FluxEnergie https://www.fluxenergie.nl Vakblad voor de energiesector Fri, 22 Sep 2017 09:07:33 +0200 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 https://www.fluxenergie.nl/wp-content/uploads/2017/07/favicon.png FluxEnergie https://www.fluxenergie.nl 32 32 Oakland en San Francisco klagen Shell aan wegens klimaatverandering https://www.fluxenergie.nl/oakland-en-san-francisco-klagen-shell-aan-wegens-klimaatverandering/ https://www.fluxenergie.nl/oakland-en-san-francisco-klagen-shell-aan-wegens-klimaatverandering/#respond Fri, 22 Sep 2017 09:07:33 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58694 Na drie kleinere overheden, zijn nu ook de Amerikaanse steden San Francisco en Oakland naar de rechter gestapt om Shell​‍, Chevron, ConocoPhillips, Exxon en BP te dwingen mee te betalen aan het bouwen van de infrastructuur die nodig is om de inwoners te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het gaat met name om interventies die de kuststeden kunnen helpen beschermen tegen het stijgende zeewaterniveau, zoals waterkeringen. Recente onderzoek zou tonen welke bedrijven verantwoordelijk zijn voor de verschillende klimaateffecten. 

Met hun stap tegen ​‍Shell​‍, Chevron, ConocoPhillips, Exxon en BP treden Oakland en San Francisco in de voetstappen van de Californische kustprovincies San Mateo en Marin en de stad Imperial Beach, die afgelopen juli al vergelijkbare zaken tegen ruim dertig oliemaatschappijen aanspanden. Ook daarin stellen de klagers oliebedrijven verantwoordelijk voor de klimaatverandering die de infrastructuur van hun steden aantast en bewoners op de vlucht jaagt.

’90 bedrijven verantwoordelijk voor tweederde van alle industriële methaan- en CO2 uitstoot’

Het is terecht dat mensen zich in deze zaak nu tot de rechtbank keren, in plaats van tot de wetgeving, denkt Ken Kimmell, voorzitter van de Unie van Bezorgde Wetenschappers. Recente onderzoek zou immers hebben aangetoond hoeveel emissies de verschillende fossiele brandstoffenleveranciers afzonderlijk produceerden. Daarmee zou de rechtbank kunnen nagaan hoeveel schade er door elk bedrijf is berokkend. Tweederde van de totale industriële uitstoot van methaan en koolstofdioxide zou terug te voeren zijn op 90 bedrijven.

Sinds 1980 zijn vooral het Saudische Aramco en het Russische Gazprom verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot, de wereldwijdde toename van de temperatuur en de zeespiegelstijging, concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Climatic Change. Het Amerikaanse ExxonMobile staat op drie, en is daarmee de grootste particuliere vervuiler. Eind augustus stelden Harvard-onderzoekers al dat het bedrijf het publiek de laatste veertig jaar opzettelijk misleid heeft door twijfel te zaaien over klimaatverandering, terwijl het zelf wel beter wist. Inmiddels lopen er ook onderzoeken tegen Exxon bij de procureur-generaals van New York en Massachusetts en de federale Securities and Exchange Commission. 

Shell: van eigen verantwoordelijkheid naar ‘zaak van overheid en publiek’

Met een aandeel van ongeveer 1 procent, staat Shell op de negende plaats met haar CO2 uitstoot, terwijl het zowel met haar bijdrage aan de gemiddelde temperatuurstijging als met haar bijdrage aan zeespiegelstijging op de achtste plaats staat. Anders dan Exxon, heeft Shell de rol van energie in klimaatverandering lang geleden al erkend, zegt een woordvoerder op nu.nl. In 1991 maakte het al een film daarover: ‘Climate of Concern’. ” Wachten op het definitieve bewijs zou onverantwoordelijk zijn”, stelde de film destijds, “Nu aktie nemen wordt gezien als de enige veilige verzekering.”

(tekst loopt door onder de video)

Om haar uitstoot te beperken, stelt de oliereus in haar duurzaamheidsrapport 2016, wil het kool vervangen door natuurlijk gas, CO2 opvangen, alternatieve energiebronnen ontwikkelen en energie-efficiëntie bevorderende maatregelen in haar eigen faciliteiten nemen.

Het bedrijf gelooft dat klimaatverandering moet worden aangepakt met een degelijk overheidsbeleid en veranderingen bij het publiek, zei een woordvoerder 21 september j.l. tegen het ANP, “en niet via de rechtbank”. Om die reden zegt het bedrijf ook te lobbyen voor effectieve, overheidsgestuurde mechanismes om de prijs op CO2 te bepalen. Met een lage prijs is investeren in schone technologie immers nauwelijks interessant, stelde David Hone, Shells chef-adviseur klimaatverandering, afgelopen februari al in OneWorld Magazine. Bij de besluitvorming over projecten zou het bedrijf intern momenteel rekening houden met een CO2-prijs van 40 dollar per ton.

Bronnen:

  • Reuters, 20 september 2017, ‘BRIEF-San Francisco, Oakland sue five companies ​over costs of climate change’
  • Union of Concerned Scientists, 20 september 2017, ‘Oakland and San Francisco Lawsuits to Hold Fossil Fuel Companies Accountable for Their Contributions to Sea Level Rise a ‘Bold and Necessary Step to Protect Their Communities,’ Says Science Group’
  • Climatic Change, 2017, ‘ The rise in global atmospheric CO2, surface temperature, and sea level from emissions traced to major carbon producers’
  • Nu.nl, 21 september 2017, ‘Amerikaanse steden slepen olieconcerns voor rechter om klimaatverandering’
  • Shell, Sustainability Report 2016
  • OneWorld, 28 februari 2017, ‘Shell: uitstoten CO2 flink belasten’

Lees ook:

Foto: The South Yuba River at Highway 49 floods after heavy rain on January 9, 2017. The flow is about 25,000 cubic feet per second (710 m3/s), more than 40 times the normal rate. By Kelly M. Grow/ California Department of Water Resources – California Department of Water Resources, Public Domain,

]]>
https://www.fluxenergie.nl/oakland-en-san-francisco-klagen-shell-aan-wegens-klimaatverandering/feed/ 0
Grote multinationals willen na 2030 uitsluitend nog elektrisch rijden https://www.fluxenergie.nl/58686-2/ https://www.fluxenergie.nl/58686-2/#respond Fri, 22 Sep 2017 05:40:41 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58686 De multinationals Vattenfall, Ikea, Unilever, Leaseplan, Deutsche Post,  Metro, Heathrow Airport, Baidu, HP en de Amerikaanse energieleverancier PG&E hebben aangekondigd dat ze vanaf 2030 uitsluitend nog elektrisch willen rijden. Ze zijn daarmee de eerste 10 leden van de ‘EV100’ , een initiatief waarmee bedrijven de wereldwijde overschakeling op elektrisch transport willen versnellen.

De tien multinationals willen met dit initiatief een signaal afgeven aan de markt. Zij hopen dat andere bedrijven dezelfde keuze maken en willen autoproducenten duidelijk maken dat in de toekomst veel vraag zal zijn naar elektrische voertuigen. Behalve Ikea, Unilever, Leaseplan, Deutsche Post en Vattenfall doen ook de Duitse retailer Metro, Heathrow Airport, het Chinese internetbedrijf Baidu, technologiebedrijf HP en de Amerikaanse energieleverancier PG&E mee. Daarbij gaat het zowel om het personenautowagenpark als om kleinere trucks, met een gewicht tussen de 3,5 en 7,5 ton.

Verschillende methodes, één doel

Niet alle bedrijven kiezen ervoor om medewerkers duurzaam te laten rijden door middel van het elektrificeren van de eigen vloot. Zo wil bijvoorbeeld Metro zijn medewerkers stimuleren op stroom te rijden door het aanleggen van een laadpalen, die tevens kunnen worden gebruikt door klanten. Andere initiatiefnemers kiezen ervoor om vervoerders die voor hen op pad gaan, te verplichten de ritten elektrisch uit te voeren.

De aankondiging van de tien bedrijven komt kort nadat enkele grote voertuigfabrikanten bekend maakten vol in te zetten op stekkerauto’s. Zowel BMW als Mercedes-Benz zijn van plan grote aantallen elektrische voertuigen te ontwikkelen in de komende jaren. Volkswagen kondigde zelfs aan zeventig miljard te investeren in elektrisch vervoer. Een groot deel daarvan wordt besteed aan het verbeteren van accu’s.

Bron:

  • TankPro, 21 september 2017,  ‘Grote multinationals willen ook vrachtauto’s elektrificeren’
  • The Climate Group, 19 september 2017, ‘MULTINATIONALS LAUNCH GLOBAL PROGRAM TO SPEED UP SWITCH TO ELECTRIC VEHICLES’

Lees ook:

Foto: NLE laadstation aan de A13, Tom van Gurp

]]>
https://www.fluxenergie.nl/58686-2/feed/ 0
VN klimaatcentrum vestigt zich in Rotterdam en Groningen https://www.fluxenergie.nl/vn-klimaatcentrum-vestigt-zich-in-rotterdam-en-groningen/ https://www.fluxenergie.nl/vn-klimaatcentrum-vestigt-zich-in-rotterdam-en-groningen/#respond Thu, 21 Sep 2017 09:11:06 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58683 Rotterdam en Groningen hebben het meest overtuigende bod voor de huisvesting van het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) op tafel gelegd. Het internationale kenniscentrum wil klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen door een breed wereldwijd netwerk van partners samen te brengen. Een deel van de organisatie zal worden gehuisvest in het gebouw van de Energy Academy Europe.

‘Met dit klimaatcentrum laat Nederland zien dat het de kennis en kunde in handen heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken’, zegt Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu, ‘het is mooi nieuws voor Rotterdam en Groningen, die zichzelf wereldwijd goed op de kaart zetten met zo’n instituut. De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen klimaatverandering.’

Ligging, kennis en innovatieve kantoorgebouwen

De ligging van de steden, hun kennis over de gevolgen van klimaatverandering en hun innovatieve kantoorgebouwen zouden doorslaggevend geweest zijn voor de selectiecommissie. Rotterdam heeft met haar ligging in de Hollandse delta internationaal een sterke reputatie op het gebied van klimaatadaptatie, is goed internationaal bereikbaar en bouwt een nieuw klimaatneutraal drijvend kantoor om de medewerkers te huisvesten. In Groningen krijgt het GCECA ruimte in het duurzame kantoorgebouw van Energy Academy Europe, waar de universiteit en bedrijven op het gebied van energie samenkomen.

Het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) zal een breed wereldwijd netwerk van partners samenbrengen, waaronder internationale kennisinstituten, bedrijven, belangenorganisaties, lokale en nationale overheden en de financiële sector. De partners bestaan onder meer uit  onder andere het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), National Institute for Environmental Studies, Partnership on Sustainable Low Carbon Transport (SLoCaT), S&P Global, Delta Alliance, Stockholm Environment Institute, Acclimatise, Netherlands Water Partnership, MCII, World Resources Institute, Wageningen University and Research, UNEP DTU Partnership, SNV Netherlands Development Organisation, Caribbean Community Climate Change Center, WRI, GEF, Adaptation Fund, The Nature Conservancy, NDC Partnership, Climate-KIC en Stockholm Environment Institute.

Partners bundelen krachten voor effectievere aanpak klimaatadaptatie

Gezamenlijk moeten de partners klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen. Om dat te realiseren start het GCECA in 2018 met twintig medewerkers. Door het samenbrengen van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw, moeten straks nieuwe wegen, gebouwen en akkers in kwetsbare landen, veerkrachtiger worden gemaakt tegen klimaatverandering, stelt het Ministerie.


Bron:

  • persbericht Rijksoverheid, 21 september 2017, ‘Groningen en Rotterdam krijgen VN klimaatcentrum’

Foto: Energy Academy Europe

]]>
https://www.fluxenergie.nl/vn-klimaatcentrum-vestigt-zich-in-rotterdam-en-groningen/feed/ 0
‘Epicentrum’ Loppersum neemt voortouw met Energietransitieplan https://www.fluxenergie.nl/epicentrum-loppersum-neemt-voortouw-met-energietransitieplan/ https://www.fluxenergie.nl/epicentrum-loppersum-neemt-voortouw-met-energietransitieplan/#respond Thu, 21 Sep 2017 08:25:43 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58678 Een brede coalitie van zestien partijen uit de energiesector, het bankwezen, onderwijs en burgerschap heeft 20 september een intentieverklaring voor het Energietransitieplan Loppersum getekend. Loppersum staat bekend als het epicentrum van de gaswinning-gerelateerde aardbevingen in Groningen. Als de energietransitie daar goed uitpakt, wil de dorp het plan uitrollen in de andere dorpen van de gemeente en successen delen met andere gemeenten in het gaswinningsgebied.

Het plan komt voort uit ambities van het gemeentelijk milieubeleidsplan, de provinciale duurzaamheidsambities en de stuuurgroep Energietransitie van de Nationaal Coördinator Groningen en loopt tot 2023.

Loppersum

In Loppersum gebeuren al veel innovatieve zaken op het gebied van duurzaamheid, stelt Wethouder Bé Schollema. De intentieovereenkomst van het Energietransitieplan voorziet daarbij in zes programmalijnen:

  1. Energie-omgevingsplan dat de mogelijkheden voor de productie van duurzaam
    geproduceerde energie in kaart brengt, en verschillende paden daarnaartoe vergelijkt
  2. Nulmeting en monitoring waarbij Energysense, een landelijk meerjarig onderzoeksprogramma over energiegedrag in huishoudens, reële data uit diverse bronnen vergelijkt met gewenste waarden van het Energie-omgevingsplan
  3. Duurzaam wonen waarbij Buurkrachtteam Loppersum inwoners gaat informeren over de mogelijkheden van energiebesparing en duurzame energie-opwekking, en Groningen Woont Slim hen gaat het ontzorgen bij het daadwerkelijk nemen van maatregelen
  4. Kansen voor wind waarbij de lokale energiecoöperatie LOPEC lokale alternatieve energiebronnen aanbiedt en het draagvlak voor duurzame energie uit wind onderzoekt
  5. Groen gas voor de regio waarbij Gasunie en Enexis onderzoeken of in de directe omgeving van Loppersum mogelijkheden zijn om de productie van groen gas te ontwikkelen
  6. Warmtenet waarin het haalbaarheidsonderzoek naar een lokaal warmtenet verder wordt uitgewerkt

Brede coalitie

Het akkoord is 20 september getekend door de Gemeente Loppersum, de Provincie Groningen, de Nationaal Coördinator Groningen, netbeheerder Enexis, transitie-aanjager Enpuls, Rabobank Noord-Groningen, de Hanzehogeschool Groningen/Entrance, het Buurkracht Team Loppersum, de energie coöperaties GrEK, en LOPEC, Groningen Woont Slim, Gasunie, Waterbedrijf Groningen,  Natuur- en Milieu Federatie Groningen, TNO en Energysense,

Bronnen:

  • persbericht Gemeente Loppersum, 20 september 2017, ‘Ondertekening uniek Energietransitieplan dorp Loppersum’
  • persbericht Energysense, 20 september 2017, ‘Energysense partner energietransitieplan Loppersum’

Foto: Defense tower of former Ewsum Castle, Loppersum, by User:Hardscarf – Own work, CC0

]]>
https://www.fluxenergie.nl/epicentrum-loppersum-neemt-voortouw-met-energietransitieplan/feed/ 0
Deltafonds klimaatrampen integreert waterbeheersing en energieopwekking https://www.fluxenergie.nl/deltafonds-klimaatrampen-integreert-waterbeheersing-en-energieopwekking/ https://www.fluxenergie.nl/deltafonds-klimaatrampen-integreert-waterbeheersing-en-energieopwekking/#respond Wed, 20 Sep 2017 11:05:27 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58649 Maatregelen om Nederland minder kwetsbaar te maken voor extreme weersomstandigheden kosten geld, maar kunnen ook hernieuwbare energie opleveren. Dat staat in het Deltaprogramma 2018 dat op Prinsjesdag werd aangeboden aan demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. In 2018 zal 1,1 miljard euro worden uitgetrokken voor een Deltafonds. 

Het Deltaprogramma wordt sinds de Deltawet van 2010 jaarlijks opgesteld door de speciaal daarvoor benoemde deltacommissaris Wim Kuijken. Samen met de maatregelen uit het Deltaplan Waterveiligheid en het Deltaplan Zoetwater, moet het plan Nederland beschermen tegen overstromingen en de beschikbaarheid van zoetwater garanderen. Alle Nederlandse gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk moeten vanaf 2019 een zesjaarlijkse stresstest uitvoeren om inzicht te krijgen in hun kwetsbaarheid voor de gevolgen van klimaatverandering.

‘12% van de landelijke warmtebehoefte kan uit de wateren komen’

‘Het klimaat haalt ons in. We krijgen natte voeten en natte huizen’, constateert minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Behalve overlast, kan het water echter ook een bron van hernieuwbare energie zijn, constateren de opstellers van het Deltaplan. Zo combineert de gebiedsontwikkeling Kop van de Betuwe de aanvoer van zoetwater met de winning van thermische energie uit oppervlaktewater, die gebruikt wordt voor aardgasloze wijken. Ook een pilot met de combinatie van warmte-koudewinning uit oppervlakte­water en zoetwater bij een aanvoergemaal in het dichtbebouwde Arnhem-Zuid lijkt kansrijk voor opschaling. Uit studies die in 2016 op de Nationale Klimaattop zijn gepresenteerd, zou blijken dat Nederland circa 12% van de landelijke warmtebehoefte uit de wateren kan betrekken.

Door slimme technieken op water toe te passen kan bovendien veel energie bespaard worden, stelt het Deltaprogramma. Zo denken netwerkbeheerders en energieleveranciers mee over plannen voor het opwekken en opslaan van duurzame energie in de Krammer­sluizen, momenteel een bijzonder grote energieslurper. De partners werken aan een innovatieve zoet-zoutscheiding waarbij Rijkswaterstaat fijne luchtbellen gebruikt om veel minder zoet water te verbruiken en het energieverbruik te halveren. Het systeem kan in bestaande schutsluizen worden ingebouwd, zonder ingrijpende constructieve aanpassingen.

Bronnen:

  • Binnenlands Bestuur, 19 september 2017, ‘KOEPELS: WACHTEN OP NIEUW KABINET’
  • Financieel Dagblad, 19 september 2017, ‘Gemeenten krijgen klimaat-stresstest’
  • Deltaprogramma 2018
  • Zuidwestelijke Delta, ‘Innovatieve zoet-zoutscheiding in de Krammersluizen’

Foto: Het bouwen van de betonconstructies van de Krammersluizen is het grootste project dat Rijkswaterstaat ooit liet uitvoeren, Rijkswaterstaat

]]>
https://www.fluxenergie.nl/deltafonds-klimaatrampen-integreert-waterbeheersing-en-energieopwekking/feed/ 0
Demissionair kabinet stelt investeringen energietransitie uit https://www.fluxenergie.nl/demissionair-kabinet-schuifelt-voort/ https://www.fluxenergie.nl/demissionair-kabinet-schuifelt-voort/#respond Wed, 20 Sep 2017 08:11:54 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58648 Voordat extra subsidies voor de energietransitie worden vastgesteld, wil Economische Zaken in dialoog gaan met ‘de samenleving’. Dat blijkt uit de Miljoenennota 2018 die demissionair minister Dijsselbloem van Financiën dinsdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Hoewel er nog geen kabinet of regeerakkoord is, is toch de rijksbegroting gepresenteerd.

Zonder regeerakkoord is de Miljoenennota erg beleidsarm. Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) heeft de kans aangegrepen om op de valreep nog wat te nivelleren. Mensen in de bijstand, met een AOW of een minimumloon en leraren in het basisonderwijs krijgen meer geld toegezegd. Dat geldt ook voor inlichtingendiensten, grensbewaking en langdurige zorg. Hoewel het nu lijkt of er geld genoeg is, zal het kabinet straks nog flink moeten hervormen om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen realiseren.

Dialoog met samenleving moet leiden tot acceptatie maatregelen energietransitie

De energietransitie kan alleen slagen als de energievoorziening betrouwbaar, veilig en betaalbaar blijft en maatschappelijk urgentie wordt gevoeld om de energievoorziening te veranderen, stelt het ministerie van Economische Zaken. Daarom wil het departement via een interbestuurlijke aanpak en regionale energiestrategieën in dialoog met de samenleving gaan. Het ministerie hoopt dat dit leidt tot meer besef over de omvang van de energietransitie en acceptatie van de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Extra subsidies voor de innovaties die daarvoor nodig zijn, worden later vastgesteld.

Sinds 2017 loopt al wel een pilot met de zogenaamde GO ETFF, de Garantie Ondernemingsfinanciering Energie Transitie Financierings Faciliteit, waarmee voor 80 miljoen aan overheidsgaranties beschikbaar is. Het gaat om risicodragend vermogen in de vorm van achtergestelde leningen, voor projecten op gebieden als
geothermie, decentrale opwekking, energiebesparing in de gebouwde omgeving en de circulaire economie. Zo is er de garantieregeling voor investeerders in aardwarmte tegen het risico van het boren van een aardwarmteput die achteraf niet rendabel blijkt. Deze maatregel zal in 2019 geëvalueerd worden.

Geen extra investeringen mobiliteit

Het demissionair kabinet gaat geen extra investeringen doen in mobiliteit, hoewel de mobiliteitsorganisaties van de Mobiliteitsalliantie daarom hadden gevraagd. 2,2 miljard gaat naar het spoor, 2,6 miljard naar wegen en 965 miljoen euro naar vaarwegen. Daarnaast heeft het demissionair kabinet 262 miljoen euro gereserveerd voor Megaprojecten Verkeer en Vervoer, waar HSL-Zuid, Betuweroute, ZuidasDok en ERTMS onder worden gerekend. ProRail ontvangt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu jaarlijks 1,6 miljard subsidie.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil aan de slag met nieuwe vervoerstechnieken en slimmere vormen van mobiliteit, omdat het specifieke vervoermiddel steeds vaker niet langer van belang is. Daarnaast wordt gewerkt aan een gerichte aanpak voor de termijn 2018-2020 om de bereikbaarheid in stedelijke gebieden te verbeteren, nieuwe vervoersconcepten te ontwikkelen en de CO2-uitstoot terug te dringen.

Reacties

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is voorzichtig tevreden met de Miljoenennota: de investeringagenda ‘Naar een duurzaam Nederland’ die het met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW) presenteerde, wordt door het ministerie van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu genoemd als een belangrijke regionale aanpak om Nederland klimaatbestendig te maken. Het IpO constateert bovendien dat extra geld is vrijgemaakt voor het programmabureau Aan de slag met de Omgevingswet, dat gemeenten, provincies, waterschappen, departementen en uitvoeringsorganisaties moet ondersteunen bij de invoering van de wet.

De aannemersfederatie (AFNL) en Nederlandse Vereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) zijn kritisch op de gepresenteerde Miljoenennota, meldt Cobouw. Het stuk biedt in hun ogen geen oplossingen om voor zaken als het ingekrompen personeelsbestand, de enorm afgenomen eigen vermogens of de hoge prijsdruk. AFNL en NOA hopen op een nieuw kabinet dat een mkb-vriendelijk beleid inzet, ‘waardoor grote problemen op de arbeidsmarkt worden opgelost en wet- en regelgeving in de toekomst mkb-vriendelijker wordt’. In Trouw roept Bernard Wientjes, voorman van de taskforce Bouwagenda, de formerende partijen op om vaart te maken. ‘Zolang er geen nieuw kabinet is, blijft ook verduurzaming in de bouw lastig’.

Bronnen:

  • VNG, 19 september 2017, ‘VNG: Rijksbegroting 2018, kleine stapjes in goede richting’
  • SpoorPro, 19 september 2017, ‘Miljoenennota: financiële meevaller voor OV SAAL 54 miljoen
  • Binnenlands Bestuur, 19 september 2017, ‘KOEPELS: WACHTEN OP NIEUW KABINET’
  • Cobouw, 19 september 2017, ‘Reacties Miljoenennota: ‘Nieuw kabinet is aan zet’’
  • Trouw, 19 september 2017, ”We lopen we elke dag verder achter met verduurzamen”
  • Volkskrant, 20 september 2017, ‘Rutte III: Dat wordt bezuinigen’
  • Trouw, 20 september 2017, ‘Milieu en zorg drukken zwaar op budget’

Foto: Mini-minister Haci maakt een selfie met de echte minister van Financiën. Rijksoverheid, Valerie Kuypers

]]>
https://www.fluxenergie.nl/demissionair-kabinet-schuifelt-voort/feed/ 0
Decentrale overheden vragen om Nationaal Programma Energietransitie https://www.fluxenergie.nl/decentrale-overheden-bieden-onderhandelaars-gezamenlijke-investeringsagenda/ https://www.fluxenergie.nl/decentrale-overheden-bieden-onderhandelaars-gezamenlijke-investeringsagenda/#respond Tue, 19 Sep 2017 09:42:54 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58636 De decentrale overheden willen een Nationaal Programma Energietransitie. Tijdens overleg met de fracties aan de formatietafel hebben de voorzitters van het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen hun gezamenlijke investeringsagenda ‘Naar een duurzaam Nederland’ aangeboden. De investeringsagenda suggereert maatregelen en investeringen op het gebied van energie, klimaatadaptatie en circulaire economie. 

“We vragen het nieuwe kabinet om mee te investeren, knelpunten in wet- en regelgeving weg te nemen en een Nationaal Programma Energietransitie te starten”, zegt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW), “Klimaatverandering duldt geen uitstel. Als waterschappen zien we de effecten, zoals wateroverlast en droogte, fors toenemen. Niets doen is geen optie.” Samen met de voorzitters van het Interprovinciaal Overleg (IpO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), sprak hij 14 september met de heren Zalm, Rutte, Buma, Pechtold en Segers.

Transitiefonds co-financiering 220 miljoen per jaar

Om de energietransitie te versnellen zou het rijk een Nationaal Programma Energietransitie met krachtige en verbindende regie moeten opstellen waarin de samenwerking met decentrale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties meerjarig wordt geborgd, vinden de VNG, het IPO en de UvW. De decentrale overheden zeggen hun werk alleen te kunnen doen als er voldoende EMU-tekortruimte is, fiscale belemmeringen weggenomen worden en er meer flexibiliteit in het decentrale belastinginstrumentarium komt. Daarnaast willen ze de mogelijkheid krijgen om integrale gebiedsgerichte afspraken te maken over investeringen.

Hoewel de energietransitie volgens de opstellers van de investeringsagenda vooral investeringen van marktpartijen en particulieren vereist, willen ze zelf uitvoeringskracht en financiële arrangementen organiseren om de transitie te versnellen. Daarvoor is lokaal en regionaal maatwerk nodig, stellen ze. Ter cofinanciering van hun investeringen, zou het rijk een transitiefonds van 220 miljoen per jaar in moeten stellen, vinden ze. Daarmee zouden maatschappelijk waardevolle, maar financieel onrendabele maatregelen versneld moeten worden gerealiseerd. De decentrale overheden zouden de regie over de ruimtelijke inpassing van duurzame energieopwekking moeten krijgen. Om de organisatie en de kennisontwikkeling van daarvoor te versterken, zou het rijk 55 miljoen per jaar beschikbaar moeten stellen.

‘Rijk erkent noodzaak financiële inspanning’

Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, denkt dat het overleg aan de formatietafel goed verlopen is. “Het is voor de onderhandelaars duidelijk dat een dergelijke opgave alleen kan worden bereikt door samen met provincies, gemeenten en waterschappen op te trekken en dat daar ook een financiële inspanning van het Rijk bij hoort.”

Bron:

  • VNG, persbericht 14 september 2017, ‘Overheden zoeken samenwerking op belangrijke maatschappelijke opgaven’
  • VNG, ‘Naar een duurzaam Nederland

Foto: Gesprekken VNG, IpO en UvW formatie 2017 – Klaas Bisschop, IpO

]]>
https://www.fluxenergie.nl/decentrale-overheden-bieden-onderhandelaars-gezamenlijke-investeringsagenda/feed/ 0
Deelauto’s leveren Utrecht CROW-prijs duurzame mobiliteit op https://www.fluxenergie.nl/deelautos-leveren-utrecht-crow-prijs-duurzame-mobiliteit-op/ https://www.fluxenergie.nl/deelautos-leveren-utrecht-crow-prijs-duurzame-mobiliteit-op/#respond Tue, 19 Sep 2017 07:55:06 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58631 De gemeente Utrecht is uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2017. Gemiddeld scoorde de gemeente Utrecht het hoogst op de totale duurzaamheidsscore met een 6,9. Daarmee is de gemeente Utrecht in 2017 als eerste geëindigd, voor de overige genomineerden de gemeente Den Haag en de gemeente Culemborg.

Utrecht is uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2017 door CROW-KpVV, eerder bekend als Kennisplatform Verkeer en Vervoer – KpVV. De wisseltrofee werd uitgereikt tijdens symposium Duurzaamheid in Mobiliteitsbeleid. Utrecht heeft de prijs vooral te danken aan het grote aantal deelauto’s en laadpalen alsmede het lage aandeel autogebruik. Ook scoort de gemeente hoge ogen met het mobiliteitsplan dat zij vorig jaar lanceerde: “Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar Slimme Routes, Slim Regelen, Slim Bestemmen”.

Veel deelauto’s en laadpalen, goed OV en verkeersveiligheid

De gemeente heeft de prijs vooral te danken aan het grote aantal deelauto’s en laadpalen alsmede het lage aandeel autogebruik, wat bijdraagt aan een relatief lage CO2 emissie door autoverkeer in de stad. Dit resulteert voor de gemeente in het rapportcijfer 8,9. Daarnaast presteerde Utrecht goed op de bereikbaarheid per openbaar vervoer en de verkeersveiligheid. Minder goed is de bereikbaarheid per auto, luchtkwaliteit en geluidsoverlast, oordeelt het kennisplatform. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door de eerder genoemde cijfers.

Top 10   Gemeenten      Duurzaamheidsscore*
1 Utrecht 6,92
2 Den Haag 6,87
3 Culemborg 6,5
4 Duiven 6,1
5 Nijmegen 5,9
6 Harlingen 5,8
7 Renkum 5,7
8 Zuidhorn 5,6
9 Haren 5,4
10 Heerenveen 5,1

Tool Duurzaamheidsscore

Voor het scoren van de verschillende gemeenten heeft het kennisplatform een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Een groep van 10 experts op het gebied van duurzame mobiliteit heeft de beleidsplannen beoordeeld die het beste scoorden in de statistieken.

Organisator CROW-KpVV heeft voor de gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 22 achterliggende indicatoren. De tool zou moeten helpen om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden.

Bron:

Foto: Lokale Energie Etalage: elektrische deelauto voor bewoners van Lombok en klanten van LomboXnet

]]>
https://www.fluxenergie.nl/deelautos-leveren-utrecht-crow-prijs-duurzame-mobiliteit-op/feed/ 0
Wärtsilä en WaveRoller-producent willen golfslagenergie commercialiseren https://www.fluxenergie.nl/wartsila-en-wave-roller-producent-willen-golfslagenergie-commercialiseren/ https://www.fluxenergie.nl/wartsila-en-wave-roller-producent-willen-golfslagenergie-commercialiseren/#respond Mon, 18 Sep 2017 16:34:37 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58589 De Finse bedrijven Wärtsilä en AW-Energy hebben een samenwerkingscontract getekend om energie uit de stroming in zeeën en de oceanen te gaan oogsten. Met AW Energy’s WaveRoller moet golfslagenergie gewonnen worden, die Wärtsilä wil verkopen aan kuststaten. 

De ontwikkeling van golfslagenergie heeft een punt bereikt waarop het interessant wordt commerciële pilots te doen waarbij de gewonnen energie geleverd wordt aan klanten die geïnteresseerd zijn in golfslagenergie, denken de partners. Zij zien de energie in zeeën en oceanen als de grootste onontgonnen energiebron: deze stromingen bieden niet alleen een enorm potentieel, maar kunnen ook een paar dagen tevoren voorspeld worden. Daardoor zouden ze op termijn een vergelijkbare rol als wind en zon moeten kunnen spelen, denken de ontwikkelaars.

WaveRoller

AW Energy’s WaveRoller bestaat uit scharnierend paneel dat is bevestigd aan het zeebodem van kustgebieden. Het zet de kinetische energie van de stroming om in elektriciteit en levert die vervolgens aan het netwerk aan land. De WaveRoller wordt momenteel ingezet bij projecten in Europa, Amerika en Azië met een totaal aan ongeveer 300 MW, stelt John Liljelund, CEO van AW-Energy in MarineLog.

(tekst loopt door onder de video)

Wärtsilä, specialist op het gebied van maritieme technologie, kondigde een paar maanden geleden al aan dat het AW Energy gaat helpen de Wave Roller tot een commercieel rendabel product te ontwikkelen. Het zal verschillende componenten gaan leveren, en zorg dragen voor een deel van de onderwater installaties.

‘Golfslagenergie-industrie groeit naar 1.7 miljard dollar in 2025’

Afgelopen juli voorspelde marktonderzoeksbureau Research and Markets in haar industrievoorspelling al dat de wereldwijde golfslagenergie-industrie het komende decennium met 7.7% groeit naar ruim $1.7 miljard in 2025. Research and Markets baseer die prognose op kansen om de kosten te besparen, recente technologische ontwikkelingen en toenemende investeringsmogelijkheden.

Bron:

  • MarineLog, 12 september 2017, ‘Wärtsilä inks cooperation agreement with wave energy leader’

Lees ook:

Foto: WaveRoller painted panel at levator, AW Energy

]]>
https://www.fluxenergie.nl/wartsila-en-wave-roller-producent-willen-golfslagenergie-commercialiseren/feed/ 0
Limburgse gemeenten tekenen convenant voor hernieuwbare energie https://www.fluxenergie.nl/limburgse-gemeente-tekenen-energieconvenant-voor-hernieuwbare-energie/ https://www.fluxenergie.nl/limburgse-gemeente-tekenen-energieconvenant-voor-hernieuwbare-energie/#respond Mon, 18 Sep 2017 10:46:02 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58620 Om samen versneld over te kunnen stappen van fossiele naar hernieuwbare energie, hebben achttien Zuid-Limburgse gemeenten afgelopen week een energieconvenant getekend. Waar verschillende gemeentes nu verschillende visies hebben op de manier waarop op de energietransitie vorm moet krijgen, willen ze binnen een jaar een gezamenlijke visie presenteren. 

Tijdens de eerste dag van het Festival van de Toekomst in Heerlen hebben de wethouders van achttien Zuid-Limburgse gemeenten het Energieconvenant Zuid-Limburg ‘Coalition of the willing’ getekend, waarmee ze tot één integrale energietransitie in de regio willen komen. De achttien gemeenten maken al deel uit van de Stadsregio Parkstad, waaronder de gemeentes uit het voormalig mijnbouwgebied samenwerken op thema’s als economie & toerisme, wonen & herstructurering, ruimte en mobiliteit.

Stadsregio Parkstad Limburg: van steenkool naar groen toerisme

Tussen 1900 en 1975 draaide de leven van de betrokken gemeentes bijna volledig op steenkoolwinning. Was de regio daarmee aanvankelijk de meest welvarende delen van Nederland, na het sluiten van de steenkoolmijnen in 1965, ontstond een enorme werkeloosheid. Om over te kunnen schakelen op een nieuwe economie werken de gemeentes Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal samen in de Parkstad Limburg. Met de Internationale Bau Austellung (IBA)-aanpak zoeken ze naar innovatieve, toekomstgerichte projecten die duurzaam van betekenis zijn voor de lokale ontwikkeling. In 2016 ontvingen ze hiervoor al de Travel & Tourism Council (WTTC) Tourism for Tomorrow-award voor beste bestemming ter wereld.

(tekst loopt door onder de video)

Volgens Arash Aazami, bedenker van duurzaamheidsserviceprovider Path to Zero, is de transitieopgave echter vele malen groter dan wat er tot nu toe in Zuid-Limburg gebeurt. De voortgang van de Zuid-Limburgse Energietransitie zal in de gaten worden gehouden door een stuurgroep met als trekker wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen.

Bron:

  • De Limburger, 15 september 2017, ‘Zuid-Limburgse gemeenten gaan samen energie besparen’
  • Parkstad Limburg, ’18 gemeenten in Zuid-Limburg tekenen Energieconvenant tijdens #FvdT’

Foto: Clauscentrale in Maasbracht, Rijkswaterstaat

]]>
https://www.fluxenergie.nl/limburgse-gemeente-tekenen-energieconvenant-voor-hernieuwbare-energie/feed/ 0
Groningen wil gas vervangen door wind en waterstof https://www.fluxenergie.nl/groningen-wil-gas-vervangen-door-waddenwind-en-waterstof/ https://www.fluxenergie.nl/groningen-wil-gas-vervangen-door-waddenwind-en-waterstof/#respond Fri, 15 Sep 2017 11:10:38 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58271 De provincie Groningen wil dat de Minister van Economische Zaken veel meer windparken boven de Wadden mogelijk maakt. Volgens het rapport ‘Offshore wind boven de Wadden’ van de provincie draagt dat bij aan een toekomst zonder aardgas en een CO2-arme energievoorziening, en bovendien honderden banen opleveren. Door waterstof te gebruiken als opslagmedium, kan de oude gasinfrastructuur opnieuw worden ingezet. Dat denkt hoogleraar Catrinus Jepma aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit het rapport dat onderzoeksbureau BLIX voor de provincie maakte, blijkt dat windenergie boven de Waddeneilanden minimaal 10 gigawatt op kan leveren: ruim 15 keer de hoeveelheid van het Gemini windpark, dat nu één van de grootste offshore windparken ter wereld is. Daarnaast moeten de bouw en het onderhoud van de windparken meer werkgelegenheid creëren. Dit wordt verder versterkt naarmate meer bedrijven zich in de nabije omgeving vestigen om de gegenereerde groene stroom weer af te nemen.

Aardgas vervangen door groene waterstof

Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat de Noordzee, nu nog bron van fossiel gas en olie, een hoofdrol zal spelen in de productie van windenergie. “We willen op land niet te veel tegen de molens aankijken”, zei hij eind augustus in het Dagblad van het Noorden, “De Noordzee wordt een groot powerhouse. De parken die er nu staan en in aanbouw zijn hebben een vermogen van ongeveer 15 gigawatt. Dat wordt de komende decennia mogelijk vertienvoudigd.”

Omdat energietransport en langetermijnopslag in gasvorm goedkoper is dan wanneer energie wordt getransporteerd via stroomkabels, zou het logisch zijn om elektriciteit dichtbij de plaats waar de stroom wordt geproduceerd om te zetten in waterstof, denkt Jepma. De oude infrastructuur voor de winning van olie en gas op zee kan dan opnieuw worden ingezet: gasplatforms voor waterstofproductie, voormalige gasvelden voor opslag en leidingen naar de kust voor transport. Als conversie op zee te ingewikkeld blijkt, dan komt die op land, bijvoorbeeld in de buurt van de Eemshaven. Jepma verwacht dan ook dat de kustregio’s waar die waterstof aan land komt heel belangrijk worden.

Tweede gasrevolutie

Sinds Groningen wordt opgeschrikt door aardbevingen zijn veel initiatieven ontstaan om de provincie over te laten schakelen op hernieuwbare energiebronnen. Nuon, de GasUnie en het Noorse Statoil starten een innovatieproject om een deel van de Magnum-centrale in de Groninger Eemshaven vanaf 2023 over te laten schakelen op waterstof, en de GasUnie schoolt zich om tot power-to-gas kenniscentrum. Daarnaast wordt in verschillende denktanks nagedacht over de rol die de provincie in de energietransitie kan spelen. Zo presenteerde de Denktank Vereniging Groninger Bodem Beweging in 2013 al een plan dat draaide om de productie van groen gas op duurzame elektriciteit.

(tekst loopt door onder de video)

Het is mogelijk om goede kwaliteit groen gas te produceren dat direct kan worden gedistribueerd via het bestaande gasnetwerk, concludeerden de deelnemende onderzoekers. Met hun plan “Duurzaam op weg naar een tweede gasrevolutie”, roepen ze op om groen gas te maken dat niet concurreert met de voedselindustrie, zoals veel vormen van biogas. Behalve door zon en wind om te zetten in waterstof, zou dat bijvoorbeeld kunnen door door het toepassen van biogasproductietechniek op basis van rioolslib.

Bronnen:
  • persbericht Provincie Groningen, 5 september 2017, ‘Provincie Groningen wil dat de minister kiest voor windparken boven de Wadden’
  • Dagblad van het Noorden, 26 augustus 2017, ‘Voorsorteren op de switch naar groen gas’
  • YouTube, Amito Smelik, 23 oktober 2013, ‘De Tweede Gasrevolutie Groningen’

Lees ook:

Foto: Siemens

]]>
https://www.fluxenergie.nl/groningen-wil-gas-vervangen-door-waddenwind-en-waterstof/feed/ 0
De economie van uitwerpselen https://www.fluxenergie.nl/de-economie-van-uitwerpselen/ https://www.fluxenergie.nl/de-economie-van-uitwerpselen/#respond Fri, 15 Sep 2017 08:58:07 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58583 Terwijl de vergisting van dierlijke uitwerpselen discussie oplevert in de Tweede Kamer, publiceert Nature een reportage over de nieuwe economie van menselijke poep. Werd het vroeger gezien als zaak voor volksgezondheid, nu is het een grondstof voor energieopwekking en uiteenlopende producten als bioplastics, industriële chemicaliën, veevoer en meervallen. 

In Uganda verwerkt ondernemer Ashley Muspratt de inhoud van septische tanks tot een droge brandstof in poedervorm, een gewild product onder naburige cementproducten en bakstenenleveranciers. De brandstof voor Muspratt’s Pivot is wereldwijd in overvloed verkrijgbaar: 38 procent van de wereldbevolking, 2.8 miljard mensen, laat hun uitwerpselen achter in tanks en putten. Van oudsher kan die ontlasting gebruikt worden om brandstof of mest van te maken, maar tegenwoordig worden er ook bioplastics en industriële chemicaliën van gemaakt of larven en meervallen op gekweekt. Die larven zijn op hun beurt een hoogwaardige bron van veevoer.

Publieke zaak wordt private business

De bruikbaarheid van poep als grondstof wordt ook gezien in landen waar de meeste mensen wel een rioolaansluiting hebben. De Amerikaanse steden Portland en New York gaan methaangas uit hun rioolsystemen hergebruiken als brandstof. Naast een brandstof met een lagere milieu impact, hoopt Portland er ruim drie miljoen dollar per jaar aan over te houden. Ook Nederland staat niet stil: een stad als Den Bosch wil haar rioolzuivering inzetten als energiecentrale, en in het Gelderse Weur zet afvalenergiecentrale ARN volle babyluiers en incontinentieluiers al om in biogas, kunststof en compost.

(tekst loopt door onder de video)

Werden uitwerpselen voorheen vooral gezien als een zaak van volksgezondheid, nu zijn ze een commercieel interessante grondstof. Nu het economisch model ervan gezien wordt, verschuift het management ervan van de publieke sector naar private sector, constateert Doulaye Kone, onderdirecteur van het Water, Sanitatie en Hygiëne Programma van de Bill & Melinda Gates Foundation, met alle economische implicaties vandien. In Nederland onderzoekt het IHE Delft Institute for Water Education wat dat kan betekenen. Financiering is niet de enige reden waarom sommige projecten moeilijkheden ondervinden, waarschuwt onderzoeker Claire Furlong, ook culturele aspecten spelen mee. Niet iedereen vindt poep geschikt om mee te spelen, niet iedereen is bereid om naar een ander soort toilet te gaan.

‘138 miljoen huishoudens, ofwel 9,5 miljard dollar’

Eind 2015 pleitte de UN University al voor het gebruik van menselijke uitwerpselen als energiebron. Het zou wereldwijd goed zijn voor de energievoorziening van 138 miljoen huishoudens, berekende de werelduniversiteit, wat al snel 9,5 miljard dollar zou kunnen opleveren.

Bron:

Lees ook:

Foto: Dry toilet, kerttu via Pixabay CCO

]]>
https://www.fluxenergie.nl/de-economie-van-uitwerpselen/feed/ 0
Gratis cursus energietransitie Rijksuniversiteit Groningen en Energy Academy Europe https://www.fluxenergie.nl/gratis-cursus-energietransitie-rijksuniversiteit-groningen-en-energy-academy-europe/ https://www.fluxenergie.nl/gratis-cursus-energietransitie-rijksuniversiteit-groningen-en-energy-academy-europe/#respond Fri, 15 Sep 2017 07:10:42 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58576 Op 30 oktober a.s. gaat voor de vierde keer de gratis online cursus ‘Solving The Energy Puzzle’ van de Rijksuniversiteit Groningen en Energy Academy Europe van start. De multidisciplinaire ‘stoomcursus energietransitie’ wordt gegeven door hoogleraren van de universiteit en bestaat uit korte en overzichtelijke video-colleges. 

Aan de eerste editie van de cursus deden wereldwijd vierduizend deelnemers mee. Zij bespraken aspecten van de energietransitie vanuit uiteenlopende disciplines als economie, gedrag en psychologie, recht, technologie, ruimtelijke ordening en bestuur. De Rijksuniversiteit van Groningen maakt daarbij gebruik van de brede range aan wetenschappelijke disciplines die ze in huis heeft.

New Energy Coalition

De Energy Academy Europe is een internationaal kenniscentrum over de energietransitie dat zich richt op onderwijs, onderzoek en innovatie. Het is begonnen als een initiatief van Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen, ondersteund door partners uit de energiebranche en overheid, en gaat dit jaar met partners van het Energy Valley en het Energy Delta Institute verder in een nieuwe organisatie, de New Energy Coalition.

Met het aanbieden van deze gratis online cursus (MOOC) willen de partners bijdragen aan een beter begrip van de duurzaamheidsaspecten van het mondiale energiesysteem, en de noodzaak van de energietransitie onderstrepen. De energietransitie is nodig om het hoofd te kunnen bieden aan wereldwijde uitdagingen als economische en sociale ontwikkeling, voldoende voedselproductie, gezondheidsvoorzieningen, de bewaking van ecosystemen en het voorzien van vrede en veiligheid, stellen de ontwikkelaars. Om dergelijke vragen kritisch te kunnen benaderen, zullen deelnemers kennis maken met perspectieven vanuit verschillende disciplines.

Deelname aan de cursus is gratis, maar vergt zeven weken lang een tijdsinvestering van ongeveer vier uur per week. Voorkwalificaties zijn niet nodig.

Inschrijven kan op http://www.energyacademy.org/mooc2017

Bron:

  • persbericht Energy Academy Europe, 13 september 2017, ‘Gratis online cursus energietransitie – wie lost de puzzel op?’

Beeld: Energy Academy Europe

]]>
https://www.fluxenergie.nl/gratis-cursus-energietransitie-rijksuniversiteit-groningen-en-energy-academy-europe/feed/ 0
GasUnie sluit zich aan bij North Sea Wind Power Hub Doggersbank https://www.fluxenergie.nl/gasunie-sluit-zich-aan-bij-north-sea-wind-power-hub-doggersbank/ https://www.fluxenergie.nl/gasunie-sluit-zich-aan-bij-north-sea-wind-power-hub-doggersbank/#respond Thu, 14 Sep 2017 10:55:25 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58573 GasUnie treedt toe tot het consortium van Europese elektriciteits- en gasnetbeheerders die in de Noordzee een energie-eiland willen bouwen. Deze North Sea Wind Power Hub moet omringende landen voorzien van offshore windenergie en de energievoorziening van deelnemende landen beter op elkaar afstemmen. Met haar groeiende kennis op het gebied van Power-to-Gas, hoopt GasUnie een belangrijke rol te kunnen spelen in de ontwikkeling van het eiland van groen waterstofgas als medium voor overtollige energie. 

Tot de toetreding van de Gasunie bestond het North Sea Wind Power Hub-consortium uit de Nederlandse en de Duitse tak van TenneT en het Deense Energinet. Met de aanleg van het energie-eiland op de Doggersbank willen zij het mogelijk maken om omliggende landen te voorzien van off-shore windenergie, en de gewonnen elektra beter te verdelen over de deelnemende Europese landen. Hierdoor worden ook de energiemarkten van deelnemende landen met elkaar verbonden, zodat internationale elektriciteitshandel mogelijk wordt.

Gelijkstroom moet grensoverschrijdende elektriciteitsverbindingen verbeteren

De Doggersbank ligt op een relatief ondiep deel van de Noordzee, vlakbij het Verenigd Koninkrijk en het punt waar de territoriale wateren van Nederland, Duitsland en Denemarken samenkomen. Op het eiland moet de energie van nabijgelegen windmolenparken worden omgezet naar gelijkstroom, waardoor de efficiëntie van grensoverschrijdende elektriciteitsverbindingen aanzienlijk zou toenemen.

De elektriciteit moet vervolgens getransporteerd worden naar de deelnemende Noordzeelanden. Momenteel liggen de energielijnen alleen tussen de verschillende landen, zonder op een centraal punt samen te komen. De initiatiefnemers hopen dat behalve Nederland, Duitsland en Denemarken, ook het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en België zich zullen aansluiten, zodat ze tot een schaalgrootte kunnen komen die de kosten drukt.

100 GW aan offshore-windparken

Met de toetreding van GasUnie bundelen de vier bedrijven hun krachten voor de verdere studie rondom de North Sea Wind Power Hub. Het samenwerkingsverband is een belangrijke volgende stap om in de periode 2030‑2050 tot de uiteindelijke totstandkoming te komen, stelt GasUnie. Om EU-klimaatdoelstellingen te behalen, zou ongeveer 230 gigawatt (GW) aan offshore-windenergievermogen moeten worden ontwikkeld, stelt het gasnetbedrijf, waarvan 180 GW in de Noordzee.

Op de North Sea Wind Power Hub moet een vermogen van 100 GW aan offshore-windparken worden aangesloten, stelt GasUnie, en op de Doggersbank waait het veel en hard. GasUnie verwacht dat Power-to-Gas technologie hierbij een belangrijke rol zal spelen, omdat verwachte overschotten aan windstroom daarmee kunnen worden omgezet naar waterstof voor grootschalig transport naar land, opslag of buffering. Het eiland zou daarmee minder afhankelijk worden van de internationale energiekabels, en ook niet-Noordzeelanden kunnen bevoorraden.

Bronnen:

  • persbericht GasUnie, 13 september 2017, ‘Gasunie treedt toe tot North Sea Wind Power Hub’
  • Renewables Now, 24 maart 2017, ‘UPDATE – Dutch, Danish and German TSOs sign power island deal’

Beeld: TenneT

]]>
https://www.fluxenergie.nl/gasunie-sluit-zich-aan-bij-north-sea-wind-power-hub-doggersbank/feed/ 0
EP stemt in met beperking emissierechten luchtvaart https://www.fluxenergie.nl/ep-stemt-in-met-beperking-emissierechten-luchtvaart/ https://www.fluxenergie.nl/ep-stemt-in-met-beperking-emissierechten-luchtvaart/#respond Thu, 14 Sep 2017 09:06:45 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58565 Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met voorstellen om de luchtvaart in 2021 minder uitstootrechten te geven en voor de helft daarvan te laten betalen. Commerciële vluchten die Europa in- en uitvliegen worden tot de invoering van het wereldwijde compensatieschema CORSIA in 2021 nog vrijgesteld van deze Europese heffingen. Voordat de maatregelen van kracht worden, moeten de lidstaten nog instemmen. 

Het parlement heeft woensdag 13 september ingestemd met de voorstellen van de milieucommissie over de rol van de luchtvaart in het EU Emissions Trading System (EU ETS). Het jaartal 2021 is niet toevallig: in 2021 verwacht de International Civil Aviation Authority (ICAO) een wereldwijd schema op te zetten dat de koolstofuitstoot uit de luchtvaart moet compenseren: het Carbon Offsetting Scheme for International Aviation (CORSIA), kortweg CORSIA. Critici menen echter dat de uitstoot van de luchtvaart niet te compenseren is, en vooral beperkt moet worden.

‘Europa verhoogt druk om tot wereldwijde afspraken te komen’

Luchtvaartemissies zijn een van de snelstgroeiende bronnen van CO2-uitstoot. Europa kondigde al eerder aan om de sector emissiebeperkende maatregelen op te leggen, maar werd daarbij tegengewerkt door de Verenigde Staten, China en een aantal andere landen, stelt Euractiv. De invoering van het emissiehandelssysteem EU ETS werd daarom beperkt tot vluchten binnen de EU, zodat het ICAO tijd had om wereldwijde maatregelen te nemen. Als het ICAO niet voor 2021 lukt een goed schema op te zetten, zal de Europa haar emissiehandelssysteem alsnog gaan toepassen op in- en uitgaande vluchten, waarschuwt een woordvoerder op Euractiv.

Eind april 2018 moeten luchtvaartmaatschappijen hun emissierechten over 2017 overhandigen. Op dat moment moet de wet in effect getreden zijn. 25 September beginnen het parlement en de lidstaten aan informele onderhandelingen om hierover tot een akkoord komen.

Bronnen:

  • Carbon Market Watch, 13 september 2017, ‘European Parliament backs stricter aviation pollution rules’
  • Euractiv, 13 september 2017, ‘MEPs give international flights respite from EU carbon fees until 2021’
  • Bloomberg, 10 september 2017, ‘EU Drafts Measures to Brexit-Proof Emissions Market’
  • IATA, ‘Carbon Offsetting Scheme for International Aviation (CORSIA)’

Lees ook:

Foto: KLM

]]>
https://www.fluxenergie.nl/ep-stemt-in-met-beperking-emissierechten-luchtvaart/feed/ 0
Nederlandse energie-opslag innovaties kijken wereldwijd https://www.fluxenergie.nl/nederlandse-energie-opslag-innovaties-kijken-alvast-wereldwijd/ https://www.fluxenergie.nl/nederlandse-energie-opslag-innovaties-kijken-alvast-wereldwijd/#respond Wed, 13 Sep 2017 10:13:24 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58148 Terwijl batterijenmaker Prologium in Japan een productielijn voor keramische lithiumaccu’s lanceert en Eneco en Mitsubishi in Duitsland starten met de bouw van Europa’s grootste batterij, worden ook in Nederland veel nieuwe projecten voor energieopslag gerealiseerd. Behalve waterstof, ammonia en mierenzuur moeten ook software, boten en cacaoschillen helpen om energie te leveren wanneer de productie van zon- en wind tekort schieten. 

De opslag van energie uit hernieuwbare bronnen als wind of zon is niet alleen nuttig wanneer het donker en windstil is, maar ook wanneer er sprake is van overproductie. Het elektriciteitsnet wordt door inzet van energieopslagmethodes minder belast. Daarnaast biedt reserveopslag energieleveranciers een financieel voordeel, omdat zij daarmee hun product op een gunstig moment op de markt kunnen aanbieden. Met het groeiende aanbod aan hernieuwbare energie, stijgt de groei van de energieopslagmarkt dan ook exponentieel, constateert Energy Storage NL, platform voor energieopslag.

Oude zoutcavernes voor gas behuizen opslag nieuwe waterstof

Bij de Groningse aardgasbuffer Zuidwending zetten ongeveer vijfduizend zonnepanelen van GasUnie’s dochters Energystock en New Energy duurzame elektriciteit om in waterstof. Het is Nederlands eerste power-to-gas installatie van meer dan 1 Megawatt. De Gasunie-dochters maken daarbij handig gebruik van de lokaal aanwezige zoutcavernes, die speciaal voor gasopslag gemaakt werden. In de toekomst kan het waterstof hier grootschalig worden opgeslagen, denken ze, terwijl de markt voor groene waterstof zich verder ontwikkelt.

New Energy ziet de omzetting van power-to-gas als een veelbelovende technologie waarin gasinfrastructuur een verbindende rol kan spelen. Groene waterstof wordt in de toekomst een belangrijke schone brandstof in een duurzame energievoorziening, denken de partners. Het kan worden ingezet voor onder meer mobiliteit/vervoer, industrie en elektriciteitslevering. Dat zou Groningen helpen om over te schakelen van gas naar duurzame energie, en perspectief bieden voor mensen die nu uit hun schuddende huizen vluchten. De gasexporten van weleer zouden weleens de waterstofexporten van de toekomst kunnen worden, denken veel Groningers.

Strategische locaties

Een paar honderd kilometer noordwaarts ligt het plaatsje Jardeland, waar Eneco en Mitbubishi bouwen aan de een batterij met een vermogen van 48 MW en een opslagcapaciteit van meer dan 50 MWh, vergelijkbaar met het gemiddelde energieverbruik van meer dan 5.300 Duitse huishoudens voor 1 dag. In het gebied komt de stroom van het Duitse deel van de Noordzee samen met die van grote windparken op land, om verder getransporteerd te worden naar andere delen van Duitsland.

Het Almeerse bedrijf Alfen BV zoekt het nog verder van huis: in de Nigeriaanse cacaofabriek van het Amsterdamse Theobroma BV installeert het een combinatie van zonne-energie, bioenergie
uit cacaoschillen en batterijopslag. Als betrouwbaar alternatief voor het onbetrouwe Nigeriaanse
elektriciteitsnetwerk, stelt Alfen, garandeert de installatie de fabriek bedrijfscontinuïteit en reduceert het de hoge operationele kosten, waaronder een miljoen liter diesel per jaar. Om dat te realiseren plaatst Alfen onder meer 8.000 zonnepanelen en twee in-house ontwikkelde energieopslagsystemen van elk ongeveer 1 MWh.

Overbrugging tijd en ruimte

Energie hoeft echter niet altijd gebruikt te worden waar die wordt opgewekt. Door warmte op te slaan en te vervoeren in een schip, kan het grote fysieke én tijdsafstanden overbruggen, bedachten TKI Urban Energy en haar projectpartners. Met het project ‘Varende Warmte’ willen ze een brug slaan tussen industriële restwarmte en de gebouwde omgeving. De warmte wordt daarbij opgeslagen in faseovergangsmaterialen (‘PCM’s) als zouthydraat, suikeralcohol en paraffine, die tijdens faseveranderingen tussen vast en vloeibaar warmte opnemen, vasthouden of weer afgeven. Door dit op een schip te zetten en gebruik te maken van de bestaande Nederlandse waterinfrastructuur, kunnen binnen een paar jaar 35.000 Nederland woningen verwarmd worden, denken de partners, en daarna volgt de rest.

Woensdag 11 oktober vindt op de Vakbeurs Energie de Energy Storage Day 2017 plaats. Inschrijven kan hier.

Bronnen:

  • Digitimes, 12 september 2017, ‘Solid state battery maker Prologium enters electric car market’
  • Energiekaart.nl, ‘Varende Warmte opslag’
  • Gasunie, 12 april 2017, ‘Groot waterstofproject met duizenden zonnepanelen’
  • persbericht Alfen BV, 22 mei 2017, ‘Alfen realiseert mega-energiesysteem voor duurzame cacaoproductie’
  • EnecoGroup,  april 2017, ‘Eneco en Mitsubishi Corporation bouwen grootste batterij van Europa’

Beeld: Varende Warmte, DWA, via groenervaren.nl

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nederlandse-energie-opslag-innovaties-kijken-alvast-wereldwijd/feed/ 0
Uitgeverij ProMedia Group neemt NT Publishers over https://www.fluxenergie.nl/uitgeverij-promedia-group-neemt-nt-publishers-over/ https://www.fluxenergie.nl/uitgeverij-promedia-group-neemt-nt-publishers-over/#respond Tue, 12 Sep 2017 12:27:37 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58546 NT Publishers, uitgever van onder meer Nieuwsblad Transport en Mainport Magazine, is overgenomen door ProMedia Group. Daarmee is een van de grootste business-to-business uitgeverijen op het gebied van mobiliteit, verkeer en transport in Nederland ontstaan.

“De overname is een perfecte aanvulling op ons bestaande portfolio”, zegt Joan Blaas, directeur ProMedia Group, waar ook FluxEnergie onder valt.

Nieuwsblad Transport

Nieuwsblad Transport was onderdeel van de Duitse uitgeverij DVV Media Group. Op het gebied van content, events en advertentieverkoop zal een samenwerking blijven bestaan met het Duitse bedrijf.

De belangrijkste activiteit van NT Publishers is het uitgeven van de wekelijkse krant en dagelijkse nieuwsbrief Nieuwsblad Transport voor professionals in de sector Transport & Logistiek. Ook organiseert de uitgeverij jaarlijks diverse congressen voor deze branche. De organisatie blijft als zelfstandig onderdeel opereren binnen ProMedia Group. Voor de 25 medewerkers op het kantoor in Rotterdam zal er weinig veranderen.

Marktpositie

“NT Publishers is een gezond en winstgevend bedrijf”, vertelt Blaas. “Deze overname is vooral strategisch om onze marktpositie te verbeteren en schaalgrootte te creëren. Dat gaat ons helpen om verder te innoveren in de B2B-uitgeverij.”

DVV Media is onderdeel van het Duitse Rheinische Post. Dit bedrijf omvat zo’n 5000 medewerkers. Martin Weber, CEO van DVV Media Group: “We willen ons concentreren op onze sterke merken in Duitsland en Groot-Brittannië. Dat is waar we strategisch op willen investeren. Daarom zijn we heel blij met deze oplossing voor NT Publishers. ProMedia Group is een sterke speler in de Nederlandse markt en zeer goed in staat om NT Publishers verder te ontwikkelen.”

Digitaal en print

“NT Publishers is een specialist op het gebied van logistieke berichtgeving – zowel digitaal als in print – en kent een goede positie op de abonnementen markt. De kracht van ProMedia Group ligt vooral bij onze online uitgaven en bijbehorende evenementen”, legt Blaas uit.

“Onze gezamenlijke core business is het delen van kennis. We merken dat ondernemers daar behoefte aan hebben. Met deze overname groeien we door naar 45 collega’s die zich allemaal focussen op mobiliteit, verkeer en transport. Ook halen we heel veel kennis binnen. Daardoor kunnen we onze ambitie om hét kennisinstituut op het gebied van mobiliteit, verkeer en transport te worden echt gaan waarmaken.”

ProMedia Group

ProMedia Group is gevestigd in Breda en geeft online vakbladen uit in de sectoren spoor, openbaar vervoer, taxi, verkeerskunde, rijscholen, tankstation, carwash, energie en zelfrijdend vervoer. Maandelijks lezen ruim 250.000 mensen de vakbladen. Ook is ProMedia Group organisator van diverse vakbeurzen en (inter)nationale congressen in deze sectoren met jaarlijks ruim tienduizend zakelijke bezoekers en deelnemers.

]]>
https://www.fluxenergie.nl/uitgeverij-promedia-group-neemt-nt-publishers-over/feed/ 0
Drijvende zonneparken GroenLeven boren nieuw potentieel aan https://www.fluxenergie.nl/drijvende-zonneparken-boren-nieuw-potentieel-aan/ https://www.fluxenergie.nl/drijvende-zonneparken-boren-nieuw-potentieel-aan/#respond Tue, 12 Sep 2017 07:59:44 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58536 Ontwikkelaar GroenLeven heeft voor ruim 250 megawattpiek aan drijvende zonneparken een SDE+ subsidie gekregen. Op de zandwinplas in het Drentse Tynaarlo moet een capaciteit van 23 megawattpiek verschijnen, Zwolle krijgt een drijvend zonnepark van 26 megawattpiek. Water vergroot de energieopbrengt niet alleen, het zou de productie van zonnepanelen ook veiliger en goedkoper kunnen maken. 

In de eerste 2017-ronde van de duurzame energie stimulans SDE+ kreeg GroenLeven 416 projecten gegund, met een totale capaciteit van 550,5 megawattpiek. Daarvan betreft 250 megawattpiek drijvende zonneparken, vertelt commercieel directeur Bert Hendriks aan Solar Magazine. ‘Wereldwijd, met name in China, zijn er genoeg voorbeelden voorhanden, waarbij een zonnepark rendabel op water gebouwd kan worden.’

Nieuw potentieel

De ontwikkelaar uit Heerenveen boort daarmee een nieuw potentieel op de Nederlandse zonne-energiemarkt aan. Het eerste drijvende park moet verrijzen op de zandputten van zandwinbedrijf Roelofs in het Drentse Tynaarlo met een capaciteit van 23 megawattpiek, schrijft Solar Magazine. Daarnaast moet er in Zwolle een drijvend zonnepark van 26 megawattpiek komen.

Het zonnepark in Tynaarlo komt te drijven op een zandwinplas. Zandwinputten zijn door de diepte ongeschikt voor recreatief gebruik of andere doeleinden, constateert GroenLeven. Het opwekken van zonne-energie op water heeft een gunstig effect op de energieopbrengst. Drijvende systemen zouden ongeveer 14 procent meer energie opleveren door de koeling van het water en de reflectie van het zonlicht.

Water maakt zonne-energie efficiënter

Behalve zoet water, heeft ook zout water voordelen voor de drijvende zonnepanelen. Behalve de koeling en reflectie, biedt zeewater van nature veel magnesiumchloride. Dat zou het dure, giftige cadmiumchloride dat nu gebruikt wordt in zonnepanelen kunnen vervangen, denken onderzoekers van de universiteit van Liverpool (VK). Cadmiumchloride drukt met haar prijs van 300 dollar per kilo zwaar op de productie en de prijs van zonnepanelen, terwijl magnesiumchloride in overvloed aanwezig is, voor zo’n 15 dollar per kilo. Bovendien is het zo veilig dat het nu voor badzout en tofu gebruikt wordt.

Eind augustus publiceerde een onderzoeksteam van de  Amerikaanse Stanford Universiteit al een rapport dat suggereert dat Nederland moet kijken naar offshore zon als het in 2050 volledig op energie uit wind, water en wil draaien. Als Nederland 6,4 procent van haar landoppervlak reserveert voor zon moet dat nog altijd haalbaar zijn, berekenden de onderzoekers. Daarvoor moeten we niet echter alleen kijken naar offshore wind, maar ook naar offshore zon.

Bronnen:

  • Solar Magazine, 6 september 2017, ‘Bijna helft SDE+-beschikkingen Groenleven is voor drijvende zonneparken’
  • Solar Magazine, 4 september 2017, ‘Analyse 1e ronde SDE+-2017: de details van de 10 grootste zonnestroomprojecten’
  • Groenleven, ‘GroenLeven bouwt een drijvend zonnepark op de zandwinplas van Roelofs Tynaarlo’
  • Greenmatch, 28 juli 2017, ‘offshore solar farms’
  • University of Liverpool, 25 juni 2014, ‘WATCH: Tofu ingredient could revolutionise solar panel manufacture’

Lees ook:

Foto: GroenLeven

]]>
https://www.fluxenergie.nl/drijvende-zonneparken-boren-nieuw-potentieel-aan/feed/ 0
ACM: back-up capaciteit TenneT onvoldoende https://www.fluxenergie.nl/acm-back-up-capaciteit-tennet-onvoldoende/ https://www.fluxenergie.nl/acm-back-up-capaciteit-tennet-onvoldoende/#respond Tue, 12 Sep 2017 06:40:23 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58519 Stroomnetbeheerder TenneT heeft bij een grote stroomstoring in Diemen in maart 2015 niet aan zijn wettelijke verplichtingen voldaan, stelt de Autoriteit Consument & Markt. Willen zulke storingen in de toekomst voorkomen worden, stelt de netwerkbeheerder, dan moet het bijna alles dubbel bouwen, à 7 miljard. De toezichthouder denkt echter dat TenneT het met 100 miljoen euro ook wel moet redden. 

Netbeheerder Tennet heeft onvoldoende gedaan om stroomstoringen te voorkomen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een geschil dat staalproducent Tata Steel had voorgelegd. Tata Steel was een van de gedupeerden van de stroomstoring die in maart 2015 grote delen van Noord-Holland en Flevoland plat legde, door een defect bij een hoogspanningsstation van TenneT. Na onderzoek concludeert ACM dat de netbeheerder niet aan haar wettelijke verplichtingen voldoet.

Storing mag niet tot een stroomuitval leiden

Met de manier waarop betreffende station is ontworpen, heeft TenneT zich niet aan de norm gehouden, stelt de ACM. Uit eerder onderzoek bleek dat de storing een gevolg was van falende techniek en een menselijke fout, maar zo’n storing in een onderdeel van het netwerk mag volgens de wet echter niet tot een stroomuitval leiden. Om dat te voorkomen, moet TenneT het netwerk aanpassen, stelt de toezichthouder.

TenneT gaat tegen het besluit van de toezichthouder in hoger beroep. Volgens de netbeheerder moet het daarvoor “grofweg alle elementen” in het netwerk dubbel bouwen, zodat er altijd een backup is als een onderdeel niet werkt. Als alle netwerkbeheerders in Nederland dat zouden moeten doen, stelt de netbeheerder, zou dat de maatschappij 7 miljard euro kosten, ofwel 920 euro per huishouden – een ‘maatschappelijk onverantwoord’ bedrag. ACM denkt echter dat een paar gerichte aanpassingen aan een aantal belangrijke hoogspanningsstations het net al veel robuuster kunnen maken. Dat zou TenneT voor 100 miljoen euro moeten kunnen doen, denkt de toezichthouder.

Bronnen:

  • Nu.nl, 11 september 2017,’TenneT voldeed volgens ACM niet aan de wet bij storing Diemen’
  • NOS, 11 september 2017, ‘Stroomvoorziening Tennet onder vuur, ruzie over aanpak’

Foto: TenneT

]]>
https://www.fluxenergie.nl/acm-back-up-capaciteit-tennet-onvoldoende/feed/ 0
‘Biostoom’ levert warmte, elektra en waterstof https://www.fluxenergie.nl/biostoom-levert-warmte-elektra-en-waterstof/ https://www.fluxenergie.nl/biostoom-levert-warmte-elektra-en-waterstof/#respond Mon, 11 Sep 2017 11:25:10 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58144 Eind augustus tekenden EEW Energy from Waste (EEW) en AkzoNobel een nieuw contract om het Chemie Park in Delfzijl tot 2033 van duurzame stoom te voorzien. Tegelijkertijd werkt een concern rond Tata aan de opwekking van stoom uit ongebruikte industriële restwarmte, ontwikkelen onderzoekers een materiaal dat zon omzet in stoom en maakt een Belgische afvalverwerker vast plannen om biomassastoom om te zetten in waterstof. De zogenaamde ‘biostoom’ lijkt aan een opmars bezig.

EEW Delfzijl zal jaarlijks 576.000 ton afval verwerken tot ruim een miljoen megawatt uur stoom dat AkzoNobel helpt om de productie van chemische producten duurzamer te maken. Met de in februari in gebruik genomen biostoomcentrale vergroent AkzoNobel tien procent van haar Nederlandse energieverbruik en verlaagt het haar CO2-uitstoot met 100.000 ton, meldt het chemieconcern.

Industrie draait op stoom, stoom draait op industrie

Terwijl Akzo stoom gebruikt om haar fabrieken op te laten draaien, werken RGS Development, Tata Steel, ECN, Engie en Ontwikkelingsbedrijf NHN aan een manier om de restwarmte uit hun fabrieken weer om te zetten in stoom en stroom. Met hun project ‘Waste Radiation Heat to Power and Steam’ (Wraps) moet 1 megawatt aan stroom en stoom teruggewonnen worden uit ongeveer 2 megawatt aan restwarmte. In de Tata staalfabrieken komt warmte vrij met zo’n hoge temperatuur dat ze met bestaande technieken niet teruggewonnen kon worden. Om ook die stralingswarmte te kunnen gebruiken, demonstreren de partners speciale hittepanelen die ook deze restwarmte weer omzetten in elektriciteit en warm water.

Stoom biedt verscheidene voordelen ten opzichte van warm water, constateert adviesbureau EnergyMatters. Zo vindt de warmteafgifte bij condensatie tot water plaats bij een vaste temperatuur en kan de stoom ook toegepast bij vernevelingsprocessen of hygiënisatie van producten. Behalve in de chemische industrie, wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt in de kruidenteelt, waar producten met de stoom gesteriliseerd kunnen worden.

Stoom op afval en zon

Momenteel worden veel (bio)stoomcentrales aangedreven door biomassa als afval. Zo moet de Bionerga-biostoomcentrale in het Vlaamse Beringen jaarlijks tenminste 120.000 ton restafval gaan verwerken, dat aangevuld met biomassa uit snelgroeiend hout genoeg moet zijn om nabijgelegen bedrijven te voorzien van groene warmte. “We willen alle warmte en elektriciteit lokaal kunnen benutten”, zegt directeur Philip Peeters in recyclepro.be, “Onze biostoomcentrale zal ook inzetten op het opslaan van energie in waterstof.” Op die manier moet het mogelijk zijn de afvalverwerking tot de kern van een energiehub te maken, denkt Peeters.

Bionerga energiehub. Beeld: Bionerga Bionerga energiehub. Beeld: Bionerga

Natuurkundigen van het Massachusetts Institute of Technology hebben daarnaast een materiaal ontwikkeld dat zonlicht gebruikt voor de productie van stoom. Omdat het materiaal nauwelijks warmte verliest wordt de energie zeer efficiënt omgezet in elektriciteit. Maar liefst 85 procent van het zonlicht dat het opvangt zou zo gebruikt worden voor de productie van stoom, meldde de New Scientist medio 2014. Dat zou het tien keer efficiënter maakt dan de huidige zonnecollectoren.

Nieuwe regelgeving

De Nederlandse regelgeving rondom stoom verandert. Zo is in het advies voor de duurzame energie subsidieregeling SDE+ 2018 een nieuwe categorie opgenomen voor gecombineerde opwekking van industriële stoom (WKK) op houtpellets, meldt het VEMW, kenniscentrum en belangenbehartiger van zakelijke energie- en watergebruikers. De criteria waaraan deze pellets moeten voldoen om duurzaam genoemd te mogen worden is momenteel inzet van een rechtszaak tussen RWE en Greenpeace, waarin eind 2017 een uitspraak verwacht wordt.

De Vakbeurs Energie biedt 10 oktober een minisymposium ‘Energiebesparing bij Stoominstallaties’. Hier zullen sprekers van verschillende adviesbureaus en het Stoomplatform ingaan op de nieuwe wet-  en regelgeving rondom stoom, goede stoomopleidingen en goed stoompersoneel, het beheer van stoominstallaties en de toekomst van stoom. 11 oktober is er daarnaast een seminar ‘de business case voor stoom – financiën’. Inschrijven voor de Vakbeurs kan hier.

Bronnen:

  • recyclepro.be, 30 maart 2017, ‘Nieuwe biostoomcentrale moet hart van energiehub worden’
  • New Scientist, 24 juli 2014, ‘Nieuw materiaal zet zonlicht efficiënt om in stoom’
  • Eco Steam and Heating, 13 juni 2017, ‘Uit de media: ‘Pionieren met oregano in de polder’
  • AkzoNobel, 13 februari 2017, ‘Minister Kamp neemt biostoomlevering van Eneco aan AkzoNobel in gebruik’
  • DuurzaamBedrijfsleven, 15 mei 2017, ‘Duurzame stoom en stroom met nanotechnologie uit restwarmte Tata’
  • VEMW, 18 augustus 2017, ‘Nieuwe categorie SDE+ voor gecombineerde opwekking’

Foto: Eneco

]]>
https://www.fluxenergie.nl/biostoom-levert-warmte-elektra-en-waterstof/feed/ 0
Innovaties lopen Europese miljarden mis door beperkte schaalgrootte https://www.fluxenergie.nl/innovaties-lopen-europese-miljarden-mis-door-beperkte-schaalgrootte/ https://www.fluxenergie.nl/innovaties-lopen-europese-miljarden-mis-door-beperkte-schaalgrootte/#respond Mon, 11 Sep 2017 06:13:39 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58509 Door de beperkte schaal waarop projecten momenteel worden uitgerold, lopen initiatieven om het openbaar vervoer te verduurzamen miljarden aan Europees subsidiegeld mis. Daarvoor waarschuwt Zoltán Donáth, transportspecialist bij de Europese Investeringsbank. Er zijn miljarden euro’s aan subsidie ter beschikking, maar voor de bank vergen de projecten vaak een te kleine investering. 

“Het gaat nog te vaak om slechts vijf elektrische bussen en een buslijn”, vertelt Zoltán Donáth van de Europese Investeringsbank (EIB) afgelopen donderdag op de Volvo Innovation Summit in Brussel. “Dat is voor een bank een te kleine investering.”

‘Hiaat tussen traditionele subsidies en innovatieve oplossingen’

Volgens Stephane Ouaki, directeur Infrastructuur van het Europese Directoraat-Generaal voor Onderzoek & Innovatie, bestaat er een hiaat tussen de traditionele subsidies die beschikbaar zijn voor transport en openbaar vervoer, en alle innovatieve oplossingen van de afgelopen tijd, zoals elektrische en zelfrijdende voertuigen. Er zijn wel degelijk fondsen beschikbaar voor transport en stedelijk vervoer, weet hij, maar het geld wordt voornamelijk geïnvesteerd in railprojecten en lange-afstandsreizen.

De Europese commissie werkt samen met de EIB om steden toch te helpen om subsidies te vinden, stelt Ouaki. “Op die manier hoeft het niet volledig gefinancierd te worden vanuit publieke gelden. Daarbij is het wel belangrijk dat we oplossingen bedenken waarbij we de risico’s voor de bank minimaliseren. Een bank is nu eenmaal een bank. Onze samenwerking met de EIB helpt daarbij.”

Vergroten of combineren

Vervoerders hebben niet alleen de mogelijkheid om investeringen te krijgen van de EU door de schaal van elektrische bussen te vergroten, stelt Donáth. Ze kunnen ook nadenken over projecten waarbij een combinatie gemaakt wordt van elektrische bussen en een spoorproject. “Er moet geen concurrentie zijn tussen spoor en de weg”, aldus Donáth. “In een goede stadsplanning is ruimte voor alles.”

Bron:
– OVPro, 8 september 2017, ‘Europa heeft miljarden beschikbaar voor verduurzaming OV

Foto: Qbuzz Utrecht

]]>
https://www.fluxenergie.nl/innovaties-lopen-europese-miljarden-mis-door-beperkte-schaalgrootte/feed/ 0
Kamerleden twijfelen aan haalbaarheid Energieakkoord https://www.fluxenergie.nl/kamerleden-vrezen-voor-haalbaarheid-energieakkoord/ https://www.fluxenergie.nl/kamerleden-vrezen-voor-haalbaarheid-energieakkoord/#comments Fri, 08 Sep 2017 11:04:06 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58502 Terwijl de VVD zich vol vertrouwen toont over de toekomstige windmolens, gas, kernenergie en CO2-opvang, denken de SP, GroenLinks en de PvdD dat de afspraken van het Energieakkoord met het huidige beleid niet behaald gaan worden. Dat bleek tijdens het kamerdebat over hernieuwbare energie op 7 september. PVV maakt zich zorgen over de verhoging van de energiebelasting en overlast van windmolens. De Kamer stemt op 12 september over de ingediende moties.  

In totaal werd er in 2016 vijf procent meer duurzame energie opgewekt, terwijl de groei van de fossiele energie bijna dertien keer zo groot was, constateert Frank Wassenberg (PvdD), aanvrager van het debat. Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, ABP, investeerde in 2016 twee miljard euro méér in de fossiele energie-industrie dan het jaar ervoor, ziet ook Tom van der Lee (GroenLinks). Zolang we de groei van hernieuwbare energie niet combineren met energiebesparing, concluderen de linkse partijen, lijken de doelen van het Energieakkoord en Parijs ver buiten bereik.

Kamp: ‘Groei hernieuwbare energie gaat groeien, afspraken over energiebesparing’

André Bosman (VVD) maakt zich echter geen zorgen: met de oplevering van windparken op land en op zee in 2020, denkt hij, zal Nederland sterk stijgen op de ranglijsten. “Door dit systeem te hanteren houden wij de kosten van de aanleg lager en behalen wij onze doelen.” In 2020 halen we een groei in hernieuwbare energie van 14 procent, voorspelt minister Henk Kamp (VVD), en voor het jaar 2023 zou hij al ramingen hebben gezien waarbij “wordt gedacht aan meer dan wat we willen bereiken, namelijk 16 procent”.

Ook van verwaarlozing van de energiebesparing is geen sprake, meent de minister: het voornemen om ieder jaar 1,1 procent energie te besparen, is inmiddels opgevoerd naar 1,5 procent. Daarnaast zou de minister met de hele energiesector aparte afspraken hebben gemaakt die een extra energiebesparing van 10 petajoule moeten opleveren. Daarnaast zal de energie-intensieve industrie een vergelijkbare inspanning leveren, zou hij hebben afgesproken.

Tweederde gemeentes komt afspraken inkoop hernieuwbare energie niet na

“Deze minister heeft moeilijke keuzes gemaakt, is tegengewerkt door deze Kamer en lokale bestuurders”, stelt Bosman, “maar dankzij de VVD gaan wij de doelen voor duurzame energie wel behalen”. De rol van de gemeentes stoot ook de PvdD, GroenLinks en de SP tegen de borst: tweederde zou haar afspraken over het verduurzamen van het energie-inkoopbeleid niet na zijn gekomen. Ze vragen de regering achterblijvende gemeentes aan te spreken op het niet nakomen van de afspraak om vanaf 2015 volledig duurzame energie in te kopen.

Ook de gemeentelijke verkoop van Eneco-aandelen baart GroenLinks en de SP grote zorgen. Hoe wil de minister lokale verduurzaming vormgegeven als ook Eneco in handen van buitenlandse multinationals valt, vraagt Sandra Beckerman (SP) zich af. Ze roept de minister op om eerst met de gemeenten tot een duurzame langetermijnvisie te komen, en tot die tijd geen onomkeerbare stappen te zetten. Samen met de PvdD en GroenLinks, vragen de het kabinet te onderzoeken of de vitale sectorkenmerken en publieke belangen bij energiebedrijven om een wettelijke beschermingsconstructie vragen.

‘Huidige systeem energiebelasting remt energietransitie’

De manier waarop de energiebelasting is vormgegeven werkt remmend op de energietransitie, constateert Beckerman, verwijzend naar bevindingen van Onderzoeksbureau EY. Het systeem is nu zo ingericht dat fossiel volop ruimte krijgt, ziet ze, terwijl de grootste vervuilers het meest lijken te profiteren. Ook Barry Madlener (PVV) is bang dat de kosten van de energietransitie vooral bij de burgers neerkomen. “Door telkens opnieuw de energiebelasting en de opslag duurzame energie te verhogen, is de maandelijkse energierekening voor steeds meer gezinnen veel te hoog geworden.”

De PVV is wel voor verduurzaming van de energievoorziening, antwoordt Madlener op vragen van Agnes Mulder (CDA), maar “omdat de meeste partijen in deze Kamer veel te snel willen omschakelen naar hernieuwbare energiebronnen dreigen gewone mensen die geen geld hebben om tienduizenden euro’s te investeren in zonneboilers, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen, de dupe te worden.” De belastingen worden steeds verhoogd om de hernieuwbare energie te kunnen subsidiëren, denkt hij, “want hernieuwbare energie is zeker drie keer zo duur als gewone energie.” Het feit dat hernieuwbare energie door de technologische vooruitgang steeds goedkoper wordt, vindt hij wel goed nieuws.

‘Staak subsidies mestvergisting en zaagselstook’

Als het aan Wassenberg ligt, kan de overheid in ieder geval stoppen met het subsidiëren van houtbijstook in kolencentrales en mestvergisters, die afgelopen jaar respectievelijk 1 miljard en 2,5 miljard euro ontvingen. Mestproductie is zeer schadelijk voor natuur en klimaat, stellen de PvdD en de SP in een gezamenlijke motie, terwijl het vergisten van mest zelf erg weinig energie oplevert. De minister ontraadt de motie: de agrarische sector in Nederland is in zijn ogen een gegeven, en het kabinet wil mestvergisting juist stimuleren.

Over de bijstook van zaagsel in energiecentrales loopt al een bodemprocedure, waarin Greenpeace en RWE uitsluitsel vragen over de duurzaamheidseisen van zaagsel. Laat de minister die uitspraak afwachten, suggereert Van der Lee, voordat we verstrekte subsidies weer terug moeten vragen. De minister stelt echter dat de procedure een privaatrechtelijk convenant tussen de energiebedrijven en de natuur- en milieuorganisaties betreft, en hij niet van plan is om subsidies te bevriezen.

Bronnen:

Foto: Tweede Kamer

]]>
https://www.fluxenergie.nl/kamerleden-vrezen-voor-haalbaarheid-energieakkoord/feed/ 2
NVDE: aardgasloze wijken leiden tot investeringen, extra banen en handelsbalansverbetering https://www.fluxenergie.nl/nvde-aardgasloze-wijken-leiden-tot-investeringen-extra-banen-en-handelsbalansverbetering/ https://www.fluxenergie.nl/nvde-aardgasloze-wijken-leiden-tot-investeringen-extra-banen-en-handelsbalansverbetering/#respond Fri, 08 Sep 2017 06:28:46 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58480 De energietransitie in de gebouwde omgeving kan jaarlijks leiden tot 11.000 extra banen en een gemiddelde handelsbalansverbetering van een half miljard euro. Daarnaast zou het zorgen voor 75 miljard euro aan extra investeringen. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en TKI Urban Energy.

“Duurzame wijken zijn een banenmachine. Hiermee kunnen de formerende partijen 11.000 mensen aan werk helpen en tegelijk de CO2-uitstoot fors verlagen”, zegt directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in een persbericht dat de vereniging 6 september uitstuurde, “Deze studie laat zien dat het veel vraagt maar wel kan: alle gebouwen verwarmen met duurzame energie en zonder aardgas. Werving en opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen is hiervoor cruciaal.”

50 miljard aan extra investeringen in bouw- en installatiesector

Van de 75 miljard euro aan extra investeringen zal bijna 50 miljard naar de bouw- en installatiesector gaan, becijferen de onderzoekers. De handelsbalans verbetert met gemiddeld een half miljard euro per jaar, vooral omdat er minder aardgas hoeft te worden geïmporteerd.

effect transitiescenario Visualisatie PB, NVDE 2017
effect transitiescenario Visualisatie PB, NVDE 2017

Door aardgas te vervangen door zaken als goede isolatie, warmtenetten met aardwarmte, all-electric woningen met warmtepompen, hernieuwbaar gas en duurzame biomassa kan de Nederlandse CO2-uitstoot door verwarming van de gebouwde omgeving teruggebracht worden van 18% naar bijna nul. Als maatschappelijke baten zoals minder CO2 en luchtvervuiling niet worden meegewogen, wordt het echter pas aantrekkelijk om dat soort maatregelen te nemen als de CO2-prijs €200 per ton wordt, wat neer zou komen op een aardgasprijs van 36 eurocent per kuub.

Betere beprijzing maatschappelijke kosten en hernieuwbare alternatieven

Pas als maatschappelijke kosten van aardgas én hernieuwbare alternatieven juist beprijst worden, worden de maatregelen financieel aantrekkelijk. Dan kan een goed functionerend systeem van emissiehandel en energiebelasting ontstaan, denken de onderzoekers, dat ook een positieve uitkomst heeft voor de economie. Eerder bleek al dat de duurzame energiewereld kan zorgen voor een ongekend snelle kostendaling, wanneer er eenmaal tempo en massa is.

De NVDE hoopt op stevige maatregelen in het regeerakkoord voor aardgasvrije wijken: een hogere belasting op aardgas met gelijke verlaging van andere belastingen – ambitieuze, bindende normen voor de energieprestatie van gebouwen – en de verantwoordelijkheid voor gemeenten om concrete plannen te maken voor het afscheid van aardgas. Daarbij moet voldoende aandacht zijn voor inkomenseffecten van de transitie, vindt de vereniging. Het vinden en opleiden van gekwalificeerde mensen om de transitie handen en voeten te geven, is cruciaal: er is een forse extra impuls nodig voor technische opleidingen en werving en (om)scholing voor de bouw- en installatiesector, zeker gezien de krapte die het CBS nu al signaleert.

Bron:

  • persbericht NVDE, 6 september 2017, ‘11.000 extra banen door aardgasvrije wijken.
    Aardgasvrije wijken zorgen voor 75 miljard euro extra investeringen’

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

]]>
https://www.fluxenergie.nl/nvde-aardgasloze-wijken-leiden-tot-investeringen-extra-banen-en-handelsbalansverbetering/feed/ 0
Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht https://www.fluxenergie.nl/milieudefensie-wint-kort-geding-gezonde-lucht/ https://www.fluxenergie.nl/milieudefensie-wint-kort-geding-gezonde-lucht/#respond Thu, 07 Sep 2017 09:34:06 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58485 Milieudefensie is volledig in het gelijk gesteld in het kort geding voor gezonde lucht dat ze tegen de Nederlandse staat aanspande. De overheid krijgt twee weken om een luchtkwaliteitsplan te maken om overal ‘voorspelbaar en aantoonbaar’ aan de Europese grenswaarden te voldoen. Bovendien verbiedt de rechter het om maatregelen te nemen die tot nieuwe overschrijdingen leiden. 

Met de uitspraak wordt de overheid gedwongen om alles in het werk te stellen om op zo kort mogelijke termijn overal in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitswet te voldoen. In het vonnis bepaalt de rechter dat de Staat binnen 2 weken een luchtkwaliteitsplan moet maken dat aan de regelgeving voldoet en dat maatregelen bevat die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen. Ook verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet.

Grenswaarden fijnstof en stikstofdioxide overschreden, staat is verantwoordelijk

De uitspraak stelt dat de staat verantwoordelijk is om te voldoen aan Europese regelgeving die voorschrijft dat de hoeveelheid van verontreinigende stoffen in de lucht onder bepaalde grenswaarden moet worden gebracht en gehouden. Die regelgeving is ook vastgelegd in de Nederlandse wet. De termijn om aan de grenswaarden te voldoen is al geruime tijd verstreken, constateert de rechter, maar de grenswaarden voor fijnstof en stikstofdioxide worden nog steeds op meerdere locaties in Nederland overschreden.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) dat de staat heeft opgesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren, voldoet volgens de rechter niet aan de wettelijke vastgestelde eisen. “Zo geeft het NSL alleen een opsomming van generieke landelijke maatregelen, maar een opsomming van de per knelpunt te treffen maatregelen ontbreekt”, constateert de rechter, “Verder blijkt uit het plan niet dat de overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen.” Bovendien zijn de termijn voor het bereiken van de grenswaarden al meermaals verplaatst.

Bodemprocedure voor hogere eisen

Zelfs als het de staat lukt om binnen afzienbare tijd aan de huidige normen te voldoen, is ze nog niet van Milieudefensie af. De organisatie heeft al een bodemprocedure lopen waarin het eist dat de Nederlandse Staat de veel hogere luchtkwaliteitseisen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat naleven. Uit talloze studies blijkt dat de Europese grenswaarden de gezondheid onvoldoende beschermen, stelt de milieuorganisatie. Met de bodemprocedure bepleit Milieudefensie dat de staat het mensenrecht op gezondheid schendt vanwege de falende aanpak van de luchtkwaliteit.

Op 14 november behandelt de rechtbank deze eisen tijdens de bodemprocedure.

Bronnen:

  • persbericht Milieudefensie, 7 september 2017, ‘Milieudefensie wint kort geding voor gezonde lucht’
  • Rechtspraak.nl, 7 september 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:10171
]]>
https://www.fluxenergie.nl/milieudefensie-wint-kort-geding-gezonde-lucht/feed/ 0
‘Operationele netwerken energiebedrijven in VS, Turkije en Zwitserland gekraakt’ https://www.fluxenergie.nl/operationele-netwerken-energiebedrijven-in-vs-turkije-en-zwitserland-gekraakt/ https://www.fluxenergie.nl/operationele-netwerken-energiebedrijven-in-vs-turkije-en-zwitserland-gekraakt/#respond Thu, 07 Sep 2017 08:16:07 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58464 Volgens Symantec zijn er ‘sterke indicaties’ dat een staatsgesteunde groep hackers de operationele netwerken van energiebedrijven in de VS, Turkije en Zwitserland gekraakt heeft. Symantec noemt de groep ‘Dragonfly 2.0’. Hoewel delen van de code in het Frans en Russisch zouden zijn geschreven, is niet bekend welk land achter de aanvallen zit.

Beveiligingssoftwareleverancier Symantec noemt de groep ‘Dragonfly 2.0’, verwijzend naar de eerdere groep Dragonfly. Het is een cyber spionage groep die zich aanvankelijk richtte op Amerikaanse en Europese energiebedrijven. Daarbij is het ze in sommige gevallen gelukt om in de kern van de operationele besturingssystemen door te dringen, denkt Symantec.

Inbraak via phishing e-mails, software en populaire websites

De aanvallen zijn al in 2015 begonnen maar zouden afgelopen april zijn geïntensiveerd. In juni waarschuwde de Amerikaanse overheid industriële bedrijven al dat er een sprake was van een hack-campagne die zich richtte op de (kern)energiesector. Waarschijnlijk ging het om dezelfde groep, denkt Symantec-onderzoeker Eric Chien. Hackers stuurden fishing mails uit in de hoop toegang tot bepaalde netwerken te krijgen. Ook via software, die bijvoorbeeld wordt gebruikt door de centrale, en websites die veel worden gebruikt door de medewerkers kan malware geïnstalleerd worden, meldt het NOS.

Hoewel de besturing van energiecentrales een belangrijk wapen in cyberwar is, denken niet alle deskundigen dat er alarm moet worden geslagen. De bevindingen zijn “verre van het niveau dat je nodig hebt om de lichten uit te zetten, dus alarmisme is niet nodig”, zegt Robert M. Lee, oprichter van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Dragos Inc. in een bericht van persbureau Reuters. Terwijl Symantec zegt dat Dragonfly 2.0 dezelfde kenmerken heeft als het eerdere Dragonfly, is hij er niet van overtuigd dat het om dezelfde groep gaat. Het eerdere Dragonfly, ook wel bekend als ‘Energetic Bear’ of ‘Koala’, houdt zich stil sinds verschillende organisaties er onderzoek naar gingen doen.

Bronnen:

  • NOS, 6 september 2017, ”Hackers in netwerken van energiebedrijven VS en Europa’
  • ArsTechnica, 6 september 2017, ‘Hackers lie in wait after penetrating US and Europe power grid networks’
  • Reuters, 6 september 2017, ‘Hackers gain entry into U.S., European energy sector, Symantec warns’

Foto: cyber aanval, CC0, bykst via Pixabay

]]>
https://www.fluxenergie.nl/operationele-netwerken-energiebedrijven-in-vs-turkije-en-zwitserland-gekraakt/feed/ 0
Kamp: markt bepaalt basisbedragen SDE+, projectontwikkelaar bewaakt veiligheid https://www.fluxenergie.nl/kamp-markt-bepaalt-basisbedragen-sde-projectontwikkelaar-bewaakt-veiligheid/ https://www.fluxenergie.nl/kamp-markt-bepaalt-basisbedragen-sde-projectontwikkelaar-bewaakt-veiligheid/#respond Wed, 06 Sep 2017 11:53:45 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58447 De markt bepaalt de kostprijs waarop de tarieven van de duurzame energie stimuleringsregeling SDE+ gebaseerd worden, projectontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor een veilige uitvoering en de inpassing in de ruimtelijke omgeving zal worden geregeld in de Omgevingswet. Dat zegt minister Kamp (EZ) in reactie op kamervragen van Frank Wassenberg (PvdD) naar aanleiding van eerdere berichtgeving op FluxEnergie. De minister is bereid zijn standpunten toe te lichten op het dertigledendebat over het aandeel hernieuwbare energie op donderdag 7 september.

Naar aanleiding van de eerdere FluxEnergie-berichten ‘Voorgestelde SDE-tarieven baren zorgen’ en ‘Leer van Groningen: acceptatie energielandschappen vergt nieuw denken’ vraagt kamerlid Wassenaar (PvdD) zich af hoe het verlagen van de SDE+-subidies bijdraagt aan de doelstelling om in 2020 14 procent van de gebruikte energie duurzaam op te wekken. Daarnaast wil hij weten of de minister de zorg deelt dat de focus op de goedkoopste technologieën ten koste kan gaan van de zorgvuldigheid, en mogelijk kan leiden tot onnodige veiligheids- en milieurisico’s.

‘Markt bepaalt basisbedragen’

In reactie op de kamervragen geeft Minister Kamp aan dat de vaststelling van de basisbedragen gericht is op bedragen waarmee het merendeel van de projecten uit moet kunnen komen. Lagere kostprijzen voor hernieuwbare energie in de markt leiden tot lagere basisbedragen. “Op deze manier worden de doelstellingen van het Energieakkoord op een kosteneffectieve wijze gerealiseerd en de risico’s op overstimulering beperkt”, stelt de minister. De definitieve vaststelling van de subsidietarieven wordt in het najaar bekendgemaakt.

De SDE+-regeling is het belangrijkste instrument dat het kabinet inzet om in 2020 14 procent en in 2023 16 procent hernieuwbare energie te realiseren, erkent de minister. Als in het najaar inderdaad tot een verlaging van de basisbedragen wordt besloten, benadrukt hij, is dit enkel vanwege een verlaging van de kostprijs en niet vanwege lagere ambities van het kabinet.

‘Projectontwikkelaar verantwoordelijk voor zorgvuldige uitvoering’

Zorgen om veiligheidsrisico’s die Leendert Florusse, directeur van Rooftop Energy en Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie in het artikel aankaarten, zegt de minister niet te delen. Zij signaleren dat veiligheid van pv- en geothermie-installaties steeds meer onder druk staat, en vrezen dat beperking van de subsidies tot meer risico’s zal leidden. Bij het vaststellen van de tarieven wordt uitgegaan van de bestaande wet- en regelgeving en de meest gangbare technieken, stelt Kamp. “Daarbij”, schrijft hij, “is de projectontwikkelaar uiteraard verantwoordelijk voor een zorgvuldige uitvoering van het project en het besluit om wel of niet subsidie aan te vragen.”

Op de kritiek van Florusse en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) dat de overheid haar eigen normen onvoldoende handhaaft, komt de minister in de reactie op de kamervragen niet terug. Wel geeft hij in een reactie op het jaarverslag van de SodM aan dat de toezichthouder verder versterkt zal worden. Door het gebrek aan expertise van uitvoerders in de geothermiesector, gaf de toezichthouder eerder aan, kwam het steeds vaker op de stoel van adviseur te zitten. De inwerkingtreding van de nieuwe Mijnbouwwet op 1 januari 2017 zal de onafhankelijkheid van SodM vergroten, denkt de minister. Daarnaast stelt hij zelf in overleg te zijn met de decentrale overheden die in de nieuwe Mijnbouwwet een formele adviesrol hebben gekregen, en zou het ministerie druk zijn met het wegwerken van de achterstand bij de verwerking van winningsplannen.

‘Omgevingswet moet belang landschap, natuur en leefomgevingskwaliteit afwegen’

De focus op de ‘goedkoopste technologieën’ – zoals bij de hoogspanningskabel van de Eemshaven naar Groningen – staat ook een zorgvuldige afstemming in de ruimtelijke omgeving niet in de weg, denkt de minister. “De kaders waarbinnen ruimtelijke inpassing van specifieke projecten plaatsvindt, liggen vast in wetgeving en beleid op het gebied van ruimtelijke ordening”, memoreert Kamp, “Deze zijn erop gericht dat onder meer met landschap, natuur en leefomgevingskwaliteit rekening wordt gehouden. De Omgevingswet biedt hiervoor het toekomstig instrumentarium.”

De minister is bereid zijn standpunten toe te lichten tijdens het dertigledendebat over het aandeel
hernieuwbare energie dat donderdag 7 september plaatsvindt. Behalve Wassenberg, zullen daarbij ook leden van de andere fracties aan het woord komen.

Bronnen:

Foto: still uit kamerdebat

]]>
https://www.fluxenergie.nl/kamp-markt-bepaalt-basisbedragen-sde-projectontwikkelaar-bewaakt-veiligheid/feed/ 0
Grenswaarden aardbevingsdichtheid Groningenveld overschreden https://www.fluxenergie.nl/sodm-grenswaarde-aardbevingsdichtheid-groningenveld-overschreden/ https://www.fluxenergie.nl/sodm-grenswaarde-aardbevingsdichtheid-groningenveld-overschreden/#respond Wed, 06 Sep 2017 07:30:10 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58423 Als gevolg van de aardbeving bij Appingedam op 29 augustus zijn de grenswaarden voor de aardbevingsdichtheid van zowel het SodM alarmeringsprotocol als het NAM meet- en regelprotocol overschreden. Dat meldt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een brief aan de minister. Na hun waarschuwing afgelopen april, verlaagde de minister het gasproductieplafond al om de kans op bevingen te verminderen. 

De grenswaarde van de aardbevingsdichtheid van het alarmeringsprotocol, zoals gedefinieerd in het instemmingsbesluit winningsplan Groningen 2016, is overschreden, meldt de toezichtvoerder in een brief aan de minister van Economische Zaken op 1 september. De grenswaarde van 0,25 bevingen per vierkante kilometer per jaar is overschreden door een aardbeving met een magnitude van 1,8 bij Appingedam op dinsdagochtend 29 augustus om 09.40 uur. Dit heeft geleid tot een aardbevingsdichtheid van 0,26 bevingen per vierkante kilometer per jaar. De aardbevingsdichtheid kan een indicatie geven voor veranderingen in risico als gevolg van optredende bevingen, waarschuwt het SodM.

Grenswaarden diverse protocollen overschreden

Behalve het protocol uit het winningsplan, heeft het SodM afgelopen juli ook het meet- en regelprotocol van de NAM zelf goedgekeurd. Dit gaat onder meer uit van het aantal bevingen met een magnitude van meer dan 1.0 op de schaal van Richter. Met een beving in de buurt van Scharmer op 30 augustus is ook het aantal bevingen met een magnitude groter dan 1,5 in de voorgaande 12 maanden op 16 gekomen. Met deze “activity rate” is ook de grenswaarde van het waakzaamheidsniveau uit het NAM protocol overschreden.

De NAM laat weten haar meet- en regelprotocol voor het eerst toe te passen, en komt naar verwachting komende week met een actieplan. Maatregelen kunnen uiteenlopen van het uitbrengen van speciale rapportages tot een kleinere jaarvolume redactie. Voor een grotere reductie of het voor langere tijd beperken van de winning is toestemming van de minister nodig.

Advies verlaging productieplafond is al doorgevoerd

De Inspecteur-generaal der Mijnen adviseerde in april al dat bij overschrijding van één van de grenswaarden van het SodM-alarmeringsprotocol de toenmalige productie van 24 miljard kuub per jaar omlaag gebracht moest worden. De gasproductie van het Groningenveld moest in dat geval met tien procent teruggeschroefd worden, terwijl fluctuaties in de winning vermeden moesten worden. Minister Kamp stelde de maximale winning daarop bij tot 21,6 miljard kuub.

In reactie op het SodM jaarverslag 2016 en een begeleidende brief van de inspecteur-Generaal der Mijnen liet de minister 4 september al weten dat hij samen met de Energie Beheer Nederland BV (EBN) en de brancheorganisatie van olie- en gasbedrijven werkt aan voorstellen voor een gecoördineerde aanpak van de ontmanteling van installaties. De aanstaande ontmantelingsfase in de olie- en gassector brengt vermoedelijk andere risico’s met zich mee dan de langjarige productie van olie en gas, denkt de minister. Waar nodig zal de wet- en regelgeving worden aangescherpt.

Bronnen:

  • Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), 5 september 2017, ‘Brief aan minister over overschrijding aardbevingsdichtheid grenswaarde Groningenveld’
  • Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), 18 april 2017, SodM advies Groningenveld ‘Gasproductie moet verder omlaag en gelijkmatiger om kans op bevingen te verminderen’
  • NAM, 31 augustus 2017, ‘NAM past Meet- en Regelprotocol voor het eerst toe’
  • NAM, 29 mei 2017, ‘Groningen Meet- en Regelprotocol’
  • Rijksoverheid, 4 september 2017, kamerbrief bij Jaarverslag Staatstoezicht op de Mijnen 2016

Foto: NAM

]]>
https://www.fluxenergie.nl/sodm-grenswaarde-aardbevingsdichtheid-groningenveld-overschreden/feed/ 0
Duurzame Dinsdag: PowerWindows en PowerNest winnen Engie- en GreenChoiceprijzen https://www.fluxenergie.nl/duurzame-dinsdag-engie-greenchoice-nomineren-nieuwe-energieconcepten/ https://www.fluxenergie.nl/duurzame-dinsdag-engie-greenchoice-nomineren-nieuwe-energieconcepten/#respond Tue, 05 Sep 2017 09:25:59 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58402 Haagse politici ontvingen dinsdag weer allerlei ideeën om Nederland groener en duurzamer te maken tijdens de jaarlijkse Duurzame Dinsdag. Na de uitreiking van de Duurzame Lintjes en de Duurzame Troonrede, heeft staatssecretaris Dijksma de ‘Duurzame Dinsdag’-koffer met honderden voorstellen ontvangen. De onzichtbare zonnecellen van Physee PowerWindows en de gecombineerde zon-windinstallaties van PowerNEST wonnen de Engie Jongerenprijs en de GreenChoice Energie prijs. 

Ideeën in de koffer van 2017 lopen uiteen van energiebesparing met verftechnologie en het gezamenlijk composteren van buurtafval, tot bloemvormige modulaire zonnesystemen die moeten helpen om zonne-energie ‘sexy’ te maken. Energiebedrijven GreenChoice en Engie schreven een wedstrijd uit voor concepten die moeten bijdragen aan een klimaatvriendelijke energievoorziening.

GreenChoice & Engie belonen nieuwe energieconcepten

De GreenChoice Energieprijs ging naar Physee PowerWindows waarmee onzichtbare zonnecellen licht omzetten in elektriciteit. Van de andere ideeën die de overgang naar 100% groene energie in Nederland kunnen versnellen, nomineerde GreenChoice de CO2 warmtepomp van Thermopunt Katwijk die zorgt dat huizen zonder veel aanpassingen gasloos kunnen worden en de Nerdalize-serververwarming die de restwarmte van computerservers omzet in warm water.

potentie energie opbrengst powernest, ibis power
Potentiële energie-opbrengst PowerNest, Ibis Power

De Engie Jongerenprijs ging naar PowerNEST, dat al vele prijzen in de wacht sleepte met een architectonisch verantwoorde installatie om de platte daken van hoogbouw te gebruiken om energie te oogsten uit wind en zon. Onder de andere jonge pioniers die technologie inzetten voor een duurzame toekomst, nomineerde Engie Sportief Opgewekt, dat clubs en stichtingen helpt hun sportaccommodatie te verduurzamen, en TeamFAST, dat energie-opwekking op mierenzuur ontwikkelt.

(tekst loopt door onder de video)

Duurzame Dinsdag wordt georganiseerd door het Instituut voor Natuureducatie (IVN), Greenwish en consultancy bureau mauritsgroen•mgmc. 

Bronnen:

  • DuurzameDinsdagdag.nl, 6 september 2017
  • Twitter #dudi2017, 6 september 2017
  • Facebook livestream, https://t.co/Vl93DjfjYF, 6 september 2017
  • http://www.physee.eu/

Foto & illustratie:

  • PowerNest installatie in Den Haag, IBIS Power
  • Potentie energieopbrengt voor Powerest, IBIS Power
]]>
https://www.fluxenergie.nl/duurzame-dinsdag-engie-greenchoice-nomineren-nieuwe-energieconcepten/feed/ 0
Slimme combinaties helpen zuinig koelen en verwarmen https://www.fluxenergie.nl/slimme-combinaties-helpen-zuinig-koelen-en-verwarmen/ https://www.fluxenergie.nl/slimme-combinaties-helpen-zuinig-koelen-en-verwarmen/#respond Tue, 05 Sep 2017 07:31:35 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58146 Op de ene plek wil je meer warmte, op een andere meer koeling. Door verwarming, koeling en ventilatie te combineren, kan veel energie bespaard worden. Zo kunnen gebruikers van geschakelde ruimtes hun warmte – of kou – delen met een ander. Met een beetje slimme software kan de huiskamer van de een, de energiecentrale voor de ander worden. 

Het koelen van servers kost datacenters klauwen vol energie. Die warmte kunnen we ook gebruiken om douchewater mee te verwarmen, bedacht de Delftse start-up Nerdalize. In samenwerking met Eneco lanceerden ze de serverboiler: een server die gekoeld wordt met water voor huishoudelijk gebruik. Wie zo’n server met boiler in zijn huis zet, krijgt zijn warme water gratis. Het bespaart de deelnemende huishoudens gasrekeningen, terwijl de serverbedrijven besparen op de koeling en het bouwen van datacenters. De vermeden CO2-uitstoot komt daarmee per huishouden al snel op zo’n drie ton per jaar.

Chinees pandaverblijf en Sixtijnse kapel

Het gebruik van overtollige kou en warmte is niet nieuw, maar wel steeds populairder. Wie goed kijkt naar het pandaverblijf van de Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Rhenen, ziet twee daktorens, waarin twee luchtgekoelde lucht-water warmtepompen van Western Airconditioning zijn verscholen. De twee compacte machines helpen het 3.400 vierkante meter grootte verblijf volledig autonoom te maken. Alleen het wokken in het restaurant gebeurt nog op gas. De bamboe voor Wu Wen en Xing Ya moet echter juist gekoeld bewaard worden, wil het de reuzenpanda’s nog smaken. Om alle verschillende ruimtes op de verschillende gewenste temperaturen te kunnen houden, werd een ventilatiesysteem geplaatst dat de warmtepompen voldoende energie uit verse buitenlucht biedt: 45.000 kubieke meter per uur.

 

De Goden wisten het al: energie moet je delen. Detail van Michelangelo’s ‘De Schepping’ in de Sixtijnse kapel. (publiek domein)

Ook Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse Kapel worden beschermd met een innovatieve combinatie van verwarming, koeling en ventilatie (HVAC). In de herfst van 2014 installeerde Carrier hier een nieuw systeem dat de meesterwerken moet beschermen tegen de warme, ademende aanwezigheid van een toenemend aantal bezoekers. De twee watergedragen koelingen worden niet simpel aan- of uitgezet, maar aangestuurd door software die videobeelden en bezoekersprognoses integreert, en de klimatologische omstandigheden vervolgens heel precies afstelt.

Slimme combinaties maken elk gebouw tot energiecentrale

Software speelt ook een belangrijke rol in het toekomstige Clarissenhof dat naast het station van Tilburg wordt gebouwd. Hier gebruiken ze een duurzame energie installatie gebaseerd op een warmte-koudeopslag (WKO) in combinatie met warmtepompen. Ieder gebouw krijgt een eigen ‘Own New Energy’ (ONE) installatie die gekoppeld wordt aan de WKO. De ruim 300 appartementen worden voorzien van intelligente ruimteregelingen, die ter plekke of via een mobiele app te bedienen zijn. Daarmee kan ieder gebruiker per kamer aangeven hoe warm of koud die moet zijn. Overtollige energie wordt gedeeld met de buren, of opgeslagen voor toekomstig gebruik. One Solution Holland won er de tweede prijs van Eneco’s Dutch Innovation Award op de IEA Heat Pump Conference 2017 mee.

(tekst loopt door onder de video)

One Solution Holland, Western Airconditioning en Carrier zullen aanwezig zijn op de Vakbeurs Energie 10, 11, 12 oktober 2017 in Den Bosch. Inschrijven kan hier.

Bronnen:

  • Western Airconditioning, 9 juni 2017, ‘Western warmtepompen voor pandasia’
  • OSH, 17 mei 2017, ‘2E GEWORDEN BIJ DE DUTCH INNOVATION AWARDS’
  • Carrier, 29 oktober 2014, ‘Carrier Unveils Innovative Solution to Preserve Michelangelo’s Frescoes in the Sistine Chapel’
  • EngineersOnline, 21 augustus 2017, ‘Lekker lang en gratis douchen op het warmteoverschot van servers (video)’

Lees ook:

Foto: Bleeve

]]>
https://www.fluxenergie.nl/slimme-combinaties-helpen-zuinig-koelen-en-verwarmen/feed/ 0
Uitstoot CO2 in 2016 opnieuw gestegen https://www.fluxenergie.nl/uitstoot-co2-in-2016-opnieuw-gestegen/ https://www.fluxenergie.nl/uitstoot-co2-in-2016-opnieuw-gestegen/#respond Mon, 04 Sep 2017 08:11:27 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58370 De uitstoot van CO2 is in 2016 opnieuw gestegen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige gegevens. De stijging is met name toe te schrijven aan de chemische industrie, en in mindere mate aan de verwarming van huizen en kantoren. De overschakeling van steenkool naar gas heeft ondanks een record aan elektriciteitsproductie geleid tot een iets lagere uitstoot van energiebedrijven in 2016, nadat hun CO2-uitstoot tussen 2013 en 2015 juist sterk gestegen was.

Hoewel de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2020 minimaal 25 procent lager dient te zijn dan in 1990, is de CO2-uitstoot van wegverkeer en energiebedrijven sinds 1990 juist gestegen. In de industrie en en gebouwde omgeving werd de CO2 uitstoot sinds 1990 wel verminderd, maar sinds 2014 is de uitstoot in alle sectoren weer toegenomen. Alleen de energiebedrijven stootten in 2016 0,4 miljard kg minder CO2 uit dan in 2015, nadat ze van 2014 tot 2015 een sterke uitstootgroei lieten zien.

Uitstoot-van-koolstofdioxide-CO2-17-08-31 CBS
Uitstoot van koolstofdioxide CO2, Centraal Bureau voor de Statistiek, 31 augustus 2017

De uitstoot van CO2 bedroeg daarmee in 2016 bijna 2 miljard kilo meer dan de 167 miljard kilo in 2015. De chemische industrie heeft door een grotere bedrijvigheid 1,5 miljard kilo CO2 meer uitgestoten en er was een toename van 0,8 miljard kilo C02 door een hoger aardgasverbruik voor verwarming van woningen en kantoren.

Recordproductie elektriciteit in 2016

Energiebedrijven stootten per saldo 0,4 miljard kilo CO2 minder uit dan in 2015, nadat de uitstoot tussen 2013 en 2015 was gestegen van 44,9 naar 52,8 miljard kilo. Het aandeel steenkool in de elektriciteitsproductie is in 2016 gedaald naar 32 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, nadat het tussen 2011 en 2015 verdubbelde van 18 procent naar 36 procent. Het aandeel aardgas steeg naar 46 procent, terwijl het in de jaren daarvoor afnam van 60 procent in 2011 naar 42 procent in 2015.

Elektriciteitsproductie-naar-energiedrager-17-08-31 CBS
Elektriciteitsproductie naar energiedrager, Centraal Bureau voor de Statistiek, 31 augustus 2017

De trendbreuk volgt de sluiting van drie oude kolencentrales en een grotere inzet van aardgascentrales in 2016. Hoewel het vervangen van steenkool door aardgas zou moeten zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, werd die reductie grotendeels teniet gedaan doordat er meer elektriciteit geproduceerd moest worden om de gedaalde import van elektriciteit te compenseren. Dit leidde tot een recordproductie in 2016, terwijl de uitstoot toch iets gereduceerd kon worden.

Bron:

  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 4 september 2017, ‘Uitstoot broeikasgassen in 2016 licht gestegen’

Lees ook:

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

]]>
https://www.fluxenergie.nl/uitstoot-co2-in-2016-opnieuw-gestegen/feed/ 0
EU Heroes: Nederland leert van integratie zon in lokale Europese netwerken https://www.fluxenergie.nl/eu-heroes-nederland-leert-van-integratie-zon-in-lokale-europese-netwerken/ https://www.fluxenergie.nl/eu-heroes-nederland-leert-van-integratie-zon-in-lokale-europese-netwerken/#respond Mon, 04 Sep 2017 06:52:33 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58365 Nederland gaat deelnemen aan EU Heroes, ‘EU routes for High Penetration of Solar PV into local networks’, dat netwerkbeheerders kennis wil laten maken met community beheerde zonnesystemen in Duitsland, Griekenland, Litouwen, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zelf. 

“Het wordt geen praatclub”, belooft Otto Bernsen, inhoudelijk expert namens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), op EngineersOnline. “Het wordt een analyse op technisch, juridisch, economisch en sociaal-organisatorisch niveau. Ieder land levert hiervoor twee projecten aan. De landen lopen tegen verschillende barrières aan, dus zo kunnen we structureel vergelijken en doormeten.”

Vergelijk integratie zon in verschillende Europese netwerken

Zodra de problemen in kaart zijn gebracht, gaan de landen met hulp van inhoudelijke experts van buiten de EU werken aan oplossingen. Op die manier moet duidelijk worden waarom integratie in het ene land beter werkt dan in het andere. Bovendien schetsen we daarmee hoe anderen dit zelf kunnen doen, zegt Bernsen, “Dat is natuurlijk ook erg interessant voor toekomstige ondernemers, waaronder eigenlijk alle Nederlanders die op termijn naast consument ook energieproducent worden.”

Bron:

  • Engineers Online, 31 augustus 2017, ‘EU Heroes wil barrières zonne-energie wegnemen’

Foto: Gemeente Amsterdam/De Zonnefabriek

]]>
https://www.fluxenergie.nl/eu-heroes-nederland-leert-van-integratie-zon-in-lokale-europese-netwerken/feed/ 0
‘Wind en zon worden structureel onderschat’ https://www.fluxenergie.nl/wind-en-zon-worden-structureel-onderschat/ https://www.fluxenergie.nl/wind-en-zon-worden-structureel-onderschat/#comments Fri, 01 Sep 2017 08:59:26 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58350 De kosten van wind kunnen in 2030 gehalveerd zijn en zon kan in 2050 in de helft van de globale energievraag voorzien, maar hun potentieel wordt structureel onderschat. Dat blijkt onder meer uit twee onderzoeken die wederom aantonen dat deze duurzame bronnen veel sneller veel meer opleveren dan analisten verwachten, schrijft VOX. 

Zon- en windenergie zijn goedkoper en grootschaliger geworden dan zelfs de meest optimistische verwachtingen voorspelden. Terwijl de modellen stug blijven inzetten op kernenergie en CO2-opslag, constateert David Roberts in VOXschakelt de echte wereld over op zon en wind.

Historische trends overtreffen verwachtingen IPCC, Greenpeace en IEA

Prognoses van het International Energy Agency (IEA), de German Advisory Council on Global Change en Greenpeace worden voortdurend ingehaald door de daadwerkelijk geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen, toont een vergelijking in het wetenschappelijke tijdschrift Nature eind augustus. Als die trend doorzet, kan zonne-energie in 2050 in de helft van de wereldwijde energievraag voorzien. Dat terwijl een bepalend instituut als het Intergovermental Panel on Climate Change (IPCC) nog altijd uitgaat van slechts 5 tot 17 procent.

Hoewel zonne-energie al veel vaker heeft bewezen dat het veel sneller groeit dan verwacht, blijven veel analisten conservatieve voorspellingen maken, constateert Nature. De onderzoekers benoemen drie oorzaken:

  1. Beleidsteun – veel modellen houden geen rekening met lokale of nationale beleidsmaatregelen die de groei van zonne-energie stimuleren, terwijl zulke beleidssteun de groei en innovatie van de sector vaak dramatisch verhoogd.
  2. Onverwacht snelle leercurves: bij elke verdubbeling van de capaciteit aan zonnepanelen, zijn de kosten met 22,5 procent omlaag gegaan. Die prijsdaling gaat veel sneller dan met veel andere technologieën. Door de lagere kosten, versnelt ook het technologische leerproces.
  3. Toegenomen kosten van kernenergie en CO2-opslag: veel modellen zijn veel te positief over kernenergie en de opslag van C02 (CCS), hoewel deze technologieën herhaaldelijk hebben bewezen dat ze hun verwachtingen juist niet kunnen waarmaken. Hoe meer CO2-reductie de modellen toeschrijven aan dit soort methodes, hoe minder er overblijft voor zon.

Zon kan in 2025 al zes keer meer bieden dan verwacht

Wil zonne-energie haar potentieel waarmaken, dan moet de komende tijd een oplossing worden gevonden voor financiering -vooral in opkomende economieën-, en een manier worden gevonden om grote aandelen energie uit hernieuwbare bronnen aan te sluiten op het bestaande netwerk. Als je daarnaast actuele informatie in je model opneemt, zou je na 2022 al uit kunnen komen op een nagenoeg verticale curve. Die suggereert dat je in 2025 al 15.000 GW aan capaciteit uit zon kan hebben, waar bestaande modellen nog uitgaan van ongeveer 2.500 GW.

(tekst loopt door onder de video)

Ook voor windenergie was er deze maand goed nieuws, schrijft VOX. Sinds 2009 zijn de kosten van windenergie al met 65 procent gedaald, en nu voorspellen Atmosphere to Electrons-onderzoekers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) dat ze in 2030 nog een keer gehalveerd kunnen zijn. Dat kan als de capaciteit beter wordt voorspeld, er nieuwe technologieën worden ingezet om de installatie en de turbine beter te controleren, en de windenergie slimmer op het net wordt aangesloten.

Om dat te testen, bouwden ze een simulatie van het soort windenergie-installatie dat we in 2030 zouden kunnen hebben, en stelden ze die bloot aan gemiddelde hoeveelheden wind. Zonder subsidie kwamen ze uit op een gemiddelde van 23 dollarcent per kWh – ongeveer de helft van de huidige windprijs. Dat zou het in heel Amerika concurrerend maken met natuurlijk gas.

Bronnen:

Foto: Vestas

]]>
https://www.fluxenergie.nl/wind-en-zon-worden-structureel-onderschat/feed/ 2
TNO: ‘Nederland kan binnen vier jaar afhankelijk zijn van gasimport’ https://www.fluxenergie.nl/tno-nederland-kan-binnen-vier-jaar-afhankelijk-zijn-van-geimporteerd-gas/ https://www.fluxenergie.nl/tno-nederland-kan-binnen-vier-jaar-afhankelijk-zijn-van-geimporteerd-gas/#respond Thu, 31 Aug 2017 10:03:25 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58336 De afgelopen vijftig jaar was Nederland op het gebied van aardgas zelfvoorzienend, maar sinds de aardbevingen is de gasproductie gehalveerd. Uit een studie van TNO blijkt dat Nederland over vier jaar al afhankelijk kan zijn van buitenlands gas. Wil Nederland niet afhankelijk worden van buitenlandse mogendheden, dan moet de energietransitie snel moeten worden ingezet. 

Nederland is mogelijk over vier jaar al afhankelijk van buitenlands gas, stelt TNO in het whitepaper ‘Van exporteur naar importeur – de verander(en)de rol van aardgas in Nederland’ dat het 30 augustus publiceerde. Afhankelijk van de snelheid van de energietransitie en productie van het Groningse veld en de zogeheten kleine aardgasvelden, zou dat ook over acht of twaalf jaar kunnen zijn. Aardgas speelt een cruciale rol in de energieconsumptie: het zorgt voor de helft de geproduceerde elektriciteit en verwarmt nu nog 96 procent van de Nederlandse huishoudens.

Huidige keuzes bepalen toekomstige afhankelijkheid van VS, Australië en Rusland

Dat Nederland snel kan terugschakelen, blijkt wel uit de vermindering van de aardgasbaten sinds 2013, het jaar na de grote aardbeving in Huizinge. Aardgas droeg toen nog voor bijna vijf procent bij aan de staatsbegroting, stelt TNO, terwijl het aandeel van de aardgasbaten in 2017 nog maar minder dan één procent bedroegen. “Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft zich vrijwel in stilte voltrokken”, zegt onderzoeker Lucia van Geuns, “Een financieel uitzonderlijke prestatie. Het geeft aan dat we de omslag als land aankunnen.”

(tekst loopt door onder de video)

Nederland importeert al gas uit Noorwegen en Rusland, maart voert dat momenteel voor een deel weer door naar andere landen. De Noorse productie zal echter naar verwachting geleidelijk teruglopen en import vanuit Rusland stuit op politieke bezwaren. Wel zou vloeibaar gas (LNG) per schip geïmporteerd kunnen worden, vooral uit de VS en Australië, als een prijsoorlog van het Russische Gazprom de LNG-industrie ‘geen doodssteek’ geeft.

Versnelde energietransitie

Geïmporteerd gas is hoogcalorisch en moet met stikstof worden gemengd voordat het gebruikt kan worden door Nederlandse huishoudens, die nu laagcalorisch gas gebruiken. Om dat te verhelpen, kunnen huishoudelijke installaties geschikt worden gemaakt voor hoogcalorisch gas, schrijft De Volkskrant, maar het ligt meer voor de hand dat de politiek mikt op een versnelde energietransitie. Door verouderde infrastructuur nu te vervangen door elektrische technologie op wind, water of zon, stelt een onderzoeksteam van de Stanford universiteit in een publicatie in Joule, kan het nog lukken om in 2050 volledig te draaien op nieuwe bronnen, zoals afgesproken in de Parijs-akkoorden.

Als Nederland op tijd weet over te schakelen naar een 100 procent elektrisch aangedreven maatschappij op zon-, wind- en waterkracht, berekenden de onderzoekers, besparen Nederlanders in 2050 per persoon jaarlijks 4.374 dollar aan de schade die de vervuiling van een niet-overschakelde energievoorziening zou aanrichten. Nemen we daarnaast verantwoording voor de vervuiling die we elders aanrichten, dan komt die jaarlijkse besparing neer op bijna elf duizend euro per persoon. Als we dat geld nu investeren in de transitie, becijferen ze, zal de energierekening in 2050 veel lager zijn dan nu.

Bronnen:

Lees ook:

Foto: gaswinning bij Slochteren e.o., Paul Tolenaar

]]>
https://www.fluxenergie.nl/tno-nederland-kan-binnen-vier-jaar-afhankelijk-zijn-van-geimporteerd-gas/feed/ 0
Raad van State: provincie mag vergunning windmolens weigeren https://www.fluxenergie.nl/raad-van-state-provincie-mag-vergunning-windmolens-weigeren/ https://www.fluxenergie.nl/raad-van-state-provincie-mag-vergunning-windmolens-weigeren/#respond Thu, 31 Aug 2017 07:57:16 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58330 De provincie Noord-Holland hoeft geen vergunning te verstrekken voor 23 nieuwe windturbines in het havengebied van Amsterdam. Dat oordeelde De Raad van State in vijf uitspraken op 30 augustus. Het Havenbedrijf, NDSM energie en de gemeente Amsterdam hebben hun beroep tegen de eerdere afwijzing van hun aanvragen hiermee verloren. 

Volgens het Havenbedrijf, NDSM energie en het gemeentebestuur is de komst van de windturbines in het havengebied geen zaak van de provincie, maar van de gemeente. Ook zouden de voorwaarden die de provincie in de Provinciale Ruimtelijke Verordening aan nieuwe windturbines stelt in strijd zijn met landelijke regels voor nieuwe windturbines en internationale regels, omdat ze veel strenger zijn.

Provinciaal belang

Het stellen van hogere eisen is legitiem, oordeelt de Raad van State. Omdat de windturbines door hun afmetingen en zichtbaarheid over grote afstand een impact op de ruimte in het landelijk gebied hebbenkan hun komst ook als provinciale belang aanmerkt kan worden.

Het provinciebestuur weigerde de vergunningen in november 2016 te verlenen, omdat de aanvragen niet voldeden aan de voorwaarden voor nieuwe windturbines in de Provinciale Ruimtelijke Verordening 2016. Daarin is uitbreiding van windturbines in een zogenoemd herstructureringsgebied als het havengebied van Amsterdam alleen onder strikte voorwaarden mogelijk. De provincie voert een restrictief beleid omdat het denkt dat de toename van het aantal nieuwe windturbines het maatschappelijk draagvlak voor windenergie op land ondermijnt.

Bronnen:

  • Raad van State, 30 augustus 2017, ‘Provincie mocht vergunningen voor windturbines in Amsterdams havengebied weigeren’

Lees ook:

Foto: Provincie Zuid-Holland

]]>
https://www.fluxenergie.nl/raad-van-state-provincie-mag-vergunning-windmolens-weigeren/feed/ 0
‘Met offshore zon kan Nederland in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon draaien’ https://www.fluxenergie.nl/roadmap-naar-100-wind-water-zon-in-2050/ https://www.fluxenergie.nl/roadmap-naar-100-wind-water-zon-in-2050/#comments Wed, 30 Aug 2017 09:52:00 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58304 Een onderzoeksteam van de Stanford Universiteit heeft uitgezocht hoe verschillende landen in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon kunnen draaien. Als Nederland 6,4 procent van haar landoppervlak reserveert voor zon, moet het ook ons kunnen lukken, berekenen ze. Om dat te halen, moeten we niet alleen kijken naar offshore wind, maar ook naar offshore zon. 

Eerdere studies hebben al aangetoond dat het wereldwijd technisch en commercieel haalbaar is om in 2050 volledig over te zijn geschakeld op duurzame energiebronnen, constateren de onderzoekers, maar dat de belangrijkste barrières op het sociale en politieke vlak liggen. Stanford concentreert zich daarom op de economische haalbaarheid, en concludeert dat de transitie niet alleen geld kost, maar dat vooral ook bespaart. Ruim 27 miljoen banen zouden verloren gaan, erkennen ze, maar daartegenover staat dat er 52 miljoen banen gecreëerd zouden worden, en talloze levens gered zouden worden. Behalve 4.6 miljoen mensen die nu jaarlijks voortijdig sterven aan vervuiling, moet de transitie klimaatrampen en politieke conflicten helpen voorkomen.

Op basis van data van het International Energy Agency (IEA) uit 2015 hebben ze uitgewerkt hoe 139 landen in 2050 volledig op energie uit wind, water en zon (WWS) kunnen draaien. Door toegenomen energie-efficiëntie zal het totale elektriciteitsverbruik tegen die tijd met 42,5 procent gedaald zijn, voorspellen ze, terwijl de wereldwijde toegang tot elektra vergroot zal zijn.

Nederland: focus of off-shore wind en -zon

Als Nederland in 2050 volledig op WWS wil draaien, kan het ruim 42.32 procent van haar energie uit offshore wind halen, en 39.4 procent uit ‘utility pv’: zon. Zo’n zonne-installatie zou 6.4 procent van het land bedekken, maar een deel daarvan zou offshore geplaatst kunnen worden, zoals nu ook met wind gebeurt. Drijvende zonneparken worden al toegepast al landen als China en Japan, en verschillende onderzoeken wijzen uit dat het zoute zeewater kan helpen zulke zonne-installaties snel rendabel te maken.

(tekst loopt door onder de video)

De wereldwijde kosten van de WWS-installatie bedragen op termijn slechts een kwart van de kosten van de huidige fossiele bronnen, berekenen de onderzoekers. Het overschakelen op WWS kan voor een deel gebeuren door fossiele technologieën uit te faseren. De kosten die nodig zijn om nieuwe energieproducties op te zetten, betalen zichzelf op den duur weer terug. In Nederland zouden de kosten van elektriciteit met het huidige businessmodel in 2050 11.33 cent per kWh bedragen, berekenen ze, maar als we tegen die tijd volledig overgeschakeld zijn, zal dat maar 9.30 cent zijn – minder dan de 9.93 cent die we in 2013 betaalden.

Bron:

Foto: ’s Werelds grootste drijvende zonne-energie installatie van 40MW in Huainan, China, Sungrow Power Supply

]]>
https://www.fluxenergie.nl/roadmap-naar-100-wind-water-zon-in-2050/feed/ 1
Bijmenging waterstof vermindert uitstoot reguliere benzinemotors https://www.fluxenergie.nl/bijmenging-waterstof-decimeert-uitstoot-reguliere-benzinemotors/ https://www.fluxenergie.nl/bijmenging-waterstof-decimeert-uitstoot-reguliere-benzinemotors/#respond Wed, 30 Aug 2017 08:02:34 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58312 Het Britse bedrijf CGON zou een methode hebben gevonden om de emissiegassenuitstoot van reguliere benzinemotors met tachtig procent te verminderen. Door waterstof te mengen met de brandstoflucht zou hun volledig recyclebare apparaat de brandstofefficiëntie met twintig procent verhogen. Voor een paar honderd euro zou de techniek op elke verbrandingsmotor toegepast kunnen worden. 

Het CGON-apparaat heeft een elektrolytoplossing die op elk moment een kleine hoeveelheid waterstof kan produceren. Die wordt direct gemixt met de brandstoflucht van de verbrandingsmotor. Afhankelijk van het type auto, zou de uitstoot van uitlaatgassen met tachtig procent kunnen dalen en het benzinegebruik met twintig procent kunnen verminderen. Zo zou de uitstoot van stikstofdioxiden met ruim vijftig procent afnemen, becijferde Emissions Analytics, dat wagens met het apparaat op de weg testte.

Consumentenmarkt

Simon Johnson, CEO van CGON, denkt dat de technologie de luchtkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Om veel impact te hebben, richt CGON zich op de consumentenmarkt. Het apparaat kost ruim vijfhonderd euro, is al in veel Britse garages verkrijgbaar en vergt ongeveer een uur installatietijd. De kosten zouden bij gemiddeld autogebruik binnen 10 maanden terugverdiend zijn.

Bron:

  • Duurzaam Bedrijfsleven, 25 augustus 2017, ‘Nieuwe waterstoftechnologie dringt motoremissies terug met 80 procent’
  • www.cgon.co.uk

Foto: CGON

]]>
https://www.fluxenergie.nl/bijmenging-waterstof-decimeert-uitstoot-reguliere-benzinemotors/feed/ 0
Californische wetgeving leidt tot groei duurzame energie, GDP en banen https://www.fluxenergie.nl/californische-wetgeving-leidt-tot-groei-duurzame-energie-gdp-en-banen/ https://www.fluxenergie.nl/californische-wetgeving-leidt-tot-groei-duurzame-energie-gdp-en-banen/#respond Tue, 29 Aug 2017 08:51:32 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58297 Het negende rapport van de California Green Innovation Index laat zien dat de agressieve wetgeving die de Amerikaanse staat in 2006 invoerde, heeft geleid tot een enorme groei in de productie van duurzame energie en een toename van het GDP en de werkgelegenheid. Met goedkoop gas en steeds meer woon-werkverkeer blijkt de uitstoot van emissiegassen echter moeilijk te verminderen. 

In 2006 nam Californië wetgeving aan die ervoor moest zorgen dat de uitstoot van emissiegassen zou dalen en de productie van hernieuwbare energie zou stijgen. Uit het negende rapport van de California Green Innovation Index blijkt dat het GDP van de staat verdubbelt is ten opzichte van de rest van de Verenigde Staten, en de staat sindsdien ongeveer 27 procent meer werkgelegenheid te bieden heeft. Het lukte de staat deze economische groei te realiseren terwijl de uitstoot per persoon daalde met twaalf procent, rapporteert het Britse webzine Engadget.

1700 procent meer zonne-energie, uitstoot emissiegassen blijft stabiel

In 2015 wekte de staat 1700 procent meer zonne-energie op dan in 2010, stelt het rapport. Het aandeel hernieuwbare energie dat de staat genereerde steeg naar bijna 22 procent. Tussen 2014 en 2015 nam het totaal aan hernieuwbare energie toe met acht procent, terwijl de opgewekte zonne-energie van de kuststaat steeg met veertig procent. Door de droogte nam de generatie van waterkrachtenergie echter met zes procent af.

Ondanks de overschakeling op hernieuwbare energie en de verminderde uitstoot per hoofd van de bevolking, blijft de vermindering van de uitstoot van emissiegassen al jaren steken rond 0.34 procent. De opstellers van het rapport wijten dit aan de goedkope gasprijzen en de stijgende woonkosten: omdat de huizenprijzen stijgen, gaan mensen steeds verder van hun werk wonen.

Bronnen:

  • Engadget.com, 23 augustus 2017, ‘California continues to lead the US in renewable energy’

Foto: Solar Plant California USA.Gov – BLM – BUREAU OF LAND MANAGEMENT

]]>
https://www.fluxenergie.nl/californische-wetgeving-leidt-tot-groei-duurzame-energie-gdp-en-banen/feed/ 0
Iconische Volkswagen Transporter wordt elektrische bus voor binnensteden https://www.fluxenergie.nl/iconische-volkswagen-transporter-wordt-elektrische-bus-voor-binnensteden/ https://www.fluxenergie.nl/iconische-volkswagen-transporter-wordt-elektrische-bus-voor-binnensteden/#respond Tue, 29 Aug 2017 06:26:59 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58283 Het beroemde hippiebusje van Volkswagen, de Transporter, krijgt een nieuwe uitvoering die rijdt op elektriciteit en verschillende autonome functies heeft: de Volkswagen I.D. BUZZ. In 2022 moet de bus op de markt komen. Het model moet in een schone bestelbus voor binnensteden voorzien.

De nieuwe ‘I.D. Buzz’ zal elektrisch kunnen rijden. De batterijen worden in de vloer weggewerkt om zo voordelig mogelijk gebruik te kunnen maken van de interieurruimte. Na enthousiaste reacties op het showmodel van de Volkswagen I.D. BUZZ op de Detroit Show, heeft het bedrijf besloten de bus in productie te nemen.

Zelfrijdende bus voor binnensteden

Volkswagen wil ook een bestelbusversie te willen maken van de I.D. Buzz. “Het is een ideaal concept voor een bestelbus, zeker voor in de binnensteden”, aldus dr. Eckhard Scholz, algemeen directeur van Volkswagen Commercial Vehicles. “De I.D. BUZZ Cargo is zeer geschikt voor schoon distributieverkeer en zal een semi-autonoom voertuig worden.”

Momenteel rijden er nog geen auto’s die het niveau van autonomie dat de I.D. Buzz biedt, kunnen bereiken. Het heeft een automaat die alle rijtaken van de bestuurder overneemt, maar wel in de veronderstelling dat de bestuurder op verzoek de controle weer overneemt.

Nieuwe functies

Een van nieuwe functies is een touchscreen-stuur dat helemaal in het dashboard kan klappen wanneer de zelfrijdende stand wordt ingeschakeld. Op dat moment kan de chauffeur zijn stoel ook volledig omdraaien, tot hij met zijn gezicht richting de passagiers op de achterbank zit. Dit is onderdeel van de variabele stoelindeling in het voertuig.

Bronnen:

  • Zelfrijdend Vervoer, 22 augustus 2017, ‘Nieuwe variant Volkswagen-busje wordt deels zelfrijdend’
  • Volkswagen persbericht, 19 augustus 2017, ‘It’s official: The VW Bus is back, and it’s electric’

Foto’s: Volkswagen

]]>
https://www.fluxenergie.nl/iconische-volkswagen-transporter-wordt-elektrische-bus-voor-binnensteden/feed/ 0
Orkaan Harvey treft olie- en gasindustrie Golf van Mexico https://www.fluxenergie.nl/orkaan-harvey-treft-olie-en-gasindustrie-golf-van-mexico/ https://www.fluxenergie.nl/orkaan-harvey-treft-olie-en-gasindustrie-golf-van-mexico/#respond Mon, 28 Aug 2017 09:34:44 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58253 Hoewel een deel van de olie- en gasindustrie rond de Golf van Mexico uit voorzorg werd stilgelegd, heeft de orkaan Harvey de industrie flink geraakt, melden diverse media.  Door het stilleggen van productieplatforms en boorinstallaties zou de aanvoer van ruwe olie met 430.000 vaten per dag verminderd zijn, terwijl sluiting van raffinaderijen een productiestop van ruim twee miljoen vaten per dag zou betekenen. Gasprijzen bereiken recordwaarden. 

Toen Harvey vrijdagavond aan land kwam was het de zwaarste orkaan in de Verenigde Staten in jaren. Na het achterlaten van een ravage aan overstroming- en tornadoschade was de orkaan 27 augustus boven Texas afgezwakt tot een tropische storm, maar door de hevige regenval wordt nog veel extra schade verwacht.

Productieplatforms, boorinstallaties en raffinaderijen stilgelegd

Het personeel van meer dan honderd productieplatforms werd geëvacueerd en de helft van de boorinstallaties is stilgelegd, meldt De Volkskrant. De aanvoer van ruwe olie zou daardoor met ongeveer een kwart verminderd zijn, met ongeveer 430.000 vaten per dag. CNN Money meldt dat de storm geleid heeft tot het stilleggen van tien olieraffinaderijen rond Houston en Corpus Christi, met een totale capaciteit van ruim twee miljoen vaten per dag.

De overstromingen hebben geleid tot de hoogste gasprijzen van de afgelopen twee jaar, meldt persbureau Reuters.

Bronnen:

  • De Volkskrant, 27 augustus 2017, ‘Olieraffinaderijen bij Texas stilgelegd terwijl storm Harvey blijft hangen’
  • CNN Money, 28 augustus 2017, ’10 refineries close as Harvey drenches Texas energy hub’
  • Reuters, 28 augustus 2017, ‘Oil markets roiled as Hurricane Harvey hits U.S. petroleum industry’

Foto: Satellite image of Hurricane Harvey in the Gulf of Mexico, NASA

]]>
https://www.fluxenergie.nl/orkaan-harvey-treft-olie-en-gasindustrie-golf-van-mexico/feed/ 0
Onderzoek naar tweerichtingsverkeer Noordzee-gaspijplijn https://www.fluxenergie.nl/onderzoek-naar-tweerichtingsverkeer-noordzee-gaspijplijn/ https://www.fluxenergie.nl/onderzoek-naar-tweerichtingsverkeer-noordzee-gaspijplijn/#respond Mon, 28 Aug 2017 08:01:16 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58247 Gastransportbedrijf BBL onderzoekt of het haalbaar is om gas via een bestaande Noordzee-pijplijn van Engeland naar Nederland te laten stromen. Op die manier zou Nederland Britse gasoverschotten in de zomer kunnen verhandelen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. De BBL-pijp transporteert nu nog alleen gas van Nederland naar Groot-Brittannië. 

Gasunie is 60 procent aandeelhouder van BBL, dat het gastransport in de 235 kilometer-lange gaspijplijn tussen het Nederlandse Balgzand en het Britse Bacton verzorgt. Daarnaast maken ook E.On’s Uniper Ruhrgas BBL en Fluxys BBL ieder met 20% deel uit van het gastransportbedrijf. De partijen onderzoeken niet alleen of het technisch haalbaar is het gas ook van Bacton naar Balgzand te vervoeren, maar ook of dit rendabel is.

Commercieel haalbaar?

„Het kan voor marktpartijen interessant zijn om over tweerichtingsverkeer te beschikken. Bijvoorbeeld wanneer er in de zomermaanden een Brits overschot is”, zegt een woordvoerder van de Gasunie in het Dagblad van het Noorden. Omdat Groot-Brittannië minder opslagmogelijkheden heeft, kunnen gasoverschotten daar snel tot lagere prijzen leiden. Voor Britse gashandelaars kan het dan aantrekkelijk zijn om dat gas in Nederland aan te bieden, wat ook voor Nederlandse handelaren en gebruikers interessant kan zijn.

Bronnen:

  • Daglad van het Noorden, 28 augustus 2017, ‘Brits gas mogelijk via pijp naar Nederland’
  • website BBL Company, 28 augustus 2017

Foto: Gaspit, Paul Tolenaar

]]>
https://www.fluxenergie.nl/onderzoek-naar-tweerichtingsverkeer-noordzee-gaspijplijn/feed/ 0
Populariteit elektrisch vervoer bedreigt kobaltkompels DR Congo https://www.fluxenergie.nl/populariteit-elektrisch-vervoer-bedreigt-kobaltkompels-dr-congo/ https://www.fluxenergie.nl/populariteit-elektrisch-vervoer-bedreigt-kobaltkompels-dr-congo/#respond Fri, 25 Aug 2017 11:40:12 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58197 De populariteit van elektrisch vervoer leidt hier tot schonere lucht, maar in de landen waar de grondstoffen voor de benodigde batterijen gewonnen worden, leidt het tot uitbuiting en grootschalige vervuiling. Kan stedelijke mijnbouw een alternatief bieden? Alleen als er een stabiele markt voor gerecyclede materialen komt, denken onderzoekers, bijvoorbeeld door een belasting op CO2. 

In 2015 was de wereldwijde markt voor lithium-ion batterijen nog dertig miljard dollar, berekende Transparency Market Research, maar in 2024 zal dat 75 miljard dollar zijn. Dat heeft alles te maken met de snelle introductie van de elektrische auto, meldt The Guardian: analisten van Morgan Stanley verwachten dat elektrische vervoersmiddelen in 2050 tenminste 47% van alle verkochte wagens zullen uitmaken.

Kobalt

Willen producenten van batterijen en transportmiddelen dit soort verwachtingen kunnen waarmaken, dan moeten ze nieuwe bronnen van de benodigde materialen vinden. Een van die grondstoffen is kobalt, een steeds schaarser goed. De prijs van het metaal verdubbelde afgelopen jaar bijna, en de vraag naar het metaal kan de komende decennia zelfs verdertigvoudigen, verwacht Bloomberg New Energy Finance. Afgelopen juli meldde persbureau Reuters al dat mijnbouwgigant Glencore een deal had getekend om 20,000 ton kobaltproducten te verkopen aan het Chinese Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL), dat Volkswagen gaat voorzien van de accu’s die het nodig heeft voor de omschakeling naar elektrische auto’s.

60% van de verhandelde kobalt komt uit de DR Congo. Niet alleen uit de bekende conflictgebieden aan de oostelijke grenzen, maar ook uit oude mijnbouwgebieden als Katanga in het zuiden van het land. Als leverancier van uranium was dit gebied in de Koude Oorlog al mikpunt van internationale spanningen, als leverancier van kobalt staat het momenteel onder de grote druk om aan de stijgende vraag te voldoen. Waar de presidentiële elite en internationale grondstoffenhandelaren als het Zwitserse Glencore hier goed aan verdienen, geldt dat niet voor degenen die het kobalt uit de grond moeten halen.

Uitbuiting, kinderarbeid en vervuiling

De mijnen in Katanga mogen dan niet gecontroleerd worden door rebellengroepen, concludeerde de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een rapport over de kobaltwinning in de DR Congo, maar de regio is onstabiel, er is veel geweld en weinig wetsbescherming. Behalve in de industriële complexen worden veel mineralen gewonnen in kleine handgegraven mijnen waar duizenden vrouwen, mannen en kinderen voor weinig geld onder erbarmelijke omstandigheden hun werk doen. De formele industrie, gecontroleerd door staatsbedrijven en internationale ondernemingen, wordt geassocieerd met mensenrechtenschendingen, conflicten met lokale gemeenschappen en landonteigeningen.

Zowel de informele als de formele industrie creëren daarnaast grootschalige milieuschade en ontbossing. Internationale mijnbouwbedrijven ontginnen nu ook in natuurreservaten, lucht en water worden zodanig verontreinigd met giftige en radioactieve elementen dat de vissen dood in het water drijven.

Stedelijke mijnbouw als alternatief?

Gelukkig hebben industriële samenlevingen de afgelopen decennia zelf bergen afval in hun achtertuinen begraven. Kijk daarnaast naar het staal, de koper, het aluminium en het lood in de bestaande gebouwen en het goud in afgedankte telefoons, en je ziet een stedelijke mijn vol waardevolle materialen. Ook metalen als kobalt zijn daaruit terug te winnen, bleek onder meer uit onderzoek naar het recyclen van computers in België.

Samen met onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit Leiden, de Waag Society en Metabolic bracht het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) in kaart wat de stad als metaalmijn te bieden heeft. Er is een groot potentieel, concludeerden ze, maar of het financieel ook haalbaar is hangt af van de markt voor gerecyclede materialen. Momenteel is die onstabiel, maar ze zou gecorrigeerd kunnen worden door financiële prikkels als een koolstofbelasting of beleidsmaatregelen.

Bronnen:

Lees ook:

  • Washington Post, 30 september 2016, ‘THE COBALT PIPELINE: Tracing the path from deadly hand-dug mines in Congo to consumers’ phones and laptops’

Foto: ‘Child labor, Artisan Mining in Kailo Congo’, Julien Harneis Creative Commons 2.0

]]>
https://www.fluxenergie.nl/populariteit-elektrisch-vervoer-bedreigt-kobaltkompels-dr-congo/feed/ 0
Harvard-studie bevestigt opzettelijke misleiding klimaatkennis door ExxonMobil https://www.fluxenergie.nl/harvard-studie-bevestigt-opzettelijke-misleiding-klimaatkennis-door-exxonmobil/ https://www.fluxenergie.nl/harvard-studie-bevestigt-opzettelijke-misleiding-klimaatkennis-door-exxonmobil/#respond Fri, 25 Aug 2017 11:22:09 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58238 Exxon Mobil Corp. heeft het publiek misleid door de laatste veertig jaar twijfel te zaaien over klimaatverandering, terwijl haar eigen wetenschappers al hadden vastgesteld dat het een serieuze bedreiging is die wordt veroorzaakt door menselijk toedoen. Dat schrijven Harvard-onderzoekers in de Environmental Research Letters van 23 augustus 2017. De bevindingen versterken het bewijs in het onderzoek dat de New Yorkse procureur generaal al heeft lopen tegen het oliebedrijf.

In 2015 stelden onderzoeksjournalisten al vast dat Exxon opzettelijk twijfel zaaide over de oorzaken van klimaatverandering, terwijl uit honderden documenten bleek dat Exxon zelf wel zelf beter wist. Exxon ontkende de aantijgingen destijds met de opmerking dat het publiek de documenten zelf maar moest lezen, memoreert de New York Times. Dat is wat de wetenschapshistorici van Harvard nu hebben gedaan: ze onderwierpen de documenten aan een systematische analyse, en bevestigen dat Exxon het publiek opzettelijk misleidde door in publieke uitingen en advertorials hele andere ‘kennis’ te reproduceren dan in academische cirkels.

(tekst loopt door onder de video)

Rechtszaken

De bevindingen kunnen bijdragen in de rechtszaken tegen het bedrijf, denkt Bloomberg. De procureur-generaals van New York en Massachusetts onderzoeken of Exxon tegen investeerders en het publiek heeft gelogen over de effect van klimaatverandering op de winst. Ook bij de federale Securities and Exchange Commission loopt een onderzoek.

Exxon heeft momenteel te maken met meerdere zaken wegens misleiding, benadrukken de onderzoekers in een ingezonden stuk in de New York Times. Afgelopen februari spanden een aantal van Exxons werknemers en ex-werknemers een zaak aan tegen hun (voormalig) werkgever, die hen misleid zou hebben door verkeerde informatie te geven over de financiële risico’s van klimaatverandering. Dat zou effect hebben op de aandelen die ze als onderdeel van hun bedrijfsspaarplan gekocht hadden. Ook andere aandeelhouders hebben dergelijke klachten tegen het bedrijf ingebracht, waarbij ze het bedrijf beschuldigen van fraude.

Olie-, kool- en gasbedrijven aangeklaagd wegens bewust veroorzaakte zeespiegelstijging

Afgelopen maand klaagden drie gemeenschappen uit Californië naast Exxon nog 36 andere olie-, kool en gasbedrijven aan voor hun bijdrage aan de verhoging van de zeespiegel, terwijl ze bezig waren met een  “gecoördineerde poging om via verschillende fronten hun eigen kennis over deze bedreigingen te verhullen en ontkennen.” Ook Shell wordt in deze zaak aangeklaagd.

Ook De Correspondent acht het waarschijnlijk dat Exxon niet alleen opereerde. Amerikaanse oliebedrijven richtten in 1989 de Global Climate Coalition op, schrijft correspondent Jelmer Mommers, dat twee doelen had: twijfel zaaien over de klimaatwetenschap en benadrukken dat eventuele regulering de samenleving duur zou komen te staan. Of Nederlandse Shellmedewerkers opriepen tot twijfelcampagnes, betwijfelt Mommers, maar Shells Amerikaanse dochtermaatschappij zat wel aan tafel.

Bronnen:

  • Environmental Research Letters, Volume 12, Number 8, 23 augustus 2017, ‘Assessing ExxonMobil’s climate change communications (1977–2014)
  • Bloomberg, 23 augustus 2017, ‘Exxon Duped Public Over Climate Concerns, Harvard Research Says’
  • New York Times, 23 augustus 2017, ‘Exxon Misled the Public on Climate Change, Study Says’
  • De Correspondent, 25 augustus 2017, “ExxonMobil loog jarenlang over klimaatverandering. De gevolgen merken we nog steeds.”
  • The Guardian, 26 juli 2017, ‘Exxon, Shell and other carbon producers sued for sea level rises in California’

Lees ook:

Foto: NAM

]]>
https://www.fluxenergie.nl/harvard-studie-bevestigt-opzettelijke-misleiding-klimaatkennis-door-exxonmobil/feed/ 0
Siemens bouwt tien kilometer eHighway bij luchthaven Frankfurt https://www.fluxenergie.nl/siemens-bouwt-tien-kilometer-ehighway-bij-luchthaven-frankfurt/ https://www.fluxenergie.nl/siemens-bouwt-tien-kilometer-ehighway-bij-luchthaven-frankfurt/#respond Fri, 25 Aug 2017 05:44:42 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58180 Siemens gaat tien kilometer eHighway aanleggen op de A5 bij de luchthaven van Frankfurt. De bestaande publieke weg zal worden voorzien van elektrische bovenkabels waarmee hybride vrachtwagens hun batterij kunnen opladen tijdens het rijden. Op het moment dat ze remmen, wordt de energie teruggeleverd aan het net. Hun energieverbruik moet daarmee gehalveerd worden.

Siemens lanceerde het “eHighway” concept in 2012, en testte het al in de Verenigde Staten en Zweden. Met de nieuwe opstelling test het bedrijf de inpassing op een bestaande Duitste snelweg. Het systeem wordt gebouwd als onderdeel van het gezamenlijke project “Electrified, innovative heavy freight transport on autobahns” (ELISA) van het Duitse federale Ministerie voor Milieu, Natuurbehoud, Bouw en Nucleaire Veiligheid (BMUB).

Emissievrij vrachtverkeer voor stedelijke omgeving

“De constructie van het systeem zal aantonen hoe haalbaar het is om het benodigde bovenleiding systeem in een publieke snelweg te integreren”, zegt Gerd Riegelhuth, Hoofd Transport bij Hessen Mobil dat het project managet. “Het systeem zal worden gebruikt voor daadwerkelijke transport netwerken, en de praktische mogelijkheden van klimaatneutraal vrachtvervoer in de stedelijke regio van Frankfurt aantonen.”

Volgens Siemens is het rijden op de eHighway twee keer zo efficiënt als met conventionele verbrandingsmotoren. Bovendien draagt het systeem eraan bij dat er veel minder uitlaatgassen uitgestoten worden. De benodigheden voor de eHighway zijn makkelijk in te passen in de bestaande wegeninfrastructuur, verwacht Siemens. Om gebruik van de technologie te kunnen maken, moeten vrachtwagens wel beschikken over een hybride motor met een intelligente stroomafnemer, waarmee ze over kunnen schakelen van elektra uit van de bovenkabels naar hun eigen motor, en vice versa.

Eerste publieke eHighway laadt hybride vrachtwagens op

Na eerdere testen in Californië (VS), openden de Zweedse Minister voor Infrastructuur Anna Johansson en de Minister van Energie Ibrahim Baylan afgelopen jaar ’s werelds eerste publieke eHighway op een stuk weg van twee kilometer ten noorden van Stockholm. Hier zijn twee aangepaste hybride dieselvrachtwagens van Scania getest.

Bron:

Siemens, persbericht 11 april 2017, ‘Siemens eHighway: Test drive with Federal Environment Minister Hendricks’

Foto: Siemens

]]>
https://www.fluxenergie.nl/siemens-bouwt-tien-kilometer-ehighway-bij-luchthaven-frankfurt/feed/ 0
HVC, Eneco en Kas Energy willen PVNED overnemen https://www.fluxenergie.nl/hvc-eneco-en-kas-energy-willen-pvned-overnemen/ https://www.fluxenergie.nl/hvc-eneco-en-kas-energy-willen-pvned-overnemen/#respond Thu, 24 Aug 2017 09:14:04 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58161 HVC, Enerco Energy Trade en Kas Energy hebben de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 15 augustus 2017 om toestemming gevraagd om PVNED Holding B.V. over te nemen. Belanghebbenden kunnen hun reactie op de aangevraagde overname tot 30 augustus indienen bij ACM. 

PVNED is een belangrijke dienstverlener in de Nederlandse energiewereld. Het werd in 2005 opgericht om de programmaverantwoordelijkheden van verschillende kleinere energiebedrijven als Ons Energie te bundelen. Het verzorgt daarom zaken als onbalansdiensten, programmaverantwoordelijkheidsdiensten en trading-diensten. Behalve in Nederland, werkt het bedrijf inmiddels ook in België en het Verenigd Koninkrijk, waar het de werkmaatschappijen ARBEL NV en PVNED UK Ltd. heeft.

Energie uit afval en kassen

Na overname van Ons Energie, heeft Eneco Energy Trade vijftig procent van de aandelen in PVNED Holding verworven. Energieleverancier Kas Energy is een inkoopcollectief voor glastuinders, terwijl HVC inmiddels uitgegroeid is tot een van Nederlands grootste leveranciers van warmte en electriciteit uit afvalverwerking. Samen willen de bedrijven PVNED nu overnemen, waarbij ieder een derde van de aandelen bezit, meldde Energeia eerder deze maand al.

Belanghebbenden kunnen tot 30 augustus een reactie indienen bij de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument en Markt.

Bronnen:

  • ACM, 23 augustus 2017, ‘HVC, Enerco Energy Trade, en Kas Energy willen PVNED overnemen. (concentratiemelding)’
  • Energeia, 8 augustus 2017, ‘HVC en Kas Energy stappen in PVNED na terugtrekken PZEM’

Lees ook:

Foto: KasAlsEnergiebron.nl

]]>
https://www.fluxenergie.nl/hvc-eneco-en-kas-energy-willen-pvned-overnemen/feed/ 0
Politiek kritisch na incidenten in raffinaderijen Shell en ExxonMobil https://www.fluxenergie.nl/politiek-kritisch-na-incidenten-in-raffinaderijen-shell-en-exxonmobil/ https://www.fluxenergie.nl/politiek-kritisch-na-incidenten-in-raffinaderijen-shell-en-exxonmobil/#respond Thu, 24 Aug 2017 06:16:41 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58186

De politiek in de regio Rijnmond is zeer kritisch over incidenten in twee Rotterdamse raffinaderijen. Eind vorige maand was er een stroomstoring bij Shell Pernis, terwijl eerder deze week brand ontstond bij een raffinaderij van ExxonMobil. Lokale politici uit onder meer Brielle, Schiedam en Vlaardingen hebben naar aanleiding van de incidenten vragen gesteld aan de betreffende gemeentebesturen, terwijl donderdag in Rotterdam een speciaal ingelast debat plaatsvindt.

Eind juli was het eerste incident. Toen was er bij de Shell Pernis-raffinaderij een stroomstoring. Daardoor moest het complex worden stilgelegd wat waarschijnlijk heeft gezorgd voor enkele miljoenen euro’s schade. Het bedrijfsonderdeel is de grootste in zijn soort in Europa en is al een aantal decennia oud.

Vervolgens ontstond afgelopen maandag bij een raffinaderij van ExxonMobil een brand. Daardoor kwamen er roetdeeltjes vrij die elders in het gebied neerkwamen en zorgden voor veel vervuiling. Het management heeft al aangegeven de schade te vergoeden. Zo mogen automobilisten hun voertuig laten wassen op kosten van de oliemaatschappij.

Veiligheid

Doordat op korte termijn twee incidenten hebben plaatsgevonden, twijfelen veel politici uit de regio aan de veiligheid van burgers in de omgeving. Ze willen meer duidelijkheid over de staat van bedrijfscomplexen in het havengebied. Sommige hiervan zijn al behoorlijk oud, bijvoorbeeld de Shell-raffinaderij. Twijfel bestaat of er de afgelopen jaren genoeg onderhoud is gepleegd aan de diverse installaties.

Daarnaast zijn is kritiek op de informatievoorziening vanuit de overheid. Deze liet volgens hen ook te wensen over. Zo werd na het Shell-incident door de Milieudienst Rijnmond een melding verstuurd over een giftige gaswolk. Dat bericht bleek later niet te kloppen, schrijft AD. Ook werd een NL-Alert verstuurd waarin de plaatsaanduiding ontbrak.

 Foto: Shell Pernis, Paul Tolenaar
]]>
https://www.fluxenergie.nl/politiek-kritisch-na-incidenten-in-raffinaderijen-shell-en-exxonmobil/feed/ 0
Papier + vies water = batterij https://www.fluxenergie.nl/papier-vies-water-batterij/ https://www.fluxenergie.nl/papier-vies-water-batterij/#respond Thu, 24 Aug 2017 06:02:58 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58150 Onderzoekers aan de Binghamton University (New York, VS) hebben een papieren batterij ontwikkeld die werkt op een bacteriehoudende vloeistof als vervuild water of spuug. De huidige modellen leveren slechts een paar microwatt per vierkante centimeter, maar moeten leiden tot een versie waarmee ziekenhuizen zonder vaste energie-infrastructuur de meeste belangrijke basismetingen uit kunnen voeren. 

De batterijen zijn gemaakt op basis van papier en bevatten biobrandstofcellen met inactieve, gevriesdroogde exo elektrogene cellen, meldt Engineers Online. Zolang ze droog blijven, zijn ze inactief en kunnen ze bewaard worden als regulier papier. Pas als ze nat worden gemaakt met een bacteriehoudend vocht, komt de energie vrij.

Professor Seokheun Choi heeft vijf jaar aan het systeem gewerkt. Uiteindelijk wil hij batterijen maken die een paar minuten lang enige honderden milliwatts aan energie kunnen leveren, waarmee medici de meeste belangrijke basismetingen kunnen uitvoeren.

Bronnen:

Foto: paper battery, courtesy Seokheun “Sean” Choi, Binghamton University, New York

]]>
https://www.fluxenergie.nl/papier-vies-water-batterij/feed/ 0
Kort geding moet uitstoot fijnstof en stikstofdioxide snel beperken https://www.fluxenergie.nl/kort-geding-moet-uitstoot-fijnstof-en-stikstofdioxide-snel-beperken/ https://www.fluxenergie.nl/kort-geding-moet-uitstoot-fijnstof-en-stikstofdioxide-snel-beperken/#respond Wed, 23 Aug 2017 09:01:27 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58134 De Nederlandse staat moest zich woensdagochtend 23 augustus tegenover de rechtbank in Den Haag verantwoorden voor het overschrijden van luchtverontreinigingsnormen. Met een kort geding wil Milieudefensie de overheid ertoe dwingen sneller ingrijpende maatregelen te nemen tegen de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. 

“De Staat is rechtens gehouden de levens en de gezondheid van de burgers te beschermen”, stelt de milieuorganisatie in het twitterverslag op #rechtopgezondelucht, “Ook is de Staat er verantwoordelijk voor dat de kwaliteit van de lucht nergens slechter is dan in de wet is vastgelegd”. De overheid stelt hier tegenover dat de luchtkwaliteit de afgelopen veertig jaar is verbeterd en de normen op slechts een beperkt aantal plekken niet worden gehaald, meldt de NOS. Ook zouden de Europese richtlijnen niet zonder meer naar nationale maatregelen kunnen worden vertaald.

Bedreigde volksgezondheid noopt tot urgentie

Nederland voldoet voor zowel fijnstof als stikstofdioxide niet aan de Europese normen. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan in de top 12 van de meest vervuilde stedelijke gebieden in Europa, zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit bij Milieudefensie. De luchtkwaliteit zou vorig jaar zelfs verslechterd zijn. De landsadvocaat stelt daartegenover dat de luchtkwaliteit maar “een beetje” wordt overschreden en er een actieplan is dat erin moet voorzien dat de normen in 2020 wel behaald zullen worden, melden getuigen in de rechtbank op de livestream op Twitter.

De milieuorganisatie heeft hierover al een zaak tegen de staat lopen, maar spant nu een kort geding aan omdat de uitspraak daarin lang op zich laat wachten. Ondertussen worden jaarlijks duizenden mensen in Nederland ziek van gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten, chronische longziekten en longkanker, stelt de organisatie, verwijzend naar rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Recent wetenschappelijk onderzoek zou bovendien laten zien dat luchtvervuiling ook zorgt voor dementie, leerachterstanden, slaapproblemen en een verminderde werking van antibiotica. “Deze informatie maakt onze zaak voor gezonde lucht des te urgenter”, zegt Knol.

Sterke zaak

Deskundigen menen dat Milieudefensie een sterke zaak heeft, meldt het NOS. De zaak zou nog sterker zijn dan die van Urgenda, dat in 2015 meer maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgas af wist te dwingen. Urgenda won met een verwijzing naar streefwaarden uit internationale verdragen, terwijl Milieudefensie refereert aan harde EU-normen voor de uitstoot. De Nederlandse overheid is niet de eerste die zich voor het overtreden van haar eigen afspraken moet verantwoorden: in Groot-Brittannië en Duitsland dwongen milieuorganisaties via de rechter al een actiever beleid tegen de luchtvervuiling af.

De uitspraak volgt 7 september.

Bronnen:

  • NOS, 23 augustus 2017, ‘Milieudefensie in kort geding: snel maatregelen voor schonere lucht’
  • Milieudefensie, 22 augustus 2017, ‘Wat zal de rechter beslissen over onze lucht?’
  • Twitter, #rechtopgezondelucht d.d. 23 augustus 2017

Lees ook:

Foto: ANWB

]]>
https://www.fluxenergie.nl/kort-geding-moet-uitstoot-fijnstof-en-stikstofdioxide-snel-beperken/feed/ 0
‘Amer- en Hemwegcentrale mogelijk toch via rendementseis te sluiten’ https://www.fluxenergie.nl/amer-en-hemwegcentrale-mogelijk-toch-via-rendementseis-te-sluiten/ https://www.fluxenergie.nl/amer-en-hemwegcentrale-mogelijk-toch-via-rendementseis-te-sluiten/#comments Wed, 23 Aug 2017 06:42:15 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58123 Omdat EU-lidstaten steenkoolcentrales met een thermisch vermogen groter dan duizend megawatt vanaf 2021 een maximale rendementseis van 44% mogen stellen, is het wellicht toch mogelijk de Amer- en de Hemwegcentrale tot sluiting te dwingen door middel van rendementseisen. Naar aanleiding van vragen van energiedagblad Energeia, nuanceert de Raad van State haar eerdere advies aan minister Kamp, waarin ze stelde dat voor sluiting een sluitingswet nodig zou zijn.

Vorige maand bracht de Raad van State een brief uit waarin ze minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) adviseerde dat het opleggen van rendementseisen om de omstreden steenkoolcentrales te kunnen sluiten in strijd zou zijn met Europese regelgeving. In plaats daarvan zou de minister wel een nationale Sluitingswet kunnen gebruiken. Het advies betrof twee amendementen die voormalig Tweede Kamerlid Jan Vos (PVDA) indiende bij de Wet voortgang energietransitie (Wet Vet).

Richtlijn 41,5% geldt alleen voor kleinere installaties

Volgens de Richtlijn industriële emissies (RIE), stelde de Raad van State, zou aan bestaande kolencentrales als maximale eis een rendement van 41,5 procent opgelegd mogen worden. Die eisen gelden echter alleen voor centrales met een thermisch vermogen tot duizend megawatt. Voor de Hemweg-centrale en de Amer-centrale zouden die richtlijnen niet gelden, omdat ze een veel groter thermisch vermogen hebben. “Voor de grootste centrales wordt (…) gedacht aan een norm van maximaal 44%”, bevestigt Raad van State-woordvoerder Pieter-Bas Beekman in een reactie aan Energeia, terwijl beide centrales een rendement van 42% zouden hebben.

Ondanks de misrekening, blijft de Raad van State bij haar advies dat de amendementen die door voormalig Tweede Kamerlid Jan Vos (PVDA) zijn ingediend, niet bruikbaar zijn. Daarin werd verwezen naar rendementseisen van 45% en 48%, waarmee het nog altijd in strijd is met Europese richtlijn voor industriële emissies. Of een rendementseis van 44% juridisch wél gebruikt kan worden om de centrales te sluiten, is niet zeker, stelt het dagblad. Het zou onder meer kunnen stuiten op bezwaren rond het oneigenlijk gebruik van regelgeving, en problemen met het Europese eigendomsrecht kunnen opleveren.

Bron:

  • Energeia, 18 augustus 2017, ‘Raad van State ging in advies kolencentrales uit van verkeerde rendement’

Foto: voormalig Willem Alexander Centrale, Buggenum, door Paul Tolenaar

]]>
https://www.fluxenergie.nl/amer-en-hemwegcentrale-mogelijk-toch-via-rendementseis-te-sluiten/feed/ 1
Green Challenge 2017: mobiele wifi kiosk en verlichtende bacteriën https://www.fluxenergie.nl/green-challenge-2017-mobiele-wifi-kiosk-en-verlichtende-bacterien/ https://www.fluxenergie.nl/green-challenge-2017-mobiele-wifi-kiosk-en-verlichtende-bacterien/#respond Tue, 22 Aug 2017 09:21:11 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58112 Dinsdag zijn de finalisten van jaarlijkse Postcode Lottery Green Challenge bekend gemaakt. Onder de ingezonden uitvindingen zijn een mobiele zonne-ennergie kiosk die Afrikaanse plattelandsbewoners moet voorzien van betaalbare elektriciteit en wifi, en biologische verlichting op basis van bacteriën. De winnaar krijgt een half miljoen om de uitvinding op de markt te brengen.

Dinsdag zijn de namen van de vijf finalisten bekendgemaakt van de jaarlijkse Postcode Lottery Green Challenge, de grootste internationale competitie op het gebied van duurzame innovatie. De winnaar krijgt een half miljoen euro om zijn of haar groene uitvinding op de markt te brengen. Onder de finalisten zijn de 27-jarige Sandra Rey uit Frankrijk met een biologische verlichting door middel van bacteriën, en de 40-jarige Henri Nyakarundi uit Rwanda, met een mobiele kiosk op zonne-energie die plattelandsbewoners betaalbare elektriciteit en wifi biedt.

(tekst loopt door onder de video)

Sandra Rey is een van de oprichters van Glowee, een start-up die nieuwe biologische verlichtingssystemen ontwikkelt. Door goed naar lichtgevende organismes uit de dieren- en plantenwereld te kijken, weet Rey, kunnen ook mensen hun stedelijke omgeving verlichten met de hulp van levende wezens, vaak afkomstig uit de diepe zee. Bijkomend voordeel aan het gebruik van microben voor verlichting is dat ze in bijna elke vorm te gieten zijn. De ontwerpster werd ook al genomineerd voor de Rising Innovators Award, EU Prijs voor vrouwelijke innovators 2017.

Mobiele kiosk op zonne-energie biedt plattelandsbewoners wifi

Henri Nyakarundi (40) uit Rwanda bedacht een mobiele kiosk op zonne-energie die inwoners van het Afrikaanse platteland voorziet van betaalbare elektriciteit en wifi. Zestig procent heeft een mobiele telefoon, vertelde Nyakarundi eerder aan de internationale nieuwszender Al Jazeera, maar slechts vijftien procent heeft toegang tot elektriciteit. Het doel is om overdag directe zonne-energie te leveren, maar door de ingebouwde batterij kan de kiosk nog twee dagen leveren als de zon niet schijnt. Momenteel werkt Nyakarundi aan software om honderden kiosken te kunnen managen, zodat zijn uitvinding op grotere schaal ingezet kan worden.

(tekst loopt door onder de video)

Over een maand wordt bekend wie het Postcodelotterijgeld krijgt om zijn of haar uitvinding op de markt te brengen. Naast Rey en Nyakarundi dingen ook de Deen Thomas Brorsen, de Nederlander Lex Hoefsloot en de Amerikaanse Gayatri Datar mee. Zij ontwierpen afbreekbaar plastic, een auto die volledig op zonne-energie rijdt en een duurzame vloer die de verspreiding van ziektes tegengaat.

Bron:

  • Nu.nl, 17 augustus 2017, ‘Vijf finalisten voor jaarlijkse duurzaamheidsprijs’
  • YouTube, ‘Innovate Africa – ARED Solar Kiosks – Al Jazeera’
  • Innovators under 35, Sandra Rey
  • EU Science & Innovation, youtube, ‘Sandra Rey – finalist for the Rising Innovators Award, EU Prize for Women Innovators 2017’

Foto: bioluminescente combjelly bij Oost-Timor. ‘Pelagic colonial tunicate or salp encountered off Atauro island, East Timor’, by Nick Hobgood (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

]]>
https://www.fluxenergie.nl/green-challenge-2017-mobiele-wifi-kiosk-en-verlichtende-bacterien/feed/ 0
‘Dakhuuroplossing’ maakt melkveebedrijven tot solar-producent https://www.fluxenergie.nl/dakhuuroplossing-maakt-melkveebedrijven-tot-solar-producent/ https://www.fluxenergie.nl/dakhuuroplossing-maakt-melkveebedrijven-tot-solar-producent/#respond Tue, 22 Aug 2017 07:08:13 +0000 https://www.fluxenergie.nl/?p=58096 Door melkveehouders een ‘dakhuuroplossing’ te bieden, gaat GroenLeven Heerenveen 416.000 zonnepanelen op daken van 310 melkveebedrijven installeren. Eerder dit jaar kende de minister Economische Zaken Henk Kamp ruim 200 miljoen euro SDE+-subsidie toe voor de installatie van zonnepanelen bij leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina. Alleen boeren met daken van minstens duizend vierkante meter komen in aanmerking. 

De ‘dakhuuroplossing’ moet boerendaken ontsluiten voor zonne-energieproductie. GroenLeven voorziet het dak van zonnepanelen en zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud. De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van drie tot vier euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak. FrieslandCampina stimuleert de productie van groene stroom daarnaast met een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot.

670.000 vierkante meter zonnepanelen

De boer kan de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. Daarnaast zal een deel van de zonnestroom gebruikt worden om in de elektriciteitsbehoefte van de Nederlandse productielocaties en kantoren van FrieslandCampina te voorzien. De zuivelgigant wil het elektriciteitsverbruik in de keten uiteindelijk volledig dekken met de productie van groene stroom op het boerenerf.

De toekenning is een belangrijke stap in het FrieslandCampina Solar-programma, dat zich richt op versnelling van installatie van zonnepanelen op daken van melkveebedrijven, meldt het persbericht.

Bron:

  • Friesland Campina, persbericht 21 augustus 2017, ‘Zonnestroom voor zuivelverwerking FrieslandCampina’

Foto: FrieslandCampina

]]>
https://www.fluxenergie.nl/dakhuuroplossing-maakt-melkveebedrijven-tot-solar-producent/feed/ 0