Foto: Innogy

Moederbedrijf Essent ziet winst afnemen, RWE profiteert van hogere prijzen

Foto: Innogy

Het Duitse energiebedrijf Innogy heeft in de eerste helft van het jaar de brutowinst flink zien dalen. Het bedrijf had dat al voorzien, na de verkoop van zijn Tsjechische gasnetwerk en de verwachte tegenwind in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de invoering van een maximumtarief.

Daarnaast zorgde het warme weer en het dalende aantal klanten voor een lagere omzet bij het moederbedrijf van Essent. In Duitsland, Nederland en België dikte het klantenbestand in de eerste jaarhelft overigens wel aan. De aangepaste brutowinst (ebit) van Innogy in de eerste zes maanden van het jaar kwam uit op 1,3 miljard euro. Dat was in dezelfde periode een jaar geleden nog 1,6 miljard euro. Het energiebedrijf verkocht voor ruim 19 miljard euro aan energie in de meetperiode. Dat was 1,7 procent minder dan een jaar terug.

Innogy voerde verder zijn uitgaven op, vooral bij de duurzame-energietak, waar het bedrijf bijvoorbeeld in een windpark in Nederland investeerde. Innogy bevestigde zijn verwachtingen voor het hele jaar. De aangepaste brutowinst en de nettowinst komen naar verwachting lager uit dan in 2018.

RWE profiteert van hogere prijzen

Het Duitse energieconcern RWE heeft in de eerste helft van 2019 financieel beter gepresteerd dan een jaar eerder. De onderneming profiteerde van hogere prijzen voor elektriciteit, die zorgde voor meer winst bij de handelstak. Dat compenseerde de mindere productie bij de kolen- en kerncentrales. Ook spon het bedrijf garen bij zijn strategie waarbij het zich indekt tegen schommelingen in de prijs voor emissierechten.

RWE zag het aangepaste bedrijfsresultaat op jaarbasis met 20 procent stijgen tot bijna 1,4 miljard euro. De goede prestaties bij de handel in energie kwamen niet als een verrassing. RWE verhoogde recent nog zijn verwachtingen voor het hele jaar vanwege de ontwikkelingen bij die divisie.

De productie bij de kolen- en kerncentrales daalde, maar de winst viel daar hoger uit. Dit komt voor analisten mogelijk als een verrassing, omdat zij er in doorsnee rekening mee hielden dat langdurige nucleaire storingen en protesten bij een bruinkoolmijn zwaarder op de resultaten zouden wegen.

(Bron: ANP)

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.