FluxEnergie https://www.fluxenergie.nl Vakblad voor de energiesector Mon, 17 Dec 2018 10:38:05 +0100 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.1 https://www.fluxenergie.nl/wp-content/uploads/2017/07/favicon.png FluxEnergie https://www.fluxenergie.nl 32 32 Hydrohub test duurzame waterstoftechnologie op industriële schaal https://www.fluxenergie.nl/hydrohub-test-duurzame-waterstoftechnologie-op-industriele-schaal/ https://www.fluxenergie.nl/hydrohub-test-duurzame-waterstoftechnologie-op-industriele-schaal/#respond Mon, 17 Dec 2018 10:38:05 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64046 In Hydrohub, het nieuwe researchcentrum van het Nederlandse ISPT Waterstofconsortium, gaan onderzoekers een waterstofproductie-unit op industriële schaal ontwikkelen en uittesten. Dit initiatief wordt gefinancierd door het bedrijfsleven, Topsector Energie en de provincie Groningen, die 1 miljoen euro toesteekt.

Het is hun ambitie om voor 2030 op concurrerende wijze, grootschalig en CO2-vrij waterstof te produceren voor industrieel gebruik. Momenteel produceert de Nederlandse industrie jaarlijks zo’n 800.000 ton waterstof, waarbij meer dan 7 miljoen ton CO2 vrijkomt. Dit gebeurt nu door aardgas bij hoge temperaturen te ontbinden. Door over te gaan op elektrische productie van waterstof kan de industrie twee vliegen slaan in één klap: zowel het aardgasgebruik als de CO2-uitstoot verminderen fors. Om deze technologie concurrerend en grootschalig toe te kunnen passen, zijn elektrolyse-installaties nodig die met behulp van duurzaam opgewekte stroom water op grote schaal, goedkoop en efficiënt kunnen ontbinden in waterstof en zuurstof.

De bouwwerken voor Hydrohub zijn al begonnen. Het moet in 2020 operationeel zijn, in het energieonderzoekscentrum Entrance op de Zernike Campus van de Hanzehogeschool in Groningen.

Schaalvergroting belangrijk

De schaalvergroting in groene waterstofproductie is volgens het ISPT (Institute for Sustainable Process Technology) Waterstofconsortium van groot belang voor de energietransitie. De huidige beschikbare elektrolyse-installaties met een vermogen van enkele megawatt zijn veel te klein om die schaalvergroting te kunnen realiseren. Om volledig over te schakelen op duurzame waterstof, heeft de industrie elektrolyse-installaties nodig met een totaal vermogen van verscheidene gigawatts. Die installaties moeten goedkoper in aanschaf en slimmer in ontwerp zijn dan de huidige en daarnaast betrouwbaar en onderhoudsarm.

De Hydrohub wordt een open testcentrum, waar de partners van het consortium, maar ook andere kennisinstellingen en bedrijven, innovaties uit hun eigen lab kunnen testen in elektrolyse-installaties van een halve megawatt. Bij tests op die schaal wordt duidelijk of er nieuwe problemen de kop opsteken en hoe de technologie zich zal gedragen bij opschaling. Als de waterstoftechnologie in Hydrohub goed werkt, is ze meteen te vertalen naar een elektrolyse-installatie op industriële gigawattschaal. Het onderzoek in Hydrohub moet leiden tot een standaard voor het ontwerpen van grootschalige elektrolyseprocessen. Vandaar ook de internationale belangstelling voor dit project.

Verder gaat het ISPT Waterstofconsortium onderzoek doen naar de infrastructuur voor waterstof en de rol van waterstof in de energieketens van de toekomst. Casestudies zullen kijken naar het invoeren van duurzame waterstof in industriële regio’s, zoals Rotterdam, Delfzijl, Amsterdam, Geleen-Sittard (Chemelot) en Zeeland.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/hydrohub-test-duurzame-waterstoftechnologie-op-industriele-schaal/feed/ 0
Zonnepanelen op Vlaamse geluidsschermen en waterplassen https://www.fluxenergie.nl/zonnepanelen-op-vlaamse-geluidsschermen-en-waterplassen/ https://www.fluxenergie.nl/zonnepanelen-op-vlaamse-geluidsschermen-en-waterplassen/#respond Sun, 16 Dec 2018 21:07:49 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64039 Langs de snelwegen E17 en E34 in de Antwerpse randgemeente Zwijndrecht komen geluidsschermen met daarin zonnecellen om hernieuwbare energie op te wekken. De Vlaamse regering investeert tot 680.000 euro in dit project van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (Bam).

“Dit zullen de eerste geluidsschermen met zonnecellen zijn in België. Dergelijke unieke projecten ondersteunen we graag,” aldus de afscheidnemende energieminister Bart Tommelein (VLD). In de Vlaamse begroting is er een jaarlijks budget van 1,5 miljoen euro voorzien voor de ondersteuning van innovatieve hernieuwbare energieprojecten. Een project kan maximaal 25% investeringssteun krijgen van de in aanmerking komende kosten.

De schermen komen langs de E17 en E34 zullen 8 meter hoog zijn. De bovenste 6 meter wordt voorzien van glasplaten met geïntegreerde zonnecellen, met een transparantie van 25-40%. De totale investering bedraagt ongeveer 3 miljoen euro. De bouw is voorzien voor de tweede helft van 2019.

Eerder dit najaar kende Vlaanderen ook al investeringssteun toe aan zeven nieuwe projecten met drijvende zonnepanelen. Samen zullen ze maximaal 6,15 miljoen euro steun krijgen, goed voor 11 megawatt hernieuwbare energie. Ook hier geldt een plafond van 25% van de totale investering voor de Vlaamse steun.

Concreet gaat het om drie projecten van Terhills in Dilsen-Stokkem (1.227 kW –max. 503.000 euro) en verder om initiatieven van de coöperaties Steengoed Projecten in het Maasgebied (5.000 kW –max. 1.862.000 euro) en Beauvent (2.500 kW – max. 800.000 euro), van Adpo in Kallo (1.140 kW –max. 436.000 euro), BBM in Wuustwezel (1.172 kW –max. 408.000 euro) en van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen in Niel (325 kW –max. 99.000 euro). Floating PV tenslotte krijgt maximaal 2,05 miljoen voor de plaatsing van vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel, in de Antwerpse Kempen.

Innovatief karakter

Elk van de zonneprojecten heeft een innovatief karakter en test een aantal vernieuwingen uit. Zo zal er gewerkt worden met lichtgewicht zonnepanelen, dubbelzijdige zonnepanelen met actieve koeling, speciale verankering in de bodem én bermen en met vlottenstructuren die bestand zijn tegen grote waterpeilschommelingen, sneeuwlast en ijsdruk. Beauvent zal onder meer bestuderen of de drijvende zonnepanelen de algengroei verminderen in een drinkwaterbekken. Het project van Adpo is een proefproject op een havendok in de Waaslandhaven om uit te wijzen of ook die locaties geschikt zijn voor drijvende zonnepanelen. Het kleinste project in Niel wil experimenteren met zonnedelen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/zonnepanelen-op-vlaamse-geluidsschermen-en-waterplassen/feed/ 0
Enexis vervangt 50.000 risico-gasmeters van merk Itron https://www.fluxenergie.nl/enexis-vervangt-50-000-risico-gasmeters-van-merk-itron/ https://www.fluxenergie.nl/enexis-vervangt-50-000-risico-gasmeters-van-merk-itron/#respond Fri, 14 Dec 2018 16:20:28 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64029 Netbeheerder Enexis gaat “preventief” 50.000 slimme gasmeters van fabrikant Itron vervangen. Deze meters zijn afkomstig van een nieuwe productielijn. Vorige week werd al een kleine partij van deze meters vervangen, nadat er bij enkele een “klein” gaslek was geconstateerd.

Na verder kwaliteitsonderzoek blijkt dat de fabrikant onvoldoende kan aantonen dat andere meters uit dezelfde productielijn veilig blijven. Volgens Enexis is er geen acuut veiligheidsrisico, maar de netbeheerder ziet toch reden om deze meters uit voorzorg te vervangen. Enexis beheert het aardgasdistributienet in Groningen, Noord-Brabant, Limburg en het grootste deel van Drenthe.

Alle betrokken klanten ontvangen binnen enkele werkdagen een brief waarin Enexis de meterwissel toelicht. De netbeheerder neemt met deze klanten ook contact op voor het maken van een afspraak. Via de website www.enexis.nl/gasmeter kunnen klanten nagaan of zij een van deze gasmeters in huis hebben. Het is net zo goed mogelijk dat ze een Itron gasmeter van een andere productielijn hebben, waarmee niets aan de hand is. De tot nu toe gevonden lekken zijn zo klein dat ze niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Wie een gaslucht waarneemt dit meteen melden bij het Nationaal Storingsnummer 0800-9009.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meldt dat uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de 50.000 specifieke Itron-meters niet kan worden gegarandeerd. Het probleem met de slimme gasmeter van Itron kwam onlangs aan het licht door drie meldingen van bewoners die thuis een gaslucht roken. Deze meters zijn meteen daarop vervangen. “De situatie is urgent,” stelt Pieter van den Bergen, directeur netbeheer van toezichthouder SodM. “Enexis moet alle slimme meters van dit verdachte type zo spoedig mogelijk vervangen en zorgen voor goede communicatie met hun klanten. Wij houden dit als SodM nauwlettend in de gaten.” SodM heeft Enexis opgedragen om dagelijks de stand van zaken ten aanzien van de vervangingsactie te rapporteren.

Half november publiceerde SodM een rapport over de veiligheid van slimme gasmeters. Daarin stelde de toezichthouder dat de netbeheerders hun ingangscontrole op orde moeten krijgen zodat er geen ondeugdelijke meters meer doorheen kunnen glippen. Ook moeten de netbeheerders hun monitoringsysteem van storingen verbeteren en hun houding veranderen. De houding van netbeheerders was volgens SodM vooral gericht op de technische veiligheid en nog te weinig op veiligheidsbeleving van de consument.

Op 20 december spreekt SodM met alle Nederlandse aardgasnetbeheerders om te horen wat de voortgang is op de aandachtspunten in het rapport. SodM zal hen nadrukkelijk aanspreken om haast te maken met het verbeteren van de ingangscontrole zodat situaties zoals nu met Enexis niet meer voorkomen en het vertrouwen van huiseigenaren in de slimme meters behouden blijft. Een eerste actie is al genomen. Alle nieuw te leveren slimme gasmeters worden voortaan met de hand gecontroleerd op gasdichtheid.

Kassa

De oorspronkelijke aanleiding tot het rapport waren uitzendingen van het televisieprogramma Kassa, einde 2017. Daaruit bleek dat er 66.000 slimme gasmeters waren geplaatst met afwijkende schroefdraad. In 2018 bleek dat er opnieuw een partij met mogelijk afwijkingen aan de schroefdraad waren geplaatst. Van den Bergen zie toen dat die geen acuut gevaar voor de veiligheid opleveren, maar stelde ook dat niet bekend is of die veiligheid wel gegarandeerd is op langere termijn. “Ik ben geschrokken dat er blijkbaar niet geleerd is van de vorige keer. Die meters hadden niet langs de controles mogen komen die netbeheerders doen als een partij geleverd wordt. Dat moet echt beter,” aldus SodM, dat als toezichthouder (nog) geen wettelijke mogelijkheden heeft om een snelle vervanging of betere controle af te dwingen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/enexis-vervangt-50-000-risico-gasmeters-van-merk-itron/feed/ 0
Vlaams bedrijf ruimt olievervuiling Azurenkust op https://www.fluxenergie.nl/vlaams-bedrijf-ruimt-olievervuiling-azurenkust-op/ https://www.fluxenergie.nl/vlaams-bedrijf-ruimt-olievervuiling-azurenkust-op/#comments Thu, 13 Dec 2018 16:30:56 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64026 Frankrijk heeft de Vlaamse Jan De Nul Group ingeschakeld om de met olie vervuilde stranden van de Azurenkust en de Var te zuiveren. Envisan, de milieudochter van de bagger- en bouwgroep, ondertekende hiervoor een contract met het Franse bedrijf Le Floch Dépollution voor het reinigen van het vervuilde zand in Envisans grondreinigingscentrum nabij Toulon.

Begin oktober kwamen twee schepen met elkaar in aanvaring op de Middellandse Zee. Hierdoor ontstond een lek in de brandstoftanks. Een deel van de vervuiling werd meteen op zee gecapteerd, maar een ander groot deel bereikte na enkele dagen de stranden van Zuidwest-Frankrijk. De overheid van het departement Var zag zich genoodzaakt om de stranden te sluiten voor het publiek. Tot op vandaag spoelen er nog altijd olieresten aan op de stranden.

Le Floch Dépollution moet in opdracht van verzekeringskantoren van de rederijen de gevolgen van maritieme calamiteiten in de departementen Alpes-Maritimes en Var aanpakken. Envisan krijgt het mandaat om al het verontreinigde zand in zijn grondreinigingscentrum nabij Toulon te verwerken, waar het met fysicochemische wassing zal worden gereinigd. Voorlopig gaat dit over ongeveer 2.000 ton zand, maar aangezien er nog altijd vervuiling aanspoelt, kan deze hoeveelheid nog toenemen.

Mogelijk hergebruik

Momenteel bekijkt Envisan in overleg met lokale milieu-instanties of het mogelijk is om het propere zand na de behandeling te hergebruiken om de afgegraven stranden opnieuw aan te zuiveren.

Envisan heeft de afgelopen jaren een netwerk aan verwerkingscentra van gronden en sedimenten uitgebouwd, vijf in België en een in Zuid-Frankrijk. In het Franse centrum, open sinds 2015 kunnen sedimenten worden gedroogd in lagunes en/of door middel van filterpersen. Sinds dit jaar beschikt het ook over een fysicochemische installatie die zwaar vervuilde gronden en sedimenten kan wassen en opnieuw proper maken.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/vlaams-bedrijf-ruimt-olievervuiling-azurenkust-op/feed/ 1
528.000 Nederlandse huishoudens kwetsbaar voor energie-armoede https://www.fluxenergie.nl/528-000-nederlandse-huishoudens-kwetsbaar-voor-energie-armoede/ https://www.fluxenergie.nl/528-000-nederlandse-huishoudens-kwetsbaar-voor-energie-armoede/#comments Thu, 13 Dec 2018 14:50:48 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64022 De betaalbaarheid van de energierekening van Nederlandse huishoudens wordt niet alleen bepaald door de hoogte van de rekening en hun inkomen. Ook woonlasten en andere kosten spelen hierbij een essentiële rol. Meer dan een half miljoen huishoudens zijn vanuit dit dubbel oogpunt kwetsbaar voor energie-armoede. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuwe studie met als titel Meten met twee maten.

Huishoudens met een hoger inkomen zijn gemiddeld groter en wonen in een grotere woning. Dit verhoogt het energieverbruik en de energierekening. Maar huishoudens kunnen ook binnen dezelfde inkomensgroep van elkaar verschillen, waardoor de energierekening sterk varieert. Die hangt nauw samen met verschillen in de huishoudens- en woningkenmerken en het gedrag. Het PBL heeft in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een methode ontwikkeld voor de Nationale Energieverkenning (NEV) om op basis van CBS-gegevens het energieverbruik van inkomensgroepen in de tijd te gaan volgen.

De hoogte van de energierekening alleen zegt nog niets over de betaalbaarheid voor een huishouden. In Meten met twee maten laat het PBL zien dat de betaalbaarheid van de energierekening beter kan worden begrepen door twee complementaire indicatoren te hanteren, de energiequote en het betaalrisico.

De energiequote is het aandeel van de energierekening binnen het besteedbaar inkomen van een huishouden. Ze geeft niet aan of er voldoende budget overblijft voor het minimaal noodzakelijk levensonderhoud van het huishouden. Het betaalrisico voor wonen en energie doet dat wel. Bovendien wordt er bij het betaalrisico rekening mee gehouden dat een energiezuinige woning een lage energierekening heeft, maar veelal ook een hogere huur of hypotheek.

Deze vernieuwde methodiek is volgens het PBL een belangrijke stap op weg naar het plaatsen van energie en de kosten daarvan in het totale financiële plaatje van huishoudens. Dit kan van pas komen bij het uitstippelen van beleidsmaatregelen. Op basis van de hoge energiequote en het betaalrisico is het nu mogelijk verschillende groepen huishoudens te identificeren. Achter de groepen huishoudens gaan uiteenlopende situaties schuil.

Risico-huishoudens

Een analyse met zowel de energiequote als het betaalrisico brengt verschillende vormen van financiële kwetsbaarheid aan het licht voor de betaalbaarheid van wonen en energie. Op basis van cijfers van het Woononderzoek Nederland 2015 zijn er 269.000 huishoudens met een betaalrisico én een hoge energiequote (4% van de huishoudens). Daarnaast hebben 259.000 huishoudens een betaalrisico zonder hoge energiequote; zij hebben vooral te maken met relatief hoge woonlasten (bij lage inkomens). Huishoudens met een betaalrisico hielden na de betaling van de netto huur of hypotheek en energielasten te weinig bestedingsruimte over om te voorzien in het minimaal noodzakelijke levensonderhoud.

Oudere mensen in oudere woningen

Daarnaast hebben 385.000 huishoudens alleen een hoge energiequote (zonder betaalrisico). Deze groep omvat vooral oudere huishoudens die al lang in een oudere woning leven en daardoor vaak een lage huur betalen of hun hypotheek al hebben afbetaald. Een hoge energiequote maakt huishoudens gevoelig voor een verhoging van de energieprijs doordat de energielasten al een groot aandeel van de bestedingen vormen.

Grootste groep is veilig

De meeste Nederlandse huishoudens, 5,8 miljoen, lopen op dit moment geen betaalrisico en hebben geen hoge energiequote, merken de auteurs Manon van Middelkoop, Steven van Polen, Remko Holtkamp en Frank Bonnerman nog op.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/528-000-nederlandse-huishoudens-kwetsbaar-voor-energie-armoede/feed/ 1
Boei in Noordzee brengt broeikasgassen mee in kaart https://www.fluxenergie.nl/boei-in-noordzee-brengt-broeikasgassen-mee-in-kaart/ https://www.fluxenergie.nl/boei-in-noordzee-brengt-broeikasgassen-mee-in-kaart/#respond Wed, 12 Dec 2018 15:51:13 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64016 Broeikasgassen spelen een belangrijke rol in het veranderende klimaat. Door de gassen gedetailleerd in kaart te brengen, kunnen wetenschappers betere voorspellingen doen. Een boei voor de Vlaamse kust is nu officieel erkend als meetpunt binnen het Icos-netwerk (Integrated Carbon Observation System).

De uitstoot van broeikasgassen speelt een belangrijke rol in de klimaatopwarming. Het is dan ook van groot belang de concentratie van deze broeikasgassen zo precies mogelijk in kaart te brengen, zodat de voorspellingen over het veranderende klimaat zo realistisch mogelijk zijn en we de beleidsmakers in Katowice kunnen adviseren om gepaste maatregelen te nemen.

Met dat doel voor ogen werd het Europese Integrated Carbon Observation System (Icos) in het leven geroepen. “Verspreid over verscheidene Europese landen zijn er meetstations. Vergelijk het met het netwerk van weerstations waarmee dagelijks het weer wordt voorspeld,” vertelt Nguyen Thi Minh Tu, biologe aan Universiteit Antwerpen en verantwoordelijke voor het Icos-netwerk in België. “Er waren al 32 stations erkend, nu krijgen vijftien nieuwe stations die erkenning. Allen voldoen zij aan de strenge meetvoorwaarden van Icos. Bij de vijftien nieuwelingen is één Belgisch meetstation: een boei in het windmolenpark van C-Power op de Thorntonbank voor de Vlaamse kust.”

Dynamische kustomgeving

“De boei is sinds iets meer dan een jaar operationeel,” zegt Thanos Gkritzalis, onderzoeker actief bij het Vlaams Instituut voor de Zee (Vliz). “Dat is nog onvoldoende om al duidelijke conclusies te kunnen trekken, maar het is een bijzonder interessant meetpunt, want het stelt wetenschappers op termijn in staat om relevante data te verzamelen over de broeikasgasfluxen in een dynamische kustomgeving.”

De boei is een van de twee zogeheten Fixed Ocean Stations binnen het volledige Icos-netwerk. Het Vlaamse Icos-netwerk telt in totaal vijf meetstations. Universiteit Antwerpen coördineert het Europese project in België en is zelf ook actief op het terrein, met meetstations in Brasschaat, Maasmechelen en Lochristi. “Alle metingen samen geven ons een precies beeld van de uitstoot en van de opname in heel Europa, zowel de door de mens veroorzaakte als de natuurlijke stromen,” aldus Werner Kutsch, directeur-generaal van Icos.

De andere nieuw-erkende Icos-stations bevinden zich in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië en Zweden en aan boord van een Noors schip dat de Noordelijke Atlantische Oceaan doorkruist. Nederland telt drie bestaande stations, in Kootwijk, Lopik en Hornhuizen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/boei-in-noordzee-brengt-broeikasgassen-mee-in-kaart/feed/ 0
Energierekening Nederlands huishouden in 2019 gemiddeld 327 euro hoger https://www.fluxenergie.nl/energierekening-nederlands-huishouden-in-2019-gemiddeld-327-euro-hoger/ https://www.fluxenergie.nl/energierekening-nederlands-huishouden-in-2019-gemiddeld-327-euro-hoger/#respond Wed, 12 Dec 2018 09:19:43 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64012 Op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste Nederlandse energieleveranciers wordt duidelijk dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden in 2019 stijgt met gemiddeld 327 euro. Dit berekende online consumentenadviseur Pricewise op basis van de tariefstijgingen Nuon, Essent en Eneco, de drie grootste energieleveranciers.

Dit is een stijging van in totaal 17% ten opzichte van het afgelopen half jaar. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door forse toenames in de leveringstarieven voor gas en elektriciteit en de stijgende energiebelastingen op gas. Sinds 2014 zijn de kosten in de vorm van energiebelastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) zelfs met 68% gestegen.

“Het hele jaar zagen wij al dat de inkoopprijzen voor gas en stroom fors stegen en daarmee ook de prijzen van de vaste tarieven,” zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Het was dus onvermijdelijk dat de variabele tarieven zouden volgen in januari. Al is dit wel een aanzienlijk hoge stijging van de hele energierekening.”

Helft Nederlanders heeft variabel tarief

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een variabel tarief en krijgt hierdoor per 1 januari 2019 te maken met een verhoogde energierekening. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt of al enkele jaren geleden zijn overgestapt en sindsdien hun contract niet meer hebben aangepast, hebben meestal een contract met variabele tarieven. Bij het aflopen van een contract met vaste tarieven, loopt het contract namelijk stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven.

Verschillen tussen grootste energieleveranciers

De prijzen zijn bij alle drie de grootste energieleveranciers –Nuon, Essent en Eneco– behoorlijk gestegen. Toch zijn er tussen de leveranciers nogal uiteenlopende verschillen in de stijgingen. De Kok: “Deze verschillen hebben voornamelijk te maken met de energie-inkoop, maar ook met verkoop- en prijsstrategieën.” Bij Eneco gaat een driepersoonshuishouden (met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³) volgens de berekeningen van Pricewise in 2019 zowat 206 euro meer betalen dan in 2018, bij Nuon 173 euro. Bij Essent stijgen de tarieven relatief het minst, daar gaat een driepersoonshuishouden in 2019 zo’n 141 euro meer betalen.

Prijsstijging van 21%

Pricewise heeft gekeken naar de totale gemiddelde energierekening voor 2019, waarbij alle kosten zijn meegenomen, ook de netbeheerkosten en transportkosten. De forse stijgingen in energieprijzen worden veroorzaakt door onder andere de inkoopprijzen voor gas en stroom in 2018 en de stijging in belastingheffingen en de ODE. Tegelijkertijd is de belastingvermindering op energie verlaagd. Daardoor stijgen de totale kosten in de vorm van energiebelastingen en ODE gevoelig, van 649,11 euro in 2018 tot 802,30 euro in 2019. Ten opzichte van het afgelopen half jaar stijgen de leveringstarieven voor gas en stroom per 1 januari met 21%. In totaal betekent dit dat de energierekening in 2019 voor een driepersoonshuishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ aardgas met gemiddeld 327 euro. “Onze voorspelling van afgelopen oktober dat de vaste lasten enorm zouden toenemen, blijkt dus helaas uit te zijn gekomen voor de energielasten,” aldus De Kok.

Inkoopprijzen

De forse stijgingen in de inkoopprijzen van energie worden veroorzaakt doordat de energiegroothandelsprijzen altijd in beweging zijn. Deze worden beïnvloed door geopolitieke trends en de commoditymarkten. De Kok: “De olieprijs steeg eerder fors, maar kelderde de afgelopen twee maanden weer. De prijs voor duurzame garanties van oorsprong blijft hard stijgen en de kosten voor CO₂-rechten zijn in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. En dat zie je terug in de consumentenprijzen. Daarnaast geven leveranciers nog andere oorzaken aan. Essent noemt bijvoorbeeld de groeiende internationale vraag naar energie door de aantrekkende economie en minder gasproductie in Groningen als redenen. Eneco vermeldt ook de koude winter en warme zomer die voor een grotere vraag naar energie zorgden als oorzaak voor de verhoging van de prijzen.”

47% is belastingen

De totale energierekening is na een daling tussen 2014 en 2017 weer flink gaan stijgen. Tussen 2017 en 2019 is de totale energierekening met 30% gestegen en de belastingen erop met wel 40%. “De leveringstarieven van stroom en gas hebben sinds 2016 een enorme vlucht genomen en zitten nu weer rond het niveau van zes jaar geleden,” legt De Kok uit. “Daarnaast zien we dat over de hele periode van zes jaar de energiebelastingen en ODE enorm zijn gestegen, met 68% tussen 2014 en 2019. Deze belastingen vormen nu een totaal van 47% van de energierekening. De enorme stijging in belastingen wordt veroorzaakt door de duurzame transitie die vanuit de overheid wordt geïnitieerd. Energieverbruik, en met name gasverbruik, wordt verder ontmoedigd.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/energierekening-nederlands-huishouden-in-2019-gemiddeld-327-euro-hoger/feed/ 0
Wind 72 uur lang belangrijkste elektriciteitsbron in België https://www.fluxenergie.nl/wind-72-uur-lang-belangrijkste-elektriciteitsbron-in-belgie/ https://www.fluxenergie.nl/wind-72-uur-lang-belangrijkste-elektriciteitsbron-in-belgie/#respond Tue, 11 Dec 2018 20:30:53 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64008 72 uur lang, van 6 tot 9 december, hebben windturbines ingestaan voor 21% van het totale elektriciteitsverbruik in België. Dat is meer dan eender welke andere elektriciteitsbron en qua tijdsduur een nieuw record.

Op zaterdag 8 december dekten ze 26% van het verbruik en op 9 december –een zondag, gekenmerkt door een geringer verbruik– zelfs 30%. Alle Belgische windturbines op het vasteland en in de Noordzee samen hebben momenteel een vermogen van 3.191 megawatt (MW). Dat is meer dan de kerncentrale van Tihange, zelfs al zouden de drie reactoren daar alle drie operationeel zijn. Alle operationele kernreactoren van België zijn momenteel samen echter slechts goed voor 2.000 MW. Windturbines halen hun maximale vermogen alleen wanneer de windomstandigheden ideaal zijn. Zaterdag omstreeks 19.30 uur bereikte het een piek van meer dan 2.600 MW. Iets minder dan de helft van de opgewekte windenergie was afkomstig van de windturbines op zee.

Nederland iets winderiger

Apere, de Waalse promotie-organisatie voor hernieuwbare energie, meldt met vreugde dat de productiecapaciteit van de windturbines in de Belgische zone in de Noordzee tegen 2023 moet verdubbelen. Maar ze maakt geen vergelijk met andere landen. Zo dekte windenergie zaterdag in Nederland 27% van het elektriciteitsverbruik, in Portugal en het Verenigd Koninkrijk 28%, in Duitsland 71% en in Denemarken 95%.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/wind-72-uur-lang-belangrijkste-elektriciteitsbron-in-belgie/feed/ 0
Wilmar start actieplan tegen “foute” palmolie https://www.fluxenergie.nl/wilmar-start-actieplan-tegen-foute-palmolie/ https://www.fluxenergie.nl/wilmar-start-actieplan-tegen-foute-palmolie/#respond Tue, 11 Dec 2018 15:38:34 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=64001 Wilmar International, wereldwijd de grootste handelaar in palmolie, heeft een gedetailleerd actieplan gepubliceerd om voor het einde van 2019 zijn leveranciers en concessies in kaart te brengen. Wilmar verbreekt vanaf januari 2019 de banden met leveranciers die regenwoud kappen of moeras- en veengebieden omvormen tot nieuwe plantages. Om dit in de gaten te houden gaat Wilmar satellietbeelden met een hoge resolutie gebruiken.

Greenpeace Nederland, dat onlangs in de haven van Rotterdam actie voerde tegen een schip met –dixit Greenpeace– ‘foute’ palmolie reageert tevreden. “Als marktleider Wilmar daad bij woord voegt, zet deze belofte een nieuwe standaard voor de productie van palmolie en is het voor palmolieleveranciers bijna onmogelijk om weg te komen met het vernietigen van het regenwoud,” zegt Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace. “We gaan Wilmar aan zijn woord houden,” voegt hij eraan toe.

Internationaal tekenden meer dan 1,3 miljoen mensen een petitie van Greenpeace om een einde te maken aan de kap van regenwoud voor palmolie. De actie in Rotterdam was een vervolg op gelijkaardige acties nabij Gibraltar en in Indonesië.

“Fout”

Wilmar veroordeelde eerder wel de “gevaarlijke publiciteitsstunts” van Greenpeace en keert zich ook tegen het gebruik van het adjectief “fout”. “Greenpeace vergeet dat geen enkel agri-product meer heeft betekend voor de vooruitgang en het milderen van ontbossing. Per hectare levert palmolie tien keer meer olie op dan soja,” luidt het. Wilmar juicht wel de maatregelen toe van Maleisië en Indonesië, de twee grootste producenten van palmolie, om de verdere expansie van palmplantages in het regenwoud te beperken.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/wilmar-start-actieplan-tegen-foute-palmolie/feed/ 0
Zeuven Heuvels eerste aardgasloze nieuwbouwwijk met coöperatief stroomnet https://www.fluxenergie.nl/zeuven-heuvels-eerste-aardgasloze-nieuwbouwwijk-met-cooperatief-stroomnet/ https://www.fluxenergie.nl/zeuven-heuvels-eerste-aardgasloze-nieuwbouwwijk-met-cooperatief-stroomnet/#respond Mon, 10 Dec 2018 15:44:16 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63994 Projectontwikkelaar BBG, netbeheerder Liander en dochterbedrijf Zown en duurzame energieleverancier Greenchoice gaan samen een nieuwbouwwijk met een eigen elektriciteitsnet ontwikkelen. ‘De Zeuven Heuvels’ in de Gelderse gemeente Wezep zal 57 volledig elektrische en energieneutrale woningen omvatten. De projectpartners maken hierbij gebruik van de experimenteerregeling, die het mogelijk maakt om met energie-experimenten af te wijken van de Elektriciteitswet 1998.

De huizen worden gebouwd zonder aardgasaansluiting en uitgerust met een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming voor het verwarmen van de woning en het leveren van warm tapwater. De bewoners verenigen zich in een lokale energiecoöperatie, die eigenaar wordt van het lokale elektriciteitsdistributienet en een collectief zonnedak op een nabijgelegen manege. Met 1.508 panelen levert het zonnedak jaarlijks 409.940 kWh, voldoende voor het gemiddeld stroomverbruik van 117 huishoudens.

Eigen elektriciteitsnet

De wijk wordt wel gekoppeld aan het landelijke elektriciteitsnetwerk, maar kan via het eigen stroomnet experimenteren met de onderlinge uitwisseling van energie of gebruik maken van andere opwekinstallaties. Daarvoor moet worden afgeweken van de elektriciteitswet en wordt de experimenteerregeling gebruikt. De energiecoöperatie krijgt één aansluiting voor grootverbruik, in plaats van 57 losse aansluitingen, en wordt gekoppeld aan een transformator die in de wijk is geplaatst. Via deze aansluiting komt de stroom uit het zonnedak de wijk in, maar kan ook externe stroom worden bijgeleverd op minder zonnige dagen.

Draagvlak en verantwoordelijkheid

De energiecoöperatie van bewoners van de Zeuven Heuvels is zelf verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het project. Door de ene aansluiting en het zelf opwekken van groene stroom bespaart de coöperatie kosten.

“De Zeuven Heuvels is een vooruitstrevend project dat aansluit bij de transitie naar aardgasvrije wijken in Nederland. In het regeerakkoord zijn afspraken gemaakt om aan het einde van de huidige regeringsperiode 50.000 woningen per jaar op een andere manier dan met aardgas te verwarmen,” zegt Jeroen Vanson, manager klantprojecten bij Greenchoice. “Dit project kan als inspiratie dienen, niet alleen op technisch gebied, maar ook waar het gaat om draagvlak. Duidelijk is dat coöperaties voor het lokale draagvlak een belangrijke rol kunnen spelen.”

Kieszon, een 100%-dochter van Greenchoice, plaatste de zonnepanelen op het dak van de manege. Greenchoice levert de stroom van het zonnedak en wanneer nodig extra groene stroom uit lokale bronnen. De energieleverancier neemt ook de eventuele overproductie aan groene stroom af en vergoedt ze aan de coöperatie.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/zeuven-heuvels-eerste-aardgasloze-nieuwbouwwijk-met-cooperatief-stroomnet/feed/ 0
Nederland overvraagt biomassa twee tot vier keer https://www.fluxenergie.nl/nederland-overvraagt-biomassa-twee-tot-vier-keer/ https://www.fluxenergie.nl/nederland-overvraagt-biomassa-twee-tot-vier-keer/#comments Mon, 10 Dec 2018 13:43:04 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63990 De plannen in het Nederlandse Klimaatakkoord rekenen op biomassa die helemaal niet beschikbaar is. Dit zegt de milieubeweging Natuur & Milieu in haar rapport Biomassavisie 2018. In het rapport is gekeken naar het duurzaam beschikbare aanbod van biomassa en naar de vraag in 2030. Volgens dit rapport is er geen biomassa duurzaam beschikbaar voor extra toepassingen, hoewel onderhandelaars in het Klimaatakkoord daar wel op mikken.

Biomassa is materiaal uit natuurlijke bronnen, zoals hout, mest, mais en organisch afval. Meerdere sectoren azen op deze biomassa, bijvoorbeeld als vervanger van fossiele brandstoffen of als grondstof in de circulaire economie. Ook aan de onderhandeltafels van het Klimaatakkoord wordt fors ingezet op biomassa om de CO2-uitstoot mee omlaag te brengen, vooral voor mobiliteit, elektriciteit en in de industrie.

“Biomassa wordt vaak gezien als duurzaam en klimaatneutraal, planten nemen immers CO2 op,” argumenteert Natuur & Milieu. “In werkelijkheid leidt de productie van biomassa vaak tot milieu- en sociale risico’s als ontbossing, verlies van biodiversiteit, landroof en concurrentie met voedselteelt. Ook is de inzet van biomassa vrijwel nooit klimaatneutraal, omdat er veel CO2 vrijkomt bij de productie en verwerking. Er zijn biomassastromen waar deze nadelen minder aan kleven, maar die hoeveelheid is zeer beperkt.”

Uit het eigen onderzoek –als auteur van het rapport wordt Natuur & Milieu zelf vermeld– blijkt dat er jaarlijks circa 200 petajoule (PJ) aan biomassa duurzaam beschikbaar is voor Nederland. Momenteel verbruikt Nederland 120 PJ per jaar. In 2030 wordt het totale beschikbare aanbod van 200 PJ per jaar al opgesoupeerd door huidige toepassingen en plannen die nu al vastliggen. De onderhandeltafels van het Klimaatakkoord mikken samen echter op nog eens 340 tot 570 PJ extra in 2030. “Daarmee wordt het totale aanbod minstens twee tot bijna vier keer overvraagd en worden de plannen van het Klimaatakkoord volstrekt onhaalbaar.”

Betere alternatieven

Natuur & Milieu ziet voldoende duurzame alternatieven voor de toepassingen waar de klimaattafels op mikken. Biomassa staat nu in de plannen als manier om stroom op te wekken, huizen te verwarmen en auto’s te laten rijden. “Zon en wind, warmtepompen, fiets, openbaar vervoer en elektrisch rijden zijn veel betere, en wel beschikbare, alternatieven. Biomassa moet vooral ingezet worden daar waar geen alternatieven zijn: voor een gezonde bodem, voedsel voor mens en dier en voor de circulaire economie.”

SDE-subsidie voor biomassa afschaffen

De milieubeweging roept de Nederlandse regering op om maatregelen te nemen om de groeiende vraag naar biomassa als brandstof in te dammen. “Om problemen te voorkomen, moet Nederland nu al duidelijke criteria en randvoorwaarden opstellen die de duurzaamheid van gebruikte biomassa garanderen en die sturen op de meest wenselijke inzet van de beschikbare biomassa. De eerste stap daarbij is het afschaffen van de SDE-subsidie voor biomassa.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nederland-overvraagt-biomassa-twee-tot-vier-keer/feed/ 1
Kernreactor Doel 4 mag heropstarten https://www.fluxenergie.nl/kernreactor-doel-4-mag-heropstarten/ https://www.fluxenergie.nl/kernreactor-doel-4-mag-heropstarten/#comments Sun, 09 Dec 2018 16:27:00 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63985 Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft Engie de goedkeuring gegeven om reactor Doel 4 terug op te starten. Die is met een vermogen van 1.039 megawatt (MW) op Tihange 3 (1.046 MW) na, de krachtigste kernreactor van het land.

Conform de eerder door Engie aangekondigde planning zal Doel 4 tegen 15 december weer elektriciteit kunnen leveren. Vanaf dan zullen Doel 3 (1.006 MW), Tihange 1 (962 MW) en Doel 4 weer operationeel zijn. De vier overige Belgische kernreactoren voor elektriciteitsproductie liggen dan echter nog altijd stil.

Reactor Doel 4 was op 6 augustus 2018 stilggelegd voor gepland periodiek onderhoud en betoninspecties in de bunkerlokalen. De voorbije maanden hebben de onderhouds- en inspectieteams van Engie zeven dagen op zeven en bijna 24 uur op 24 gewerkt aan het realiseren van de door veiligheidsautoriteit gevraagde maatregelen. Uit de laatste inspecties blijkt dat de bunker, die zich bevindt in het niet-nucleair gedeelte van de centrale, voldoet aan alle normen.

Extra capaciteit gevonden

Om de bevoorradingszekerheid in België te garanderen en om de verplichtingen tegenover zijn eigen twee miljoen klanten na te komen, heeft Engie sinds september maatregelen genomen om meer dan 1.200 megawatt bijkomende lokale capaciteit vrij te maken. Zo is de gasgestookte centrale in Vilvoorde (even ten noorden van Brussel) na een akkoord met de huidige, Bulgaarse eigenaar EMGB heropgestart. Deze centrale, met een vermogen van 255 MW, lag sinds 2014 stil. De optimalisatie van het rendement van de eigen thermische centrales leverde 100 MW op en de installatie van extra mobiele generatoren op verschillende sites 410 MW. Het beheer van de energievraag van industriële klanten was goed voor 500 MW. Verder zet Engie nog altijd eigen thermische en hydraulische centrales in Frankrijk, Nederland en Duitsland in.

Groene verf

Zowat tegelijkertijd met de aankondiging van de heropstart van Doel 4 beukte Christophe Degrez, ceo van Eneco België, in een interview in De Tijd, volop tegen de kerncentrales aan. “We moeten het debat over de kerncentrales niet meer voeren. Er is geen draagvlak meer in België. Ze gaan dicht,” aldus Degrez. “De bocht is al genomen.” Degrez voelt zich sterk door de overeenkomst die Eneco sloot met offshore windpark Seamade, dat in 2020 operationeel moet zijn. Door dit contract kan hij de belofte waarmaken om tegen 2025 al zijn huishoudelijke klanten te beleveren met groene energie van eigen (zee)bodem. “We onderscheiden ons daarmee echt van andere (n.v.d.r.: grote) leveranciers die voornamelijk in groene verf investeren: ze verkopen hun stroom alleen als groen mogen omdat ze garanties van oorsprong kopen in landen als Noorwegen of IJsland,” prikt hij de concurrentie.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/kernreactor-doel-4-mag-heropstarten/feed/ 1
Havenbedrijf Antwerpen plaatst hydroturbine op zeesluis https://www.fluxenergie.nl/havenbedrijf-antwerpen-plaatst-hydroturbine-op-zeesluis/ https://www.fluxenergie.nl/havenbedrijf-antwerpen-plaatst-hydroturbine-op-zeesluis/#respond Fri, 07 Dec 2018 15:25:05 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63979 De haven van Antwerpen heeft afgelopen week een hydroturbine doen plaatsen in de Kallosluis, een van de zeven zeesluizen in deze haven. Daarmee wil ze het opwekken van elektriciteit uit de waterstroom van sluizen testen.

Het autonome havenbedrijf van Antwerpen heeft van de overgang naar een circulaire en koolstofarme economie een strategische prioriteit gemaakt. Het havenbestuur koestert de ambitie om met behulp van deze vooruitstrevende techniek alle sluizen in de haven op termijn energieneutraal te maken.

In de Antwerpse zeesluizen wordt dagelijks een grote hoeveelheid water versast. Om met deze waterstroom in de Kallosluis elektriciteit op te wekken heeft het havenbedrijf er een hydroturbine met een theoretisch vermogen van 100 kilowatt geplaatst. Het Vlaamse mechanisch constructiebedrijf De Meyer en het Nederlandse Water2Energy ontwikkelden een turbineconcept dat optimaal is afgestemd op de specifieke omgevingsomstandigheden. Bij dit ontwikkelingstraject kon het bedrijf beroep doen op innovatiesteun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). De Meyer stond daarna ook in voor de bouw en de installatie van de waterturbine.

“De turbine heeft een verticale as van 15 meter lang die in een waterafvoerkanaal werd geplaatst en daar gebruikt maakt van de kracht van de waterstroom om energie op te wekken,” legt onderhoudsingenieur Matthias Lootens (Havenbedrijf Antwerpen) uit. “Het is de eerste keer dat een dergelijk systeem wordt geïmplementeerd op een zeesluis. Waterstroming zorgt voor extra uitdagingen, zoals slibafzetting, maar het is gelukt om de hydroturbine succesvol te plaatsen en we zijn nu volop bezig met de testen.”

Evaluatie

De eerste proeffase loopt tot einde januari 2019, om het elektrisch potentieel vermogen van deze techniek te meten. Na afloop van deze testfase volgt een evaluatie en indien de testen succesvol zijn, is het de volgende stap de hydroturbine via een generator met het elektriciteitsnet te verbinden. De Kallosluis heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 500 megawattuur. De testen zullen uitwijzen hoeveel energie er precies kan worden opgewekt en hoeveel turbines er moeten worden ingezet om, tegen 2020, de Kallosluis volledig op de kracht van waterstroom te laten werken en daarmee energieneutraal te maken. Daarna kan het concept ook worden toegepast op de andere zes sluizen in de haven. Dit kan een jaarlijkse energiebesparing van 1.500 megawattuur opleveren, vergelijkbaar met het verbruik van 425 huishoudens.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/havenbedrijf-antwerpen-plaatst-hydroturbine-op-zeesluis/feed/ 0
EU-lidstaten mogen export van elektriciteit niet belasten https://www.fluxenergie.nl/eu-lidstaten-mogen-export-van-elektriciteit-niet-belasten/ https://www.fluxenergie.nl/eu-lidstaten-mogen-export-van-elektriciteit-niet-belasten/#respond Thu, 06 Dec 2018 16:30:30 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63976 Lidstaten van de Europese Unie mogen geen heffing opleggen over de export van elektriciteit die op hun grondgebied is geproduceerd. Dat zegt het Hof van Justitie van de Europese Unie in een nieuw arrest.

Het in Luxemburg gevestigde Hof wijst erop dat een dergelijke heffing niet wordt gerechtvaardigd door het doel ervan, het waarborgen van een stabiele stroomvoorziening op het nationale grondgebied.

In 2008 had Slowakije een specifieke heffing op het gebruik van het net om in Slowakije geproduceerde elektriciteit uit te voeren. Daarmee wou Slowakije de betrouwbaarheid en de stabiliteit van het Slowaakse elektriciteitsnet verzekeren nadat twee eenheden van de kerncentrale Jaslovské Bohunice waren stilgelegd.

Op grond van die heffing diende Korlea Invest, een elektriciteitsleverancier naar Slowaaks recht (met intussen als rechtsopvolger het eveneens in Slowakije gevestigde Fens), een bedrag van ongeveer 6,8 miljoen euro te betalen. Korlea Invest betwistte de rechtmatigheid van die heffing –die inmiddels niet meer wordt toegepast– voor de Slowaakse rechters, met het argument dat het daarbij ging om een heffing van gelijke werking als een douanerecht. En die laatste is volgens het beginsel van vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie verboden.

Unierecht

De rechtbank van eerste aanleg in Bratislava, bij wie deze zaak momenteel aanhangig is, stelde het Europese Hof de vraag of de betrokken heffing effectief strijdig is met het Unierecht.

Hof van Justitie van de Europese Unie wijst er nu in zijn arrest op dat elektriciteit een goed in de zin van het Unierecht is en dat een belasting die niet op een product als zodanig wordt geheven, maar op het gebruik van het net dat dient om elektriciteit te transporteren, moet worden geacht op het product zelf te drukken. Bijgevolg valt de betwiste heffing onder de Europese bepalingen inzake vrij goederenverkeer.

De Europese rechters stellen verder vast dat die heffing uitsluitend drukt op elektriciteit die in Slowakije wordt geproduceerd en vervolgens wordt uitgevoerd en dus wordt opgelegd op grond van het feit dat de elektriciteit de grens overschrijdt. Daarom wijzen ze het argument van Slowakije af dat zijn nationale recht in een identieke heffing voorziet voor elektriciteit die in Slowakije wordt verbruikt, zodat stroom die daar wordt geproduceerd en vervolgens wordt uitgevoerd op dezelfde manier wordt behandeld als stroom die in Slowakije wordt geproduceerd én verbruikt.

Beginsel van vrij verkeer

Beide geldelijke lasten treffen de elektriciteit immers niet in dezelfde verhandelingsfase. In het ene geval betaalt de uitvoerde de lasten en in het andere de eindconsument. Daardoor drukt de heffing daadwerkelijk op het product elektriciteit op grond van het feit dat het een grens overschrijdt en concludeert het Hof dat die heffing een gelijke werking heeft als een douanerecht, zowel voor elektriciteit die naar een andere lidstaat wordt uitgevoerd als voor elektriciteit die buiten het EU-grondgebied wordt geëxporteerd. Het beginsel van vrij verkeer van goederen tussen EU-lidstaten verzet zich dan ook tegen een dergelijke heffing.

Geen uitzonderingen mogelijk

Wat de export naar derde landen betreft, brengt het Hof in herinnering dat de EU-lidstaten zich ertoe hebben verbonden om een gemeenschappelijke handelspolitiek te voeren, waarvan de werking in gevaar zou komen als zij het recht hadden om op die export eenzijdig heffingen van gelijke werking als douanerechten in te stellen. Het verbod voor de lidstaten om douanerechten en heffingen van gelijke werking op te leggen is een van de belangrijkste regels van het Unierecht. Het Europees verdrag terzake voorziet niet in de mogelijkheid om hiervan af te wijken of om een dergelijke afwijking te rechtvaardigen, ongeacht of het gaat om de betrekkingen tussen de lidstaten dan wel om die met derde landen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/eu-lidstaten-mogen-export-van-elektriciteit-niet-belasten/feed/ 0
NVDE: beleid verbouwen om klimaatdoelen te halen https://www.fluxenergie.nl/nvde-beleid-verbouwen-om-klimaatdoelen-te-halen/ https://www.fluxenergie.nl/nvde-beleid-verbouwen-om-klimaatdoelen-te-halen/#respond Thu, 06 Dec 2018 09:29:10 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63971 De ‘verbouwing’ van Nederland met het oog op het behalen van de klimaatdoelen vergt niet alleen technische inspanningen. Het is ook een verbouwing van het beleid, door het fors aanpassen van de spelregels in de markt via belastingen, subsidies en normeringen. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiebureaus CE-Delft, Berenschot en Kalavasta in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Frans Rooijers (CE Delft), John Kerkhoven (Kalavasta) en Bert den Ouden (Berenschot) zochten het antwoord op de vraag: met welke beleidsinstrumenten kunnen de doelen van het Klimaatakkoord (49% CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050) het best worden gehaald? Volgens hen moet de duurzame keuze de goedkoopste keuze worden. “Pas de economische spelregels zo aan dat de burgers en bedrijven goedkoper uit zijn door CO2 te verminderen,” stellen ze. “Beleid moet primair zijn gericht op deze economische spelregels en niet op specifieke technieken. Dat levert de meest effectieve CO2-reductie op tegen de laagste maatschappelijke kosten. Aanvullend beleid is nodig om ongewenste effecten op burgers met lage inkomens en op internationaal opererende bedrijven te voorkomen. Dat vraagt om gerichte maatregelen die de koopkracht en concurrentiepositie beschermen op basis van de optelsom van alle effecten.

Normeren en beprijzen

De drie onderzoeksbureaus laten zien dat er op de korte termijn nog veel te bereiken is via verbetering van het bestaande beleid, maar dat er voor de langere termijn forse verandering nodig is via een ‘nieuw hoofdinstrumentarium,’ ruwweg vanaf 2025. Dat zal volgens de bureaus vooral moeten bestaan uit CO2-beprijzing en normen voor CO2-reductie.

“Genoeg potentieel voor doel 2030, maar succes hangt af van keuzes,” concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de Voorstellen voor Hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. “Het is aan de overheid om duidelijke budgettaire en beleidsmatige kaders te schetsen ten behoeve van de vervolgonderhandelingen,” aldus het PBL op 27 september. Dit was voor de NVDE aanleiding om Berenschot, CE Delft en Kalavasta opdracht te geven voor deze studie.

“De analyse van PBL liet in september zien dat de doelen technisch haalbaar zijn. Dit onderzoek laat zien dat er ook voldoende beleidsmogelijkheden zijn,” zegt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. “De klimaattafels werken hier nu hard aan. Het rapport is bedoeld als hulp daarbij en brengt ook voor de politiek belangrijke keuzes in beeld.”

In hun rapport geven de studiebureaus aan hoe de technische keuzes aan de klimaattafels moeten leiden tot aanpassingen van de instrumenten die de overheid hanteert om het klimaatakkoord te effectueren in onze samenleving.

De meeste mensen en bedrijven in onze samenleving zijn gedwongen om economisch verantwoorde keuzes te maken vanwege een beperkt budget of winststreven. Als de keuze voor een alternatief dat minder CO2 uitstoot goedkoper wordt gemaakt dan het fossiele alternatief, krijgt de energietransitie vaart. Verder is het belangrijk dat een samenleving die 49% minder broeikasgassen uitstoot in 2030 niet duurder uit hoeft te zijn dan een samenleving, die doorgaat met fossiele brandstoffen

Lasten en lusten verdelen

Daarmee is het niet zozeer de vraag hoe hoog of streng de belastingen, subsidies en normeringen worden, maar meer hoe de lasten en lusten zo worden verdeeld dat burgers dit kunnen betalen en bedrijven hun concurrentiepositie niet verliezen, terwijl iedereen financieel wordt gemotiveerd in actie te komen.

Het doel van -49% in 2030 kan volgens de onderzoekers niet worden gehaald met bestaand instrumentarium van de overheid, dat slechts beperkt aanstuurt op emissiereductie. Daarom pleiten ze voor de ontwikkeling van nieuwe hoofdinstrumenten. Dit kost tijd. Daarom denken ze dat deze instrumenten, als ze vanaf 2019 worden ontwikkeld, pas vanaf 2025 kunnen worden ingezet. Het gaat vooral om CO2-normering en CO2-heffing van energiedragers.

Versnellen

Tot 2025 is maximale inzet van het bestaand instrumentarium nodig om voortgang te maken met de plannen in het Klimaatakkoord. Het rapport geeft aan hoe hoog de energiebelasting, CO2-heffingen en subsidies moeten worden om te versnellen. De bureaus pleiten onder meer voor een verhoging van de belasting op aardgas en een verlaging van de belasting op elektriciteit; en voor een tender voor CO2-reductie in de industrie die voor de helft wordt gevuld met publiek geld en voor de helft met een eigen bijdrage op basis van CO2 door de industrie.

Zonder aangepaste en nieuwe infrastructuren zullen veel ontwikkelingen niet tot stand kunnen komen. Elektriciteitsnetten moeten verzwaard en uitgebreid worden. Warmte-, waterstof- en CCS-netten moeten worden aangelegd en het gasnet moet op sommige plekken worden aangepast of verwijderd. Hiertoe moet de overheid faciliterend instrumentarium inzetten en vanwege de doorlooptijd van het aanleggen van infrastructuren zal de overheid hierover zeer snel duidelijkheid moeten geven.

De aanpassingen aan onze belastingen zullen zo zijn dat er ook vangnet instrumentarium moet worden ingezet om burgers, die de extra lasten niet kunnen dragen en bedrijven die hun concurrentiepositie verliezen te ondersteunen.

Activiteiten beperken

Tenslotte is de kans aanwezig dat onze samenleving ondanks de goede intenties het CO2-emissiereductiedoel toch niet haalt. Daarom stellen de bureaus ook een zekeringsinstrument voor, dat zal bestaan uit vooraf door de Tweede Kamer goedgekeurde activiteitbeperkende maatregelen.” Over dit soort maatregelen zal niet licht beslist mogen worden en het zal voorbehouden moeten zijn aan de minister die voor de Tweede Kamer een prioriteitenlijst zal opstellen.”

De bureaus geven een eerste indicatie hoe de verschillende instrumenten een bijdrage gaan leveren aan het -49% doel in 2030. Daarbij gaan ze er overigens vanuit dat de opgave tussen 2020 en 2030 een stuk groter is dan de veronderstelde opgave van het Klimaatakkoord, omdat de Nederlandse samenleving met het bestaand beleid in 2020 pas op 15% emissiereductie zal zijn ten opzichte van 1990.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nvde-beleid-verbouwen-om-klimaatdoelen-te-halen/feed/ 0
Technologie kan CO2-uitstoot wereldwijd doen dalen met 64% in 2050 https://www.fluxenergie.nl/technologie-kan-co2-uitstoot-wereldwijd-doen-dalen-met-64-in-2050/ https://www.fluxenergie.nl/technologie-kan-co2-uitstoot-wereldwijd-doen-dalen-met-64-in-2050/#comments Wed, 05 Dec 2018 14:15:30 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63966 Technologische ontwikkelingen kunnen de wereldwijde energiegerelateerde CO2-uitstoot met 64% verminderen in 2050. Dit schrijft het economisch bureau van de bank ING in het (Engelstalige) scenariorapport Technology, the climate saviour?

Deze mogelijke afname ligt dicht bij de internationale klimaatdoelstelling om de temperatuurstijging te beperken tot maximaal 2 graden in 2050. De implementatie van de nodige technologie kost wel tijd. Daardoor wordt het tussendoel voor 2030 niet gehaald. En ook bij een snelle technologische ontwikkeling blijft het overheidsbeleid essentieel, onderstrepen de ING-onderzoekers. Niet alleen om technologie gericht op CO2-reductie te stimuleren, maar ook om negatieve neveneffecten van deze technologie tegen te gaan.

Het terugdringen van de energiegerelateerde CO2-uitstoot van 33 gigaton naar 12 gigaton in 2050 in het Positive Tech Scenario zal volgens de ING-economen in een tweetrapsraket gaan. “Een hogere energie efficiëntie, zoals betere isolatie en processen in fabrieken en woningen en efficiënter rijdende auto’s en vrachtwagens, is de eerste en goedkoopste stap. Met de huidige energie-efficiëntie zou in 2050 de uitstoot 34 gigaton hoger liggen door een blijvend groeiende economie. Toegenomen efficiëntie compenseert dit volledig,” stelt Gerben Hieminga, energie-econoom bij het economisch bureau van ING.

990 miljoen elektrische auto’s in 2040

Op de tweede plaats moet de daadwerkelijke daling komen van elektrificatie en zon- en windenergie. Het Positive Tech Scenario vermeldt dat er in 2040 990 miljoen elektrische personenwagens zullen rijden. Er worden dan geen auto’s met verbrandingsmotoren meer verkocht. De Nederlandse ambities liggen hoger; al in 2030 dienen alle verkochte auto’s emissieloos te zijn. Daarnaast zal het aantal elektrisch aangedreven vrachtwagens sterk toenemen. Wind- en zonne-energie zullen in 2050 wereldwijd tweederde van de stroom leveren. Momenteel wordt nog tweederde opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen.

Zon- en windenergie zullen de komende jaren nog veel concurrerender worden voor wat betreft prijs. In het Positive Tech Scenario blijft de rol van nucleaire energie beperkt.

Risico op rebound

De CO2-verlaging die de technologische vooruitgang zal brengen komt te laat voor de doelstellingen die door de internationale gemeenschap zijn gezet voor het jaar 2030, omdat de technologie pas rond 2040 echt een impact gaat krijgen. Overheidsmaatregelen blijven van cruciaal belang om de reductie te bewerkstellingen en de opwarming van de aarde te beperken. Eén daarvan is de noodzaak om reboundeffecten tegen te gaan: als de vraag naar fossiele brandstoffen afneemt, wordt deze goedkoper waardoor de vraag uit sectoren zoals de scheepvaart en luchtvaart weer kan gaan stijgen. Dit leidt dan weer tot een CO2-stijging. Wereldwijde maatregelen voor koolstofprijzen en subsidies moeten dit effect tegengaan. Nieuwe technologie in bredere zin kan ook leiden tot meer CO2-uitstoot, zoals het minen van bitcoins. Maatregelen van de overheid op dit vlak kunnen deze onbedoelde effecten tegengaan.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/technologie-kan-co2-uitstoot-wereldwijd-doen-dalen-met-64-in-2050/feed/ 1
Belgische minister van klimaatmars naar klimaattop met zakenjet https://www.fluxenergie.nl/belgische-minister-van-klimaatmars-naar-klimaattop-met-zakenjet/ https://www.fluxenergie.nl/belgische-minister-van-klimaatmars-naar-klimaattop-met-zakenjet/#comments Wed, 05 Dec 2018 10:47:22 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63961 De Belgische federale minister van energie, Marie Christine Marghem (MR), oogst bakken kritiek voor haar optreden en uitspraken van afgelopen weekend. Gelukkig voor haar werd dit bijna volledig ondergesneeuwd door de huidige regeringscrisis over de migrantenpolitiek.

Zondag nam Marghem in Brussel deel aan de overigens incidentloze klimaatmars, die in totaal bijna 70.000 mensen op de been bracht. Daar legde ze de verantwoordelijkheid voor de trage vordering van België in de energietransitie bij Vlaanderen. De volgende dag nam ze in Katowice (Polen) deel aan de Europese klimmaattop. Voor de verplaatsing maakte ze gebruik van een zakenjet van de Belgische luchtmacht, zodat ze tijdig terug was voor de gemeenteraad van haar thuisstad Doornik.

Volgens Marghem remt Vlaanderen systematisch de verhoging van de Belgische klimaatambities af. Vlaanderen zou vooral bezorgd zijn om de Antwerpse economie, die veel meerwaarde, maar ook veel uitstoot creëert. De Vlaamse energieminister, Bart Tommelein (VLD), reageerde kort, maar bits: “Een minister moet besturen, niet betogen,” aldus Tommelein. De krant De Standaard merkte op dat Marghem strikt genomen tegen haar eigen beleid betoogde.

Marghem haalde niet alleen uit naar Vlaanderen, maar naar de gewestelijke overheden in het algemeen, hoewel ze zelf verantwoordelijk is voor de onderlinge coördinatie. Zowel de (Franstalige) Brusselse energieminister Céline Fremault (CdH) als Waals energieminister –en partijgenoot van Marghem– Jean-Luc Crucke waren daarmee niet gediend. “Sinds juni heeft ze ons niet meer samengeroepen,” merkt Crucke op. Hij toont ook begrip voor Vlaanderen, waar de sociaal-economische structuur het moeilijker maakt om de klimaatambities te verhogen.” Fremault vindt het fout dat Marghem Vlaanderen als geheel als remmende factor noemt. Volgens de Brusselse minister staat vooral de N-VA er op de rem.

Protocollaire uitstap

Via haar Twitter-account postte Marghem zelf een foto waarop te zien was dat ze de reis naar Polen in een zakenjet maakte. “Ik neem de 70.000 stemmen die gisteren aandrongen op meer klimaatambitie met me mee,” voegde ze eraan toe. De reacties, van hard over cynisch tot humoristisch bleven niet uit. Een volger berekende de uitstoot van de jet voor de veeleer protocollaire trip, een andere postte de uurregeling van de lijnvluchten naar Polen. De Standaard hekelde de minister als “zelfverklaarde woordvoerster van de betogers” en merkte fijntjes op dat België en Tsjechië dinsdag als enigen tegen nieuwe Europese richtlijnen over energiebesparing stemden.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/belgische-minister-van-klimaatmars-naar-klimaattop-met-zakenjet/feed/ 1
Warmtepompen belangrijker dan zonnepanelen in november https://www.fluxenergie.nl/warmtepompen-belangrijker-dan-zonnepanelen-in-november/ https://www.fluxenergie.nl/warmtepompen-belangrijker-dan-zonnepanelen-in-november/#comments Tue, 04 Dec 2018 21:29:51 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63956 In november 2018 was de rol van warmtepompen in de duurzame energievoorziening in Nederland groter dan die van zonne-energie. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van Energieopwek.nl.

Toch lag de productie van zonne-energie 80% hoger dan in november 2017. Dat komt doordat er intussen extra zonnepanelen zijn opgesteld en ook wel doordat november 2018 redelijk zonnig was. De warmtepompen leverden 1,2 petajoule (PJ) aan duurzame energie. Dat is veel meer dan zonne-energie, die op 0,4 PJ uitkwam. Nu het kouder wordt, stijgt de warmtevraag in gebouwen. De diverse soorten warmtepompen gaan nu steeds meer aan de slag, terwijl de verzwakkende zonintensiteit zich vertaalt in minder productie uit zonnepanelen.

De productie van windenergie (3,5 PJ) lag op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De windturbines op land (2,1 PJ) leverden ongeveer de helft meer energie dan die op zee (1,4 PJ). Daarmee produceren de windturbines nog altijd meer energie dan warmtepompen en zonnepanelen samen.

De piekdag voor zonne-energie lag niet verwonderlijk in het begin van de maand. Op 4 november bedroeg het aandeel van de zon in de elektriciteitsmix 2,3%. De donkerste dag was 25 november, met een aandeel van 0,3% voor zonne-energie. De windpiek viel op 24 november, toen windturbines 24 % van de stroomvraag dekten. Met een aandeel van 2% was 16 november de slechtste winddag.

Drie soorten warmtepompen

De warmte die warmtepompen onttrekken aan de omgeving telt mee als hernieuwbare energie. Er zijn drie soorten warmtepompen. Het meest voorkomende type haalt de warmte uit de buitenlucht. Daarnaast zijn er warmtepompen die warmte uit het grondwater halen. Tot slot zijn er zogenaamde hybride warmtepompen. Deze halen eveneens hun warmte uit de buitenlucht, maar zodra het flink koud wordt of er heel veel warmte nodig is om bijvoorbeeld te douchen, schakelen ze over naar een cv-ketel. Energieopwek.nl toont bij benadering de productie van drie types warmtepompen als totaal.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/warmtepompen-belangrijker-dan-zonnepanelen-in-november/feed/ 2
Financiering grootste Belgische offshore windpark afgerond https://www.fluxenergie.nl/financiering-grootste-belgische-offshore-windpark-afgerond/ https://www.fluxenergie.nl/financiering-grootste-belgische-offshore-windpark-afgerond/#comments Tue, 04 Dec 2018 17:31:55 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63951 De financiering van Seamade is rond. Met een vermogen van 487 megawatt (MW) moet dit het grootste windpark in het Belgische deel van de Noordzee worden.

SeaMade is een samenwerking tussen Otary (70%), Engie (17,5%) en Eneco (12,5%). Samen staan ze in voor de gelijktijdige ontwikkeling van de concessies Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). Mermaid is de verst in zee gelegen Belgische concessie. Als afzonderlijk windpark zal Norther (370 MW) wel groter zijn.
De aandeelhouders van Otary zijn de investerings- en ontwikkelingsbedrijven Green Offshore en Power@Sea, waterbouwkundig specialist Deme en de groene energie-spelers Aspiravi en Elicio, het Waalse milieubedrijf SRIW Environnement, de Vlaamse en Waalse energie- en nutsholdingbedrijven Z-Kracht/Nuhma en Socofe. Via participaties in verschillende reeds operationele projecten hebben de Otary-partners ook al mee vorm gegeven aan de uitbouw van andere offshore windparken in de Belgische zone van de Noordzee en aan de vooruitlopende industrie. Hoewel het aandeelhouderschap ingewikkeld lijkt, zijn er toch krachtlijnen in te herkennen. Zo maakt Power@Sea, Green Power Deme al drie deel uit van de beursgenoteerde groep Ackermans & van Haaren en zijn de aandeelhouders van de andere Otary-partners allemaal Belgische overheden.

Werk op de plank voor Deme

De bouwwerken op zee worden opgestart in de zomer van 2019. Beide deelparken samen zullen in totaal 58 Siemens-Gamesa windturbines met een vermogen van 8,4 MW tellen. Twee substations in zee zullen instaan voor hun verbinding met het ‘stopcontact op zee‘ van transportnetbeheerder Elia. Deme en zijn dochterbedrijven zijn al gecontracteerd om de funderingen van de turbines, de substations en de nodige verbindingskabels te installeren. Die contracten zijn samen goed voor 500 miljoen euro.

Vanaf 2020 zal SeaMade hernieuwbare energie leveren vergelijkbaar met het verbruik van 485.000 huishoudens. Hierdoor is er ook een reductie van meer dan 500.000 ton CO2-uitstoot per jaar mogelijk. Nadat de negen geplande windparken in de Noordzee voltooid zijn, zal België hier beschikken over een totaal vermogen van 2.200 MW en offshore windenergie 10% dekken van de totale elektriciteitsbehoefte van het land. Een kwart daarvan zal afkomstig zijn van Seamade. Het project zal tijdens de ontwikkelings- en constructiefase 1.400 directe jobs opleveren en daarna honderd jobs zolang de turbines werken.

Financieringsrisico breed gespreid

Seamade wordt gefinancierd door een internationaal kredietconsortium bestaande uit de Europese Investeringsbank, het Deense exportkredietbureau EKF en vijftien commerciële banken (Santander, Bank of China, Belfius, BNP Paribas, Commerzbank, Rabobank, ASN Bank, ING, KBC, KfW Ipex, MUFG, Siemens Bank, Société Générale, SMTB en Triodos) uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, China, Japan en Spanje. De Europese Investeringsbank zegt een lening 250 miljoen euro toe via het Europees Fonds voor strategische investeringen (Efsi of Junker-plan). Het hele project kost ongeveer 1,3 miljard euro. Seamade inbegrepen staat de Europese Investeringsbank al mee in voor de financiering van 2.200 MW offshore windvermogen in het Belgische deel van de Noordzee.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/financiering-grootste-belgische-offshore-windpark-afgerond/feed/ 1
Gaswinning Groningen al vanaf 2023 onder 5 miljard m³ https://www.fluxenergie.nl/gaswinning-groningen-al-vanaf-2023-onder-5-miljard-m%c2%b3/ https://www.fluxenergie.nl/gaswinning-groningen-al-vanaf-2023-onder-5-miljard-m%c2%b3/#comments Mon, 03 Dec 2018 17:50:37 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63945 De gaswinning uit het Groningenveld daalt al vanaf 2023 onder de vijf miljard Nm³. Dat schrijft de Nederlandse minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. “De maatregelen die het kabinet heeft genomen om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen, liggen daarmee op koers,” meldt hij.

Vooral door de bouw van een nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek en de verwachte extra inkoop van stikstof zal de gaswinning in Groningen na 2022 nog slechts in beperkte mate nodig zijn. De toevoeging van stikstof is nodig om ingevoerd aardgas en gas uit kleinere Nederlandse velden dezelfde kwaliteiten te geven als Groningengas. De installatie in Zuidbroek zal vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2022 operationeel zijn. Door toevoeging van stikstok wordt ‘hoogcalorisch’ gas geconverteerd tot ‘laagcalorisch’ gas. Met dit zogeheten “pseudo Groningengas” kan worden voorzien in de gasvraag van bedrijven en instellingen zonder een omvangrijke en kostbare ombouw van installaties om deze geschikt te maken voor het gebruik van hoogcalorisch gas.

In maart besloot de Nederlandse regering de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen, om het risico op aardbevingen te verkleinen. Uit Wiebes’ voortgangsbrief blijkt dat een aantal aanvullende maatregelen dat toen was aangekondigd meer en sneller resultaat opleveren dan voorzien. Zo kan er meer stikstof worden ingekocht waarmee hoogcalorisch gas uit de kleine gasvelden en uit het buitenland wordt omgezet in laagcalorisch gas. Dit leidt eind 2019 al tot een extra daling van de vraag naar laagcalorisch gas uit Groningen met 1 tot 1,5 miljard Nm³. Ook de versnelde afbouw van de export naar Duitsland verloopt voorspoedig.

Ondergrondse buffering

De opbrengst van de aanvullende maatregelen en de oplevering begin 2022 van de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek leiden tot een scherpe daling van de resterende gaswinning uit het Groningenveld na 2022. In de periode daarna wordt de gaswinning in Groningen helemaal afgebouwd. Daarvoor wordt een operationeel afbouwplan opgesteld, waarbij ook de mogelijkheid om de buffer in de ondergrondse opslag bij Norg te vullen met geconverteerd hoogcalorisch gas wordt onderzocht.

De snelle daling van de gaswinning na 2022 heeft ook gevolgen voor de ombouw van de industriële grootverbruikers van Groningengas. Na 2022 zal de ombouw van Groningengas naar hoogcalorisch gas minder effect hebben op het terugbrengen van de gaswinning in Groningenveld. Er is dan namelijk voldoende stikstofcapaciteit om in een groot deel van het jaar alle nog aangesloten bedrijven te voorzien van geconverteerd hoogcalorisch gas (pseudo-Groningengas). Dit maakt het mogelijk om bij de ombouw van de meeste van de in totaal negen industriële grootverbruikers direct in te zetten op duurzame alternatieven in plaats van op een tijdelijke overstap van laag- naar hoogcalorisch gas.

Grootverbruikers

Voor het behalen van het afbouwpad is het echter wel noodzakelijk dat de grootste verbruikers voor oktober 2022 van het laagcalorisch gas afschakelen. Het gaat in totaal om negen bedrijven die jaarlijks meer dan 100 miljoen Nm³ verbruiken. Met een aantal van deze bedrijven zijn reeds afspraken gemaakt over de ombouw. Omdat de ombouw van al deze bedrijven essentieel is voor het tijdig bereiken van het door het Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerde veilige winningsniveau van 12 miljard Nm³, zal minister Wiebes deze bedrijven wettelijk verplichten om af te schakelen van Gronings gas. Voor zover noodzakelijk kunnen deze bedrijven aanspraak maken op nadeelcompensatie. Hiervoor heeft de regering in totaal 75 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voor de 44 overige (minder grote) grootverbruikers zet Wiebes in op verduurzaming in plaats van omschakeling. Die bedrijven, samen goed voor een verbruik van 1 miljard Nm³ per jaar, kunnen zich dan richten op verduurzaming in plaats van omschakeling naar hoogcalorisch gas. Daarmee leveren deze bedrijven tegelijkertijd een bijdrage aan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Wiebes gaat met alle aangeschreven bedrijven in contact treden over het vervolgproces van deze verduurzaming.

Het Groningenveld telt momenteel twintig exploitatieclusters. Minister Wiebes heeft de Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam), die het Groningenveld exploiteert, onlangs toestemming gegeven om vijf clusters in de Loppersumregio definitief buiten gebruik te stellen, omdat deze clusters niet meer nodig zijn voor de leveringszekerheid. De Nam wil in de loop van 2019 met de ontmanteling beginnen.

Extra vermindering mogelijk

Zodra de stikstofinstallatie in Zuidbroek gereed is, is het mogelijk om het exportpunt Oude Statenzijl naar Duitsland met pseudo Groningengas te beleveren zodat hiervoor geen beroep meer hoeft te worden gedaan op het Groningenveld. Momenteel wordt dit exportpunt nog beleverd met Groningengas via een apart leidingennet. “Door het leggen van nieuwe leidingen kan Oude Statenzijl ook beleverd worden met geconverteerd gas vanuit de stikstofinstallatie, waarmee deze een grotere afzetmarkt heeft,” vult Wiebes aan. Daarover is een studie aan de gang. “Dit kan mogelijk leiden tot een additionele vermindering bovenop het basispad.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/gaswinning-groningen-al-vanaf-2023-onder-5-miljard-m%c2%b3/feed/ 1
Groene waterstof mogelijk alternatief voor verzwaring elektriciteitsnetten https://www.fluxenergie.nl/groene-waterstof-mogelijk-alternatief-voor-verzwaring-elektriciteitsnetten/ https://www.fluxenergie.nl/groene-waterstof-mogelijk-alternatief-voor-verzwaring-elektriciteitsnetten/#comments Mon, 03 Dec 2018 13:58:11 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63941 Groene –met energie uit hernieuwbare bronnen geproduceerde– waterstof kan in de toekomst een geschikt en rendabel alternatief vormen voor de verzwaring van de elektriciteitsnetten. Dat blijkt uit het onderzoek dat TNO en DNV GL in opdracht van Enpuls hebben uitgevoerd.

Het voorkomen van onnodige netverzwaringen is voor netbeheerders interessant omdat daarmee de energievoorziening betaalbaar blijft. Het onderzoek is één van de meest uitgebreide studies naar de economische haalbaarheid van elektrolyse in Nederland.

Vandaag is het produceren van groene waterstof en het daarmee voorkomen van overbelasting van het alleen in uitzonderlijke situaties een economisch rendabele optie. Zo moeten er lokaal voldoende afnemers van waterstof voorhanden zijn en dienen zij bereid te zijn er (extra) voor te betalen. Daarnaast moeten de elektriciteitsprijzen voldoende laag zijn en kan de netbeheerder met (waterstofproductie via) elektrolyse alleen in specifieke gevallen netverzwaring voorkomen.

In de toekomst zal het aantal situaties waarin de businesscase rendabel wordt groter zijn, wijst de studie uit. Door de energietransitie wordt er meer elektriciteit gebruikt en opgewekt. Dit betekent een zwaardere belasting van de bestaande elektriciteitsnetten, wat kan leiden tot overbelasting. Het in de grond leggen van dikkere kabels–netverzwaring– kan dit probleem ondervangen worden, maar is zeer kostbaar en kost vaak veel tijd.

Enpuls, een onderdeel van netbeheerder Enexis, heeft het onderzoek laten uitvoeren om inzicht te krijgen in mogelijke businessmodellen waarin waterstofproductie uit elektrolyse rendabel zou kunnen zijn en tevens een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van onnodige maatschappelijke investeringen in dikkere elektriciteitskabels. Daarnaast is gekeken naar de mogelijkheden die netbeheerders hebben om dit te stimuleren. Daarvoor zijn vier case studies opgezet, die samen een representatief beeld geven van de haalbaarheid van het inzetten van waterstof uit elektrolyse voor maatschappelijk verantwoord netbeheer. Een waterstofproducent zou de landelijke netbeheerder bijvoorbeeld aanvullende flexibiliteitsdiensten bieden. Elektrolysers met een regelbaar vermogen groter dan 1 megawatt kunnen daarbij worden ingezet voor balancering van netfrequentie, als regel- en reservevermogen of als noodvermogen voor het hoogspanningssysteem.

Wetgeving nog ontoereikend

De netbeheerder kan verschillende maatregelen treffen om een waterstofproducent tegemoet te komen. Hierbij valt te denken aan het verlenen van korting op de aansluiting en/of transportkosten van elektriciteit of door afspraken te maken over een afnamegarantie voor de geproduceerde waterstof. Echter passen dergelijke maatregelen op dit moment slechts deels binnen de wet- en regelgeving. Wanneer in de toekomst deze wet- en regelgeving aangepast wordt, er meer netverzwaringsvraagstukken aandienen door meer duurzame opwek, de vraag naar waterstof toeneemt of elektrolysers goedkoper worden neemt het aantal situaties waarin de businesscase rendabel wordt toe.

Praktijk cases nodig om van te leren

Maar om meer inzicht te krijgen in de haalbaarheid en de benodigde randvoorwaarden van de productie van groene waterstof om netverzwaringen te kunnen voorkomen, moet er meer ervaring opgedaan worden met praktijkcases. De overheid zou bepaalde demonstratie- en pilotprojecten moeten stimuleren –zoals pilots bij industriële locaties waar vraag naar waterstof is en waterstoftankstations in de buurt zijn. Door dergelijke pilots uit te voeren bij nieuwe grootschalige wind- en zonneparken, kan wind, zon, waterstof, netbeheer en flexibiliteit slim gecombineerd worden.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/groene-waterstof-mogelijk-alternatief-voor-verzwaring-elektriciteitsnetten/feed/ 1
Liander organiseert flexibiliteitsmarkt voor elektriciteit in Nijmegen https://www.fluxenergie.nl/liander-organiseert-flexibiliteitsmarkt-voor-elektriciteit-in-nijmegen/ https://www.fluxenergie.nl/liander-organiseert-flexibiliteitsmarkt-voor-elektriciteit-in-nijmegen/#respond Fri, 30 Nov 2018 17:39:07 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63934 Liander is in Nijmegen-Noord begonnen met een zogenaamde flexibiliteitsmarkt. Daarmee wil het in dit gebied vraag en aanbod van elektriciteit tussen ondernemingen beter op elkaar afstemmen. De netbeheerder werkt hiervoor samen met Lidl, Van der Valk en Scholt Energy. Zonder flexibiliteitsmarkt zou Liander een kostbare extra elektriciteitskabel moeten leggen voor de periode tot er een nieuw elektriciteitsverdeelstation klaar is.

Met deze oplossing bespaart Liander maatschappelijk geld ten opzichte van een tijdelijke verzwaring van de kabels. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze manier wordt samengewerkt om vraag en aanbod lokaal op elkaar af te stemmen.

Nijmegen-Noord is een gebied dat volop in ontwikkeling is. In korte tijd zijn er veel woningen en een groot industrieterrein gerealiseerd. Er is een windpark ontwikkeld, daarnaast staan er nog een windpark en een aantal zonneweides op de planning. De vraag en het aanbod van elektriciteit ontwikkelen zich daardoor sneller dan verwacht. Liander werkt daarom hard aan de realisatie van een nieuw elektriciteitsverdeelstation om in de extra elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien. Omdat het naar verwachting vier jaar duurt voordat het elektriciteitsverdeelstation klaar is, gebruikt Liander de flexibiliteitsmarkt als tussenoplossing om hoge stroompieken en overbelasting op het lokale elektriciteitsnet te voorkomen.

Aggregatoren

In een flexibiliteitsmarkt worden vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar afgestemd. De flexibiliteit ontstaat wanneer energieproducenten hun aanbod en verbruikers hun vraag in de tijd verschuiven. Dat kan bijvoorbeeld door lokaal opgewekte energie op te slaan in een batterij en door op een slimme manier opgeslagen energie te gebruiken en door op bepaalde momenten eigen energieproductie in te zetten in plaats van netenergie te gebruiken. Aggregatoren, de partijen die vraag en aanbod samenbrengen, verzamelen deze flexibiliteit bij ondernemers in het gebied, laten slimme apparaten vraag en aanbod beter in balans brengen en bieden deze flexibiliteit aan bij partijen zoals Liander.

In Nijmegen is deze flexibiliteit afkomstig van Lidl en Van der Valk. Van der Valk zet een warmtepomp in het gelijknamige hotel in, supermarktketen Lidl biedt met haar koelvrieshuis en batterij bij het distributiecentrum flexibiliteit aan. Scholt Energy Control coördineert dit proces. Hiervoor ontvangen zowel Scholt als Lidl en Van der Valk een vergoeding van netbeheerder Liander. Ook op andere plekken kijkt Liander al samen met andere partijen naar soortgelijke oplossingen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/liander-organiseert-flexibiliteitsmarkt-voor-elektriciteit-in-nijmegen/feed/ 0
Lydia Peeters nieuwe Vlaamse energieminister https://www.fluxenergie.nl/lydia-peeters-nieuwe-vlaamse-energieminister/ https://www.fluxenergie.nl/lydia-peeters-nieuwe-vlaamse-energieminister/#respond Fri, 30 Nov 2018 12:17:05 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63928 Lydia Peeters (49) wordt de nieuwe Vlaamse minister van energie. Ze volgt in die functie op 1 januari haar VLD-partijgenoot Bart Tommelein op. Die besloot niet te wachten tot de volgende parlementsverkiezingen om zijn mandaat van burgemeester van Oostende op te nemen. In Vlaanderen mag je niet tegelijk minister en burgemeester zijn.

Het stond in de sterren geschreven dat de VLD Tommelein zou vervangen door en vrouw. Als energieminister toch, want als vicepremier schuift huidige cultuurminister Sven Gatz door. Peeters, die al achttien jaar burgemeester is van het Limburgse Dilsen-Stokkem, laat zich in die functie vervangen door huidig eerste schepen Sofie Vandeweerd, die momenteel ook werkt als parlementair medewerkster van Peeters.

Lydia Peeters studeerde rechten en werkte aanvankelijk als advocaat aan de balies van Hasselt en Tongeren. Ze maakte ook drie jaar deel uit van de Limburgse provincieraad. Sinds 2009 zetelt ze in het Vlaams parlement, waar ze ook deel uitmaakt van de commissie leefmilieu, natuur, ruimtelijke ordening, energie en dierenwelzijn. Vermoedelijk zal ze bij de volgende parlementsverkiezingen de Limburgse VLD-lijst aanvoeren.

Peeters komt uit een politiek nest. Haar vader, Lambert, was in de jaren tachtig ook een tijdje burgemeester van Dilsen-Stokkem. Toen Lydia zelf burgemeester werd, zorgde ze voor een primeur: ze was de eerste zwangere burgemeester van Vlaanderen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/lydia-peeters-nieuwe-vlaamse-energieminister/feed/ 0
Nedcargo compenseert CO2-uitstoot in Peruaanse bossen https://www.fluxenergie.nl/nedcargo-compenseert-co2-uitstoot-in-peruaanse-bossen/ https://www.fluxenergie.nl/nedcargo-compenseert-co2-uitstoot-in-peruaanse-bossen/#respond Thu, 29 Nov 2018 17:14:54 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63925 Nedcargo gaat de CO2 die vrijkomt bij het wegtransport compenseren door in Peru bossen te beschermen en aan te planten. Nedcargo neemt hiervoor deel aan het CO2-compensatieprogramma van Shell. Nedcargo is de eerste grote logistieke dienstverlener die zijn totale dieselverbruik bij Shell gaat compenseren.

“We willen onze CO2-uitstoot in Nederland en België zoveel mogelijk reduceren. We volgen de ontwikkelingen rond het elektrificeren van transport en mogelijk gebruik van waterstof met grote belangstelling. Voorlopig zijn we echter nog aangewezen op fossiele brandstoffen en stoten we CO2 uit. Dat willen we zoveel mogelijk compenseren,” zegt Nedcargo-directeur Roderick de la Houssaye.

Nedcargo investeert de komende jaren 17 miljoen euro in verduurzaming van zijn activiteiten. “We vervangen bijvoorbeeld alle Euro 5-vrachtwagens door schonere vrachtauto’s,” aldus mededirecteur en Nedcargo-oprichter Diederik Jan Antvelink. “En we bestellen twintig nieuwe Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV). Hiermee besparen we tot 30% brandstof.”

Het logistieke bedrijf zoekt daarnaast wegen om middelen efficiënter in te zetten met slimme toepassingen, zoals planningstools en automatisering. Nieuwe distributiecentra worden gerealiseerd nabij vaarwegen, zodat goederen aan- en afgevoerd kunnen worden met binnenvaartschepen. Deze distributiecentra worden niet meer aangesloten op aardgas en halen de benodigde energie uit zonnepanelen.

Compensatieprogramma

Shell biedt logistieke dienstverleners een programma aan om de CO2-uitstoot van hun wagenpark te compenseren, via projecten wereldwijd. Deze projecten genereren CO2-credits waarmee bedrijven de uitstoot van hun wagenpark compenseren. “Het compenseren van CO2-uitstoot biedt diverse voordelen,” stelt Fedde Wielenga, salesmanager Nederland bij Shell. “Een logistiek bedrijf verduurzaamt hiermee zijn activiteiten en voldoet op deze manier aan de steeds verder toenemende eisen van interne en externe belanghebbenden wat betreft milieuprestaties. De service wordt eenvoudig gekoppeld de Shell-card. Het betrokken bedrijf heeft er verder geen omkijken naar.”

Bij CO2-compensatieprogramma’s wordt bij bosprojecten gemeten hoeveel CO2 is opgenomen. Voor elke ton CO2 krijgt het project een certificaat met een uniek serienummer. Dit serienummer wordt toegekend aan de partij die CO2-uitstoot compenseert. Het unieke nummer voorkomt dat een certificaat meerdere keren kan worden gebruikt.

De compensatieprojecten zijn een onderdeel van Shells Nature Based Solutions-programma en zijn gecertificeerd door de VCS (Verified Carbon Standard) en CCB (Climate, Community & Biodiversity) Standard. VCS is wereldwijd de meest gebruikte standaard voor CO2-compensatieprojecten. De CCB Standard waarborgt dat projecten ook lokale gemeenschappen ondersteunen en de biodiversiteit behouden of verbeteren.

Cordillera Azul

Cordillera Azul in Peru is een van de toonaangevende CO2-compensatieprojecten. Dit project is ontwikkeld door Wildlife Works en beschermt 1,5 miljoen hectare bosgebied waarin 440 lokale gemeenschappen wonen. In het project worden ook 28 bedreigde diersoorten beschermd en 45 lokale waterwerken onderhouden.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nedcargo-compenseert-co2-uitstoot-in-peruaanse-bossen/feed/ 0
Belgisch stopcontact op zee wordt gebouwd in Nederland https://www.fluxenergie.nl/belgisch-stopcontact-op-zee-wordt-gebouwd-in-nederland/ https://www.fluxenergie.nl/belgisch-stopcontact-op-zee-wordt-gebouwd-in-nederland/#respond Thu, 29 Nov 2018 12:01:40 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63920 In Zwijndrecht (Zuid-Holland) laat de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia door Heerema een “stopcontact” bouwen, dat later naar de Noordzee wordt verscheept. Het moet er vanaf september 2019 de elektriciteit van vier Belgische offshore windparken bundelen en het via kabels aan land brengen. Het gaat om een investering van circa 400 miljoen euro.

Dit 41 m hoge schakelplatform kreeg de weinig poëtische naam Modular Offshore Grid (Mog). Zijn funderingsvoet is vorige week in zee geïnstalleerd. Hij steunt op vier palen, die tot op een diepte van 60 m in de zeebodem zijn verankerd. Het Mog zelf moet er komend voorjaar worden geplaatst, op 40 km uit de kust. Op termijn moet het de elektriciteit van het bestaande windpark Rentel, de geplande windparken Seastar en Mermaid en Northwester 2, dat momenteel in aanbouw is, via een gezamenlijke kabelbundel aan land brengen. Daar worden ze aangesloten op het Stevin-hoogspanningsstation in Zeebrugge.

Het schakelplatform bestaat uit twee delen: het bovenste gedeelte waar de elektrische apparatuur wordt ondergebracht (topside) en de steuninfrastructuur die op de zeebodem rust (jacket). De topside bestaat uit een kabelruimte, waar de kabels toekomen en vertrekken, een schakelruimte en een controleruimte.

Na het installeren van de topside op de jacket worden de eerste kabelverbindingen aangesloten in 2019. Hierdoor zal een deel van de windparken zich al kunnen aansluiten op het Mog. De volledige capaciteit zal beschikbaar zijn in 2020. Het platform blijft onbemand en zal vanop afstand volledig gemonitord en gestuurd worden.

Alle 220 kV-kabels samen hebben een lengte van 130 km. Met hun 28 cm diameter zijn het de dikste kabels ooit geïnstalleerd in de Noordzee. Als bescherming tegen ankers of sleepnetten van vissers worden ze steeds ingegraven. De ingraafdiepte ligt meestal tussen 1 m en 3 m.

Dankzij de combinatie van meerdere windparken volstaat één enkel aanlandingspunt en kunnen diverse kabelwerken in één keer worden uitgevoerd. Dat drukt de kostprijs omlaag. Hierdoor wordt ook circa 40 km aan kabel bespaard en wordt de impact op de zeebodem en het maritieme milieu aanzienlijk beperkt. Daarenboven zorgt het Mog voor een hogere beschikbaarheid van de geproduceerde energie. Als één van de offshore kabels uitvalt of defect is, kunnen de windparken hun energie blijven injecteren in het Belgische transportnet.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/belgisch-stopcontact-op-zee-wordt-gebouwd-in-nederland/feed/ 0
Kafkaiaanse kloof tussen België en Vlaanderen over laadpalen https://www.fluxenergie.nl/kafkaiaanse-kloof-tussen-belgie-en-vlaanderen-over-laadpalen/ https://www.fluxenergie.nl/kafkaiaanse-kloof-tussen-belgie-en-vlaanderen-over-laadpalen/#respond Wed, 28 Nov 2018 18:16:40 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63914 In augustus beloofde Belgisch federaal minister Kris Peeters (CD&V) een studie op te starten naar de noodzaak van een wetgevend kader over de ijking en manier van opladen via laadpalen. Volgens Matthias Diependaele, fractieleider van de N-VA in het Vlaams Parlement, is deze studie nog altijd niet opgestart. Hij klaagt over de “kafkaiaanse aankondigingspolitiek” van Peeters, die volgens hem de Vlaamse ambities in gevaar brengt.

Diependaele merkt ook op dat de uitrol van elektrische laadinfrastructuur geen federale, maar een Vlaamse aangelegenheid is. Vlaanderen heeft al een actieplan om tegen 2020 in 5.000 openbare laadpunten te voorzien. “Wat als de laadpalen die Vlaanderen nu uitrolt niet voldoen aan de nieuwe federale eisen, gaan deze dan aangepast en/of vervangen moeten worden,” vraagt hij zich af.

Ook de wijze waarop mensen elektriciteit kunnen ‘tanken’ wordt gestroomlijnd binnen het Vlaams actieplan. “Op Vlaams niveau is hierover al heel wat kennis en binnen Europa werden en worden hierrond ook initiatieven genomen. Toch was er bij Peeters geen intentie om de gewesten bij de studie te betrekken,” concludeert Diependaele uit het antwoord van Vlaams energieminister Bart Tommelein (VLD), die hij hierover ondervroeg in het Vlaams Parlement. Over het nog niet opgestart zijn van de studie nuanceert Tommelein wel dat die informatie al van september dateert.

De studie van Peeters moet ook nagaan hoe de goedkeuring van de laadpalen en de omkadering in de buurlanden gebeurt, hoe de interactie met de Europese richtlijn voor meetinstrumenten is en of aan consumenten voldoende garanties geboden wordt tegen een correcte prijs. “Ze kan echter leiden tot nieuwe eisen voor laadpalen. Dit creëert dan weer onzekerheid in de sector en kan de verdere uitrol van laadpalen in gevaar brengen omdat ze misschien aangepast moeten worden,” merkt Diependaele op. “Het Belgisch niveau werkt het Vlaams beleid hier gewoon tegen. Aankondigen dat je consumenten zal beschermen is leuk, maar ik vraag me af of de studie überhaupt nodig is en niet meer vragen zal oproepen dan ze zal beantwoorden.”

Reactie van Kris Peeters

Tegenover FluxEnergie gaf Kris Peeters een uitvoerige reactie. “We raden minister Tommelein en N-VA-parlementslid Matthias Diependaele aan zich eerst te informeren alvorens gratuite beweringen de media in te sturen. Ik heb wel degelijk opdracht gegeven om een studie naar laadpalen voor elektrische voertuigen uit te voeren om de modaliteiten te kunnen bepalen. Dit onderzoek loopt momenteel nog. Het onderzoek betreft overigens het aspect metrologie, zoals geregeld in boek VIII van het Wetboek van Economisch Recht. Het is dus een federale bevoegdheid. De gewesten zijn in juli al geïnformeerd over de intentie tot onderzoek, waarbij hen gevraagd werd om informatie te delen.”

Eerste fase afgerond

De eerste fase van de studie is afgerond. “Ze omvat een rondvraag bij de aanbieders over de gebruikte technologie, apparatuur, manier van prijsbepaling/facturatie, … Momenteel wordt de informatie verwerkt die is bekomen bij deze rondvraag. Het onderzoek leert ons tot nu toe dat er uiteenlopende manieren van facturatie en van meting van het verbruik zijn. Onze voorlopige conclusie is dat de huidige regelgeving ontoereikend is voor alle (toekomstige) scenario’s. De volgende fase van het onderzoek betreft de aanpak in de buurlanden.”

“Volgens de economische wetgeving moeten alle metingen in economisch verkeer die tot doel hebben om de grootte van een goed of een dienst te bepalen, met geijkte meetinstrumenten gebeuren. De ijking geeft aan de consument zekerheid dat hij krijgt waarvoor hij betaalt. Het opladen via laadpalen, valt buiten het klassieke wetgevend kader. Het is nodig om deze toestellen juridisch en technisch duidelijk te omkaderen, zodat er transparantie is voor de consument. De studie zal als basis dienen voor dit kader,” licht Peeters toe.

“Samen met de opkomst van de elektrische auto, neemt ook het aantal laadpalen in het straatbeeld toe. Er bestaan verschillende systemen met elk een eigen manier van factureren. Er bestaan abonnementsformules of formules waarbij je betaalt per kilowattuur, per minuut of op basis van een combinatie van beiden.”

“Momenteel bestaan er echter nog geen Belgische modelgoedkeuringen voor laadpalen. Er worden waarschijnlijk wel onderdelen gebruikt die beschikken over een Europese modelgoedkeuring en mogelijk zijn er ook laadpalen met een buitenlandse modelgoedkeuring,” sluit Peeters af.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/kafkaiaanse-kloof-tussen-belgie-en-vlaanderen-over-laadpalen/feed/ 0
Waterstof-bezorgproject Milkrun van start in Ede https://www.fluxenergie.nl/waterstof-bezorgproject-milkrun-van-start-in-ede/ https://www.fluxenergie.nl/waterstof-bezorgproject-milkrun-van-start-in-ede/#respond Wed, 28 Nov 2018 09:05:37 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63910 Zes bedrijven gaan samen de haalbaarheid onderzoeken van een bezorgservice van waterstof voor intern en extern transport in Ede (Gelderland) en omgeving.

Toyota Material Handling, Bruil, ACV, Bosch Beton, Bidfood en Veth Automotive hebben hiervoor bij Toyota een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, onder het toeziend oog van bedrijven uit het Waterstofconsortium Ede. RCT Gelderland is co-financier van het project, dat de naam Milkrun kreeg.

Milkrun is een lokaal initiatief vanuit het bedrijfsleven, in samenwerking met de gemeente Ede en de provincie Gelderland. De partners willen het gebruik van waterstof als duurzame brandstof voor intern en extern transport van de grond te krijgen in deze regio. De Milkrun-bezorgservice lost het probleem op voor gebruikers van waterstofvoertuigen die niet direct willen investeren in een eigen infrastructuur. Maar met heftrucks en graafmachines rijd je ook niet naar de lokale pomp om te tanken.

Aanbod moet vraag stimuleren

Technisch lijkt alles mogelijk, het samenbrengen van vraag en aanbod heeft in deze fase de meeste aandacht. Het haalbaarheidsonderzoek zal kijken naar onder meer technische, economische, juridische en veiligheidsfactoren. Bij verschillende Edese bedrijven zullen er heftrucks worden ingezet die rijden op waterstof die vervolgens met een tankauto op locatie worden voorzien van waterstof. Dit moet praktische ervaring opleveren met het gebruik van waterstof en een afnamevraag van waterstof creëren. Wat dan weer kansen kan bieden voor marktpartijen om op termijn een rendabel waterstofvulpunt te vestigen in Ede.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/waterstof-bezorgproject-milkrun-van-start-in-ede/feed/ 0
Amercentrale draait eindelijk (deels) op biomassa https://www.fluxenergie.nl/amercentrale-draait-eindelijk-deels-op-biomassa/ https://www.fluxenergie.nl/amercentrale-draait-eindelijk-deels-op-biomassa/#respond Tue, 27 Nov 2018 16:01:33 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63905 Na een overgangsperiode die langer dan verwacht duurde is de Amercentrale in Geertruidenberg nu omgeschakeld van een volledig kolengestookte naar een 40%-biomassagestookte centrale.

Dit levert volgens uitbater RWE een besparing op van 1,4 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. De Amercentrale levert stroom aan het equivalent van 360.000 huishoudens. Met de restwarmte van de elektriciteitsproductie levert ze ook warmte aan het Amerwarmtenet dat 40.000 huishoudens en 550 bedrijven in Breda en Tilburg bedient. Tegelijk met de elektriciteit wordt deze warmte ook gedeeltelijk vergroend.

In principe had de omschakeling al in de zomer van vorig jaar moeten plaatsvinden, maar er deden zich nogal wat kinderziekten voor. “Zo liep het aanvoersysteem gemakkelijk vast,” zegt RWE-woordvoerster Riekje Pelgrim. “Maar die problemen zijn nu opgelost.”

Vanaf januari 2019 moet de Amercentrale voor 50% op biomassa draaien en begin 2020 op 80%. “RWE heeft de ambitie om de Amercentrale op termijn volledig te verduurzamen,” aldus Pelgrim.

De biomassa die de Amercentrale vandaag gebruikt, is afkomstig uit Estland, uit de duurzame bos- en houtindustrie. “Het is een restproduct, alles wat niet geschikt is voor bijvoorbeeld het maken van meubels, zoals takken, twijgjes, snoeihout, dunningshout en kromme bomen of voor de papierindustrie.” Bij de verdere verduurzaming van de Amercentrale zal RWE ook andere leveranciers moeten aanspreken. “We denken daarbij aan resthout uit Canada en het zuiden van de Verenigde Staten.” Dat brengt aanzienlijke transporttrajecten met zich mee. “We kopen onze houtpellets aan conform het biomassaconvenant dat we sloten met de Nederlandse overheid en de ngo’s. Daarin zijn ecologische voorwaarden over het transport opgenomen.”

Begin dit jaar was er nog discussie over de manier waarop het convenant omschreef welke biomassa in aanmerking kwam voor bijstook in elektriciteitscentrales. Een geschillencommissie binnen de Sociaal-Economische Raad heeft zich daarover uitgesproken. Naast pellets mag er ook zaagsel gebruikt worden, ook al is de herkomst daarvan niet volledig traceerbaar.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/amercentrale-draait-eindelijk-deels-op-biomassa/feed/ 0
Waterstofleiding van Dow naar Yara in gebruik genomen https://www.fluxenergie.nl/waterstofleiding-van-dow-naar-yara-in-gebruik-genomen/ https://www.fluxenergie.nl/waterstofleiding-van-dow-naar-yara-in-gebruik-genomen/#respond Tue, 27 Nov 2018 14:38:15 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63900 Tussen Terneuzen en Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen is de waterstofleiding van Gasunie tussen Dow Benelux en Yara in gebruik genomen. Het is de eerste keer dat een bestaande hoofdgastransportleiding geschikt is gemaakt voor het vervoer van waterstof. Het ondergronds transport zorgt voor een efficiënt en veilig vervoer van de waterstof.

Via de 12 km lange gastransportleiding, die niet meer in gebruik was, wordt waterstof voor industriële toepassing uitgewisseld. Chemiebedrijf Dow, de meststoffenfabrikanten Yara en ICL-IP en gastransportnetbeheerder Gasunie hadden hierover in maart 2018 de nodige afspraken ondertekend. Afgelopen zomer zijn de aansluitingen bij Dow en Yara gemaakt en is de gastransportleiding op een paar punten aangepast zodat deze geschikt is voor het transport van waterstof. Daarna is de leiding gevuld met waterstof. De leiding wordt vanaf nu op commerciële basis gebruikt voor transport van meer dan vier kiloton waterstof per jaar. Het is de bedoeling dat op een later tijdstip ook waterstof naar ICL-IP wordt getransporteerd.

“We zullen in de toekomst in toenemende mate andere energiedragers door onze leidingen transporteren, zoals waterstof en groen gas. Als onafhankelijk netbeheerder kunnen we waterstof van verschillende aanbieders aansluiten en transporteren naar de grote industriële clusters in Nederland. In 2030 kan dit netwerk een capaciteit hebben van 10 Gigawatt of meer,” blikt Han Fennema, ceo van Gasunie, vooruit. Gasunie heeft over de waterstofleiding een animatie gemaakt.

Daling energiegebruik

Door de waterstofleiding in Zeeland stroomt waterstofgas die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow en die wordt ingezet als grondstof voor de producten van Yara. Ook heeft ICL-IP een aansluiting op de leiding gekregen voor toekomstige afname van waterstof uit de leiding. Het waterstoftransport via de leiding zorgt voor een daling in het energiegebruik van in eerste instantie 0,15 petajoule (PJ) per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijkse gasverbruik van circa 3.000 huishoudens. Daarnaast levert het nu al een CO2-besparing op van 10.000 ton, met perspectief op opschaling.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/waterstofleiding-van-dow-naar-yara-in-gebruik-genomen/feed/ 0
Creg-studie brengt Belgische coöperatieve leveranciers in beeld https://www.fluxenergie.nl/creg-studie-brengt-belgische-cooperatieve-leveranciers-in-beeld/ https://www.fluxenergie.nl/creg-studie-brengt-belgische-cooperatieve-leveranciers-in-beeld/#respond Mon, 26 Nov 2018 18:21:15 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63895 In een nieuwe studie brengt de Creg, de Belgische federale toezichthouder op de energiemarkt, de coöperatieve energieleveranciers in beeld. Daaruit blijkt dat de term ‘coöperatie’ toch heel wat variatie omvat.

De Creg definieert drie types van coöperaties die elektriciteit leveren. Eerst zijn er de coöperatieve vennootschappen die elektriciteit produceren en verkopen aan hun vennoten. Hierbij heeft de coöperatieve vennootschap de elektriciteitsproductiemiddelen in eigendom en gebruikt ze die om elektriciteit te leveren aan haar vennoten (enige voorbeeld: Ecopower). Dit type coöperatie sluit het meest aan bij de historische coöperatieve gedachte waarbij een aantal leden middelen verzamelen om rechtstreeks te investeren in een project van hernieuwbare energie, die vervolgens aan de leden wordt verkocht. De tweede groep zijn de coöperatieve vennootschappen die aan hun vennoten elektriciteit verkopen geproduceerd door een (verbonden) vennootschap (enige voorbeeld: Wase Wind, verbonden met de producenten Fortech en Bredekop). De coöperatie gebruikt haar kapitaal om de producenten leningen te verstrekken voor hun investeringen.

De derde groep bestaat uit vennootschappen die elektriciteit verkopen aan vennoten van een coöperatie en, mits meerprijs, aan klanten die geen vennoot zijn van de coöperatieve vennootschap. In dit geval heeft de afnemer heeft de mogelijkheid om een aandeel te kopen in een coöperatie en zo te genieten van een verminderde prijs voor de geleverde energie.

Hoewel hun aantal beleverde toegangspunten stelselmatig toeneemt, blijft het marktaandeel van de coöperatieve vennootschappen beperkt tot 0,94% van de totale aantal toegangspunten in België. Het gaat om ongeveer 59.000 toegangspunten. 92,17 % daarvan ligt in Vlaanderen, 5,37% in Wallonië en 2,46% in Brussel. In Vlaanderen (1,51%) ligt hun marktaandeel dan ook beduidend hoger dan in Brussel (0,20%) en in Wallonië (0,16%). Ecopower, met circa 53.000 vennoten, is veruit de grootste elektriciteitscoöperatie, hoewel ze alleen in Vlaanderen levert. Van alle in heel België door coöperaties beleverde toegangspunten bedient Ecopower er driekwart.

Vlaanderen telt ook het grootste aantal actieve coöperatieve vennootschappen (vier, tegenover twee in Wallonië en één in Brussel). De coöperatieve vennootschappen hebben zeer verschillende structuren en voeren ook een sterk uiteenlopend prijzenbeleid. Er is één coöperatieve vennootschap (Ecopower) wiens productaanbod zich beperkt tot één product met een all in tarief, zonder onderscheid tussen dag- en nachttarief. De andere coöperaties bieden zowel producten aan met een vaste als een variabele energieprijs en bij hen kan er wel een onderscheid tussen dag- en nacht tarief gemaakt worden. Bovendien bieden zij ook een exclusief nachttarief aan. Globaal gezien scoren de coöperatieve vennootschappen goed in vergelijking met vergelijkbare producten die worden aangeboden door de niet-coöperatieve vennootschappen op de elektriciteitsmarkt, vooral bij een laag verbruik.

Competitief

Het aanbod van sommige coöperaties, vooral in Vlaanderen, is zeer competitief en vaak zelfs het goedkoopste aanbod op de markt. Tijdens de onderzoeksperiode stelden Ecopower en Wase Wind zeer scherpe prijzen voor bepaalde verbruiksprofielen voor, zowel in vergelijking met vergelijkbare producten als vergeleken met het goedkoopste product op de markt. Doordat coöperatieve vennootschappen vaak geen of een beperkte vaste vergoeding aanrekenen, zijn het enkel variabele kosten (energiekosten, distributie- en transportkosten, heffingen en btw) die de totale kostprijs bepalen. Als gevolg hiervan scoren de coöperatieve vennootschappen goed bij een laag verbruik in vergelijking met producten van niet-coöperatieve vennootschappen met een vaste vergoeding.

Deze prijszetting, die een laag verbruik stimuleert, past in de filosofie van een rationeel energiegebruik die vele coöperaties bewerkstelligen. Hun producten scoren bij gemiddeld en hoog verbruik globaal genomen goed ten opzichte van vergelijkbare producten, zij het minder dan bij een laag verbruik. Het competitief voordeel door het ontbreken of een zeer lage vaste vergoeding die geldt bij lage verbruiken is minder van toepassing bij een gemiddeld en hoog verbruik, doordat deze er minder doorweegt in de totale jaarlijkse kostprijs.

Prijsvorming verschilt

Coöperatieve aanbieders passen diverse vormen van prijszetting toe. Ecopower vraagt geen vaste vergoeding en heeft een vaste prijs per geleverde kWh elektriciteit die de energiecomponent (incl. kosten groenestroomcertificaten (GSC) en warmtekrachtkoppeling (WKK)), de distributie- en transmissienettarieven en bijkomende heffingen (uitgezonderd de bijdrage energiefonds en het prosumententarief, deze worden afzonderlijk aangerekend) omvat. Deze prijs wordt slechts één keer per jaar aangepast. Er wordt geen onderscheid gemaakt in functie van het type meter. Sinds 1 januari 2017 differentieert Ecopower de prijs per distributie netgebied. Eerder was er slechts één prijs voor alle distributienet gebieden. Dat betekende in de praktijk dat de prijs voor elektriciteit hoger lag in gebieden met een lager nettarief en omgekeerd.

Wase Wind heeft verschillende prijzen naargelang het type meter en vraagt een vaste vergoeding. In de prijs, die per distributienetgebied verschilt, zijn de energiecomponent (incl. GSC en WKK), het distributie- en het transmissienettarief en de bijkomende heffingen inbegrepen. De energiecomponent blijft constant over het hele beleveringsgebied voor het volledige jaar. Wijzigingen in de distributienet- en transmissienettarieven en de heffingen tijdens het jaar worden doorgerekend aan de klanten.

De vennoten van Energie 2030 betalen geen vaste vergoeding, voor niet-vennoten bedraagt deze vergoeding 100 euro/jaar (incl. btw). Energie 2030 past een vaste prijs per geleverde kWh toe. Die varieert, afhankelijk van het type meter. Deze prijs is exclusief de kosten van de groenestroomcertificaten en warmtekrachtkoppeling, de distributie- en transmissienetkosten en de bijkomende heffingen.

De vennoten van coöperaties binnen de groep Cociter, die alleen in Wallonië actief is, betalen een lagere vaste vergoeding (39,95 euro/jaar incl. btw) dan niet-vennoten. De vaste vergoeding voor niet-vennoten is in juli 2018 de hoogste vaste vergoeding in België (325,33 euro/jaar, incl. btw).

Vennoten met vier aandelen van Aspiravi Samen of Limburg Win(d)t kunnen intekenen op diverse specifieke producten bij de energieleverancier Aspiravi Energy. Aspiravi Energy hanteert een vaste prijs per kWh geleverde elektriciteit voor elk type meter. Deze prijs omvat niet de kosten van de GSC en WKK, noch de distributie- en transmissienetkosten en bijkomende heffingen en worden tevens afzonderlijk afgerekend.

De vennoten van Lampiris Coop ontvangen een preferentieel tarief voor 100% groene stroom dat overeenstemt met een korting van 30% op het energiegedeelte op een product binnen het Lampiris productgamma.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/creg-studie-brengt-belgische-cooperatieve-leveranciers-in-beeld/feed/ 0
Grootste Nederlandse batterijopslag bij windmolenpark Hartelkanaal https://www.fluxenergie.nl/grootste-nederlandse-batterijopslag-bij-windmolenpark-hartelkanaal/ https://www.fluxenergie.nl/grootste-nederlandse-batterijopslag-bij-windmolenpark-hartelkanaal/#comments Mon, 26 Nov 2018 12:42:14 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63891 Bij windmolenpark Hartelkanaal in Zuid-Holland plaatst Greenchoice vanaf januari 2019 een megabatterij voor de opslag van groene stroom. Deze energieleverancier wil hiermee verspilling van windenergie tegengaan en een bijdrage leveren aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland.

De batterij bestaat uit zes opslageenheden die elk een zeecontainer groot zijn. Samen kunnen ze 10 megawattuur (MWh) door het windpark opgewekte stroom opslaan. Daarmee is het de grootste batterijopslag bij een windmolenpark in Nederland. Om vraag en aanbod van stroom op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit. De batterij aan het Hartelkanaal moet mee in die flexibiliteit gaan voorzien.

“Aan het Hartelkanaal hebben we acht windturbines staan. Samen leveren ze per jaar gemiddeld 68 GWh groene stroom,” vertelt Maurice Koenen, manager inkoop- en portfoliomanagement van Greenchoice. “Wanneer het hard waait, is er veel aanbod. Als de vraag naar elektriciteit op dat moment laag is, kan het zijn dat de windmolens uit de wind gedraaid moeten worden. Zo gaat duurzame stroom verloren. Met de batterij kunnen de turbines blijven draaien. De opgewekte stroom wordt in de batterij opgeslagen en kunnen we op een later moment aan het energienet leveren. Ook gaat de batterij diensten leveren ter ondersteuning van de 50hz-frequentie op het energienetwerk.”

Met de batterij bereidt Greenchoice zich voor op grootschalige integratie van hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet. “Hoe meer duurzaam opgewekte stroom we kunnen opslaan, hoe beter”, aldus Koenen. Voor Greenchoice is het een debuut in dergelijke projecten. “Als dit project bij het Hartelkanaal succesvol verloopt, willen we ook op andere locaties batterijen plaatsen. Zo kunnen kolen- en gascentrales uiteindelijk afbouwen, houden we flexibiliteit en een stabiel elektriciteitsnet.”

Alfen levert de batterij en inegreert het in het lokale elektriciteitsnet. “We leveren een 10 MW-systeem dat bestaat uit zes opslageenheden met vooraf geïntegreerde batterijen,” zegt Stephanie Schockaert, salesmanager bij Alfen. “Het is een plug & play-oplossing die toekomstige uitbreidingen of transport van het systeem naar een andere locatie ook mogelijk maakt.” Omstreeks 1 april moet het opslagsysteem aan het Hartelkanaal operationeel zijn.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/grootste-nederlandse-batterijopslag-bij-windmolenpark-hartelkanaal/feed/ 1
SDE+ wordt SDE++ en mikt op CO2-reductie https://www.fluxenergie.nl/sde-wordt-sde-en-mikt-op-co2-reductie/ https://www.fluxenergie.nl/sde-wordt-sde-en-mikt-op-co2-reductie/#respond Fri, 23 Nov 2018 17:31:38 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63883 De Nederlandse regering gaat de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) vanaf 2020 verbreden. De regeling zal zich niet meer beperken tot duurzame energieproductie, maar gaat zich richten op CO2-reductie. Dat schrijft minister Eric Wiebes (VVD) van economische zaken en klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. De naam van de regeling verandert van SDE+ in SDE++.

SDE+ is vandaag in Nederland het belangrijkste instrument voor de kosteneffectieve uitrol van hernieuwbare energie. Het maakt de versnelde uitrol van technieken mogelijk, door de onrendabele top van projecten te vergoeden.

SDE++ is bedoeld om op een kosteneffectieve manier bij te dragen aan het bereiken van een emissiereductie van 49% in 2030. Net als de huidige SDE+ zal de SDE++ technieken stimuleren door de onrendabele top te vergoeden. Het verschil is dat technieken zullen concurreren op basis van ‘vermeden CO2’ (en andere broeikasgassen) in plaats van op basis van de opgewekte duurzame energie.

Marktrijp, dus slechts tijdelijke steun nodig

Net als bij de huidige SDE+ moet de techniek waarvoor steun wordt aangevraagd marktrijp zijn en grootschalig kunnen worden ingezet. Om concurrentie op CO2-reductie te stimuleren, komen technieken die kosteneffectief CO2 reduceren als eerste in aanmerking voor een subsidie. Dalende subsidiebedragen of een periodieke herijking per techniek zorgen dat de ondersteuning tijdelijk is en alleen toekomstbestendige technieken stimuleert die naar verwachting binnen afzienbare tijd ook zonder subsidiegeld uitgerold kunnen worden.

Samenspraak

In samenspraak met de diverse sectortafels van het Nederlandse Klimaatakkoord gaat Wiebes de SDE++ nu verder uitwerken. Daarbij wordt gekeken welke technieken in aanmerking komen, welke subsidiebedragen per techniek gelden en of er productie- of budgetplafonds wenselijk zijn. Voor de subsidiebedragen per techniek doet hij in 2019 een reguliere marktconsultatie uitvoeren, op basis van berekeningen die het Planbureau Leefmilieu begin 2019 publiceert. Naar verwachting kan het definitieve voorstel voor de SDE++ in het najaar van 2019 naar de Tweede Kamer, zodat het op 1 januari 2020 in werking treedt. In 2019 blijft de bestaande SDE+ gericht op duurzame energie en het behalen van de hernieuwbare energiedoelen voor 2020 en 2023.

Tegelijk wordt de wet Opslag Duurzame Energie (ODE) aangepast. Dat is nodig omdat de SDE++ uit de ODE wordt gefinancierd. Bij het aanpassen van de ODE wordt gekeken naar de lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven, omdat er zorgen zijn over de betaalbaarheid voor huishoudens en de concurrentiepositie van bedrijven.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/sde-wordt-sde-en-mikt-op-co2-reductie/feed/ 0
Energieproductie door lokale coöperaties exponentieel gegroeid https://www.fluxenergie.nl/energieproductie-door-lokale-cooperaties-exponentieel-gegroeid/ https://www.fluxenergie.nl/energieproductie-door-lokale-cooperaties-exponentieel-gegroeid/#comments Fri, 23 Nov 2018 13:57:10 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63879 De in Nederland door lokale energiecoöperaties opgewekte duurzame energie is in 2018 opnieuw sterk gegroeid. Dat schrijft de stichting Hier Opgewekt in haar Lokale Energie Monitor 2018.

Er is nu 74,5 megawattpiek (MWp) aan collectief zonvermogen in productie en 159 megawatt (MW) aan collectieve wind, opgeteld genoeg om stroom te leveren voor het verbruik van ruim 140.000 huishoudens. Op korte termijn staat er nog minstens een verdubbeling op de planning. Het aantal coöperaties nam het voorbije toe met 85, tot 484. Ook zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een lokale energiecoöperatie.

De meest energiecoöperaties zijn te vinden in Noord-Holland (77) en Gelderland (66). In 2018 jaar (1 november 2017 tot 31 oktober 2018) zijn in Noord-Holland (15), Zuid-Holland (12) en Groningen (11) de meeste nieuwe coöperaties opgericht.

Er zijn nu 450 coöperatieve zonprojecten. In 2018 kwamen er 173 nieuwe projecten bij, goed voor een extra vermogen van 37,4 MWp. In 2019 worden nog eens 240 nieuwe projecten verwacht met een gezamenlijk vermogen van 68 MWp. Daarnaast zijn er nog zeker 130 projecten in voorbereiding waarvan realisatie nog minder concreet is. Koplopers in zon zijn Noord-Holland, Noord-Brabant, Friesland en Gelderland.

Er is voor bijna 100 miljoen euro geïnvesteerd in collectieve zon, grotendeels opgebracht door particulieren en kleine ondernemers. In 2018 is het aantal zonprojecten dat is gerealiseerd met de postcoderoosregeling verdubbeld met een verdriedubbeling van het vermogen.

Coöperatief windvermogen groeit met 40%

Het coöperatieve windvermogen ligt vandaag 40% hoger dan een jaar geleden. Die groei vond vooral plaats in Zeeland in Windpark Krammer, het grootste coöperatieve windproject van Nederland, en in Windpark Bouwdokken. Er staan nog minstens 25 projecten gepland, samen goed voor 150 MW.

Eerste warmtecoöperaties opgericht

Burgers organiseren zich ook steeds vaker in collectief wijkverband om samen te zoeken naar alternatieven voor aardgas. De eerste warmtecoöperaties zijn opgericht in Den Haag, Amsterdam en Wageningen. In minstens zeventien wijken is de planvorming door en met bewoners in volle gang. Daarnaast zijn de eerste twee biogasprojecten van start gegaan.

Nieuwe ontwikkelingen

Energiecoöperaties komen ook met nieuwe ideeën. Zo komt coöperatief autodelen nu echt van de grond en zijn er tal van voorbeelden van coöperatieve laadpalen, buurtopslag, digitale energiehandel tussen bewoners en nieuwe verdienmodellen op basis van flexibiliteitsdiensten. “Daarnaast ondersteunen coöperaties gemeenten bij beleidsvoering en werken ze samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen aan technologische innovatie en de ontwikkeling van innovatieve financieringsconcepten,” stelt Hier Opgewerkt.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/energieproductie-door-lokale-cooperaties-exponentieel-gegroeid/feed/ 2
Grootschalige zonneparken van noord tot zuid https://www.fluxenergie.nl/grootschalige-zonneparken-van-noord-tot-zuid/ https://www.fluxenergie.nl/grootschalige-zonneparken-van-noord-tot-zuid/#respond Thu, 22 Nov 2018 19:59:45 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63876 De aanleg van zonneparken lijkt vandaag in Nederland in een stroomversnelling te zitten. Diverse initiatiefnemers pakken zelfs uit met zonneparken die op één of andere manier of in hun regio de grootste zijn. Dikwijls bevindt zo’n zonnepark zich bovenop een voormalige stortplaats.

In Delfzijl en in de nabijgelegen Eemshaven in het noorden van de provincie Groningen werkt havenbedrijf Groningen Seaports samen met een aantal van zijn klanten en met ontwikkelaars om in de komende jaren zonneparken met een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 100 megawattpiek (MWp) te bouwen. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 28.000 huishoudens.

In de totaal zijn daar nu acht zonneprojecten in ontwikkeling of gebouwd, vier in het Eemshavengebied en vier in de zone Oosterhorn. Voor de projecten op Slibdepot Heveskeslaan en Valgenweg is deze week een intentieovereenkomst getekend. Groningen Seaports zal op beide terreinen zonneparken ontwikkelen samen met Eneco, Wirsol en een samenwerkingsverband van Natuur en Milieufederatie Groningen, de Groninger Energiekoepel en Grunneger Power. Ze zijn van plan hiervoor komend voorjaar een SDE+-subsidie aan te vragen.

In Delfzijl is er al het grootschalig zonnepark Sunport, gebouwd door Wirsol, met 30 MWp het op een na grootste zonnepark van Nederland. En vandaag bouwt Solarfields een zonnepark van 7,4 MWp op het slibdepot Geefsweer van Groningen Seaports. Na afloop van die werken begint het aan de bouw van een zonnepark op de dijk bij binnenkomst in de Eemshaven. Verder zijn er op diverse terreinen in de Eemshaven ontwikkelplannen voor nieuwe zonneparken. In sommige projecten doet Groningen Seaports als ontwikkelaar mee, in andere gevallen is de rol van het havenbedrijf minimaal.

De zonneparken worden gebouwd op industriële gronden en op voormalige depots. De toenemende ontwikkeling van zonne-energie past in de landelijke energietransitie en sluit volledig aan op de havenvisie 2030 van Groningen Seaports die gericht is op groene groei van het havengebied. De stroom wordt gebruikt om lokale bedrijven te vergroenen en nieuwe bedrijven aan te trekken. Dankzij de beschikbaarheid van de hernieuwbare energie kunnen bedrijven hun CO2-emissies verkleinen. Op deze manier neemt Google stroom af van zonnepark Sunport.

Grootste zonnepark van Nederlands Limburg

Op een voormalige stortplaats van DSM op het Chemelot-terrein in Geleen is dit najaar de bouw gestart van het grootste industriële zonnepark van Limburg. Zonnepark Louisegroeve moet de capaciteit krijgen om groene stroom te leveren goed voor het verbruik van circa duizend huishoudens. Het zal bij voltooiing vooralsnog de grootste solar installatie van Nederlands Limburg zijn, met een oppervlakte van 5,7 hectare en 10.573 zonnepanelen.

Louisegroeve is een initiatief van zonneparkuitbater Naga Solar, DSM en chemisch industrieterrein Chemelot, waar ongeveer 20% van de chemische industrie van Nederland is gevestigd.

Naga Solar verzorgt de investering in het zonnepark en de infrastructuur, de bouw en het beheer van het park. Chemelot coördineert de verdere uitrol en draagt zorg voor het efficiënt verloop van de bouwwerken.
DSM stelt de grond beschikbaar en rust de zonnepanelen uit met zijn laatste technologische innovaties, zoals coatings en backsheets die het rendement van de modules verhogen. De hier gekozen modules zijn afkomstig van Tata Power Solar. Deze wil deze installatie de komende jaren gebruiken als proefinstallatie om de resultaten van toegepaste technische innovaties te evalueren. Naga bevestigt de modules op een speciaal daarvoor ontwikkeld ballastsysteem zodat de ondergrond van het zonnepark, de voormalige deponie, ongewijzigd en afgesloten

]]>
https://www.fluxenergie.nl/grootschalige-zonneparken-van-noord-tot-zuid/feed/ 0
Essent en XXImo bieden zakelijke klanten samen laadpalen aan https://www.fluxenergie.nl/essent-en-xximo-bieden-zakelijke-klanten-samen-laadpalen-aan/ https://www.fluxenergie.nl/essent-en-xximo-bieden-zakelijke-klanten-samen-laadpalen-aan/#respond Thu, 22 Nov 2018 16:38:32 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63871 XXImo Mobility en energiebedrijf Essent bieden voortaan samen in Nederland en België een “one-stop-shop” aan voor het opladen van elektrische auto’s. Dit aanbod omvat naast de laadpalen ook betaalopties, een Europees laadnetwerk en ondersteunende diensten.

In het partnership levert Essent naast de energie ook de laadpalen en zal het instaan voor de installatie en het onderhoud ervan. Innogy, de groep waarvan Essent deel uitmaakt, heeft al meer dan 24.000 oplaadpunten in twintig landen geïnstalleerd, vooral in Duitsland. Vanaf nu wordt dit ook in België en Nederland opgestart. Eerder had Essent al een lokaal laadnetwerk uitgebouwd in Amsterdam, maar in 2012 had het dit verkocht aan Nuon.

XXimo, opgericht in 2011, biedt de betaalmogelijkheden en 24/7 ondersteunende diensten aan. Zakelijke klanten van XXImo kunnen voortaan laadpalen kopen, onderdeel maken van een mobiliteitsbudget of opnemen in een leasecontract, inclusief “Mobilitycard” met laadfunctie in heel Europa. De laadpalen kunnen staan op openbare plaatsen, op de terreinen van de zakelijke klanten, maar ook bij hun medewerkers thuis. Die kunnen het thuisladen via XXImo verrekenen met hun werkgever.

“Nu krijgen bestuurders van elektrische wagens vaak met verschillende bedrijven te maken voor de aankoop van hun laadpas, laadpaal, de plaatsing ervan, wanneer er een storing plaatsvindt of voor het verrekenen van het thuisladen. Dit is omslachtig en vormt een belemmering voor werknemers om naar elektrisch rijden over te schakelen. XXImo brengt alles onder hetzelfde webportaal met één centrale servicedesk en versimpelt zo de toegang tot elektrisch rijden aanzienlijk,” wijst Patrick Bunnik, ceo bij XXImo, op het comfort dat een totaalaanbieder meebrengt:

Duurtijd

Het kan 15 minuten tot 15 uur duren om een batterij volledig op te laden. “De tijd die nodig is om een autobatterij te laden is zowel afhankelijk van de batterij van de auto als het laadpunt,” legt Essent-woordvoerster Charlotte van Zutphen uit. “Via XXImo bieden we laders aan die voor gelijkstroom tussen de 3,7 en 22 kW kunnen leveren. Bij bijvoorbeeld een Tesla met een batterij van 75 kWh heeft een lader van 11 kW 7 uur nodig om een lege batterij te vullen.” De prijzen worden pas in het eerste kwartaal van 20189 bekendgemaakt, omstreeks rond de plaatsing van de oplaadinfrastructuur.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/essent-en-xximo-bieden-zakelijke-klanten-samen-laadpalen-aan/feed/ 0
Ook niet-nucleaire Belgische elektriciteitsproductie hapert https://www.fluxenergie.nl/ook-niet-nucleaire-belgische-elektriciteitsproductie-hapert/ https://www.fluxenergie.nl/ook-niet-nucleaire-belgische-elektriciteitsproductie-hapert/#comments Wed, 21 Nov 2018 16:58:30 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63867 Niet alleen liggen de meeste Belgische kernreactoren tijdens de huidige herfst stil, ook verschillende gas-, waterkracht en biomassacentrales laten het regelmatig afweten. Dat zorgde nog niet voor leveringsproblemen, maar leidt er wel toe dat de stroomprijzen in België veel hoger liggen dan in de buurlanden.

De openbare omroep VRT vlooide uit de voorbije twee maanden een tiental niet-nucleaire centrales tijdelijk uit dienst was. Op 7 november rond 16.15 uur viel bijvoorbeeld de pompcentrale Coo 5 (215 megawatt) ongepland uit. Later die dag viel in Coo nog eens 145 megawatt weg. Eerder die middag was al de gascentrale Drogenbos 1 (230 megawatt) uitgevallen. Ook de gascentrales van Amercoer was niet altijd beschikbaar. Maar haar 446 megawatt is ze belangrijker dan de kleinste Belgische kernreactoren, Doel 1 en 2.

De Tijd meldde op basis van cijfers, opgevraagd door Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) dat van de 75 kleinschalige biomassacentrales in Vlaanderen er in 2017 zestien –meer dan één op vijf– geen enkele dag stroom leverden. Dergelijke installaties staan vooral bij landbouwers en draaien overwegend op mest.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia koopt in noodgevallen extra reservecapaciteit aan bij (andere) stroomproducenten. Maar door de grote vraag wordt dat een dure zaak. Bovendien neemt Duitsland, dat te weinig binnenlandse transmissie capaciteit heeft om de stoom van de windparken in het noorden van het land naar het zuiden over te brengen, een deel van de transmissiecapaciteit in Nederland, België en Frankrijk in beslag.

Invoercapaciteit beperkt

Nochtans lieten premier Charles Michel (MR) en zijn partijgenote en energieminister Marie-Christine Marghem eerder weten dat ze een akkoord hadden bereikt met Duitsland om elektriciteitstekorten in België te voorkomen.

Dit beperkt de Belgische invoercapaciteit. Dat draagt er ook toe bij dat de huidige stoomprijzen in België veel hoger zijn dan normaal. Dit wordt gedeeltelijk doorgerekend naar de eindklanten. De woordvoersters van Engie zeggen dat vandaag alle niet-nucleaire centrales van Engie operationeel zijn. Ze laten echter in het midden hoeveel eerder productie-onderbrekingen te wijten waar aan preventieve maatregelen, incidenten of onderhoud.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/ook-niet-nucleaire-belgische-elektriciteitsproductie-hapert/feed/ 1
Johan Cruijff Arena wint milieuprijs Green Apple Award https://www.fluxenergie.nl/johan-cruijff-arena-wint-milieuprijs-green-apple-award/ https://www.fluxenergie.nl/johan-cruijff-arena-wint-milieuprijs-green-apple-award/#comments Wed, 21 Nov 2018 08:35:54 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63859 De Amsterdamse Johan Cruijff Arena heeft, met het grootste Europese energieopslagsysteem met batterijen uit elektrische voertuigen toepast in een commercieel complex, de internationale Green Apple Award voor ‘environmental best practice’ gewonnen. Het werd verkozen uit ruim achthonderd internationale nominaties.

Het 3 megawatt opslagsysteem in het grootste multifunctionele stadion van Nederland zorgt voor een betrouwbaardere en efficiëntere energievoorziening en -gebruik voor het stadion, de bezoekers, de omgeving en het Nederlandse stroomnetwerk. De combinatie van de Eaton converters en de batterijen uit 148 Nissan Leafs creëert ook een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen. Het maakt gebruikt van zowel nieuwe als gebruikte batterijen. Dit systeem kwam tot stand dankzij de samenwerking van powermanagementbedrijf Eaton, Nissan, bouwgroep Bam, technologieplatform The Mobility House en de Johan Cruijff Arena, met steun van het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds en Interreg.

De Johan Cruijff Arena is de thuisbasis van AFC Ajax en het podium voor het Nederlands elftal, grote concerten, dansevenementen en zakelijke bijeenkomsten. Hij verwelkomt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Het energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol bij het in balans brengen van vraag en aanbod van energie in Arena. De capaciteit van 3 megawatt betekent dat de energie van de 4.200 zonnepanelen op het Arena-dak optimaal kan worden opgeslagen en gebruikt. Het energieopslagsysteem levert back-up energie. Daardoor zijn er minder dieselgeneratoren nodig. Bovendien ontlast het systeem het energienet door de piekgebruiken tijdens concerten af te vlakken.

De Green Apple Awards werden in 1994 in het leven geroepen. Ze zijn inmiddels internationaal erkend als bekroning van duurzaamheidsinspanningen van bedrijven, besturen, gemeenschappen en landen. De awards zijn een initiatief van The Green Organisation, een internationale, niet-politieke en niet-commerciële milieugroep. Ze Green Apple Awards worden ondersteund door onafhankelijke instituten zoals het Britse Environment Agency, het Chartered Institute of Environmental Health en het Chartered Institution of Wastes Management.

“Het energieopslagsysteem in de Johan Cruijff Arena brengt ons dichterbij de realisatie van onze visie op een uitstootvrije toekomst,” zegt Thomas Raffeiner, ceo en oprichter van The Mobility House. “Met onze technologie is het nu al mogelijk om ruim tweeduizend voertuigbatterijen in verschillende projecten als vast opslagsysteem commercieel in te zetten op de energiemarkt. Technisch is het ook al mogelijk om elektrische voertuigen intelligent te integreren in het net om zo diensten aan het net te leveren. Dit soort projecten brengt de werelden van energie en mobiliteit nog dichter bij elkaar en maakt de weg vrij voor innovatieve en duurzame businessmodellen.”

Eerste wijkbatterij in energieneutrale woonomgeving

“Wij zijn ervan overtuigd dat de behoefte aan flexibele energieopslag toeneemt. Daarom investeren we in dit soort projecten,” aldus Jaap Hazeleger, directeur van Bam. “We hebben onlangs in Woerden de eerste wijkbatterij in een energieneutrale woonomgeving geïnstalleerd. Bam en zijn samenwerkingspartners zijn niet alleen verantwoordelijk voor de installatie, maar ook voor het beheer en de aansturing van deze wijkbatterij.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/johan-cruijff-arena-wint-milieuprijs-green-apple-award/feed/ 1
“Europese samenwerking voor duurzaamheid blijft achter” https://www.fluxenergie.nl/europese-samenwerking-voor-duurzaamheid-blijft-achter/ https://www.fluxenergie.nl/europese-samenwerking-voor-duurzaamheid-blijft-achter/#respond Tue, 20 Nov 2018 19:17:46 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63854 Op 22 november verdedigt Ries Kamphof aan de universiteit van Leiden zijn doctoraatsverhandeling. Die heeft hij gewijd aan het Europees duurzaamheidsbeleid. Kamphof komt erin tot de vaststelling dat de Europese Commissie slechts weinig gebruik maakt van haar macht.

“De lidstaten zijn zeer beschermend waar het gaat over maatregelen om het klimaat te beschermen,” merkt hij op. In zijn onderzoek richtte Kamphof zich op drie beleidsonderwerpen: de mondiale klimaatonderhandelingen, de implementatie van de sdg’s (sustainable development goals) van de Verenigde Naties en alternatieve brandstoffen. “Ik bekeek op wetenschappelijk niveau hoe de Europese Commissie en lidstaten samenwerken en welk belang politieke en juridische factoren hebben,” zegt Kamphof. “Wat blijkt: de Europese Unie laat de teugels vieren als het gaat om haar doortastendheid op duurzaamheid. De Europese Commissie volgt hierin namelijk niet de besluitvorming zoals die is afgesproken in het Verdrag van Lissabon van 2009. Ik had verwacht dat de Commissie hier meer de regie zou pakken.”

In zijn proefschrift biedt Kamphof een model aan waarin politiek-wetenschappelijke en juridische kennis met elkaar worden verbonden. “Urgenda heeft bijvoorbeeld van de rechter gelijk gekregen dat de Nederlandse overheid meer tempo moet maken om haar klimaatdoelstellingen te behalen. Hieruit blijkt dat het juridische proces steeds meer in het vaarwater komt van politieke besluitvorming. Die brug heb ik nu ook wetenschappelijk willen slaan,” legt hij uit.

Zware combinatie

Kamphof combineerde zijn promotieonderzoek met zijn werk als onderzoeker/consultant en later beleidsadviseur. Dit was niet vanzelfsprekend. “Het mooie was dat ik inzichten uit de praktijk meenam in mijn onderzoek. Maar ik vond het ook zwaar want promoveren doe je in je eigen tijd.” Na zijn studie politieke wetenschappen werkte Kamphof bij de Eerste Kamer en daarna bij de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Clingendael Institute. Aan het einde van zijn doctoraatstraject trad hij in dienst van het ministerie van economische zaken en klimaat.

“Ik zag dat de discussie over de bevoegdheden in Europa onder aanvoering van de Britten hoog oplaaide,” motiveert hij de keuze van zijn onderwerp. “Vooral rond de klimaatonderhandelingen vond ik gedeelde bevoegdheden interessant omdat hier internationale samenwerking noodzakelijk is. Gelukkig is het een erg actueel onderwerp gebleken.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/europese-samenwerking-voor-duurzaamheid-blijft-achter/feed/ 0
Universiteit Twente ontwikkelt mee supergeleiders voor lichte windturbines https://www.fluxenergie.nl/universiteit-twente-ontwikkelt-mee-supergeleiders-voor-lichte-windturbines/ https://www.fluxenergie.nl/universiteit-twente-ontwikkelt-mee-supergeleiders-voor-lichte-windturbines/#comments Tue, 20 Nov 2018 14:10:43 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63848 In een windturbine langs de Deense kust bij Thyborøn is de conventionele generator –met permanente magneten– vervangen door een exemplaar met supergeleiders. Die nieuwe turbine is half zo zwaar, veel compacter en toch in staat hetzelfde vermogen te leveren als bestaande exemplaren. Er zijn ook veel minder zeldzame aardmetalen voor nodig.

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben via het Europese project Ecoswing een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en testen van de supergeleidende generator, een wereldprimeur overigens.

De supergeleiders vervangen de grote en zware magneten van een conventionele windmolen. Net als in een klassieke fietsdynamo draaien de magneten daar rond binnenspoelen, die de magnetische energie omzetten in elektrische. Krachtige magneten kan je ook maken met spoelen van supergeleidende kabels: ze zijn lichter, compacter en maken in veel mindere mate gebruik van zeldzame aardmetalen, zoals neodymium. De lichtere turbine maakt dat ook de torenconstructie lichter kan worden uitgevoerd, terwijl de kleinere doorsnee het vervoer over de weg minder complex maakt.

Supergeleiders moeten wel worden gekoeld. De magneten in de nieuwe rotor zijn opgebouwd uit supergeleidende tape: op een flexibele stalen drager is een dunne laag supergeleidend materiaal aangebracht die de stroom geleidt. Begonnen met kleine stukjes tape op laboratoriumschaal, is dit inmiddels per kilometer te produceren. Compacte cryocoolers, dubbel uitgevoerd, draaien mee met de rotor. Ze zorgen er voor een temperatuur van min 240 graden Celsius.

“Wij waren in dit project betrokken bij alles wat koud is,” zegt Marc Dhallé van Universiteit Twente (UT). “Het testen van de tapes en de magneetspoelen, het vinden van optimale koeling, de assemblage van de hele rotor.” Zijn UT-onderzoeksgroep energy, materials and systems werkte voor dit project samen met TNO, met machinefabriek Boessenkool in Almelo en met andere Nederlandse bedrijven. De Twentse bijdrage was goed voor twee miljoen euro binnen het Europese project Ecoswing.

Praktijktest in zeewind

Na twee jaar testen in het lab kwam in de nazomer alles samen: de generator met een doorsnee van vier meter –bijna anderhalve meter minder dan de conventionele versie– is, na grondtests bij het Fraunhofer Institut für Windenergie und Energiesysteme in Bremerhaven verscheept naar Thyborøn. Daar is hij geïnstalleerd in een GC1-turbine van Envision: dit type heeft een vermogen van 3,6 megawatt en twee rotorbladen met een totale diameter van 128 meter. De mast is 88 m hoog.

De komende tijd moet blijken of het nieuwe concept voldoet aan de verwachtingen: zal de supergeleidende generator naar verwachting presteren, ook onder de sterk wisselende omstandigheden aan de Noordzeekust?

Iter en Cern

De Twentse onderzoekers hebben ruime ervaring met hoogvermogen toepassingen van supergeleiders. Zo hebben ze de supergeleidende kabels voor de kernfusiereactor Iter in het Zuid-Franse Cadarache aan tests onderworpen en werken ze al jaren samen met het Cern in Genève –ook in een deeltjesversneller gaat het om grote stromen en magneetvelden.

Ecoswing is een Horizon2020-project van de Europese Unie. Het heeft een budget van 13 miljoen euro, waarvan 10 miljoen afkomstig van de Europese Unie. Partners zijn, naast de Universiteit Twente, Envision Energy (Denemarken), Eco 5, Delta Energy Systems, Theva Dünnschichttechnik, DNV GL Renewables, het Fraunhofer Institute (Duitsland), Jeumont Electric (Frankrijk) en Sumitomo Cryogenics of Europe (VK).

]]>
https://www.fluxenergie.nl/universiteit-twente-ontwikkelt-mee-supergeleiders-voor-lichte-windturbines/feed/ 2
SodM wil meer bevoegdheden voor veiligheid slimme gasmeters https://www.fluxenergie.nl/sodm-wil-meer-bevoegdheden-voor-veiligheid-slimme-gasmeters/ https://www.fluxenergie.nl/sodm-wil-meer-bevoegdheden-voor-veiligheid-slimme-gasmeters/#respond Mon, 19 Nov 2018 21:29:08 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63841 De slimme gasmeter in Nederland is op dit moment veilig, maar de regionale netbeheerders moeten hun veiligheidssysteem verbeteren en sneller dan nu het geval is, slimme gasmeters vervangen die afwijkingen vertonen. Dit concludeert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) uit een onderzoek naar de veiligheid van slimme gasmeters. De toezichthouder vraagt om ruimere bevoegdheden, zodat hij niet alleen toezicht kan uitoefenen, maar ook maatregelen afdwingen.

Uit tv-uitzendingen van het consumentenprogramma Kassa van VNNVara, einde 2017, bleek dat er eerder slimme gasmeters geplaatst zijn met afwijkende schroefdraad, een fabricagefout. Onlangs bleek dat er opnieuw een partij met mogelijk afwijkingen aan de schroefdraad is geplaatst. “Die afwijkingen leveren geen acuut gevaar voor de veiligheid op, maar op de langere termijn is niet bekend of die veiligheid wel gegarandeerd is. Daarom moeten die meters er zo snel mogelijk uit, zodat gasklanten erop kunnen vertrouwen dat de netbeheerders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de gasmeter in hun huis veilig is,” zegt Pieter van den Bergen, de SodM-directeur verantwoordelijk voor het toezicht op de netbeheerders. “Ik ben geschrokken dat er blijkbaar niet geleerd is van de vorige keer. Die meters hadden niet langs de controles mogen komen die de netbeheerders bij levering doen.”

Netbeheerders moeten meer moeite doen

Kassa kwam vorig jaar 66.000 slimme gasmeters op het spoor met te korte schroefdraad. Dit was aanleiding voor SodM om een diepgaand onderzoek te starten naar de veiligheid van deze gasmeters. SodM adviseerde toen om die meters zo snel mogelijk te vervangen. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog 1.744 in woningen hangen. De netbeheerders geven aan dat bewoners of eigenaren niet reageren op hun pogingen tot contact. SodM vindt dat de netbeheerders meer moeite moeten doen, mogelijk samen met de gemeente, om die bewoners of eigenaren te bewegen hun meter te vervangen.

Netbeheerder Enexis heeft onlangs een partij van ongeveer 39.000 meters gekocht die na levering door de controles waren gekomen. Pas bij het monteren merkten de monteurs op dat een aantal meters niet te plaatsen was omdat de schroefdraad niet diep genoeg ging. Enexis zoekt nog uit om welke van deze 39.000 meters het precies gaat. SodM heeft Enexis opgedragen ze alle 39.000 zo snel mogelijk te vervangen, tenzij de slimme meters met een afwijking met 100% zekerheid kunnen worden geïdentificeerd. Over een maand moet hierover volledige duidelijkheid zijn. Problemen met de slimme gasmeter, van welke aard dan ook, moeten niet alleen door een technische bril worden bekeken, maar zo spoedig en volledig mogelijk worden opgelost, zodat de consument het vertrouwen in de slimme meter behoudt, aldus de toezichthouder.

De wijze waarop netbeheerders storingen en lekken registreren is niet geschikt om de veiligheid van de slimme gasmeters doorlopend en realtime in de gaten te houden. Als er sprake is van een probleem dat actie vereist, is het onmogelijk om (snel) een betrouwbaar overzicht te krijgen van de ‘verdachte’ groep (slimme) gasmeters. De regionale netbeheerders moeten de verschillende databases en registratiesystemen aanpassen en met name aan elkaar koppelen zodat die informatie wel direct beschikbaar is. Op die manier kunnen eventuele afwijkingen bij bepaalde types meters die nu nog niet zichtbaar zijn, boven water worden getild zodat tijdig kan worden ingegrepen, stelt SodM.

Van toezicht naar handhaving

Vandaag heeft SodM als toezichthouder geen wettelijke mogelijkheden om een snelle vervanging of betere controle af te dwingen. Ook in het gedeelte van de nieuwe gaswet, die op 1 januari in werking treedt, is die bevoegdheid niet geregeld. De netbeheerders zijn primair verantwoordelijk voor de veiligheid van de (slimme) gasmeters die zij installeren. SodM ziet hierop toe, maar heeft geen mogelijkheden om te handhaven als het gaat om de veiligheid van de (slimme) gasmeter.

Met de bevoegdheid om te handhaven kan SodM bijvoorbeeld een dwangsom opleggen wanneer een netbeheerders niet snel genoeg werk maakt van het vervangen van slimme meters. SodM heeft minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat (VVD) gevraagd om het deze handhavingsbevoegdheden te geven.

De regionale netbeheerders bieden op verzoek van de overheid voor eind 2020 bij alle huishoudens een slimme gasmeter aan. Op 1 januari 2018 had ongeveer 3,3 miljoen huishoudens een slimme gasmeter.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/sodm-wil-meer-bevoegdheden-voor-veiligheid-slimme-gasmeters/feed/ 0
SDE+-najaarsronde stevent af op meer duurzame energie dan ooit https://www.fluxenergie.nl/sde-najaarsronde-stevent-af-op-meer-duurzame-energie-dan-ooit/ https://www.fluxenergie.nl/sde-najaarsronde-stevent-af-op-meer-duurzame-energie-dan-ooit/#respond Mon, 19 Nov 2018 15:41:14 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63834 Momenteel beoordeelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de 5.907 ingediende energieprojecten, die samen goed zijn voor een jaarproductie van maar liefst 35,1 petajoule. De verwachting is dat na deze beoordeling de energieopbrengst van deze SDE+ ronde die van eerdere rondes kan overtreffen.

Dat betekent volgens minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes (VVD) dat er voor hetzelfde budget steeds meer duurzame energie kan worden opgewekt. Alle aanvragen samen zijn goed voor een claim van ruim 7,7 miljard euro. Opvallend is het grote aandeel zonne-energie, goed voor 5.636 projecten. Ook het grote aantal projecten voor wind op land valt met 153 op. De minister lijstte dit op in een brief aan de Tweede Kamer.

Duurzame energieopwekking wordt door schaalvergroting en technische ontwikkelingen steeds efficiënter. In deze najaarsronde is dat goed te zien bij zonne-energie; de techniek wordt steeds goedkoper, waardoor er steeds minder subsidie nodig is. De regering wil via SDE+-subsidies die ontwikkeling versnellen.

De SDE+-regeling werkt als een veiling en stimuleert aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen, waarbij alle projecten en technologieën met elkaar concurreren. Dat lokt kostenreductie uit. Met name wind- en zonne-energie is de afgelopen jaren fors goedkoper geworden.

Budget vermoedelijk opgesoupeerd

Voor de huidige najaarsronde is 6 miljard euro beschikbaar. “Met 7,7 miljard aan aanvragen zal het voor de najaarsronde 2018 beschikbaar budget waarschijnlijk nagenoeg worden uitgeput,” vermoedt Wiebes. “Een aantal projectaanvragen valt af omdat zij niet voldoen aan de vergunningsvereisten of de vereisten van technische en financiële haalbaarheid.” Het beschikbare budget is het maximale bedrag dat in totaal tijdens de looptijd van projecten aan subsidie betaald kan worden. De werkelijke kasuitgaven hangen af van de marktwaarde van energie en de daadwerkelijke energieproductie. De SDE+-subsidie wordt immers pas uitgekeerd op basis van werkelijke energieproductie. Aanvragers die in deze ronde geen subsidiebeschikking krijgen, kunnen in een volgende ronde opnieuw meedingen.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/sde-najaarsronde-stevent-af-op-meer-duurzame-energie-dan-ooit/feed/ 0
Eneco Energielab geopend in Vianen https://www.fluxenergie.nl/eneco-energielab-geopend-in-vianen/ https://www.fluxenergie.nl/eneco-energielab-geopend-in-vianen/#respond Fri, 16 Nov 2018 18:15:38 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63826 Eneco heeft voor de derde keer een interactief educatiecentrum over duurzame energie geopend, deze keer in Vianen (Utrecht). Het ontwikkelde er een nieuw concept, waarin naast windenergie ook andere thema’s aan bod komen.

In het nieuwe Eneco Energielab leren leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas op een speelse wijze hoe je duurzame energie opwekt en wat je thuis kunt doen om energie te besparen. Het  Energielab staat naast windpark Autena en is de komende twee jaar twee dagen per week geopend.

Het lesprogramma ontwikkelde Eneco in samenwerking met gespecialiseerde partijen. Het sluit aan bij vakken zoals aardrijkskunde en natuur en techniek. Voor deze editie werd het programma uitgebreid met onderdelen over zonne-energie en energiebesparing in huis. Net als bij voorgaande edities gaan leerlingen aan de slag met het bouwen van een windmolen, maar ze leren er nu ook hoe je zoveel mogelijk duurzame energie opwekt door slim zonnepanelen te plaatsen op het dak van een modelhuis. In dat modelhuis moeten ze vervolgens gedurende een fictieve dag zo zuinig mogelijk met energie omgaan. Verder kunnen ze een kijkje nemen bij de nieuwe windturbines op het terrein.

Het Eneco Energielab is onderdeel van een breder palet educatieactiviteiten die Eneco organiseert. Het energiebedrijf wil hiermee de energietransitie versnellen door te investeren in kennisoverdracht en bewustwording bij de volgende generaties.

In het Eneco Windlab, de voorganger van het EnergieLab, volgden meer dan 10.000 leerlingen lessen over windenergie. Het Windlab stond tussen 2013 en 2015 gedurende twee schooljaren in Etten-Leur en in 2016 en 2017 in de Africahaven in Amsterdam.

Het EnergieLab kwam tot stand in nauwe samenwerking met de gemeente Vianen en de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden (Vianen, Zederik en Leerdam gaan per 1 januari 2019 herindelen). Meer dan zestig scholen hebben zich al aangemeld voor een les in het Eneco EnergieLab.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/eneco-energielab-geopend-in-vianen/feed/ 0
Nederland wil Urgenda-vonnis doen verbreken https://www.fluxenergie.nl/nederland-wil-urgenda-vonnis-doen-verbreken/ https://www.fluxenergie.nl/nederland-wil-urgenda-vonnis-doen-verbreken/#respond Fri, 16 Nov 2018 16:51:03 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63818 De Nederlandse staat gaat in cassatie tegen de eerdere gerechtelijke uitspraken in de Urgenda-zaak. Daarmee streeft hij naar de vernietiging van twee eerdere vonnissen, van de rechtbank in eerste aanleg en van het hof van beroep.

Die legden allebei op dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2020 met 25% moet zijn afgenomen ten opzichte van 1990. De Hoge Raad, die zich over cassatieverzoeken buigt, kijkt echter niet meer naar de feiten waarover de lagere rechtbanken zich uitspreken. Ze beoordeelt alleen de wijze waarop de lagere rechtbanken de wet hebben toegepast.

De regering motiveert haar cassatieverzoek met het argument dat ze de principiële vraag op welke wijze beleidskeuzes van de regering juridisch kunnen worden getoetst aan de Hoge Raad wil voorleggen. Maar een cassatieverzoek bij de Hoge Raad is geen vraag om advies. Het woord cassatie betekent zoveel als ‘verbreking.’

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt begin volgend jaar met prognoses voor de CO2-uitstoot in 2020. De regering belooft ook dat, als daaruit blijkt dat aanvullende maatregelen nodig zijn, ze deze zal nemen.

Ambities en beleidsvrijheid

De regering onderstreept dat ze een ambitieuze klimaatagenda heeft. Maar ze hecht ook een principieel belang aan haar beleidsvrijheid. De lagere rechtbanken hebben geconcludeerd dat het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) Nederland verplicht tot CO2-vermindering. “Het hof beperkt in zijn uitspraak de beleidsvrijheid van de staat bij het vaststellen van de omvang van deze reductie. Dat kan grote gevolgen hebben voor de vrijheid van kabinetten bij het maken van klimaatbeleid en op andere beleidsterreinen,” luidt het.

“Als het de regering om een principiële vraag te doen was dan had ze al in 2015 ons aanbod kunnen aannemen om meteen na de uitspraak in eerste aanleg in springcassatie te gaan,” regaart Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. “Maar nee, ze vocht ons liever voor het hof van beroep aan over de gedetailleerde inhoud van het eerste vonnis. Intussen er heel wat nuttige tijd verloren gegaan om wat aan de CO2-uittoot te doen. Op basis van het huidige beleid landen we in 2020 op -15% in plaats van de vooropgestelde -25%.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nederland-wil-urgenda-vonnis-doen-verbreken/feed/ 0
Studie naar Vlaams potentieel voor groene waterstof https://www.fluxenergie.nl/studie-naar-vlaams-potentieel-voor-groene-waterstof/ https://www.fluxenergie.nl/studie-naar-vlaams-potentieel-voor-groene-waterstof/#respond Thu, 15 Nov 2018 19:28:10 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63811 Waterstofnet en adviesbureau Hinicio hebben in opdracht van het Vlaams Energieagentschap (Vea) een inschatting gemaakt van de mogelijkheden van groene waterstof voor Vlaanderen. Ze baseerden zich hierbij op de resultaten en inzichten van buitenlandse studies.

Hun eigen onderzoeksrapport beschrijft en kwantificeert mogelijke toepassingen voor waterstof, geeft prioriteiten voor Vlaanderen aan en adviseert mogelijke beleidsmaatregelen.

De studie verdeelt de mogelijke bijdrage van waterstof over vier segmenten: transport, industrie, warmte in de gebouwde omgeving en de opslag van elektriciteit. De resultaten zijn vertaald naar een routekaart voor groene waterstof in Vlaanderen tot 2030 met een globale inschatting voor 2050. Een grote groep stakeholders uit het Vlaamse energielandschap en de leden van de Power-to-Gas cluster waren actief betrokken bij het proces. Binnen de cluster Power-to-Gas wordt de routekaart uit deze studie wordt verder vertaald naar concrete projecten.

Buitenlandse voorbeelden

“Voor Nederland, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn de visies rond waterstof geanalyseerd, waarbij per land in kaart gebracht is wat de drijfveren, de kernelementen van de aanpak en de stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn die momenteel zijn geïmplementeerd of worden overwogen,” stellen de onderzoekers. “Uit deze analyses blijkt dat al deze landen vanuit een zeer verschillende actuele energievoorziening een belangrijke rol zien voor waterstof in de toekomstige energievoorziening. Gezien de termijn die implementatie van waterstof vereist, kan worden vastgesteld dat in landen met een actief beleid en vooral duidelijke stimulerende beleidsmaatregelen, waterstof nu al als energiedrager geïntroduceerd wordt.

“Internationaal gaat de meeste aandacht voor waterstof naar de transportsector, omdat daar de vraag naar lagere emissies –vooral in stedelijke gebieden– steeds belangrijker wordt. Toepassing van waterstof in de industrie als vervanging voor grondstoffen van fossiele oorsprong, wordt algemeen beschouwd als een belangrijke stap in een verdere decarbonisatie, maar vereist opschaling en verdere daling van productiekosten van waterstof. Eerste demonstraties zijn in het buitenland reeds aangekondigd in deze sector.”

De laatste jaren zijn in Vlaanderen de eerste demonstratieprojecten rond waterstof gerealiseerd, die zich voornamelijk richten op waterstof in transport: tankstations, auto’s, heftrucks, bussen, vuilniswagens. Naast een aantal unieke Vlaamse demonstratieprojecten onderscheidt Vlaanderen zich vooral met de aanwezigheid van een relatief groot aantal belangrijke technologiespelers op vlak van waterstof, eindgebruikers en producenten van hernieuwbare elektriciteit, die gericht samenwerken rond waterstof. De Power to Gas cluster, die circa dertig bedrijven verenigt, ontwikkelt, gesteund door de Vlaamse overheid, concrete projecten om gezamenlijk kennis op te bouwen om zodoende in vervolgstappen de technologie, technisch-economisch verantwoord te kunnen gaan opschalen.

Voor warmte wordt internationaal actief gekeken naar de mogelijkheden om aardgas als belangrijke bron voor warmte te gaan vervangen door waterstof. “In eerste instantie kan dit gebeuren door het bijmengen van groene waterstof in het aardgasnet, maar in een latere fase kan de aardgasinfrastructuur aangepast worden naar een waterstofinfrastructuur gebaseerd op groene waterstof. Naast waterstofbijmenging is er de optie om uit de combinatie van waterstof en CO2, methaan te maken met vergelijkbare chemische eigenschappen als aardgas.”

Een ander mogelijk pad is het volledig ombouwen van het bestaande aardgasnetwerk en de toepassingen bij de gebruikers volledig op waterstof te laten draaien. “Dit kan interessant zijn om lokaal en in bepaalde gebieden, warmte uit waterstof te produceren en te gebruiken. Voor deze laatste twee opties zijn de potentiëlen, technisch onbegrensd.”

Groene waterstof heeft (meer) groene stroom nodig

Volgens de berekeningen in de studie zal de behoefte aan groene waterstof de in Vlaanderen beschikbare groene elektriciteit op termijn overstijgen. Naast wind- en zonne-energie zal ook vooral offshore groene elektriciteit een belangrijke bron zijn. Voor de productie van groene waterstof zal tegen 2050 een equivalent windturbinevermogen van 28 GW nodig zijn. De installatie van dit vermogen op zee zou circa 2.800 km² zee-oppervlakte vereisen of ongeveer 75% van de Belgische belangzone in de Noordzee. Dit betekent dat Vlaanderen op termijn om een volledig groene energievoorziening te kunnen realiseren waarschijnlijk ook groene elektriciteit extern zal moeten aantrekken.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/studie-naar-vlaams-potentieel-voor-groene-waterstof/feed/ 0
Europees Parlement verscherpt uitstootnorm voor trucks https://www.fluxenergie.nl/europees-parlement-verscherpt-uitstootnorm-voor-trucks/ https://www.fluxenergie.nl/europees-parlement-verscherpt-uitstootnorm-voor-trucks/#respond Thu, 15 Nov 2018 13:18:55 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63801 In 2025 moeten nieuwe vrachtwagens (en andere zware voertuigen) 20% minder CO2 uitstoten dan in 2019 en in 2030 35% minder. Dat is toch de eis van het Europees Parlement, dat deze week in Straatsburg vergaderde. De Europese Commissie had met 30% de lat lager gelegd.

Het parlement keurde dit voorstel goed met 373 tegen 285 stemmen en zestien onthoudingen. De afzonderlijke lidstaten hebben zich nog niet uitgesproken, maar bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk geven de voorkeur aan robuuste doelstellingen. Het parlement vraagt ook dat de fabrikanten er zorg voor dragen dat zero- en lage-emissievoertuigen (minstens 50% minder uitstoot) tegen 2025 goed zullen zijn voor een marktaandeel van 5% en tegen 2030 van 20%. De parlementsleden vragen ook dat Europa een sociaal begeleidingsplan uitwerkt om regio die negatieve gevolgen ondervinden van de veranderingen in de productieketen van voertuigen te milderen, onder meer door herscholingsprogramma’s.

Trucks, autobussen en andere zware voertuigen zijn in de Europese Unie verantwoordelijk voor 27% van de CO2-uitstoot door wegvervoer en 5% van de uitstoot van alle broeikasgassen (cijfers 2016). Volgens Bas Eickhout (Groenen / Europese Vrije Alliantie), die het gestemde voorstel mee indiende, staan andere economische grootmachten al veel verder. Japan hanteert al strenge normen sinds 2005, de Verenigde Staten sinds 2011 en China sinds 2015.

Secretaris-generaal Erik Jonnaert van Acea, de sectorvereniging van autofabrikanten in Europa, noemt de nieuwe norm “excessief agressief.” “Terwijl het eerdere voorstel van de Commissie al erg uitdagend was. Het tussentijdse doel voor 2025 zou de timing van de huidige innovatieprocessen in de sector verstoren, omdat zulke korte intervallen niet stroken met onze langetermijncycli.” Maar Acea blijft zich geëngageerd voelen om de CO2-uitstoot zou snel mogelijk te verminderen.

Goed voor Nederland

“Voor transportland Nederland pakken de nieuwe regels extra goed uit. De transportsector kan tienduizenden euro per vrachtwagen aan kosten besparen, vooral door het lagere brandstofverbruik. Bovendien wordt het behalen van de mobiliteitsdoelen in het klimaatakkoord makkelijker en goedkoper,” meent Alde-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

… en voor België

Ook EU-parlementslid Mark Demesmaeker (Europese Conservatieven en Hervormers) is tevreden. “Vandaag gaat deze CO2-uitstoot in stijgende lijn, ook in België. Willen we effectief onze klimaatafspraken nakomen en 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030, dan hebben we deze normen echt wel nodig. De technologie is overigens al beschikbaar en de transportsector zelf is vragende partij. Bovendien is een vergroening van de vloot essentieel voor een betere luchtkwaliteit.”

“De nieuwe normen zorgen ook voor een besparing op brandstof, wat winst oplevert voor bedrijven en consumenten. Ambitieuze productnormering is ook nodig om innovatie en investeringen aan te trekken,” meent Demesmaeker. “Niet-Europese landen zoals de VS en China zetten hier al volop op in. Wij mogen niet achterophinken.”

Autobussen

Maar bij gelijkschakelen van autobussen met vrachtwagens zet hij een vraagteken. “Wij vinden het niet opportuun om bussen mee te tellen voor het bereiken van de doelstellingen voor groenere vrachtwagens. Dat geeft een oneerlijk voordeel aan constructeurs die zowel bussen als vrachtwagens bouwen en dreigt het ambitieniveau voor de vrachtwagens zelf te ondermijnen.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/europees-parlement-verscherpt-uitstootnorm-voor-trucks/feed/ 0
Bredase afvalberging wordt grote zonneweide https://www.fluxenergie.nl/bredase-afvalberging-wordt-grote-zonneweide/ https://www.fluxenergie.nl/bredase-afvalberging-wordt-grote-zonneweide/#comments Wed, 14 Nov 2018 06:00:24 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63796 Sweco heeft Rooftop Energy geselecteerd als huurder van de Bavelse Berg, een gesloten afvalberging bij Breda. Rooftop Energy zal hier één van de grootste zonneweiden op een nazorglocatie realiseren.

Op de voormalige afvalberging komen ruim 80.000 zonnepanelen, genoeg om het equivalent van ruim 10.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Sweco is sinds 1970 eigenaar, vergunninghouder en voormalig exploitant van de Bavelse Berg. Het is er verantwoordelijk voor de nazorg, zoals het verwerken van het gas en percolatiewater dat ontstaat in de afvalberg. Hierdoor heeft Sweco specifieke kennis van afvalbergingen. Het ingenieursadvies-bureau heeft de ambitie om de grond op de Bavelse Berg een nuttige nieuwe functie te geven.

Hanneke Dekkers, adviseur Duurzame Energie bij Sweco: “De afgelopen twee jaar waren we bezig met het aanvragen van de vergunningen en het zoeken van een partij voor de verdere ontwikkeling, het zorgdragen voor financiering, het realiseren en exploiteren van de zonneweide. We zijn blij dat we een goede partij gevonden hebben in Rooftop Energy, zodat de zonneweide weer een stapje dichterbij komt. We blijven zelf als adviseur betrokken bij de ontwikkeling, realisatie en exploitatie ervan.”

Rooftop Energy is een ontwikkelaar en exploitant van zonnestroominstallaties. Het richt zich primair op volledige ontzorging van de grootzakelijke markt met een focus op grote daken (>3.000 m²) en het ontwikkelen van (ecologische) zonnevelden. In de periode vanaf 2012 realiseerde Rooftop Energy 150 zonnestroomprojecten en nam ze ook in exploitatie. “Sweco en wij koesteren de ambitie dat de zonneweide in 2020 operationeel is,” zegt Peter Vuijk van Rooftop Energy.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/bredase-afvalberging-wordt-grote-zonneweide/feed/ 2
Europees Parlement legt 32% hernieuwbare energie op https://www.fluxenergie.nl/europees-parlement-legt-32-hernieuwbare-energie-op/ https://www.fluxenergie.nl/europees-parlement-legt-32-hernieuwbare-energie-op/#respond Tue, 13 Nov 2018 18:30:47 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63788 Het Europees Parlement heeft de nieuwe doelen voor energiebesparing en hernieuwbare energie goedgekeurd. Eerder hadden de Europese Commissie en de vergadering van Europese lidstaten dit al gedaan.

Zo moet in 2030 moet minimaal 32% van de energie geconsumeerd in de Europese Unie afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen, 5 procentpunten meer dan de 27% waarover vier jaar geleden een akkoord werd bereikt, maar 3 procentpunten minder dan wat het Europees Parlement begin dit jaar had gevraagd. Oorspronkelijk was er zelfs een ambitieniveau van 40% uitgesproken.

“De nieuwe Europese regelgeving schept een ‘voorspelbare’ investeringsomgeving voor biobrandstoffen,” stelt Ilkka Räsänen, directeur van de Finse producent van hernieuwbare brandstoffen Neste. “Nu is het wachten op de formele goedkeuring ervan door de Europese Raad.” Ook Benedek Jávor van de Groenen en de Europese Vrije Alliantie beoordeelt het resultaat als positief. “Een goede start voor de energietransitie,” zegt hij. “Het is ook een eerste stap in de uitfasering via Europese regelgeving van biobrandstoffen die bijdragen aan de ontbossing, ook al zijn de regeringen van Indonesië, Maleisië en Thailand en de palmolie-industrie er door hun lobbywerk bij de Europese regeringen in geslaagd om het bannen van palmolie als biobrandstof te vertragen tot 2023.

“Er is geen Europese stimulans meer voor het gebruik van dergelijke brandstoffen,” voegt zijn Nederlandse partijgenoot Bas Eickhout eraan toe. “En de boodschap is duidelijk: voor biobrandstoffen die geen duurzaam karakter hebben en geen klimaatvoordelen met zich meebrengen is er geen toekomst in de Europese Unie.”

Vaart maken met klimaatonderhandelingen

“De wetten leggen ook een harde deadline op: eind 2018 moeten de onderhandelingen over het Nederlandse Klimaatakkoord worden afgerond,” zegt Gerben-Jan Gerbrandy (Alde). “Nederland en andere Europese lidstaten moeten vaart maken met het afronden van hun klimaatplannen. De onderhandelingen over het Klimaatakkoord moeten eind dit jaar afgerond zijn, want de lidstaten moeten voor 1 januari 2019 hun nationale klimaat- en energieplan opsturen naar de Europese Commissie. De Commissie zal deze plannen vervolgens beoordelen en per lidstaat aanbevelingen doen over het ambitieniveau en de voorgestelde maatregelen.”

Op basis van de afzonderlijke nationale plannen kan de Commissie de optelsom maken en kijken of energie- en klimaatplannen samen voldoende zijn om de gemeenschappelijke Europese doelstellingen te halen. Als dat niet het geval is, treedt de zogenaamde ‘gap filler’ in werking, een formule die berekent wat er moet gebeuren om het gat op te vullen tussen de doelstellingen van de lidstaten en die van de EU. Die gap filler stelt de Commissie in staat verplichtingen of aanbevelingen op te leggen aan lidstaten die een tandje moeten bijsteken.

De Europese energiewetten maken volgens Gerbrandy het behalen van de Nederlandse klimaatdoel van 49% ook makkelijker. “De energiebesparingswet verplicht energiebedrijven om consumenten te helpen bij het realiseren van een verplichte jaarlijkse energiebesparing van 0,8%.”

Voor de Belgische Anneleen Van Bossuyt (Europese Conservatieven en Hervormers) blijft de betaalbaarheid van de nieuwe doelstellingen het grootste aandachtspunt. ” Dit zal op korte termijn veel inspanningen vergen, maar ze mogen niet ten koste van onze burgers en bedrijven en van onze productiviteit gaan. We moeten ambitie aan realiteitszin koppelen. Het is cruciaal dat we de juiste balans hebben gevonden. We moeten in de eerste plaats inzetten op een lager verbruik. Tegen 2030 moet de EU 32,5% minder energie verbruiken. Hoe minder we verbruiken, hoe minder we moeten investeren in nieuwe energiecentrales of alternatieve bronnen. Concreet betekent dat meer renovatie van onze bestaande gebouwen, efficiëntere industriële processen en een vergroening van onze mobiliteit.”

“We mogen niet over één nacht ijs gaan, zoals in Duitsland. Daar heeft de snelle kernuitstap gezorgd voor een stijging van de uitstoot van broeikasgassen. Oude vervuilende bruinkoolcentrales moeten daar nu de elektriciteitstoevoer garanderen. Nieuwe faciliteiten bouwen kost tijd en geld. Daarbij hebben we nood aan een Europese aanpak. In de toekomst zal het voor de lidstaten niet meer lukken om zelf 100% van het eigen energieverbruik te leveren. Hernieuwbare energie kan in bepaalde lidstaten goedkoper en efficiënter geproduceerd worden. Denk maar aan zonne-energie in Spanje of Griekenland. Lidstaten zullen dus meer en beter moeten samenwerken. Met 28 energie-eilandjes zullen we nooit onze doelstellingen halen.”

Van Bossuyt vindt dat ook de andere internationale spelers hun verantwoordelijkheid moeten nemen: “We mogen niet naïef zijn. De Europese Unie is verantwoordelijk voor minder dan 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Als we onszelf torenhoge doelstellingen opleggen, dan trekken de bedrijven weg naar landen buiten de EU waar de uitstootregels minder streng zijn. Met dit evenwichtig pakket komt Europa duidelijk zijn afspraken na om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren. De rest van de wereld moet nu diezelfde ambitie aan de dag leggen.”

Op-Merkel-ijk

Socialistisch parlementslid Kathleen Van Brempt focust op de toespraak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. “Opmerkelijk was ook dat ze in haar pleidooi voor de herindustrialisering de nadruk legde op de productie van batterijen voor elektrische wagens in Europa. Om dat te horen uit de mond van de regeringsleider die de felste verdediger is geweest van ‘vuile dieselwagens’ is een opluchting.”

“Een Europa van solidariteit –waarop Merkel de nadruk legde– wil ook zeggen dat je in de noodzakelijke transitie iedereen mee neemt. Dat betekent dat je mensen die vrezen hun job te zullen verliezen, gerust kunt stellen. Het betekent dat je sociale rechten op Europees niveau wettelijk verankert en zorgt voor een ‘eerlijke transitie.’ Als Merkel het heeft over investeringen in nieuwe technologieën betekent dat ook dat we afscheid moeten nemen van het Europa van de besparingen en naar een Europa van investeringen moeten gaan. Omdat te kunnen doen, zijn ook eerlijke belastingen noodzakelijk voor multinationals en digitale platforms. Daarover heeft Merkel gezwegen.”

Energie-armoede

Volgens Van Brempt heeft België zich, op aansturen van Vlaanderen, flink verzet tegen ambitieuze energiedoelstellingen. “Nochtans moeten we die richting uit, willen we de klimaatdoelstellingen halen. We moeten er wel voor zorgen dat iedereen mee kan en daarom is het belangrijk dat de aanpak van energiearmoede verplicht wordt.”

“Voor de sociaaldemocraten is het energie- en klimaatverhaal in de eerste plaats een sociaal verhaal,” zegt Van Brempt. “Schone energie mag geen voorrecht zijn van mensen die het kunnen betalen. We zien dat vandaag vooral de meest kwetsbare groepen in de minst energie-efficiënte woningen wonen en de hoogste energierekeningen betalen. Daarom is het een absolute overwinning dat er nu, voor het eerst in een Europese wetgeving, maatregelen moeten genomen worden om energie-armoede de kop in te drukken.”

“Het is belangrijk dat we in heel Europa aan hetzelfde zeel trekken,” aldus nog Van Brempt. “Dat betekent dat we evolueren naar één Europees energielandschap waarmee we een duurzaam gebruik van energie stimuleren in de hele Unie. Niet alle landen zijn mee. België trachtte, op aansturen van Vlaanderen, samen met een groepje Oost-Europese steenkoollanden elke verhoging van het ambitieniveau af te blokken. Maar de lidstaten die wel vooruit wilden vonden een gekwalificeerde meerderheid om het ambitieniveau voor hernieuwbare energie tegen 2030 op te trekken van de 27% die door de Commissie was voorgesteld naar 32%.”

“Deze verhoogde ambitie zal er volgens het voortgangsrapport van de Commissie toe leiden dat we tegen 2030 geen 40% reductie van broeikasgasemissies halen (zoals afgesproken werd vóór het akkoord in Parijs) maar 45%. Deze extra klimaatwinst valt toe te juichen, maar is onvoldoende om de temperatuurstijging te beperken tot 1.5°C ten opzichte van het pre-industriële niveau. Daarvoor is een reductie met 55% tegen 2030 noodzakelijk.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/europees-parlement-legt-32-hernieuwbare-energie-op/feed/ 0
Vijf energiecommissarissen voor Nijmegen https://www.fluxenergie.nl/vijf-energiecommissarissen-voor-nijmegen/ https://www.fluxenergie.nl/vijf-energiecommissarissen-voor-nijmegen/#respond Tue, 13 Nov 2018 09:15:06 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63780 De Nederlandse Nationale Energiecommissie heeft in een klap vijf nieuwe regionale energiecommissarissen benoemd. Het is hun taak om in hun regio oplossingen te bedenken en te realiseren die Nederland een vooraanstaande rol bezorgen in schone energie.

De vijf nieuwe commissarissen gaan aan het werk in de regio Nijmegen. Ze werden er plechtig aangesteld tijdens een energieontbijt met zowat honderd ondernemers in de Novio Tech Campus.

Het zijn Sietse Jager van woningcorporatie Talis, Patrick Schreven van Eco+Bouw, Nöel Spauwen van Duurzaam Hengstdal (tweede van links op de foto), Simone Ploumen (tweede van rechts) van de gemeente Nijmegen en Marije Klomp (rechts) van de Radboud Universiteit. De benoeming werd gedaan door Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra (links). Het ontbijt werd geserveerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Climate Neutral Group, de Green Business Club en de Nationale Energiecommissie.

Marije Klomp is programmadirecteur duurzaamheid bij de Radboud universiteit. Sietse Jager combineert als projectmanager bij Talis bouwkunde en stadsgeografie. In die functie liet hij al zijn er duizenden zonnepanelen plaatsen en is hij naar verluidt de weg naar circulariteit aan het ontdekken. Jager is ook een beoefenaar van de alternatieve geneeskunde haptonomie.

Noël Spauwen is oprichter van de buurtvereniging duurzaam Hengstdal. Vanuit deze betrokkenheid probeert hij verduurzaming in brede zin te stimuleren. Hengstdal zal als eerste Nijmeegse wijk van gas af gaan. Noël inventariseert samen met vele buren de mogelijkheden. Patrick Schreven is directeur en eigenaar van Eco+Bouw. Met zijn bouwbedrijf is hij een voorloper in duurzaam bouwen. Hij laat zien wat de noodzaak is van het gebruik van natuurlijke materialen in de circulaire bouweconomie. Simone Ploumen houdt als technisch manager aardgasvrije wijken voor de gemeente Nijmegen de energietransitie op snelheid.

Energiecommissarissen elders

Op 13 december worden de energiecommissarissen van de 99 Amsterdamse buurten beëdigd. Eerder werden al energiecommissarissen benoemd in Amsterdam Zuidoost, Groningen, Friesland en Drenthe.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/vijf-energiecommissarissen-voor-nijmegen/feed/ 0
Engie streeft naar optimalisatie in zonnepark Nijmegen https://www.fluxenergie.nl/engie-streeft-naar-optimalisatie-in-zonnepark-nijmegen/ https://www.fluxenergie.nl/engie-streeft-naar-optimalisatie-in-zonnepark-nijmegen/#respond Mon, 12 Nov 2018 23:22:25 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63774 In Nijmegen is Engie gestart met de uitbreidingswerken aan het zonnepark op de site van zijn voormalige elektriciteitscentrale Gelderland. Naast de 4.000 panelen die er al liggen komen er nog 3.866 bij. Daardoor neemt het piekvermogen van dit zonnepark toe tot 2,1 megawattpiek. Dat moet op zonnige momenten voldoende zijn om het equivalent van ruim zesduizend huishoudens van groen stroom te voorzien.

“Duurzame lokale elektriciteitsopwekking heeft veel voordelen, maar het zonnepark eemt wel veel meer ruimte in dan de oude centrale,” legt Engie-woordvoerder Michael Verheul uit. “Daarom testen we hier als onderdeel van het zonnepark ook verschillende innovaties op het gebied van zonnepanelen. Zo willen we het mogelijk maken om de beschikbare ruimte optimaler te benutten.”

Er komt een aparte opstelling voor negentig dubbelzijdige zonnepanelen, om te onderzoeken welk extra rendement dergelijke panelen opleveren op welke ondergrond. Ze worden in drie rijen opgesteld. Daarbij is het de bedoeling dat elke rij een andere ondergrond krijgt, om eventuele extra opbrengsten te kunnen meten.

“We gaan een test uitvoeren met het aanbrengen van een vuilwerende coating op de panelen. Die zorgt er tevens voor dat de temperatuur van de zonnepanelen lager blijft, wat hun rendement verhoogt. Daarnaast kan de coating in verschillende kleuren geleverd worden, waardoor mogelijk een betere inpassing in de omgeving kan worden bereikt.”

Van de zonnepanelen zullen er 160 op verrijdbare/mobiele installaties van Powersplus staan. “Omdat er verschillende ondergrondse leidingen lopen, die bereikbaar moeten blijven voor werkzaamheden, kunnen we niet overal permanente stellages met zonnepanelen plaatsen. Door deze mobiele oplossingen, die snel weggereden kunnen worden, kan deze grond toch efficiënt gebruikt worden.”

Boer en elektricien hand in hand

Samen met een kassenbouwer en telers gaat Engie structuren testen waarbij ze rijen zonnepanelen combineren met het telen van gewassen. “Op die manier kan grond dubbel gebruikt worden voor zowel duurzame energieopwekking als voor de teelt van gewassen. De stellages met zonnepanelen kunnen dan fungeren als teel ondersteunende constructie die schaduw kan leveren voor zongevoelige gewassen. De kennis van de testen die uitgevoerd worden kunnen dan bij de ontwikkeling van andere zonneparken worden toegepast.”

]]>
https://www.fluxenergie.nl/engie-streeft-naar-optimalisatie-in-zonnepark-nijmegen/feed/ 0
Belgisch team wint berg- en woestijnrace voor zonnewagens https://www.fluxenergie.nl/belgisch-team-wint-berg-en-woestijnrace-voor-zonnewagens/ https://www.fluxenergie.nl/belgisch-team-wint-berg-en-woestijnrace-voor-zonnewagens/#respond Mon, 12 Nov 2018 00:15:42 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=63768 De ingenieursstudenten van het Belgische Punch Powertrain Solar Team hebben in Chili de Carrera Solar Atacama gewonnen, naar verluidt de meest extreme race voor door zonne-energie aangedreven wagens.

De Carrera Solar Atacama is een race van 2.577 kilometer door het Andesgebergte en de Chileense woestijn, met pieken van meer dan 3.400 meter. Het Belgische Solar Team kwam er voor het eerst aan de start.

Aanvankelijk leek de eindzege ver weg, want de studenten van de KU Leuven begonnen de race letterlijk met een uitschuiver. Tijdens de kwalificatie, die de startpositie voor de wedstrijd bepaalt, ging de Belgische zonnewagen van de baan. Daardoor moest het Solar Team als rode lantaarndrager aan de race beginnen. Maar daarna verliep de wedstrijd vlekkeloos.

Al tijdens de eerste racedag stoomde het Belgische studententeam van de staart naar de kop van de wedstrijd. Tijdens de passages door het Andesgebergte en de Atacamawoestijn stond het de koppositie niet meer af . Na vijf dagen en 36 uur racen bereikte het Solar Team als eerste de finish in Arica, in het noorden van Chili.

Adrian Baiets leidde in Chili een team met acht verschillende “generaties” van het Punch Powertrain Solar Team. “Een samenwerking van ervaring en nieuwe inzichten die duidelijk heeft geloond,” zegt hij. Hun huidige wagen, de Punch Two, is veel compacter dan zijn voorgangers. Hij is ook uitgerust met een nieuw stuursysteem waarmee je optimaal kunt profiteren van zijwind.

Nieuwe wagen in 2019

“Met uitzondering van enkele kleine elektronische problemen hebben we de race feilloos afgelegd,” blikt piloot Jasper Schrijvers terug. Met deze allereerste overwinning en een flinke dosis vertrouwen op zak bereidt het Solar Team zich nu voor op de volgende uitdaging, het volgende tweejaarlijks wereldkampioenschap voor zonnewagens. Dat vindt in oktober 2019 plaats in Australië. Op de vorige uitgave, gewonnen door het Nuon Solar Team van de TU Eindhoven, pakte de KU Leuven brons, met de Punch Two. In 2019 zal het er een nieuwe zonnewagen inzetten.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/belgisch-team-wint-berg-en-woestijnrace-voor-zonnewagens/feed/ 0