt genomen.

Tekst loopt door onder foto

Tata Steel wil met waterstof zijn energieverbruik groener maken, net zoals in de Rotterdamse haven al initiatieven zijn om fabrieken te verduurzamen met elektriciteit uit waterstof. Maar De Visser voorziet zeker ook transporttoepassingen. “We beginnen om eigen vaartuigen van het Havenbedrijf op waterstof te laten varen, maar op termijn kunnen ook de binnenvaart, de zeescheepvaart, het openbaar vervoer en vuilniswagens er gebruik van maken. Het potentieel is echt enorm.”

Hoe weerbarstig de praktijk kan zijn, werd eerder bewezen op uitgerekend de Amsterdamse grachten. Vol trots werd daar tien jaar geleden reeds ’s werelds eerste commerciële schip op waterstof gepresenteerd, een rondvaartboot van rederij Lovers, maar dat innovatieve vaartuig lag vervolgens jaren aan de kade vanwege gedoe over vergunningen.

Toekomstmuziek

De echte doorbraak van waterstof-aandrijving is nog steeds toekomstmuziek, ook al is de basistechniek voorhanden en staan pioniers te trappelen. De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck, verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, vertelde de Franse gasten dat Amsterdam in 2050 een ‘klimaatneutrale stad’ wil zijn.

En dan te bedenken dat 20% van de bunkerolie wordt gestookt om olie te transporteren.

“Jullie schip laat ons alvast een glimp van de toekomst zien”, zo vleide ze het Franse bezoek. “De techniek mag dan nog niet perfect zijn, het is toe te juichen dat jullie hebben besloten om het gewoon te gaan dóen. Van de fouten die jullie maken, kan iedereen leren. Varend veranderen jullie de wereld.”

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft voor de internationale zeescheepvaart precies hetzelfde richtjaar gekozen als Amsterdam, 2050, maar een voorzichtigere ambitie: een halvering van de uitstoot van broeikasgassen.

Koopvaardijofficier

Kapitein Victorien Erussard kwam op het idee om zijn milieuvriendelijke, zelfvoorzienende Energy Observer te bouwen in de jaren dat hij als koopvaardijofficier werkte. “Zeeschepen die op fossiele brandstoffen varen stoten zoveel roetdeeltjes uit, dat ik in feite continu boven op een giffabriek zat te werken. En dan te bedenken dat 20% van de bunkerolie wordt gestookt om olie te transporteren. Alle oude energiebronnen bij elkaar maken zelfs 43% uit van de maritieme goederenstroom.”

Tekst loopt door onder foto

Een kolossaal vrachtschip op waterstof naar Shanghai of Los Angeles laten varen, dat is voorlopig nog een brug te ver, maar de Fransen willen met hun Energy Observer wel aantonen dat vervoer met waterstofschepen niet beperkt hoeft te blijven tot stadsgrachten. Na met het demonstratievaartuig eerst Franse kustplaatsen en het Middellandse Zeegebied te hebben bezocht, trekken ze nu langs Noord-Europese bestemmingen om schone scheepvaart te promoten en hopelijk nieuwe kennis te vergaren.

Oceanwings

Amsterdam is volgens de Fransen een belangrijke halteplaats omdat ‘Nederland uit vrije wil een duidelijke route naar hernieuwbare energieën volgt en de risicovolle exploitatie van zijn aardgasreserves de rug toekeert’. Erussard en zijn crew willen in Amsterdam niet alleen knowhow op het gebied van groene energie opslorpen, maar laten er hun schip bovendien equiperen met een extra snufje: twee roterende vleugels voor het opwekken van windenergie. Samen met de zonnepanelen waarmee de oppervlakte van de Energy Observer reeds is bekleed, zorgen die twee zogenoemde ‘Oceanwings’ dat het vaartuig zelfstandig waterstof kan aanmaken uit zeewater.

Erussard heeft hoge verwachtingen van de Oceanwings, die het energieverbruik van zeeschepen volgens simulaties met wel 42% zouden kunnen verlagen. ‘Een belangrijk cijfer als je weet dat 90% van de wereldhandel over zee gaat.’

Na Amsterdam vaart de Energy Observer naar Hamburg en Sint-Petersburg. Via het Witte Zeekanaal wordt vervolgens koers gezet naar Spitsbergen. “Niet per se om ijsberen te filmen”, zegt expeditieleider en documentairemaker Jérôme Delafosse, “maar om te tonen dat Spitsbergen het Ground Zero van de klimaatverandering is. De mens is de aarde aan het verwoesten, maar samen met de vele pioniers die we op onze reis ontmoeten, kunnen we laten zien dat de mens óók in staat is om zelf het tij te keren.”

De Fransen willen in zes jaar tijd 101 halteplaatsen bezoeken in vijftig landen. Volgende zomer staat tijdens de Olympische Spelen een bezoek aan Tokio gepland en daarna is Amerika aan de beurt.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/containerschip-op-waterstof-bien-sur/feed/ 6
Klanten van Shell kunnen hun CO2-uitstoot gaan compenseren https://www.fluxenergie.nl/klanten-van-shell-kunnen-hun-co2-uitstoot-gaan-compenseren/ https://www.fluxenergie.nl/klanten-van-shell-kunnen-hun-co2-uitstoot-gaan-compenseren/#comments Mon, 08 Apr 2019 12:23:59 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64685 Staatsbosbeheer en Shell gaan de komende 12 jaar samenwerken om ruim 5 miljoen bomen te planten in Nederlands bos. Shell investeert daarvoor in totaal 17,4 miljoen euro in het Buitenfonds. Naast deze investering biedt Shell klanten vanaf volgende week de mogelijkheid om hun eigen CO2-uitstoot voor het verbruik van brandstof te compenseren. Vanaf 17 april kunnen klanten die een Shell-station bezoeken CO2-neutraal rijden.

Klanten van Shell-tankstations krijgen vanaf volgende week de mogelijkheid om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren. Dat kan door per liter benzine, diesel of LPG 1 eurocent extra te betalen. Het bedrag gaat naar projecten in Peru en Indonesië. Daar worden bomen geplant om de uitstoot van CO2 te compenseren.

Het programma maakt volgens Shell onderdeel uit van de strategie om de wereldwijde klimaatverandering aan te pakken, inclusief het adresseren van de uitstoot van CO2 die ontstaat wanneer klanten haar producten gebruiken. Shell is van plan om hier de komende drie jaar 300 miljoen dollar in te investeren.

“Er is geen kant-en-klare oplossing voor de klimaatverandering. Het vereist een transformatie van de wereldwijde energiehuishouding, van elektriciteitsopwekking tot industrie en transport”, zegt Ben van Beurden, CEO van Shell. “Shell zal haar bijdrage leveren. Investeren in natuurlijke ecosystemen is een van de stappen die we zetten in de transitie naar een CO2-armere toekomst. Dit komt bovenop onze bestaande inspanningen, die uiteenlopen van het verminderen van de CO2-intensiteit van onze olie- en gasactiviteiten tot investeringen in hernieuwbare energiebronnen.”

Belangrijke bijdrage

Het planten van bomen levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van CO2 in de atmosfeer, stelt Sylvo Thijsen, Directeur Staatsbosbeheer. “Bomen spelen een grote rol in het klimaatvraagstuk,” stelt Thijsen. “Niet alleen de aanplant van meer bomen in Nederland is belangrijk, maar ook het duurzaam gebruik van hout zorgt ervoor dat CO2 lang wordt vastgelegd. Daarnaast zijn bomen en bossen belangrijk voor het woon-, werk-, en leefklimaat van heel veel mensen. Ze zorgen voor verkoeling in steden en zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit.”

Nederland kent momenteel nog geen gecertificeerd systeem van CO2-credits. Staatsbosbeheer en Shell zetten zich samen in om dit gecertificeerde systeem ook in Nederland te realiseren, zodat investeren in de Nederlandse natuur voor meer bedrijven interessant wordt.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/klanten-van-shell-kunnen-hun-co2-uitstoot-gaan-compenseren/feed/ 1
Rederij Doeksen stapt over op LNG voor nieuwe veerboten https://www.fluxenergie.nl/rederij-doeksen-stapt-over-op-lng-voor-nieuwe-veerboten/ https://www.fluxenergie.nl/rederij-doeksen-stapt-over-op-lng-voor-nieuwe-veerboten/#respond Fri, 05 Apr 2019 09:53:15 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64681 De nieuwe schepen ‘Willem de Vlamingh’ en ‘Willem Barentsz’ van Rederij Doeksen zullen wekelijks per truck gebunkerd worden met LNG. Beide schepen worden ingezet op de lijnen van Harlingen naar Vlieland en Terschelling.

Doordat de schepen LNG als brandstof gebruiken, worden de emissies fors gereduceerd. De vaartuigen komen binnenkort aan in Harlingen.

Bouw schepen

De schepen zijn in Vietnam gebouwd en zijn op dit moment onderweg naar Harlingen om afgebouwd te worden. Naar verwachting vinden de eerste overtochten later dit jaar plaats. Eens per week worden de schepen door Titan LNG van brandstof voorzien, middels drie trucks in Harlingen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/rederij-doeksen-stapt-over-op-lng-voor-nieuwe-veerboten/feed/ 0
Ministerie wil energieopwekking met zonnepanelen op stations verdubbelen https://www.fluxenergie.nl/ministerie-wil-dubbel-zoveel-energie-opwekken-met-zonnepanelen-op-stations/ https://www.fluxenergie.nl/ministerie-wil-dubbel-zoveel-energie-opwekken-met-zonnepanelen-op-stations/#respond Thu, 04 Apr 2019 11:55:00 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64672 Op de Nederlandse treinstations worden de komende jaren meer zonnepanelen geplaatst. Volgend jaar al moet de hoeveelheid zonne-energie die er wordt opgewekt, zijn verdubbeld tot twee miljoen kilowattuur. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat vorige week bekend op de spoorvakbeurs RailTech Europe 2019 in Utrecht.

“We wekken nu al meer dan een miljoen kilowatt-uur op aan energie met zonnepanelen op stations. Tegen 2020 moeten dat er twee miljoen zijn,” aldus Van Veldhoven. Infrabeheerder ProRail wil tegen 2030 volledig energie-neutraal zijn en alle energie die het verbruikt zelf opwekken. Volgens de staatssecretaris zijn alle Nederlandse stations uitgerust met LED-verlichting. Verder benadrukt ze dat wind-energie ook belangrijk is voor de Nederlandse railsector. “Wind energie is nu al goed voor meer dan 18 miljard reizigerskilometers per jaar.”

Energie-neutraal station

ProRail startte in januari met de bouw van zijn eerste energie-neutrale station in Delft. Het project omvat onder meer de installatie van zonnepanelen op de daken. Het station moet volledig op zonne-energie gaan draaien. er is een investering mee gemoeid van 2,4 miljoen euro.

“We moeten onze treinen en spoornetwerk energie-efficient maken, of beter nog energie neutraal. En nu bouwen we in Delft het eerste energie-neutrale treinstation.”Op dit moment wordt de meeste zonne-energie opgewekt op het station van Eindhoven. Hier werden in december 2017 in totaal 1.900 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze panelen kunnen jaarlijks 450 duizend kilowatt-uur opwekken. Dit volume is goed voor 60 procent van de totale energiebehoefte in het station van Eindhoven.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/ministerie-wil-dubbel-zoveel-energie-opwekken-met-zonnepanelen-op-stations/feed/ 0
‘Open haard is meest vervuilende verwarmingstechniek’ https://www.fluxenergie.nl/open-haard-is-meest-vervuilende-verwarmingstechniek/ https://www.fluxenergie.nl/open-haard-is-meest-vervuilende-verwarmingstechniek/#respond Wed, 03 Apr 2019 06:19:56 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64667 Uit een studie van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft blijkt dat verwarming van woningen met open haarden 250 keer hogere milieuschadekosten heeft dan verwarming met moderne gasgestookte CV-toestellen. In de studie werden de milieuschadekosten ten gevolge van verschillende manieren van woningverwarming in Vlaanderen voor de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) onderzocht.

Over het algemeen blijkt dat verwarmingstechnieken die gebruik maken van hout veel hogere milieuschadekosten hebben dan technieken die gebruik maken van aardgas of stookolie. Ook de nieuwste houtgestookte toestellen voor ruimteverwarming – zoals gesloten houtkachels of ketels die op hout worden gestookt – hebben schadekosten die 5 tot 12 keer hoger zijn dan de milieuschadekosten van de schoonste gasgestookte CV-ketels. In tegenstelling tot open haarden worden deze modernere kachels en ketels wel steeds meer als hoofdverwarming gebruikt. Dit leidt tot gezondheidsschade en negatieve effecten voor natuur en gebouwen.

In het onderzoek is er op basis van bestaande literatuur naar schadekostenkengetallen en de nieuwste World Health Organization (WHO)-inzichten over de schadelijkheid van milieuvervuiling, een berekening gemaakt van de meest toepasselijke milieuschadekosten voor woningverwarming in Vlaanderen. De schadekosten van PM2,5, PM10 en NOx verschillen tussen stedelijk en landelijke omgeving, waarbij schadekosten in stedelijke gebieden hoger zijn dan die in het platteland. Dat komt door de hogere bevolkingsdichtheid in stedelijke gebieden.

De emissies van woningverwarming zijn zowel op het niveau van de individuele techniek als voor geheel Vlaanderen bepaald, rekening houdend met rendementen van verwarmingsinstallaties. De directe emissies komen uit de schoorsteen van de woning. Indirecte emissies komen vrij bij de productie van energiedragers, bijvoorbeeld methaan bij aardgaswinning en leiden ook tot schade buiten Vlaanderen. Emissies die binnen de woning ontstaan door open haarden/open kachels zijn niet meegenomen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/open-haard-is-meest-vervuilende-verwarmingstechniek/feed/ 0
ACM doet inval bij onderneming in de elektriciteitssector https://www.fluxenergie.nl/acm-doet-inval-bij-onderneming-in-de-elektriciteitssector/ https://www.fluxenergie.nl/acm-doet-inval-bij-onderneming-in-de-elektriciteitssector/#respond Tue, 02 Apr 2019 08:56:59 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64664 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eind maart een inval gedaan bij een onderneming in de elektriciteitssector vanwege mogelijke handel met voorkennis op de energiemarkt. De toezichthouder maakte niet bekend om welk bedrijf het gaat.

Er wordt bekeken of de onderneming het verbod op handel met voorkennis heeft overtreden. Een woordvoerder van de ACM wilde geen nadere details geven over het betreffende bedrijf. Als voorbeeld van voorkennis noemde hij een eigenaar van een energiecentrale die weet dat er onderhoudswerkzaamheden in zijn centrale aankomen, waardoor de stroomprijzen worden aangejaagd. Deze voorkennis moet tijdig en eerlijk worden gedeeld met andere marktpartijen.

De doorzoeking is onderdeel van het toezicht op de naleving van de Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency), dat tot de taken van de ACM behoort. Volgens de waakhond is het voor het eerst dat er op het gebied van REMIT in Nederland een inval plaatsvindt.

De inval is een eerste stap in het onderzoek naar mogelijke REMIT-overtredingen. Als de ACM tot de conclusie komt dat er overtredingen zijn begaan, dan krijgt de onderneming de kans haar kant van het verhaal te vertellen voordat eventueel een sanctie wordt opgelegd.

De maximale boete die de ACM kan opleggen is 900.000 euro of een percentage van de omzet. Volgens de zegsman van de toezichthouder zal het nog wel even duren voordat meer duidelijk wordt over de zaak. “Het doel is het vergroten van het vertrouwen in de werking van de energiemarkt”, aldus de woordvoerder.

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/acm-doet-inval-bij-onderneming-in-de-elektriciteitssector/feed/ 0
Groningen Seaports gaat offshore wind startups faciliteren vanuit Nijlicht in Eemshaven https://www.fluxenergie.nl/groningen-seaports-gaat-offshore-wind-startups-faciliteren-vanuit-nijlicht-in-eemshaven/ https://www.fluxenergie.nl/groningen-seaports-gaat-offshore-wind-startups-faciliteren-vanuit-nijlicht-in-eemshaven/#respond Mon, 01 Apr 2019 07:41:30 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64660 Groningen Seaports gaat een gedeelte van het kantorengebouw Nijlicht in de Eemshaven inrichten voor startups  die geïnteresseerd zijn in offshore wind gerelateerde bedrijvigheid.

Het havenbedrijf hoopt hiermee te bereiken dat jonge ondernemers (startups) uiteindelijk kiezen voor het opzetten van nieuwe bedrijvigheid specifiek in de Eemshaven. Deze haven heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot offshore wind haven.

Offshore wind

Voor dit initiatief werkt Groningen Seaports samen met Northern Netherlands Offshore Wind (NNOW), Economic Board Groningen (EBG) en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM Flinc, gespecialiseerd in de groei van startups.

Nijlicht krijgt zogenaamde MOI-werkplekken, onderdeel van de MOI Communitys. De locatie in de Eemshaven krijgt de naam MOI Offshore Wind (Maritime Offshore Innovation). Dit is mede een idee van EBG, waarbij men werkplekken in de regio wil stimuleren.

Community

‘Uit onderzoek blijkt dat startups, maar ook zogenaamde scale-ups, niet zozeer kiezen voor specifieke huisvesting/locatie, maar aangetrokken worden door de ‘community’ die hen geboden wordt met een specifiek doel, in dit geval de offshore wind’, aldus Groningen Seaports.

Startups die geïnteresseerd zijn kunnen rekenen op goedkope maar kwalitatief goede huisvesting in Eemshaven. Daarnaast biedt deelname vooral veel voordelen op het gebied van toegang tot de juiste personen in de wind gerelateerde bedrijvigheid in de Eemshaven en andere wind gerelateerde netwerken. De startups die zich in de incubator Nijlicht vestigen krijgen bovendien een plek in gerenommeerde accelerator programma’s.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/groningen-seaports-gaat-offshore-wind-startups-faciliteren-vanuit-nijlicht-in-eemshaven/feed/ 0
Samenwerking GROW en het ministerie van EZ en Klimaat https://www.fluxenergie.nl/samenwerking-grow-en-het-ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/ https://www.fluxenergie.nl/samenwerking-grow-en-het-ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/#respond Fri, 29 Mar 2019 12:36:09 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64656 Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een samenwerkingsovereenkomst met GROW getekend om de positie van windenergie op zee en van de Nederlandse windsector verder versterken.

Windenergie op zee speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van onze energievoorziening. Dit blijkt uit de diverse energie-akkoorden en rapporten over de energietransitie en de koers die is ingezet in het ontwerp Klimaatakkoord.

Offshore wind

GROW, het consortium van toonaangevende Nederlandse offshore wind industrie- en onderzoekpartners, werkt aan de benodigde innovaties om deze belangrijke rol in te kunnen vullen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteunt GROW. “De Nederlandse offshore wind sector loopt met GROW op de troepen vooruit.” aldus Sandor Gaastra, directeur-generaal Klimaat & Energie bij het ministerie van EZK.

GROW werkt aan de maatschappelijke opgave van de verduurzaming van de energievoorziening. Het voert een samenhangend programma van Research, Development & Demonstration (RD&D) uit, variërend van meer fundamenteel onderzoek, tot en met demonstratie of de uitrol van offshore windenergie innovaties. Onderzoeksvragen binnen het programma zijn bijvoorbeeld: Hoe kunnen windturbines eenvoudiger en tegen lagere kosten worden geïnstalleerd? Hoe kan de milieubelasting van bijvoorbeeld geluid, worden beperkt of zelfs worden voorkomen? Hoe kunnen onderhoudsactiviteiten zo effectief en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd?

Kennisdeling

Gaastra: “Door de intensieve samenwerking en kennisdeling binnen GROW met partijen uit de hele waardeketen van offshore wind, kunnen succesvolle innovaties relatief snel worden toegepast in de praktijk. Voor ons is GROW dan ook een interessante gesprekspartner waar we graag de samenwerking mee aangaan.”

Voorzitter van GROW Peter Terium: “Voor het halen van de energie- en klimaatdoelen moeten overheid, industrie, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties nog meer samenwerken. Dat begint bij innovatie. Deze overeenkomst helpt ons om het innovatie-tempo hoog te houden.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/samenwerking-grow-en-het-ministerie-van-economische-zaken-en-klimaat/feed/ 0
Zeehaven IJmuiden onderhoudshub voor windpark Hollandse Kust Zuid https://www.fluxenergie.nl/zeehaven-ijmuiden-onderhoudshub-voor-windpark-hollandse-kust-zuid/ https://www.fluxenergie.nl/zeehaven-ijmuiden-onderhoudshub-voor-windpark-hollandse-kust-zuid/#respond Thu, 28 Mar 2019 13:19:38 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64651 Vattenfall heeft ervoor gekozen om de zeehaven IJmuiden als uitvalsbasis te gebruiken voor de operationele en onderhoud activiteiten voor windpark Hollandse Kust Zuid 1&2. Als het park eenmaal gebouwd en in gebruik genomen is (uiterlijk 2023), gebeuren alle onderhouds- en beheer werkzaamheden die nodig zijn om het windpark operationeel te houden vanuit deze onderhoudshub.

Vattenfall en Zeehaven IJmuiden ontwikkelen hiervoor de benodigde faciliteiten in de IJmondhaven. In dit servicecentrum komt een kantoor om het personeel te huisvesten, een magazijn voor de reserve onderdelen en een werkplaats. Ook is er ruimte voor het creëren van aanlegplekken voor de onderhoudsboten (de zogenaamde crew transfer vessels (ctv’s)), die zullen worden gebruikt om het onderhoudspersoneel van en naar het windpark te varen. De verwachting is dat begin 2022 gestart wordt met de bouw ervan en dat er uiteindelijk zo’n 40 mensen zullen werken.

Eerste werkzaamheden

“We zijn net met de eerste werkzaamheden voor het windpark gestart”, licht Gijs Nijsten, ontwikkelmanager van het windpark uit. “Het is nog wat toekomstmuziek, want het zal nog een aantal jaren duren voordat het windpark er echt staat en stroom gaat leveren, maar dit is wel een hele belangrijke ontwikkeling. Zeker bij zo’n groot windpark is het van belang dat we een goede plek hebben van waaruit we ons werk kunnen doen om ervoor te zorgen dat dit windpark ook zo optimaal mogelijk gaat werken.”

Zeehaven IJmuiden is gekozen vanwege haar ligging ten opzichte van Hollandse Kust Zuid en andere toekomstige windparken. Vattenfall opereert momenteel ook al haar bestaande windpark NoordZee Wind vanuit deze haven en heeft daarmee dus ook al ruime ervaring in deze regio. De lange termijn visie van de haven rondom wind op zee, de flexibiliteit in ontwikkeling en de aanwezige infrastructuur en toeleveranciers in de omgeving hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze keuze.

Duurzaam werken

Het servicecentrum wordt een duurzaam gebouw dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend zal moeten worden. Op een groen dak komen zonnepanelen. Andere mogelijkheden waar nu naar gekeken wordt, zijn warmtepompen en andere energie neutrale toepassingen. Dat past bij de ambitie van Vattenfall om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie.

Tegelijkertijd is een contract getekend met Windcat Workboats. Windcat is de marktleider op het gebied van Offshore vervoer van onderhoudspersoneel, gevestigd in IJmuiden. Met behulp van de boten van Windcat, is het mogelijk om de technici die het onderhoud gaan uitvoeren, naar het windpark te kunnen varen. Windcat Workboats werkt momenteel, samen met CMB Technologies, aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven boot. Naar verwachting zal deze optie in 2020 gereed zijn en zal Vattenfall als een van de eerste bedrijven gebruik gaan maken van deze boten.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/zeehaven-ijmuiden-onderhoudshub-voor-windpark-hollandse-kust-zuid/feed/ 0
Aedes: tarieven warmtenetten moeten dalen https://www.fluxenergie.nl/aedes-tarieven-warmtenetten-moeten-dalen/ https://www.fluxenergie.nl/aedes-tarieven-warmtenetten-moeten-dalen/#respond Thu, 28 Mar 2019 09:29:51 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64646 Zo’n 200.000 huurwoningen van woningcorporaties kunnen binnen drie jaar worden aangesloten op een bestaand warmtenet, blijkt uit een inventarisatie van Aedes, de overkoepelende organisatie van corporaties. Dat is financieel haalbaar bij een aanpak op grote schaal. Dan kan het tarief van warmtebedrijven namelijk dalen, zo is afgesproken.

“Maar voorlopig maken ze dat niet waar”, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder over de warmtebedrijven. Om de verduurzaming van huizen op te schalen en te versnellen is het project de Startmotor opgezet. Aanpak is om telkens tegelijk een groot aantal huizen in een wijk aan te sluiten op een warmtenet. Warmteaanbieders hebben toegezegd dat de prijs aanzienlijk kan zakken als dat planmatig gebeurt. Door een lager tarief worden de projecten financieel haalbaar, waarbij ook de overheid een bijdrage levert.

Norder is echter niet te spreken over het aanbod van de warmtebedrijven: “Voorlopig is het absoluut onvoldoende voor de overstap van gas naar warmte.” Hij pleit voor een landelijk kader voor de bijdrage van warmtebedrijven.

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/aedes-tarieven-warmtenetten-moeten-dalen/feed/ 0
Tweede Kamer begint reeks gesprekken over Klimaatakkoord https://www.fluxenergie.nl/tweede-kamer-begint-reeks-gesprekken-over-klimaatakkoord/ https://www.fluxenergie.nl/tweede-kamer-begint-reeks-gesprekken-over-klimaatakkoord/#comments Wed, 27 Mar 2019 07:07:18 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64642 De Tweede Kamer praat de komende weken uitvoerig met allerlei partijen die betrokken zijn bij het Klimaatakkoord. De eerste gesprekken staan woensdag op de rol, onder meer een toelichting door de deskundigen die de afgelopen maanden de kosten en baten van alle voorgestelde klimaatmaatregelen in kaart hebben gebracht.

Daarna schuift Ed Nijpels aan, de man onder wiens leiding de afspraken over een forse vermindering van de CO2-uitstoot in de komende decennia tot stand zijn gekomen. Over de financiering van het klimaatbeleid komt onder anderen topman Wouter Bos van de investeringsbank Invest-NL meepraten. Andere sprekers laten hun licht schijnen over zaken als draagvlak, innovatie en de gevolgen voor arbeidsmarkt en scholing.

Na woensdag staan nog vijf rondetafelgesprekken met in totaal tientallen gasten gepland, samen goed voor 26 uur vergadertijd. In elk gesprek worden de klimaatafspraken uit een specifieke sector toegelicht: industrie, mobiliteit, gebouwde omgeving, elektriciteit en landbouw. De Tweede Kamer hield naar eigen zeggen niet eerder zoveel van zulke gesprekken over één onderwerp.

Het Klimaatakkoord moet nog definitief worden gesloten. Het kabinet studeert momenteel nog op de doorrekeningen van de voorgestelde maatregelen, die eerder deze maand naar buiten zijn gekomen. Duidelijk is al wel dat er aanvullende maatregelen komen om te voorkomen dat de energierekening voor huishoudens al te hard oploopt. Om dat mogelijk te maken gaan grote bedrijven een CO2-heffing betalen.

(Bron: ANP)

]]>
https://www.fluxenergie.nl/tweede-kamer-begint-reeks-gesprekken-over-klimaatakkoord/feed/ 1
Volop vacatures bij Essent door vraag naar duurzame energie https://www.fluxenergie.nl/volop-vacatures-bij-essent-door-vraag-naar-duurzame-energie/ https://www.fluxenergie.nl/volop-vacatures-bij-essent-door-vraag-naar-duurzame-energie/#respond Wed, 27 Mar 2019 07:04:24 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64633 Energiebedrijf Essent heeft de komende drie jaar maar liefst 1500 nieuwe werknemers nodig omdat er steeds meer vraag is naar duurzame energie. Het gaat daarbij vooral om monteurs en installateurs. Dat meldt De Telegraaf.

De servicepartnerbedrijven van Essent hebben op dit moment zo’n 2000 medewerkers. Nieuw personeel vinden is echter lastig. Volgens directeur Sander Leenders van de servicepartnerbedrijven van Essent is er slechts één kandidaat per twintig vacatures.

Het aantal huishoudens dat de intentie heeft om zonnepanelen aan te schaffen, het huis te isoleren of een warmtepomp te installeren neemt toe. Het energiebedrijf is daarom dringend op zoek naar onder meer installatiemonteurs, isolatiemonteurs, servicemonteurs, elektromonteurs en monteurs voor zonnepanelen. Essent gaat binnenkort van start met een campagne om personeel te bereiken en zoekt daarnaast ook in het buitenland naar geschikte kandidaten. Verder wordt gekeken naar vrouwen en zijinstromers.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/volop-vacatures-bij-essent-door-vraag-naar-duurzame-energie/feed/ 0